Interjúk

Stopyt Interjú

Üdvözöllek benneteket. Elég sok koncertetek volt már és ezért szerintem nem kevés ember felfigyelhetett rátok. Kicsit azért fussunk végig a zenekar eltelt évein, mi is történt veletek idáig?

Szia!
2005-ben Matyi és Csosz az akkori házunk pincéjében megalapították az -akkor még név nélküli-együttest, amihez nem sokkal később csatlakozott Farkas Peti ex-basszer. Ezt követően egy próbatermi látogatást után kerültem a bandába, amihez csatlakozott Fett is és elkezdtünk saját számokat írni Absynth néven. Nevet változtattunk, mert az Absynth elég komolytalannak tűnt. 2006. február 25-én adtuk az első koncertet és hála az égnek sikerült megmozgatnunk az embereket. Tavasszal felvettük Koncz Matyinál (The ministers) “Your life is a piece of shit” című demónkat, amivel elkezdtük promozni az együttest. Elindult a klasszikus kezdés kis klubbokban, tehetségkutatókon, kocsmákban. 2007. augusztusában Hidasi Barnánál felvettük “Deleted Fiction” című első “überfasza” EP-nket, amivel szintet tudtunk lépni. Köszönhetően Barnának és az agressziónak. Peti helyére ekkor lépett be Karasz Bandi, akit be is dobtunk a mélyvízbe az első fesztivál fellépésünkön a Kasza feszten. Ez év végén elkísértük a Depressziót az őszi-téli turnéra, mint hivatalos előzenekar és amit ott láttunk, tapasztaltunk, elindította bennünk az adrenalinfröccsöt. Elhatároztuk, hogy a 3. születésnapunkra megcsináljuk a lemezt és hála az égnek meglett a “gyermek”. Jelenleg is turnén vagyunk a Depi-vel és pokolian élvezzük az energiát:)

Többször láttam élőben a produkciótokat és tetszettek a dalok, ezért kíváncsian vártam a debütálásotokat. A Best Before End c. első lemezetek felvételi helyszínének az Audioplanetet választottátok. Miért döntöttetek e mellett? Mennyire kész cuccal mentetek a stúdióba?

Szerettünk volna visszamenni Barnához de nem volt rá keret. Bandi ismerte Jaya-t. Mondta, hogy jó áron dolgozik és jó dolgok, masszív dolgok kerülnek ki a kezei közül, úgyhogy lementünk beszélni vele a számokról, hangzásról, árról és kiderült hogy egy nevezőn vagyunk mindenben. Elkezdtük a munkát és nyugodtan mondhatom, hogy egy életre szóló élmény- és emlékhalmazzal lettünk gazdagabbak.
Két számon kívül teljesen kész anyaggal, hangzásötlettel mentünk le. Még azt is tudtuk, hogy melyik számba milyen effekt, milyen színesítés kell majd. Minden meg volt, mert elszántan álltunk neki. Jaya és Dexter is lelkes volt és megértő ha tovább kellett maradni vagy hülye kérdéseket tettünk fel. Az előbb említett két szám meg csak énektémában nem volt teljes, úgyhogy azt is kidolgoztam, mire felvételre került a sor. Nyugodtan mondhatom, hogy az Audioplanet a legjobb választás volt.

Tényleg elég bivalyerős lett a lemez, hogy alakul ki egy-egy dal?

A dalok megírásánál a két gitáros, Csosz és Fett játssza az egyik legnagyobb szerepet. Ha kitalálnak egy jó témát, elkezdődhet a közös agyalás, formálás, kattogás. Ha megvan a Stopyt-os hangulata a riffnek, a basszusnak és a dobnak, akkor jön az agyonjátszás, újrajátszás, témák eldobása, súlyosbítása. Ilyenkor én csak ülök, hallgatom és megpróbálom elcsípni a hangulatot. Ha ez is megvan, jön a halandzsa és a gondolatok. Van olyan hogy nem tudjuk egyből hozni azt a témát ami legyalulja a fejünket. Ilyenkor félretesszük egy időre és mikor újra előkerül, szétpofozza mindkét orcánkat és rábólintunk, hogy bazz…végre! Ebben a rekordunk 2 hónap volt.
De van olyan is, amikor egyszerűen csak megőrülünk és jammelünk amíg ki nem jön valami onnan nagyon mélyről:)

Egy-két szám már korábban megjelent, mennyire változtattatok az eredeti dalon?

Csak az énekben van kisebb nagyobb változtatás. Kivettünk egy-két színesítést, mert soknak éreztem. A “Shackle”-ben meg Andres helyett Soda barátunk énekel, aki turnén is végig velünk van.
Zeneileg talán annyi, hogy Throat Revenge beindulós rész hosszabb lett. Kipróbáltuk koncerten és akkora mozgás volt, hogy nem szerettük volna olyan hirtelen megszakítani ha-ha!

Ezt a féle fajsúlyos zenét elég sokan nyomatják manapság. Viszont itthon sokkolóként hathat. Mennyire fontos a hazai közönség és mennyire érdekel benneteket a külföld, mivel hogy angolul íródtak a dalok.

Sokan nem is tudnak mit kezdeni velünk ha először látnak a színpadon, mert érzelmeket keresnek, lelki érintést várnak a zenétől, ehelyett megkapják a dühöt, minden más érzelem nélkül. Amikor elkezdtük, tudtuk, hogy rétegzene lesz amit csinálunk de ez jött ki belőlünk, ez van kódolva. Ajánlották, hogy próbáljuk meg magyar nyelven, hátha több emberhez elér de ehhez a stílushoz, úgy gondolom, nem illik a magyar. Ha hard-rockot vagy alternatív zenét játszanánk, nem tudnám elképzelni, csak magyar szöveggel de a nyelv nehézsége és szépsége nem tudná átadni azt, amit angolul könnyedén tudok közölni. Hallottam ilyen műfajban magyar zenét és nem tudta párosítani az agyam a szöveggel. Nyilván könnyebb így kijuttatni más országokba egy-egy számot de nem amiatt van. A hazai közönség a legfontosabb számunkra és csak annyira vágyunk nemzetközileg ismert zenekar lenni, mint más. Szerintem egészséges, ha valaki ismert szeretne lenni. Ha összejön, élünk vele.

A koncertekhez visszatérve, szerencséseknek mondhatjátok magatokat, mert szinte a kezdetektől fogva, a nagyobb bulikon nyomulhattatok, még ha csak kezdő zenekarként, de akkor is nagy szó. Hogyan sikerült ezeket megvalósítani, hiszen elég sok banda még fellépési lehetőséget sem nagyon kap, nektek pedig csak most jelent meg az első albumotok!

Sokat köszönhetünk annak, hogy Matyi régóta jelen van a zenei életben, mint sofőr és sok helyen megfordult már, sok együttessel. Sok embert megismert, sok embernek el tudta juttatni az anyagot. Szerencsénk is van, mert A Depi két tagja, Feri és Dávid gyerekkori barátja Matyinak és tetszett nekik, amit csinálunk, úgyhogy felajánlották a segítségüket, mi meg elfogadtuk, tudván, hogy a zenei életben néha nagyon nehéz egy koncert leszervezése vagy a lemez eljuttatása egy szervezőhöz. Bár ebben a legnagyobb szerepet Matyi játszotta, mert sok emberrel megtalálja a közös nevezőt. Ր egy igazi társasági ember, nagyon könnyű megkedvelni.

Az albumon egy dal kicsit másabb, mint a többi. A magyar nyelvű Nem leszek ilyen-ről van szó, amiben a DSP hip-hop dolgait is hallhatjuk. Miért gondoltátok ezt jó ötletnek? Mit mondanál erről a szerzeményről?

Ez egy nagyon rég indult dolog. Még nem koncerteztünk, amikor tudtuk, hogy lesz egy ilyen szám. Dipa (DSP) évfolyamtársam volt közép suliban és nagyon jó barátok lettünk. Amikor elkezdték a Dsp őrületet, rajongójuk lettem, mert ötletes zene mellett ötletes szövegeik voltak. Aztán jött a Stopyt és mivel a barátság megmaradt, szó volt róla, hogy milyen is lenne egy közös dal, amolyan baráti pecsét az ismeretségre, csak magunknak. Ezt kb. 2 éve eldöntöttük. nem volt benne marketingfogás, nem ez az album slágerdala. Nem gondolkodtunk azon sem, hogy ez jó ötlet e vagy hogy mit fog szólni hozzá a közönség, egyszerűen szerettünk volna csinálni egy közös számot magunknak. Szerencsére sok pozitív visszajelzést kaptunk mindkét táborból.
Szerintem elég jól sikerült és mindkét banda imádja. Ráadásul Bom és Dipa az album hangulatának tökéletesen megfelelő szöveget írt, ami megállja a helyét a mai mocsokban.
Nem tudom, hogy lesz e még ilyen de szívesen dolgoznék velük újra. Akár egy egész albumot el tudnék képzelni ilyen stílusban.

Mennyire alakult már ki a végleges stílusotok? Későbbiekben miben változhat még a zenétek?

Az utóbbi évek alatt mindenki nagy fejlődésen ment keresztül, ami azért is jó, mert amikor elkezdtük a Stopyt-ot nem igazán volt zenekari tapasztalatunk. Úgy érzem, hogy kezdünk a saját stílusunk felé közelíteni, kezdünk rájönni, hogy mi a Stopyt lényege. Jó, hogy nem hasonlítanak már a Soulfly-hoz meg a Sepultura-hoz, mint az első Demo megjelenése után.
Komplexebb lett és ehhez kellett ez a három év. Valószínűleg durvulni fogunk de szeretnénk ha több énektéma lenne a számainkban. Ehhez májustól segítségemre lesz egy énektanár.
Nem lírai számokról van szó, mert az nem Mi lennénk és nem is ülnék ki a színpadra egy gitárral, hogy elénekeljem a feleségemnek, hogy mennyire szeretem. Arra van más eszköz is és senkit nem érdekel, ha lejön egy koncertre, hogy csöpögjek két sort jogdíjért. Csupán olyan díszítésekről beszélek, mint a “Sur-we-all” vagy a “Shackle” című számokban!
Mindenesetre a súlyosság megmarad, mert mindig lesznek emberek, akik felbosszantanak, és hát ki kell adni!

A Depresszió turnén részt vesztek előzenekarként, akiknek a zenéje azért kicsit másabb, mint a tiétek. Milyenek voltak az eddigi fellépések? Mennyire szerették meg a Stopyt dalait a hallgatók?

Szerencsére sok olyan hely van ahol emlékeznek ránk az előző turné óta. Teljesen változó, hogy miként fogadják a koncertet, de pl. a miskolci koncert életem legjobb koncertje volt.
Akkora ugrálás és pogo volt, hogy a végén beugrottam a közönségbe…csak sajnos a súlyommal nem tudtak mit kezdeni a fiatalok, és összerogytak alattam. De volt olyan is, hogy 4 embernek játszottunk, mert a többiek kint söröztek. Depire jöttek és ezzel a zenével nem tudtak mit kezdeni. Nem tudom, hogy mi határozza meg a fogadtatást de ha kevesen vannak, úgy fogjuk fel, mint egy nyitott próbát és döngölünk annak a pár embernek, utána úgyis megy a bulizás. Mindenesetre élvezzük az egészet és több az olyan koncert ahol megőrülés van. Jól esik ha gratulálnak az embernek, még ha egész hétvégén csak ketten tették. Az a két ember is nagyon fontos nekünk. Jól érezzük magunkat, hiszen ez a célunk a kezdet óta!!

Sok sikert kívánok!

Köszönjük szépen. MŰANYAGOT!

WEB: http://www.myspace.com/stopyt

Kapcsolódó cikkek

STOPYT – Best Before End

KMZ

3. Metal Karácsony – Koncertbeszámoló

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek