Interjúk

Symphonium Interjú

A kérdésekre Papp Béla válaszolt

Eléggé egyedi zenét játszotok, és sokáig nem találtátok meg a megfelelő embereket ehhez. Mennyire egységes most a zenekar? Emberileg hogyan viszonyultok egymáshoz, hiszen eléggé nagy korkülönbségek is vannak a bandában? Légyszi a zenekart is mutasd be!

Szerintem ezt úgy kell felfogni, mint egy készülő szobrot: formálódik, alakul, majd elnyeri végső formáját. De azt hiszem a szerencsésebb zenekarok közé tartozunk, hiszen a kezdő felálláshoz képest csak három tagcserén estünk át. Remélem (és ezt bátran mondhatom a zenekar nevében), a szobor elkészült. Remekül kijövünk egymással úgy emberileg, mint zeneileg, függetlenül az életkortól. A zene kortalanná teszi az embert. Ez nem egy multi cég, ahol csak a független 24 évesek kaphatnak lehetőséget…
És akkor bemutatnám a zenekart:
Dobosi István – ének
Csurgai Sándor – billentyűs hangszerek
Pál Dániel – dob
Gábor Zsigmond – gitár
Vaskó András – basszusgitár
Papp Béla (jómagam) – gitár

Hogyan született az ötlet, hogy ilyen zenét játszatok?

Ez az ötlet nagyon régre vezethető vissza. Annyira régre, hogy az olvasók közül még lehet, hogy sokan nem is éltek akkor. 1984-ben történt velem egy kisebb fajta csoda, amikor épp katona voltam és az egyik katonatársam meglepett egy kazettával. Azt mondta, hogy egy nagyon jó gitáros játszik rajta (a nevét nem tudja), és nekem biztosan tetszeni fog. A kazettát kb. 200-szor hallgattam meg egymás után, ami aztán végelgyengülésben kimúlt. Malmsteen: Rising Force című albuma volt a szalagon, ami mai napig is az egyik leghibátlanabb lemez számomra.
Neoklasszikus a legjavából. Ez az a stílus, ami azóta is meghatározza zenei hovatartozásomat. Magyar vonatkozása is van ennek a történetnek, mégpedig a Classica együttes megszületésénél is bábáskodtam, és a mai napig is rajongok az akkori munkásságukért. Azóta zenéltem már néhány zenekarban. Lemezem is jelent meg a Hungaroton gondozásában, Mystery: A Nap gyermeke. De mellette folyamatosan írogattam a fiókomnak neoklasszikus dalokat, hátha egyszer… És most itt van. Lemezen, hallgatható formában! Isteni szerencse, hogy a sors olyan társakról gondoskodott, akiknek ez a zenei világ szintén megfelelő! Tehát a zenekar szinte kész anyagot kapott, amit “csak” át kellett ültetni élő hangszerekre.

Milyen célból született meg a zenekar? Miért ilyen szövegvilág mellett tettétek le a voksot és miért magyarok a számok?

Tulajdonképp a kérdés első részére már megadtam a választ. Kiegészíteném annyival, hogy nem a milliárdos profit reménye miatt született meg a zenekar. Pusztán azért, mert zenélni jó!! Bár nem tagadom, megélni sem volna rossz belőle… A szövegvilág pedig adja magát. Nézz körül!! Erről a pusztuló világról 3 lemeznyi szöveget is lehetne írni… A magyar szöveg pedig nem lehet kérdés. Magyarok vagyunk. Ha esetleg lesz külföldi érdeklődés, hát elkészítjük angolul is. De ez az anyag pillanatnyilag hazai piacra készült.

Milyen az emberek véleménye a zenekarról és az új lemezről?

Csak jót mondhatok. Az eddigi visszajelzések mind arra ösztönöznek, hogy folytassuk tovább. Hát, mi megtesszük a magunkét. Elárulom, hogy már két új dal is elkészült, amiket a koncertjeinken játszani is fogunk.

Mennyit koncerteztek és kikkel? Kikkel szeretnétek?

Pillanatnyilag sajnos nincs koncertdömping, de a lehetőségeket mindig kihasználjuk, és játszunk, ahol lehet. A legutóbbi nagyszabású koncert Szlovákiában volt. Felsőszeli látott minket vendégül, nem kisebb zenekar mellett, mint a Pokolgép. Nagyon jó buli volt, nagyon hálás közönséggel. Még egyszer köszönjük. Idei tervek közt szerepel, hogy visszatérjünk Felsőszelibe, és ha minden jól megy, akkor ősztől a Pokolgép turnén vendégzenekar leszünk. És, hogy kikkel szeretnénk? Széles a skála… Nem vagyunk válogatósak. Azért egy Dream Theater közös buli vagy egy Royal Hunt turné légzési zavarokat okozna…

Mik a távlati terveitek? Terveztek külföldön is terjeszkedni?

Szeretnénk felszínre hozni ismét itthon ezt a fajta zenei irányt. Kicsit hátrányba szorult a mai ilyen-olyan produkciókkal szemben…
Külföldet illetően pedig természetesen nyitottak vagyunk. De ennek a profi kivitelezése már profi szakembert is igényel. Ha van ilyen, szívesen látnánk őt köreinkben.

Miért döntöttetek a saját kiadás mellett, hiszen a lemez színvonala megütné bármely kiadó “szintjét”?

Szerinted a kiadóknál hány jó színvonalú produkció kerül a kukába nap mint nap meghallgatás nélkül? Valahol nagyon el lett rontva ez a zeneipar. A zene háttérbe került és maradt az ipar. Sajnos ebben az egészben a zene már csak sokadrendű tényező. Imídzs-dizájn-ugrabugra-tucc tucc és tilos mindenféle élő hangszer használata… Hát itt elég nehéz lenne pusztán zenével felszínre törni. A magánkiadás legalább biztos. És jó terjesztéssel nagyon sok emberhez eljuthat. Bohóckodás mentesen.

Mennyire vagytok elégedettek a zenekar fejlődésével (zeneileg, koncertek és ismeretség terén)?

Lehet, hogy közhely, amit mondok, de minden próbán tanulunk valamit egymástól. Ami 2 éve még görcsösen döcögött, az most már egyértelmű. Abszolút mérhető a fejlődés. Ez a koncertekre is érvényes. Az első bulikon mindenki feszült volt. Mostanra már azt hiszem jóval lazább az egész.

Nemrég Miskolcon volt egy Epica show koncert. Ti nem gondolkodtok valami hasonlóban, hiszen a zenétekben több szimfonikus elem is megfigyelhető?

Dehogynem. Ehhez szükségeltetne a már fent említett szakember, aki… És ígérem, már ott is vagyunk. Pazar lenne!!

Hol és mikor találkozhat veletek a közönség a közeljövőben?

Pontos dátumot most nem tudok mondani, de akit érdekel, a honlapunkon: www.symphonium.hu oldalon minden információt megtalál a koncertekkel kapcsolatosan.

WEB: http://www.symphonium.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek