Interjúk

Stormwarrior Interjú

A kérdésekre Yenz Leonhardt válaszolt.

Helló Yenz! Örülök, hogy sikerült felvennem a kapcsolatot veled. Szeretném a kérdéseimet feltenni neked. Kezdhetjük? Minden OK?

Természetesen!

Valaki kicsit is belenéz a Stormwarrior életeseményébe, egyből lejön, hogy sikeres zenekar vagytok! A kilencvenes évek végén hogyan képzeltétek el a jövőt? Gondoltátok volna, hogy ilyen jól sikerül minden?

Mi a nyolcvanas évek heavy metálon felnőtt gyerekei vagyunk. A Stormwarrior a kilencvenes években indult el, épp mikor a metál eltűnőben volt. De mi álltuk a sarat, ez egyfajta lázadás is volt részünkről akkoriban. Próbáltuk megmutatni az embereknek, hogy a heavy metal még életben van. Emlékszem, akkoriban nagyon sok erőt adott az együttesnek, hogy láttuk a heavy metal közönségünket magunk körül növekedni. Jó érzés volt!

Ez jó! A stílusotok az eléggé kedvelt speed/heavy/power amelyet a skandináv mitológiával ötvöztök. Én úgy gondolom, a megjelent 2 demótok óta a zenétek gyökere nem változott meg, csak finomodott. Az eltelt 20 év viszont nagy idő. Hogyan teltek az évek, milyen fontosabb eseményeket mondanál a magyar rajongóknak?

Igen, ez igaz, a gyökereink még mindig ugyanazok. Ápoljuk is őket, csakúgy, mint az évek során kialakított barátságokat. Időközben sok mindent megpróbáltunk, főleg, mióta a Warrior átment egy kicsit ezoterikusabb vonalra, mivel néhányan közülünk hisznek az északi istenekben. Ezt a zenénkkel is ki akarjuk fejezni, szóval a heavy metal vonal is erősödött az évek alatt. Most tartunk ott, hogy Lars és énmellém az eredeti dobosunk, Falko is visszatért a bandába. Kicsit idősebbek lettünk ugyan, de már nem függünk az emberek véleményétől, csak megpróbálunk valami igazán jó zenét csinálni. Szerintem ez egy nagyon érett album lett egyébként, talán az első ilyen a Stormwarrior történetében.

Értem. Beszéljünk a jelenről-jövőről. November 29-én jelenik meg „Norsemen” címmel az új album. A közzétett dal a „Odin’s Fire” több mint figyelemfelkeltő. Öt év után ez egy remek folytatás. Hatalmas energia árad belőle, igazi viking erő:)! Az előző, Thunder & Steele lemezhez képest mit várjanak a rajongók az új teljes albumtól?

Igen, ahogy mondtam, nagyon közel vagyunk a gyökereinkhez, de ez alkalommal azt is hallhatjátok majd a lemezen, hogy beértünk, emberileg és együttesként is. Ez valahogy nagyon jó érzés, nyugodtnak lenni, bízni és biztosnak lenni abban, kik is vagyunk ezen az új albumon. Azt, hogy régebben mindig Kai Hansen-hez, a Gamma Ray-hez meg ezekhez hasonlítottak minket, már teljesen magunk mögött hagytuk. Megvan a saját stílusunk, a saját nissünk, hogy úgy mondjam. És ez nagyon jó érzés. Az új album felvétele nagyon jó hangulatban telt, végre azt csinálhattuk, amiben tényleg hiszünk. Természetesen az istenekről, a régi istenekről szóló üzenetek, amiket kapunk, ezek is nagyon sokat jelentenek számunkra. Egyébként még a konzervatívabb emberek, és ilyenből sok van pl. Németországban vagy Japánban, nos, még ők is élvezték az album hallgatását!

Ezt jó hallani! Az új dalok ismét a hamburgi Powerhouse stúdióba Piet Sielck-kel vettétek fel. Hogyan zajlottak a felvételek?

Igen, ezt a hosszú folyamatot egyedül kezdtük. Tudod, a legutóbbi albumunkon még más dobolt. De Falko vissza akart térni az együtteshez, ami nagyszerű dolog, mert van valami nagyon különleges aura körülötte. Nagyon jó zenész. Tényleg nagyon vártam, hogy újra együtt játszhassunk. Hat vagy hét hónapig én sem voltam az együttesben, az album készítése előtt tértem vissza. Nagyon jó érzés, hogy most megmutathatjuk, mire vagyunk képesek, kik is vagyunk valójában. Nagy gondot fordítottunk ennek az anyagnak az elkészítésére, így a felvételek is sokáig, fél évig tartottak, de nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, szerintem tényleg remek korong lett!

Ennek én is örülök! Meg ez az önkifejezés-dolog, amit említettél, nagyon király…

Igen, ez az album azért is volt fontos, hogy megmutassuk, visszatértünk, visszatértünk a gyökereinkhez. Nem csak egyszerűen csináltunk egy lemezt, hanem olyan albumot készítettünk, amit az emberek valóban tudnak majd élvezni. Néhány mélyebb heavy riff is van a lemezen, ilyet korábban még nem csináltunk. Rettenetesen jó lett ez a zene, egyszerre sötét és erőteljes. Nagyon tetszik nekem.

Milyen volt Piet-tel és ismét a Massacre Records-dzal dolgozni? Ezek a nevek azért garanciát jelentenek a metál világában!

A Massacre Records-dzal ugyanúgy zajlott minden, mint korábban. Úgy értem, jó srácok ezek, már hosszú évek óta náluk vagyunk. Azt hiszem, elég jó kapcsolati hálóval rendelkeznek, ami nekünk nagyon hasznos! Szóval, nincs okunk váltani, legalábbis most még nem. Piet-tel még az Iron Savior-ban és a Savage Circus-ben találkoztam. Nagyon jó barátok vagyunk és szerintem remek munkát végzett a Heading Northe és a Thunder & Steele albummal is, szóval természetes volt, hogy az új album megvalósításában is az ő segítségét fogjuk kérni. Különösen, amikor a régi dobosunk visszatért és már nagyon szorítottak minket a határidők, jó volt, hogy olyan ember kever nekünk, akiben megbízhatunk. Nem kellett ott ülni mellette, meg tudta csinálni egyedül. Igen, tényleg nagyon jó volt Piet-tel dolgozni!

A múltban számtalan sikeres koncertsorozatotok volt, híres-neves zenekarokkal. Sok-sok embert vonz élőben a zenétek. Terveztek budapesti fellépést? Milyenek a 2014-es emlékeid a koncertről?

Nagyon szeretnénk! Egyszer voltunk eddig ott, a magyar Wisdom-mal játszottunk. Ismered őket?

Igen!

Ez 2014-ben történt, azt hiszem. Emlékszem, nagyon szép volt a koncert helyszíne, és a város is gyönyörű! Mindenképp szeretnénk visszatérni Budapestre!

Az jó lenne! Gondolom az új album kapcsán is lesz számtalan koncert?

Nem, még csak hátradőlünk és megvárjuk, milyen lesz az album fogadtatása a közönség és a sajtó részéről. Van egy olyan érzésem, hogy ez az anyag nagyon fog tetszeni mindenkinek. Sokan vannak, akik a Heading Northe óta keresik az új albumot tőlünk. Szóval reméljük, az album megjelenése után sok koncertfelkérést kapunk majd. Eddig még csak a két albummegjelenési koncert van betervezve Németországban. Meg néhány fesztivál, talán Spanyolországba és Mexikóba is eljutunk majd. De előbb megvárjuk, milyenek a reakciók, és ha olyan biztatóak, mint gondolom, hogy lesznek, mindenképpen csinálunk egy lemezbemutató turnét is. De egyelőre még semmi sem biztos.

Hamburgban lesz az új albummal kapcsolatban az első bemutató (album release show) előadásotok! Különleges vendég pedig a Steel Shock lesz. Mennyire lesz különleges ez az este? Miért a Steel Shock lett a vendég?

Nagyon jó barátok Lars-szal és már többször találkoztunk velük, amikor baráti körben zenéltünk. Nagyon jó fejek a srácok. Nem a zenéjük miatt választottuk őket, hanem mert nagyon jóban vagyunk velük. Megkérdezték, szükségünk van-e előzenekarra a koncertek előtt, mi pedig azt mondtuk, hogy oké, miért is ne jöhetnétek velünk? Így történt.

Játszottál már a gondolataiddal, hogy hogyan nézne ki egy tökéletes Stormwarrior koncert? Milyen extrákat látnál szívesen a fellépéssel kapcsolatban?

Nos, egy nagy színpad mindenképpen. Azon jobbak vagyunk, mint a kicsiken. És természetesen, nagyon szeretném a tomahawk-jaimat dobálni. Van egy tomahawk kollekcióm. Ismered a tomahawk-okat?

Igen!

(nevet) Nagyon szeretném ledobálni őket a színpadról, de eddig még soha nem engedték meg, mert mindig azt mondják, hogy túl veszélyes vagy mi… (nevet) És közben még vizuális effekteket is szeretnék, tudod. Úgy kicsit érdekesebb lenne a látvány. Ezen mondjuk dolgozhatunk, mert kezdetben a Stormwarrior, még underground metál bandaként, kisebb helyeken játszott és nem igazán tudunk a látványra adni, de szerintem most már nagyon jó lenne fejlődnünk ebben is. Én legalábbis nagyon rajta vagyok ezen a témán.

Jövővel kapcsolatban milyen terveitek vannak?

Mint együttes, nagyon érdekel minket az új lemez fogadtatása, különösen a német sajtó részéről. Tudod, a német magazinok, ahogy már említettem, nagyon konzervatívak, szerintem. Mivel én dán vagyok, jól látom a különbséget a német sajtó és a német rajongók, valamint a skandináv sajtó és a skandináva rajongók között. A németek nagyon konzervatívak. Reméljük, ezzel az albummal egy lépéssel közelebb tudunk hozzájuk kerülni. És ennek megfelelően fogunk cselekedni… Ó, valami történt! Itt vagy?

Igen.

Csipogott a telefonom és azt hittem, megszakadt a vonal. Szóval jó kis terveink vannak, megnézzük, milyen lesz az album fogadtatása öt év csend után, aztán olyan gyorsan cselekedünk, amilyen gyorsan csak lehet, hogy mihamarabb úton legyünk.

A zenész és a zeneszerető emberek mindig barátok maradnak. De manapság, a közösségi média világában a negatív hangok és átgondolatlan kommentek azért elég könnyen utat találnak, nem? Hogy viszonyultok ti ehhez?

Erről csak annyit tudok mondani, hogy én se vagyok valami nagy rajongója a közösségi médiának. Természetesen rengeteg emberrel tartom a kapcsolatot a világ minden pontjáról a közösségi médián keresztül. De nem lógok napi szinten a facebook-on, semmi ilyesmi nincs. Mert az a véleményem, hogy a negatív kommentektől, amiből azért van bőven, főleg, ha politikáról esik szó, még nem lett jobb hely a világ. De a közösségi média alapvetően hasznos, én is próbálok tanulni és próbálok kapcsolatban lenni mindenkivel rajta keresztül! (nevet) Mert ez jó és ezt szeretem, de nem vagyok benne biztos, hogy ha mindenkinek a világon van beleszólása mindenbe, az vezet-e valahová… Azért könnyebb volt a hetvenes években! (nevet) Akkor csak kiadtad az albumot, készítettek veled pár interjút, az emberek remélhetőleg elmentek a koncertre, aztán megbeszélték egymás között, milyen volt a show. Manapság meg rengeteg e-mailt és üzenetet kapsz a közösségi médián keresztül olyan emberektől, akiket igazán nem is ismersz. Ráadásul mindenkinek megvan a saját véleménye, és ez azért elég bonyolult tud lenni!

Teljesen egyetértek veled! Milyen egy zenész élete? Milyen nehézségek és örömök vannak ezen a pályán?

17-18 éves korom óta zenélek. Most meg már majdnem negyven vagyok te jó ég!… (nevet) Ez egy hosszú, nagyon nehéz út. De, ahogy mondtad is, sok-sok öröm is van rajta. Azért is nehéz ez a fajta élet, mert a rendszeren kívül kell élned, így kell gondot viselned magadra és a körülötted lévőkre, mindezt úgy, hogy végig biztos legyél benne, jól csinálod, amit csinálsz. Természetesen nagy mértékben függünk a rajongóinktól is. De az együttes teljesen pozitívan áll hozzá ezekhez a dolgokhoz. Szóval ez egy nehéz, de szép élet, nem is bántam meg belőle semmit. Biztos vagyok benne, hogy ezt fogom csinálni következő életemben is! (nevet)

Mit csinálsz a szabadidődben, a zenélés és a tomahawk-gyűjtés mellett?

Igen! (nevet) Kiköltöztem a városból. Amikor fiatalabb voltam, szerettem a városban élni. Szerettem, hogy sok emberrel találkozok, lemehetünk a bárokba meginni valamit, ilyesmi. De most már kint élek az erdőben, úgyhogy szabadidőmben a kutyáimmal sétálok odakint. Két fekete kutyám van. Nem túl ijesztőek, border collie keverék mind a kettő. Az egyikük Romániában, a másikuk Bulgáriában született.

Az igen!

(nevet) Szeretem a kutyáimat. Csak élvezem a békét, azt, hogy távol vagyok az emberektől. Élvezem a természetet, meg azt, hogy itt közelebb lehetek az istenekhez is. Innen merítek energiát a következő koncertekhez.

Abszolút egyetértek veled! Erdőben lakni olyan csodálatos dolog!

Igen, tényleg az.

Yenz, nagyon köszönöm a válaszaidat! A legjobbakat kívánom neked és az együttesnek a jövőben! Jó éjt! Szia!

Nagyon köszönöm, Zsuzsanna! Jó volt veled beszélni! Szia!

WEB:  https://www.facebook.com/STORMWARRIOR.Official

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2019/11/18/stormwarrior-interview/

Készült: 2019. október 28.

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Stormwarrior announce „Thunder & Steele” and tour plans

KMZ

Hot News: Pre-Listening – Elysion, Stormwarrior, Thyrien

KMZ

STORMWARRIOR – Heathen Warrior

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek