Interjúk

Svartidauði Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Sturla Viðar válaszolt.

Napjainkban kevés zenekarról mondható el, hogy különlegeset, valami újat tudtak megallkotni, pláne a Black Metal műfajának keretein belül. Ki gondolta volna, hogy egyszer Izland is részesül, ráadásul egyre megállíthatatlanabbul, az említett műfaj műveléséből. Egyesek szerint túl van népszerűsítve, mások szerint annyira egyedi esszenciával rendelkeznek, hogy egyszerűen csak kitűnik a sok sablon közül, ami azt az illúziót keltheti, hogy túl van népszerűsítve. Most az interjú a Svartidauði zenekarhoz szól, akikről nyugodtan merem mondani, hogy az izlandi Black Metal királyainak számítanak. Kérlek fogadjátok mély és tiszteletteljes üdvözletemet Magyarországról!

Kicsit tudnátok beszélni magatokról? Kikből is áll tulajdonképpen a zenekar pontosan? Hogyan jött az ötlet, hogy létrehozzátok a Svartidauði-t? Hogyan formálódott zeneileg olyanná amilyennek ma ismerhetik a követőik?

A Svartidauði-t annak a véget nem érő vágya hozta létre és tartja fenn, hogy a szívünk mélyéből hozzunk fel valamit. Nemcsak saját magunk, hanem pl. az olyanok részére, akiknek a tettei mondjuk terrorcselekményekben, vagy tömeggyilkosságban öltenének testet. A Svartidauði az ő számukra egyfajta pszichoterápia. Az együttes stílusának formálódását nem is lehetne másként leírni, mint hogy mi, a tagok, együtt fejlődtünk az évek alatt, jóban-rosszban egyaránt.

Szándékosan mást, különlegesebbet akartatok létrehozni? Tehát ami pl. nem a Mayhem vagy a Darkthrone vonalát hozza?

Sosem elégedtünk meg a régebbi alkotások egyszerű ismétlésével. Mindig azon voltunk, hogy valami olyat csináljunk, amit nem lehet csupán egyetlen műfaj keretei közé szorítani, valamit, ami új, ami saját magában is megáll és felveszi a harcot az átlagossággal és a középszerűséggel.

Hogyan reagáltatok az első pozitív visszajelzésekre? Számítottatok rá, hogy amennyire különleges zenét játszotok, ennyire szép számú hallgatóságra tesztek szert?

Nem, nem igazán. Mi csak csináltuk a zenénket és az univerzum válaszolt rá. Amikor elkezdtük, a személyes célom az volt, hogy bakeliten ki legyen adva az album, senki nem gondolt arra, hogy a Svartidauði majd hatással lesz az életünkre vagy a külvilágra is.

Kicsit tudnátok beszélni a korábbi nagylemezről ami “Flesh Cathedral” címen látott napvilágot?

Nem tudom, mit mondjak a Flesh Cathedral-ról, ami még nem hangzott volna el, ez az album a lidércnyomásainkból és a körülöttünk lévő világ elutasításából született. Olyan albumot akartunk csinálni, ami az apokalipszist idézi elő, szó szerint és átvitt értelemben is. Egy Reykjavík melletti erdei kísértetházban vettük fel a tél közepén, és nem igazán tartottuk közben a kapcsolatot a külvilággal. Sosem vártuk azt a Flesh Cathedral-tól, hogy lépcsőfok legyen a dicsőség és dominancia felé vezető úton, de itt vagyunk… és a java még csak most jön.

Most, hogy ha már erről is beszéltetek, hogy értékelitek a December 3-án kiadásra kerülő új albumot, a “Rvelations Of The Red Sword”-ot? Mi adott hozzá ihletet? Mennyire lesz hasonlítható a korábbi lemezhez?

Amikor a Revelations of the Red Sword-on kezdtünk dolgozni, úgy voltunk vele, hogy nem akarunk egy Flesh Cathedral 2-t csinálni, hanem valami mást, valami erősebb és vadabb, szenvedélyesebb és veszélyesebb dolgot hozunk ki belőle, ami még mindig összetéveszthetetlenül a Svartidauði hangzásvilágát hordozza. Nem akarunk a múltban leragadni, a múlt a holtaknak meg a haldoklóknak való, a Revelations of the Red Sword pedig egy új világ hajnala.

A “Flesh Cathedral” a kultikus norvég Terratur Possessions kiadó és az orosz/amerikai Daemon Worship kiadó közös kiadásában jelent meg. Milyen megfontolásból esett ezúttal a választásotok a német VÁN Records-ra?

A Revelations of the Red Sword felvételéhez és elkészítéséhez nagyobb kiadói támogatásra volt szükségünk, amit a Terratur már nem tudott biztosítani. Soha nem kötünk kompromisszumokat, ha a művészetünkről van szó, így másfelé kellett néznünk. Voltak ajánlataink hatalmas, mainstream kiadóktól is, akiknek azért van mit a tejbe aprítani, de mi inkább a VÁN-t választottuk, mert ők tudták biztosítani azt, amire igazából szükségünk van és ezért nagyon hálásak vagyunk nekik. A VÁN volt a kiadója nagyon sok kedvenc albumunknak is, szóval nem esett nehezünkre leszerződni velük.

Milyen zenekarok zenéit hallgatjátok a legszívesebben?

Miközben ezt írom, épp In Solitude-ot hallgatok. De jöhet még pl. Dissection, Bathory, Kiss, Wolvennest, The Devil’s Blood, Gravediggaz, Katharsis, Black Sabbath, Repugnant, Misþyrming is.

Izlandon mennyire népszerű az underground műfaj? Vagy összességében a Black Metal műfaj?
Értek már titeket személyesen negatív vélemények otthon? Itt inkább olyanra gondolok, hogy pl. irigységből vagy egyéb okokból inzultáltak-e titeket?

A két budapesti koncert alapján azt mondanám, itthon is kb. ennyien járnak el a bulijainkra. Tudjuk, hogy vannak olyan patkányok, akik rajtunk köszörülik a nyelvüket a hátunk mögött, de szemtől szembe még senki nem mert beszólni nekünk, és tudod, nem is bánom. A farkast sem érdekli, mit gondolnak a birkák.

Lehet, hogy hülye kérdés, de volt már olyan kép, zene vagy video, amitől úgy igazán félt bármelyikőtök? Azért is érdekelne, mert úgy vettem észre, hogy a Svartidauði zenéje egy jó részét képezi azért a félelem vagy annak ébresztése. Legalábbis az “Exultation” című dalotoknál ami egy 2017-ben megjelent két számos EP-teken hallható, erre nagyon felfigyeltem. De lehet, hogy csak engem borzongat meg.

Aktívan keresem az olyan élményeket, amik tényleg nagy félelemmel töltenek el, de lehet, hogy egyszerűen csak érzéketlenné váltam a dologra, mert semmi nem ébreszti fel a szívemben azt a rettegést és iszonyatot, amit keresek. És amikor már semmivel nem tudom ezt az érzést előidézni magamban, akkor kell azt másokból, a hallgatókból kiváltani.

Mi a véleményetek a világ dolgairól?

A világ most azt tapasztalja meg, amit én ’Ozirisz eónjának halálhörgéseként’ írnék le, ami egy világszinten végbemenő változást jelent. Remélem, ez azt jelzi, hogy egy új hajnal, Hórusz eónja, a Vízöntő kora felé tartunk. De igazából attól félek, hogy az emberiség egy új ’sötét kor’ felé halad az ábrahámi vallások és a modern, korporatív kapitalizmus dominanciája alatt. Idővel kiderül.

Vannak magyar underground Black Metal zenekarok, akiknek zenéit kedvelitek? Esetleg pólóikat viselitek?

Elég gyakran szól a Pokolgép a turnébuszunkon és otthon is.

Ha jól tudom kétszer már biztosan játszottatok Magyarországon. Mi a véleményetek hazánkról? Várható, hogy ismét eljöttök?

Igen, két alkalommal is játszottunk Budapesten, bár én kb. egy évtizeddel ezelőtt már töltöttem vagy 2-3 hetet Magyarországon. Remélem, hogy hamarosan vissza tudunk térni hozzátok. Nagyon bejön nekem Magyarország és a magyar történelem, mint ahogy az országotok és Budapest szépsége is.

Mit üzentek a Magyarországi Svartidauði hallgató tábornak?

„Én vagyok a láng, amely minden ember szívében és minden csillag magvában ég. Élet vagyok és Élet-adó, mégis ezért, az én ismeretem a halál ismeretét jelenti.” -Liber Al vel Legis 2.6

Nagyon szépen köszönöm, hogy áldoztatok időt erre a beszélgetésre és várunk titeket. Az Erő legyen veletek!


Nowadays we can slightly state – especially within the genre of Black Metal – about a band that they could create something brand new. Who would have known that one day the civilization of the genre is also shared with Iceland with a growing potential. „It is overhyped”, one says while the other states that this kind of music had such a special blend which automatically resulted emerging from the abundance of clichés. This time we’re talking with the band Svartidauði who can surely be called ’kings of Icelandic Black Metal’. Please accept my deep and respectful greetings from
Hungary!

Could You tell us a bit about Yourselves? Where the idea of creating Svartidauði came from and who are the band members exactly? Musically, how it evolved into this form that we could know Svartidauði nowadays?

Svartidauði was born- and is maintained through a never ending need for creating and expressing something deep in our hearts, if not for Svartidauði then those needs would certainly have ended in acts of global terrorism and mass murder. Svartidauði is a psychotherapy for it’s members. There is no easy way to describe how it evolved other than we, the members, evolved through out the years, for better or for worse.

You wanted to create something special, something new. Is it happened by intention? I mean not to copy e.g. Mayhem or Darkthrone.

We have never been satisfied with simply repeating older art, we have always strived to create something that is not chained within a specific genre, but rather to create something new, something that can stand on it’s own legs and make war upon the mundane and the mediocre.

How did You accept the first positive feedback? Did You count on that so the unique music You do play so the numerous listener You will gain?

No, not really. we just made the music that we wanted to make and the universe responded to it. When we started my personal goal was to have the album on vinyl, none of us expected the effect Svartidaudi would have on our personal lives or the outside world.

Could You tell us a bit more about the previous album “Flesh Cathedral”?

I don’t know what to say about Flesh Cathedral which hasn’t been said before, it was born out of obsession and rejection of the world around us. We wanted to create an album that would bring about the apocalypse, both literally and figuratively. We recorded it in a hunted ghost house in the woods outside of Reykjavík in the middle of winter with limited contact to the outside world. We never expected Flesh Cathedral to be simply a stepping stone to a more glorious and dominating destiny, but here we are… the worst is yet to come.

And how do You estimate the ongoing album, titled “Revelations Of The Red Sword”? What inspired You? How much it would be compared to the previous disc?

When we started to work on Revelations of the Red Sword we decided that it would not be Flesh Cathedral part2, but something different, something sharper and more dangerous, fiery and furious, while still sounding non-mistakenly like Svartidaudi. We have no need to dwell on the past, the past is for the dead and the dying, Revelations of the Red Sword is the first dawn of a new world.

“Flesh Cathedral” has been released by Terratur Possessions, Norway and Daemon Worship, Russia/USA Records. For what reasons You chose the German VÁN Records this time?

In order to record and make Revelations of the Red Sword we needed bigger label support, something that Terratur could not offer us. We never compromise when it comes to our art so we needed to look elsewhere. We had offers from very big, mainstream metal labels with deep pockets, but instead we went with VÁN, as they could offer us what we needed and we have a great respect for that label. VÁN has released many of my favorite albums in the past decade or so, so it was an easy choice to sign with them.

Which bands are You listening to?

As I’m writing this I’m listening to In Solitude. I’ve been listening a lot to Dissection, Bathory, Kiss, Wolvennest, The Devil’s Blood, Gravediggaz, Katharsis, Black Sabbath, Repugnant, Misþyrming etc

How popular is the underground genre in Iceland? Or Black Metal genre at all?
Did You receive negative critics at home? I mean being insulted by the reason of envy for example.

Considering the two shows we’ve played in Budapest I’d say it’s pretty similar here in terms of number of people that come to gigs. We know worthless rats that speak with forked tongues behind our backs, but nobody ever dares talk shit to our face and honestly, I don’t care. A wolf does not concern himself with the opinions of sheep.

Maybe it’s a stupid question but has it ever happened to anyone of You (because of a picture, a music or a video) that You became really, really frightened? I’m interested in it because as I can see, huge part of Svartidauði reflects to fear or generating fear. At least I can sense it in the track “Exultation”, released on a two-track EP in 2017.

I actively seek out experiences that make me really frightened, but maybe I have simply become to desensitized to it, but nothing has evoked in my heart the horror and the terror I look for. And when nothing works to create this feeling in myself then we must create this feeling in others, the listener.

What do You think about doings going in the world?

The world is experiencing what I’d call The Death Rattles of the Aeon of Osiris, there is a transmutation going on globally, I hope that this means that we are moving into a new dawn, the Aeon of Horus, The Age of Aquarius but realistically I fear that mankind might be heading into a new dark age dominated by the theocracy of abrahamic beliefs and modern, corporate capitalism. Only time will tell.

Are there any Hungarian underground Black Metal bands whose music You like or maybe wear their t-shirts?

Polkogep get’s played quite often in our tour bus and at home.

If I know correctly, You surely played in Hungary two times. What’s Your opinion about Hungary? Can we expect You to come again?

Yes, we played in Budapest two times before and before that I spent 2-3 weeks in Hungary about a ca decade ago and I really hope we can return soon again. I am quite fascinated by Hungary and it’s history as well as the beauty of it’s nature and Budapest.

What’s Your message for Svartidauði’s Hungarian fans?

I am the flame that burns in every heart of man, and in the core of every star. I am Life, and the giver of Life, yet therefore is the knowledge of me the knowledge of death.
-Liber Al vel Legis 2.6

Thank You very much for finding time for this conversation. We’re looking forward to see You here live. May the Force be with You!

Answered by Sturla Viðar.

WEBhttps://www.facebook.com/svartidaudi

Kapcsolódó cikkek

Lemezmegjelenés: Svartidauði – Revelations of the Red Sword

Krol

Primordial, Svartidaudi és Ketzer koncert a Barba Negrában

KMZ

Hot News: Daemon Worship Productions – Svartidauði & Nefandus signings

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek