Sons Of Aeon Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Wille Naukkarinen válaszolt.

Sons Of Aeon, mi is az? Hmm, már látom, titeket ismerlek valahonnan:)? Légyszi, mutasd be a zenekart!

A Sons of Aeon egy viszonylag új zenekar, a finn Jyväskylä városából jöttünk. E hónapban fog megjelenni a bemutatkozó albumunk a Lifeforce-on. Tapio és jómagam gitározunk, Pasi dobol, Tony énekel, Tommi pedig a basszust adja. Néhányan lehet felismernek minket más bandákból, de ez most nem lényeges.

Mikor határoztátok el, hogy összehozzátok a SOA bandát? Ki volt a fő kezdeményező? Mióta terveztétek és mi kellett ahhoz, hogy létrejöjjön – esetleg néhány sör:)?

Személy szerint szinte majdnem 1993-ba nyúlik vissza az egész. Akkoriban nagyon aktívan benne voltam a death metal szkénában, megvettem minden kazettát, minden újságot, habár furcsa mód az összes akkori bandám minden volt, csak death metál nem. Tehát az első naptól kezdve itt motoszkált a fejemben, hogy alapítsak egy zenekart, egy olyat, amit eddig még nem. És most itt vagyunk, 15 évvel később, és végre megalapítottam a Sons of Aeont. Végül is jobb később mint soha, nemde?

A legnagyobb kezdőlökést számomra az adta, amikor pár évvel ezelőtt beszélgettem Tapio-val egy banda alapításáról. Nagyon hasonló az ízlésünk zene terén, egyszer mondtam is neki, hogy ha valaha alapítok még egy bandát, azt akarom, hogy benne legyen. Küldtem neki pár házi készítésű demót, és ő is így tett. Eléggé meglepő volt, hogy csinálta volna őket. Szóval ja, nagyjából ez a története az egésznek. A többi tagot hamar összeszedtük a teljes bandához, mind régi barátok vagyunk.

Hallottunk már sok hasonló zenét, de van benne elég dög ahhoz, hogy szépen szeletekben megízlelje és megkedvelje a hallgató! Mi is a recept?

A nyílt gondolkodásmód, változatosság és hogy szívből írunk. Szerintem ez nálunk az adu ász. Csináltunk egy metál albumot, ami az elejétől a végéig érdekes tud maradni, és szerintem ezt köszönhetjük annak, hogy mertünk kockáztatni, hogy megfeszegettük és túl mertük lépni az ismert metál zene határait.

Stilisztikailag nem egy könnyen emészthető album, nem csak hogy a dalok, de még a dalokon belüli részek is különböznek egymástól, néha teljesen elütnek. Le merem fogadni hogy vannak olyanok, akik ezt nem fogják fel, és szerintük a változatosság egy negatív elem. Egyáltalán nem értek egyet az ilyennel, de ez legyen is az ő bajuk. Metál zene írásánál változatossággal és nyílt hozzáállással sokra viheti bármelyik banda. Főleg ma, amikor szinte minden kő alatt található egy metálbanda, akik a kitaposott ösvényen baktatnak, teljes egyhangúságban.

A „Son of Aeon” album hamarosan megjelenik, de már korábban a „Burden” című dalt közzétették az interneten. Milyenek az eddigi visszajelzések? Be fog jönni a számításotok?

Az igazat megvallva remek az eddigi visszajelzés, sokkal jobb mint amit egyáltalán remélni mertünk. Értsd ez alatt azt, hogy voltak aggályaink, egyáltalán meg fogják-e érteni az emberek az albumot, mert mint már feljebb írtam mer más lenni, meri feszegetni a hallgató nézeteit, át mer lépni a metál határain. Az, hogy olvasom a véleményeket és látom, hogy néhány cikkíró tényleg „felfogja” az albumot, több mint boldoggá tesz.

Melyik stúdióban vettétek fel és ki végezte a produceri, keverési munkálatokat? Mennyire volt egyszerű az ötleteket megvalósítani és mi volt az, amit ott sikerült összerakni magasabb szintre emelni?

A dobot a Studio Watercastle-ben vettük fel, egy kis stúdió itt a szülővárosunkban. A gitárt és a basszust saját magunknak vettük fel négy különböző helyszínen. Van egy hordozható stúdiónk, jó volt néhanapján beiktatni egy kis levegőváltozást. Példának okáért emlékszem, mikor a gitárt vettük fel a „Seeds of Destruction”-höz az apám farmján a határban, és az ablakon át figyeltük, ahogy Tapio nyírja a füvet egy olyan fűnyírón, amire rá lehet ülni. Az akusztikus gitárt a „The Centre”-hez viszont már egy tóparti ház tornácán vettük fel, ha odafigyelsz, akkor lehet is hallani a madarak énekét és a víz csobogását. A vokálokat Tony rögzítette egy barátja házi stúdiójának a szekrényében hehe.

Antti Malinen keverte a felvételeket, mi pedig egyebek mellett a húros hangszerek reampolását csináltuk. Régi barátunk, ő keverte a két legújabb Ghost Brigade lemezt is. Rendkívül tehetséges a srác.

Sikerült az elképzeléseteket maximálisan az albumra vinni, nem maradt ki semmilyen értékes SOA ötlet? 10 dalt készült összesen vagy nem került a lemezre minden?

Ja, sikerült. Azt hiszem talán 3 olyan régebbi dal van, ami nem került fel az albumra.

A promo fotókról és a lemezborítóról mit tudhatunk, hol készültek és milyen ötlet alapján, mit szerettetek volna tükrözni ezzel?

Az album borítót én csináltam. Azért világítótorony, mert közismert jelképe az állandóságnak, a biztonságnak és a reménynek, és ezt akartam a borítóra, mert jól illik a nevünkhöz meg néhány dalszöveghez is.

Koncertekről mit lehet tudni, mennyire van már lefixált fellépésetek? Hol szeretnétek leginkább idén fellépni?

Igen, lesz néhány koncertünk a Hanging Garden-el, meg ott leszünk a jövő nyári Nummirock Fesztiválon. Remélhetőleg a későbbiek során lesz több koncert is, majd meglátjuk hogy mi hogy lesz. Nincs olyan hely, ahol kifejezetten szeretnék zenélni, szinte mindegy hogy hol játszok.

Hogy telt az év vége, mivel ünnepeltétek az elért sikereket? Mit vársz az idei esztendőtől? 

Egész jó volt, a házunkban volt a szilveszteri buli a barátnőmmel és a haverokkal. Volt mit enni, volt jó társaság, voltak jók beszélgetések, bakelites nóták, na meg persze végtelen mennyiségű alkohol.

Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk még hallani felőletek, köszönöm a válaszokat és sok sikert kívánok!

Kösz az interjút haver, nagyon örültünk neki!

———————————-

ENGLISH VERSION:

Answers by Wille Naukkarinen.

Sons of Aeon, what is that? Hmmm, do I know you from somewhere? : ) Please, introduce the band!

Sons Of Aeon is a relatively new band, based in Jyväskylä Finland and we are releasing our debut album on Lifeforce this month. Tapio and myself play guitar, Pasi plays drums, Tony sings and Tommi plays bass. Some people might recognize us from other bands too but that’s not really important here.

When was it that you’ve decided to create the Sons of Aeon? Who was the biggest initiator? How long was it in the works, what did you need to kick start it – maybe a few beers? : )

To me personally, you could say this goes back all the way to 93. I was really active in the death metal scene back then, bought the tapes and zines but weirdly, all my own bands were always something else than DM. So it’s been in the back of my head ever since to one day form a band like this and do what was once left undone. And now, over 15 years later, I finally found myself in Sons Of Aeon. Better late than never, right?

The biggest initiator to me must have been when I started talking about forming a band with Tapio some years ago. He has a very similar outlook on musical things with me and I once told him that if I ever form one more band, I want you to be in it. I sent him some demos I had made at home and he did the same. It was quite a co-incidence that these songs (skeletons of Weakness & Wolf Eyes) sounded like a same band. So yeah, that’s basically the story behind it. We found the other guys quite quickly to the band, we’re all old friends.

There are several kinds of music like this, but yours has a special taste, which makes the listener enjoy every last bite. What’s your recipe?

Open-mindedness, variety and writing music with heart. I think these are our aces in the sleeve. We made a metal album which keeps interesting from start to finish and the reason for this is because it dares to take risks and it dares to sometimes go beyond the boundaries of what is known as metal music.

It’s not an easy album to swallow because stylistically the songs and even different parts in the songs differ from one another. Sometimes radically. I bet there are people who don’t understand this and think variety as a negative element. But that’s really their loss and I couldn’t disagree more. Variety and keeping an open mind when writing metal music will take any band far. Especially today, when the world is already full of metal bands playing it safe and being too monotonous.

Your album, “Sons of Aeon” will be released soon, but you’ve already uploaded the song “Burden” on the internet. What are the feedbacks so far? Is it what you’ve expected?

Feedback has been amazing and to be honest, even better than I dared to expect. I mean, I had my doubts if people will fully understand this album because as I wrote above, it dares to be different, it dares to challenge the listener and it dares to go beyond metal. Reading some of the reviews and seeing some of the journalists actually ”get” this album, makes me more than happy.

In which studio did you record the album? Whose task was the producing and mixing? How difficult was it to make your ideas happen? Anything that you came up with or made better on the spot?

We recorded drums at Studio Watercastle which is a small studio here in our hometown. Guitars and basses we recorded by ourselves in four different locations. We have a portable studio so it was nice to change locations every now and then. I for example remember recording guitars for Seeds Of Destruction at my dad’s farm in the countryside while watching from the window Tapio mowing the lawn with one of those lawnmowers you can sit on. Acoustic guitars for The Centre on the other hand were recorded on a porch by the lake and you can even hear birds singing and the sound of floating water if you listen carefully. Tony recorded vocals in a closet at his friend’s home studio hehe.

Antti Malinen mixed the record and we produced it and re-amped string instruments with him. He’s an old friend who has also mixed the two latest Ghost Brigade records. Very talented guy.

Did you manage to do everything you’ve wanted? Are there any precious Sons of Aeon ideas that you couldn’t fit on the album? Are these 10 songs all that there is, or there’s some that didn’t make the cut for the album?

Yeah, pretty much so. There are, I think, 3 older songs that didn’t make the album.

What should we know about your promo photos and cover art? Where were they made, based on whose concept, what do you want to represent with them?

I made the coverart. A lighthouse is a well known symbol for permanence, constancy, safety and hope and I wanted to use this as the cover image because it goes well hand in hand with our name as well as some of the lyrical themes.

What should we know about the concerts, any confirmed events? Where would you like to perform the most?

Yeah we have a few shows coming up with Hanging Garden and also Nummirock Festival next summer. Hopefully there will be more shows later on, we’ll see what happens. I don’t have a favorite place to play, I’ll play pretty much anywhere.

How was your end-year like, how did you celebrate your successes? What are your expectations from this year?

It was pretty cool, we celebrated the New Years Eve at our house with my girlfriend and friends. Food, good conversations, music from vinyl and too much alcohol.

I’m sure we’ll hear a lot more about you in the future, thank you for your answers and the best of luck for you!

Thanks for doing this my friend, really appreciate it.

WEBhttp://www.sonsofaeon.net/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Stream entire Sons Of Aeon album now!

NorthWar

Hot News: Sons Of Aeon reveal another new album track!

NorthWar

Hot News: Sons Of Aeon – Reveal first track off forthcoming album!

NorthWar

Hot News: Sons Of Aeon album update

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár