Interjúk

Stainless Steel Interjú

2007-et írunk és szerencsére gazdagabbak lehetünk egy újabb Stainless Steel albummal. Miért kellett 5 évet várnunk az új anyagra, milyen nehézségekbe ütköztetek?

A sok tagcsere szólt közbe a lemezkészítésbe. A 2. lemezünk után, 2003-ban Jurásek Dani az énekesünk szállt ki, az új énekessel (Philippe Breuil) kezdtünk el dolgozni az új lemezen, de mikor az első felvételeket elkezdtük vele, rájöttünk, hogy nem fekszik neki a stúdiózás, így egy újabb énekes váltás 2005-ben, és még egy basszusgitáros csere is volt időközben. 🙂 Szóval mi ilyen tagcserés zenekar vagyunk, most már a 11. felállásunk van éppen, igaz ez maradni is fog. 🙂

Színesebbé és gazdagabbá tettétek a hangzást a billentyűjátékkal. Miért tartottátok ezt fontosnak?

Sipka Csaba már 2003-ban belépett a zenekarba, a régi számokban csak kisebb kíséreteket játszott, így igazán csak a The Plague-ben kapott nagy szerepet. Úgy gondolom, hogy mi is pont ezért tartottuk fontosnak a szintit, azaz, hogy színesebbé és gazdagabbá tegyük a zenénket. Szerencsére sikerült is, és túlzásokba sem estünk.

A CD Albert Camus: The plague novelláján alapul. Hogy került képbe az ő műve és miről is szól ez pontosan?

Az alapötlet Philippe Breuil-től jött, aki francia születésű. Ր vetette fel, mivel neki ez a regény származása miatt alapműnek számít. Pontosan nem ismerem a regényt (csak egyszer sikerült elolvasnom), de leginkább a Pestis, mint betegség, a háború metafórájaként jelenik meg a regényben.

Milyen különbséget láttok a mostani és az előző album között? Hogyan írnátok körül az új korongot?

A Red Heat Within-hez képest dallamosabb és technikásabb lett az új lemez. Nem mondanám, hogy progresszívak lettünk, de önmagunkhoz képet mindenképpen. 🙂 Már sok mindent hallottunk az új lemezről, de leginkább az tetszett, hogy neoklasszikus elemekkel megtűzdelt power metal. Ez a körülírás nekünk is tökéletesen megfelel. 🙂

Nekem úgy tűnik, most még fülbecsengőbb dallamokat sikerült elővarázsolnotok, ami még jobban tetszhet a hallgatóknak. Milyen sikert vártok a lemeztől?

Amit leginkább várunk a lemeztől, az a sok koncert. Reméljük, hogy a jól sikerült lemez segít még több emberrel megismertetni a Stainless Steel nevét, és sok helyre eljuthatunk.

A hangzással és az egész albummal mennyire vagytok elégedettek? Mi az, ami esetleg nem úgy sikerült, ahogyan szerettétek volna?

A hangzáson még lehetett volna mit változtatni, de mivel ez az első saját stúdiónkban készült munkánk, így elégedettek vagyunk vele, és a végtelenségig sem húzhattuk volna a stúdiómunkálatokat, mert akkor még mindig nem lenne kész. Magával a lemezzel, a dalokkal, a borítóval elégedettek vagyunk.

A “Healer’s Memories” dal talán lehetne egy metal ballada is, egy kicsit másabb, mint a többi dal. Mit tudtok erről elmondani?

A dal a regényben szereplő orvos emlékeit idézi, és belső vívódását, ezt tükrözi a középrész is. A dal balladának is készült, talán ezért is másabb, mint a többi dal.

Már 14 éve létezik a Stainless Steel, melyik koncerteteket neveznéd a legsikeresebbnek? Mennyire vannak beindulások az élő fellépéseiteken?

Leginkább az általunk szervezett MetalFalu fesztivál volt sikeres. A tatabányai Metal Millenium fesztiválon is jó bulikat adtunk, Dorogon volt egy nagyon jó bulink az Ossian előtt és most augusztusban a Mindszenti Rockfesztiválon volt egy nagyon jó koncertünk. Még sosem játszottunk ott, de megtelt a színpad előtti tér. Ha vannak a bulin, akkor a beindulás is megvan rendesen.

Mi mindent jelent nektek a klasszikus heavy metal? Kik a legnagyobb nevek számotokra, akiket idesorolnátok példaképként?

A klasszikus heavy metalon nőttünk fel, szóval azért sokat jelent. A zenekar egyértelmű kedvence mondjuk nem a klasszikus nevek közül való, mivel ez a Rage zenekar. Mostanában már nem is hallgatjuk annyira a klasszikus zenéket, inkább az újabb, modernebb zenekarokat szeretjük. (Dream Theater, Symphony X, At Vance, stb.)

És az utolsó szó jogán?

Köszönjük az interjút, várunk mindenkit a koncertjeinket. Nagy buliról maradtok le, ha nem jöttök el. 😉

Készítette: NorthWar
Web: http://www.stainlesssteel.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek