Interjúk

Superbutt Interjú

A kérdésekre Szűcs Péter válaszolt.

December 1-jén jelent meg a „You And Your Revolution” új albumotok, gyönyörű külsővel és remek hangzással. Mikor kezdtetek el foglalkozni az új dalok írásával?

Sziasztok, üdvözlök Mindenkit! A kérdésre válaszolva szinte napra pontosan emlékszem az első dal elkészítésére: külföldön turnéztunk, és volt pár napnyi day-off-unk, Strasbourgban kezdtünk el dolgozni (ahol már máskor is írtunk dalokat) 2007. márc. 19-én, hétfőn… Két dal el is készült egyből, Szabolcs hozta az elsőt, amiből a Blisters lett (amúgy ezt szántuk nyitódalnak, ehhez képest ez az utolsó a lemezen), illetve a Figure is itt készült. Érdekes, hogy a Last Call-t is külföldön csináltuk, 2007 novemberében., szóval 3 dal külföldön készült.

Mi volt az a tényező, amin a Black Soup-hoz képest változtatni akartatok? Mennyire nevezhető folytatásnak a régi anyaghoz képest, mert én úgy vettem észre, hogy hasonló receptet használtok és nagyon nem tértek el stílusilag!

Én azért ezzel nem értek egyet… alapvető változás volt, hogy most volt vagy 14 dalunk, és ezekből hagytuk le -a szerintünk- gyengébbeket, vagy hagytuk meg, hogy később felhasználjuk. Régebben azért ilyen nem volt…én eléggé próbálom a dalírási folyamatot kézben tartani, és amikor a többiek már úgy érzik, hogy minden kész, akkor én még azért egy-két dalt kisajtolok belőlük.
Ezeken felül úgy érzem, hogy inkább a magyar anyagunkkal rokonítható az új cucc, nem a korábbi nagylemezekkel. Arra törekedtünk leginkább, hogy egységesebb legyen a lemez, ne legyenek nagy eltérés a dalok minősége közt. Úgy érezzük, hogy ez sikerült is.

A Last Call-ban vendégszerepel Zak Tell. Hogyan került ő a képbe? Miért találtátok jó ötletnek, hogy az ő vokáljával gazdagítsátok ezt a számot?

Nem volt semmiféle koncepció… ha már kint voltunk Stockholmban, kéznél volt, ennyi az egész, nem kell ennek olyan nagy feneket keríteni.

Rengeteget koncerteztek és külföldön is gyakran felléptek. Talán odakint több érdeklődő lehet egy ilyen zenei stílus iránt, ha jól gondolom! Ti hogy látjátok a külföldi és a magyar koncertek sikereit?

Igen, én is így érzem. Ahogy egy gyerekkori barátom írta múltkor nekem: „Peti, biztos, hogy ez az ország fel van rátok készülve?”. És azt kell, hogy mondjam, nem vagyok biztos benne… és most leginkább nem rólunk beszélek, hanem a kortárs rock/metal zenét játszó, többnyire angolul éneklő zenekarokkal. Ugyanis alapvetően az van, hogy az emberek 2009-ben Magyarországon nem igazán beszélnek idegen nyelveket; ez van sajnos, és ez sajnos ez egy olyan lélektani határ, amit egyelőre senki sem tudott átlépni a magyar zenekarok közül. És egyből adja magát az adekvát kérdés, miért is ne próbálnád akkor meg külföldön, mit veszíthetsz vele?! Persze, mi már túl vagyunk azon, hogy „befutásról” álmodjunk… igazság szerint számunkra ez már annyira nehezen is értelmezhető- főleg a zeneipart figyelve a XXI. Században. De fontos azt hangoztatni, nagyon hálásak vagyunk a magyar rajongóknak is, ahová el tudunk menni észszerű keretek közt, oda bizony el is megyünk!

Melyik dalra készítetek videoklipet? Szerinted mennyire fontos manapság?

Jó kérdés! Egyrészt nagyon el vagyunk maradva a klippel, amiért elnézést kérünk, de volt egy csomó rajtunk kívül álló ok, amiért nem tudtuk eddig megcsinálni. De most már biztos, hogy lesz, mégpedig a Figure c. dalra, nemsoká forgatjuk!
Klippkérdés: a zenecsartonák, akik rotációban adják a klipeket, lényegében megszűntek. De talán nem is baj, mert van Youtube, ahol mindig azt nézhetsz amit akarsz, és akkor, amikor akarod (legalábbis többnyire). Viszont felmerül a kérdés, érdemes-e drága klipet csinálni? Novemberben voltam Volbeat koncerten Bécsben, ahol totál teltház volt… majd felmentem a netre, és megnéztem a klipjeiket. Nézzétek meg ti is… a klipjeik nem drágábbak kb. 500 ezer forintnál! És egy ilyen klipet egy céltudatos banda Magyarországon is össze tud hozni. Mert a klip a jelenlétedet bizonyítja, és nem többet, nem akar már annyira az igazán magasztos művészi céloknak megfelelni. És ahhoz, hogy a Youtube-on vagy a Myspace-en megnézzék az emberek, ahhoz szerintem ez a büdzsé bőven elégséges!! Tehát fontos a klip ma is, hisz ez is egy kommunikációs csatorna, de már máshol van a pozíciója.

Üdvözlöm a csapatot és minden jót!

Köszönjük a kérdéseket a banda nevében. A legjobbakat mindenkinek!

WEB:
http://www.superbutt.net/

Kapcsolódó cikkek

Hollywood Rose, The Idoru, Anti Fitness Club, Superbutt egy színpadon, akusztikusan!

KMZ

In Flames, Superbutt, Skru – Koncertbeszámoló

terror

Superbutt, Death Warrant, Dirty Shirt, A.W.S. – Koncertbeszámoló

MelancholyR

SUPERBUTT – You And Your Revolution

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek