Interjúk

Sycronomica Interjú

(scroll down for English Version)

Üdv a Kronos Mortuson! Gratula az új stúdióalbumhoz, élvezet volt hallgatni. Hogyan fogadta a sajtó?

Nagyon köszönjük, ezt örömmel halljuk! Nagyon pozitívak a reakciók új, „Sycroscope” c. albumunkra. Sok jó kritikát kaptunk, és ezek közül számos különösen lelkes volt a munkánkkal kapcsolatban. Ezt nagyra értékeljük, mivel keményen dolgoztunk az új kiadvány dalain. Természetesen vannak olyanok is, akiknek nem tetszik a Sycroscope, ezek azonban többnyire olyan kritikusok, akik nem fogadják el a dallamos, epikus stílusunkat, és úgy gondolják, hogy a billentyűknek nincs keresnivalója a black metálban…

Amennyire tudom, ez a harmadik stúdió albumotok. Sajnos nem volt alkalmam hallani az előzőeket. Mennyiben változott a stílus a kezdetekhez képest? Tudnál pár szót mondani az együttes történetéről?

Hogyne. A Sycronomica 1997-ben alakult és három demót adott ki, amelyek gyorsan el is keltek mind. 2004-ben adtuk ki első teljes hosszúságú albumunkat „Paths” címen, a Black Attakk gondozásában. Ez a CD korai éveinket tükrözi, így van egy elég sajátos bája. Stílusunk alapja, a dallamos, billentyűorientált black metál már itt is nyilvánvaló, bár a maihoz képest kevésbé kifinomult módon. 2006-ban jelent meg az Armageddon Music-nál második albumunk, a „Gate”.A fő különbség e lemez és az elődje között az, hogy a banda itt már kiegészült egy második gitárossal. Így a gitárok erőteljesebbek lettek, míg a billentyű valamelyest a háttérbe került, mivel sok dallamot most már a gitár, és nem a billentyű hozott. Második albumunkra nagyon jó reakciók érkeztek, mondhatni sokat értünk vele. Szerintem a Sycroscope a Gate-hez képest is előrelépés… a stílus alapjában véve ugyanaz maradt, ugyanakkor ezúttal operás hangokkal egészítettük a ki a durva vokálokat.

Mit jelent a nevetek? Az album címe is hasonlóan hangzik, ezek szerint ez az együttes definitív albuma?

Nevünket a Sycronomica néhány volt tagja találta ki, és nem egy jelentéssel bíró szóból származik. Szóval a Sycronomica egyszerűen csak az együttest és a zenénket tükrözi. Ugyanakkor a Sycroscope nem csak a mi nevünket jelenti, hanem részben a Kaleidoscope szóra is hasonlít – ez a címe az album egyik nótájának. Az alapötlet az volt, hogy játsszunk el kicsit a kaleidoszkóp metaforájával. Miután ez a szó a görög nyelvben gyönyörű képek nézegetését jelenti, kicsit megváltoztattuk, hogy ne a gyönyörű képeket, hanem a dolgoknak a Sycronomica szempontjából való nézését jelentse. Invitáljuk az embereket, hogy vessenek egy pillantást a Sycroscope-ba, és feledkezzenek bele a zenébe…

A hangzás igazán király; hol vettétek föl a lemezt?

A Münchenhez közeli Helion Stúdióban. Ez a stúdió ad otthont számos sikeres bandának, mint pl. a jól ismert Equilibrium. A többi albumunk is itt lett rögzítve, és nagyon bírjuk a srácokat, akik ott dolgoznak.

Míg a zene természetesen sok hasonlóságot mutat a Dimmu Borgirral és már híres dallamos black együttesekkel, számos egyedi vonása is van. Például a tiszta ének, aminek van egy kis therionos hangulata. Mik a fő hatásaitok?

Erre nehéz válaszolni, mivel minden tag másféle zenéket hallgat. A black metálon kívül a Syc tagjai hallgatnak klasszikus Heavy Metált, Progressive Metált, technikás Death/Thrash-t, sőt akár szimpla rock zenét is, úgyhogy itt mindent megtalálhatsz. Ugyanakkor az a banda, amely a kezdetektől fogva, már a kilencvenes években is nagy hatással volt ránk, a Borknagar, az Arcturus, a Samael, egy kicsit a Katatonia, és persze a Dimmu Borgir. Jó érzés hallani, hogy egyedi vonásokat is találsz a zenénkben, nem is próbálunk utánozni senkit… csak megvalósítani a saját epikus black metál víziónkat.

Sok banda művelte ezt a fajta zenét úgy tíz évvel ezelőtt, azóta viszont a műfaj némiképp a perifériára került. Egyetértesz ezzel?

Alapvetően igen. A zene, amit játszunk, a kilencvenes évek végén volt igazán divatos. Ugyanakkor minket nem érdekelnek a trendek, és most is azt csináljuk, amit szeretünk. Azt is elmondhatom, hogy még ha hallatszik is a rajtunk a késő kilencvenes évek hatása, a zenénk mégis más, hanem van benne egy sajátos és egyáltalán nem anakronisztikus megközelítés.

Nagyon tetszett az a három dal, amelyeknek német szövege van. Mi határozza meg, hogy egy szöveg angolul vagy németül íródik-e?

Hmm, ezt a kérdést az énekesünknek kellene feltenni… de amennyire én tudom, Oliver (az énekes) abban a pillanatban eldönti, hogy meghallgatott egy új dalt, hogy német vagy angol szöveget akar-e hozzá. Hogy mi dönti ezt el, azt nehéz megmondani, szerintem inkább intuitív, mint racionális döntésről van szó. Nem szoktuk előre eldönteni, hány német és hány angol nyelvű dal legyen egy albumon, ez csak úgy adódik.

Mennyire vagytok ismertek Németországban? Milyen gyakran turnéztok külföldön? Tervezitek, hogy Magyarországra is eljöjjetek?

Ezt most nem igazán tudom megmondani, de azt hiszem, underground szinten ismertnek számítunk, mivel Németország-szerte mindenhol fellépünk. Néha külföldön is fellépünk, így voltunk már Svájcban, Olaszországban, Ausztriában és Csehországban. Egy héten belül special guestek leszünk egy három főbandás turnén az Endstille, a God Dethroned és a Hollenthon mellett. Ez a turné Németországon kívül Belgiumot és Ausztriát is érinti… de Magyarországot sajnos nem. Úgyhogy nagyon szívesen játszanánk nálatok is, ehhez azonban kell valaki, aki szervez oda nekünk egy fellépést… és akkor bizonyosan eljövünk. Jelenleg semmi ilyesmi nincs tervbe véve.

Mi a véleményed a német underground színtérről? Ha nem is annyira ismert, mint a skandináv, így is egyike a legnagyobb színtereknek, úgyhogy gondolom, sok fiatal tehetséges bandát ismertek onnan. Mi a helyzet a te megítélésed szerint?

Igen, azt hiszem nagyon élénk underground szcénánk van Németországban, és sok jó banda van arrafelé. A legaktívabb most a pogány és viking underground. Én személy szerint csak néhány együttest szeretek ebből a műfajból, és elég sok szemetet találsz – ez mindig így van, ha egy műfaj gyorsan lesz népszerű és divattá válik. Feltörekvő underground bandák, amelyeket kedvelek: Festering Saliva, Commander, Bleeding Red – mindegyik death vagy thrash metált játszik. Német black metál együttesek, amelyeket szívesen hallgatok, például a Secrets of the Moon, a Drautran vagy a Farsot – ezek azonban már most elég ismertek Németországban.

Köszönjük az interjút, legsötétebb üdvözlet Németországból.
Johannes & Sycronomica

————————-

ENGLISH VERSION:

Hi there on Kronos Mortus! Congratulations for your new studio album, it was a pleasure to listen to. How did it fare in the press?

Thanks very much we are pleased to hear this! The reactions on our new album Sycroscope are very positive. We got many good reviews among them several that were really enthusiastic about our work and we appreciate this very much, since we worked hard on the songs of the new record. Of course there are also people who dislike Sycroscope however these are mostly critics who reject our melodic, epic style and think a keyboard has nothing to do with black metal…

As far as I know, this is your third studio album. Unfortunately I had no occasion to hear the previous ones. How much has your style changed since the beginnings? Could you tell us some words on the
band’s history?

Of course, Sycronomica emerged in the winter of 1997 and produced three demo CDs that were sold out quickly. In 2004 we released our first full length album „Paths” via Black Attakk. This CD reflects the early years of Sycronomica and has therefore a very unique charm. Our basic style – epic melodic keyboard based black metal – is already obvious on this CD however not in such a sophisticated way like today. In 2006 our second Album „Gate” was released by Armageddon Music. The main musical difference from the first to the second Album is the addition of a second guitarist in the band’s line up. So the guitars got stronger and the keyboard got a bit in the background, since many melodies are played now by the guitars and not by the keys. The reactions on our second album were quite good and one can say we matured with it. In my opinion Sycroscope is a direct advancement to Gate…the basic style is the same, however we began working with opera vocals beside the typical harsh voice.

What does your name mean? Your album’s title sounds similarly, so is it supposed to be the definitive album of the band?

Our name was created by the early members of Sycronomica it is a name and is not derived from a word with a special meaning. So Sycronomica represents just the band and the music. Yes Sycroscope is of course a deduction from our name but also one from Kaleidoscope – one song on the Album. Our basic idea was the play with the metaphor kaleidoscope. However since kaleidoscope means in Greek – watching beautiful images – we thought we change that and present not beautiful pictures but Sycronomica’s view on the things. So we invite the people to take a look through our Sycroscope and get lost in the music…

The production is really cool; where have you recorded it?

We recorded Sycroscope in Munich’s famous Helion Studios. These studios are the home for many successful bands for example the well known Equilibrium. Our other albums were also recorded there and we really like the guys from the studio.

While of course the music has much common with Dimmu Borgir and other prominent melodic black bands, it seems to have many unique features too. For instance, the clean vocals which I like a lot have some Therion flavor to them. What are your main influences?

That is hard to say because all members have different kinds of music they prefer. Besides black metal the Sycrews like classical Heavy Metal, Progressive Metal, technical Death/Thrash or just simply rock music so you can find almost everything. However I think bands that influenced us from the very first moment in the nineties are Borknagar, Arcturus, Samael also a bit Katatonia and of course also Dimmu Borgir. It’s good to hear that you find many unique features in our music, since we do not try to copy anybody…we just try to realize our own vision of epic melodic black metal.

Many bands were into this sort of music, say, ten years ago, but since then the genre has somehow fallen out of favor. Do you agree?

Basically you are right. The music we play was the trend of the late nineties. However we don’t care about trends and do what we still like. I would also say that although one hears that we are influenced by the late nineties black metal we sound different, have a unique approach to this kind of music and are not just anachronistic.

I loved the three songs with German lyrics. What does determine whether the lyrics are written in English or German?

Hm one should pose this question to our singer…however as far as I know Oliver (the singer) decides almost immediately when he has listened to a new song if he wants to write German or English lyrics. What exactly decides this is hard to tell, I think it’s more a decision by intuition and not one by ratio. We don’t decide how many German or English songs should be one the album it just develops.

How well-known are you in Germany? How frequently are you touring abroad? Do you plan to come to Hungary?

It’s hard for me to tell this exactly, however I think we are a well known underground black metal band in Germany since we play gigs all over Germany. We also perform sometimes abroad and already played gigs in Suisse, Italy, Austria and the Czech Republic. In one week we embark as a special guest on the Triple-Headliner-Tour of Endstille, God Dethroned and Hollenthon. This tour covers besides Germany also Belgium and Austria…but sadly not Hungary. So we really would like to play some Gigs in your country however we need someone who books us there…then we come for sure. At the moment there’s nothing planned.

What do you think about the German underground scene? If not as well-known as Scandinavia, it is still one of the largest scenes, so I guess there must be many young talented bands there. How is it in your perception?

Yes I think we have a very vivid underground scene in Germany and there are many good bands out there. The underground that is at the moment the most active is the pagan and viking metal underground. I personally do only like some bands of this genre and I think you find there also much crap – it is always like this when a genre gets fast very popular and becomes the trend. Upcoming underground bands that I like are e.g. Festering Saliva, Commander or Bleeding Red they are all into Death or Thrash Metal. German Black Metal bands that I prefer to listen to are e.g. Dark Fortress, Secrets of the Moon, Drautran or Farsot – but all these bands are already well known at least in Germany.

Thanks for the Interview and Blackest Regards from Germany
Johannes & Sycronomica

WEB: http://www.sycronomica.de/

Kapcsolódó cikkek

SYCRONOMICA – Sycroscope

Davkov

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek