Interjúk

Sudden Death Interjú

Üdvözöllek benneteket a Kronos Mortus webzinen. Mivel most szerepeltek először az oldal “hasábjain” kérlek, mutassátok be röviden a zenekart. Minek hatására kezdtetek el zenélni, és honnan ered a Sudden Death név?

SD: Szása (Deák Sándor) és Zson (Fodor László) voltak a Sudden Death elődzenekarának alapítói, ők voltak az őskövületek. Az akkori gruppot még Pyramen-nek hívták. Ez ’94-ben történt. (’98 óta SD) Többszörös tagcserék után értük el, hogy a felállás stabil maradhasson, a jelenlegi formáció 2003-tól működik. Nagyon nagy örömünkre szolgált, amikor végre ez az öt ember egymásra talált, mert tökéletes harmóniában tudtunk együtt dolgozni. Amikor már azt hittük, hogy semmi baj nem érhet minket, Szása élete tragikus véget ért. A tragédia megerősített minket és még nagyobb lendülettel, céltudatossággal állunk a jövő elé. Mint mondtuk 1998 óta működünk Sudden Death néven, mely Zson jéghoki imádatából fakad, így hívják ugyanis a döntetlen utáni hosszabbítás első gólját. A zenekaron belüli korkülönbségeknek köszönhetően nagyon sokszínű a zenénk, mert mindenkit másféle hatások értek, mindenki más időszakból való zenéket hallgat és szeret. Persze azért vannak nagy közös kedvencek is, mint pl. a Death, Nevermore, Mex, Soilwork, W.A.S.P., Morbid Angel, Ragnarok, Motörhead, Pain of Salvation…

Ha jól tudom, a nagylemez előtt két demó is napvilágot látott. Mit gondoltok ezekről az anyagokról?

SD Zsolti: Az első demo ’99-ben egy házistúdió mélyén készült, valami iszonyatosan gagyi minőségben, olyannyira, hogy visszahallgatva majdnem elment a kedvünk a zenéléstől, de persze nem. Nem volt még kialakult stílusunk, amolyan “tresses”, szepuspanterás zenebonamuzsika volt. Az anyagot nem sávonként, hanem egyben vettük fel. Szólt is, mint a handjafosch! Mikor meghallottuk, totál kiborultunk! A második demó (Terrible Noise) 2003-ban került rögzítésre. Ez már egy jó megszólalású, vállalható anyag volt, hála Fidónak, a kiváló pécsi hangmérnöknek.

Elég sokat kellett várni a “Once And For All” CD-re, amely végre megjelent a szeptemberi Hammer Worlds újság Cd mellékleteként. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen formában jelenjen meg az első Sudden Death anyag? Persze ennek meg vannak a maga előnyei, de nem gondoltatok esetleg saját kiadásra vagy kiadó keresgélésre?

SD: Tényleg elég hosszú idő telt el a lemezgyártási gondolat és a kivitelezése között. Ez leginkább annak köszönhető, hogy gitáros/vokalista Szása, mint már említettük tragikus körülmények közt (áramütés következtében) életét vesztette. Nagyon hosszú időbe telt, mire a sokkot kihevertük. Nem is voltunk biztosak abban, hogy folytatni akarjuk a zenélést, de Szása szülei győzködtek, hogy ezt nem csinálhatjuk, folytatnunk kell, valószínűleg az elhunyt is így szeretné. Fantasztikus érzés volt, hogy Szása családja ennyire szereti és komolyan veszi a zenekart és szívükön viselik a sorsunkat. Ezt egy elég monoton, szürke időszak követte, amely alatt a mostani énekes/gitáros (korábban csak énekes) Viktor összhangba hozta a torkát a gitárral. Így csúszhatott a lemez két évet, de ez idő alatt is csiszoltuk/alakítottuk a dalokat, ezért a korongra már egy olyan verziója került a daloknak, amivel teljesen elégedettek vagyunk. Mivel ez az első lemez, el kellett juttatnunk a lehető legtöbb emberhez és ezt a Hammer mellékleteként tudtuk a legjobban megvalósítani.

A borítón elég sok minden található, mely nem egy tipikus mű. Kitől jött az ötlet és ki valósította meg a borítótervet, egyáltalán mit kell róla tudni?

SD Viktor (Arkhorrl): Egy olyan vizuális képet szerettünk volna kialakítani, ami visszaadja a lemezen feldolgozott témákat. Olyan a borító, mint az élet, mindenbe belekóstolunk, van, ami ízlik, más pedig keserű, a lényeg, hogy nagyon sokszínű és kusza és persze egy kicsit mesterkélt, színlelt is.

A Sudden Death zenéje elég sok mindenből tevődik össze, de alapjában véve death/black metalnak nevezik. Honnan jött a durvább zenék iránti szeretetek? Manapság már a metalban is túltengés van, esetleg mondanátok pár bandát, akik zenéje valamilyen módon hatással van/volt Rátok?

SD: Mi inkább a thrash/death metal-ban soroljuk be, persze számos más stílusjegy is megtalálható benne a power metal-tól egészen a black-ig. Ahányan vagyunk annyi féle zenét szeretünk és ebből lesz ez a bucsusmetál. A hatások a fentebbi kérdésekből már kirajzolódtak talán.

A felállás most stabilnak mondható, viszont Vágvölgyi Viktor “Arkhorrl” (ének, gitár, vokál) a saját zenekarában az Aetherius Obscuritasban is érdekelt. Összeegyeztethető a két zenekar munkája? Mit gondoltok az A.O. zenéjéről?

SD Zson: Igen, mikor Viktor a Sudden-be érkezett már akkor is meg volt az Aetherius. Mint barátai és zenésztársai, vendégként mi is kisegítjük koncerteken. Nagyon nehéz összehangolni a két banda munkáját, ha AO koncertre készülünk akkor általában szünetel arra az idő a Sudden Death. Természetesen megéri az időt és a fáradságot (a legutóbbi, Stygian-os bulink hatalmasra sikerült). Nem nagyon komálom a black metal-t, de az újabb Aetherius cuccok rendszeresen megfordulnak a lejátszómban, azt hiszem ez mindent elárul. Nem fogom itt fényezni, aki még nem ismeri az hallgassa meg. (www.arkhorrl.hu)

A zenekarban súlyos tragédia is történt, mikor elhunyt Deák Sándor “Szása” énekes, gitáros. Gondolom erről nem szívesen beszéltek. Mégis van a lemezen egy nóta az “Örökké” mely az ő emlékére íródott. Kinek az ötlete volt és hogyan állt össze ez a megindító dal?

SD Viktor (Arkhorrl): Mindannyiunkban mély nyomot hagyott Szása halála és természetesnek vettük, hogy egy dallal tisztelegjünk előtte. Nem csak az Örökké szól Szásához egyébként, hanem az In Memory… is, az egyetlen lírai dal a lemezen, ami egy kicsit ki is lóg a sorból.

Most, hogy végre minden érdeklődő kezébe veheti az első korongot, milyen visszajelzések jöttek eddig? Meg vagytok elégedve a koronggal? Ha jól tudom, a második demó is abban a stúdióban készült, ahol a mostani lemez is. Mit kell tudni a helyről és mennyi időt töltöttetek ott? Mennyi idő alatt állt össze a komplett zeneanyag?

SD: Összesen kb. 8-10 hetet töltöttünk a stúdiózással, kisebb-NAGYOBB megszakításokkal. Teljesen elégedettek vagyunk a hangzással és az összképpel egyaránt. Persze mindig lehetne valamit csiszolni, de eljutott az egész arra a szintre, hogy már nem érdemes, jobb és szebb már úgy sem lesz, teljes biztonsággal merjük ajánlani a hallgatóságnak. A dalok megírásában még Szása is aktívan részt vett a két hozzá szóló dal kivételével. Egyesek már 4-5 éve érlelődtek, mások pedig fél év alatt összeálltak. Sosem az eszeveszett tempóról voltunk híresek, nekünk nem is menne úgy. Szépen, lassan, semmi hirtelenkedés.

Most, hogy minden a helyére került gondolom élőben is meg akarjátok mutatni a Sudden Death erejét. Milyen megmozdulások várhatók a zenekartól és mik a távolabbi tervek?

SD: Beszéltünk egy produkciós irodával, talán velük sikerül valahogyan megegyezni, szeretnénk pár jó bulit lenyomni. Mi sosem voltunk egy olyan banda, amelyik halálra koncertezi magát, ez nem az az ugrálós tresshiphop fos. Maximum havi 2 bulit tudunk elképzelni, kb. ennyit is tudunk bevállalni az egyéb elfoglaltságaink miatt. Reméljük, hogy a lemez kaput nyit azokra a fesztiválokra, ahova eddig nem sikerült eljutnunk.

Nagyon köszönjük az interjút és további sok sikert a zenekarnak. Az utolsó szó jogán kérlek, üzenjetek valamit az olvasóknak.

SD: Mi köszönjük a lehetőséget. Most írjuk az új dalokat (a megszokott tempóban), egy kicsit lazábbra vettük talán a figurát, mert a megszokott Sudden-es részek mellé Motörhead-es, WASP-es, lazulós-szétesős részek is befurakodtak, szóval még majd jelentkezünk 2015-ig egészen biztosan, haha! A beígért koncerteket nem fejeltettük el, igyekszünk eljutni mindenhova! Rohadás!

Web: http://www.suddendeath.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek