Interjúk

Szeg Interjú

A kérdésekre Szilágyi István válaszolt.

Üdvözletem. Sok mindenen keresztül mentetek már, de az új lemezzel most visszatértetek vagy talán “Hazaértetek”!? Mi történt veletek az elmúlt két évben? Hogy vagytok?

Szia! Köszi, nagyon jól vagyunk, bár kicsit fáradtan, mert éppen most értünk haza Szerbiából, ahol két hatalmas bulit nyomtunk a Watch My Dying és a Nasmith társaságában. Az elmúlt két évben újra megtaláltuk magunkat, ami köszönhető Toca érkezésének is. Rengeteget próbáltunk, ahol tudtunk játszottunk, és elkészítettünk egy videoklipet, amelyet az interneten rengetegen megnéztek és pozitívan véleményeztek, de a zenei TV-adók most sem játszották. Továbbá rengeteget demoztunk, kidobáltunk komplett dalokat, hogy végül megszülessen ez a 8 új dal, amely helyet kapott a Hazaértem című lemezen. Összefoglalva: hazaértünk. 😀

A friss albumotok Hazaértem címmel már a boltok polcain hever. Beszélj erről egy kicsit!

A Szeg eddigi legkomolyabb kiadványa és talán a legtöbb munkát ebbe az anyagba fektettük. Nagyon sokat segített a felvételeknél Nagy Attila (Lights Go Out) és Szabó Máté (Lights Go Out, Cadaveres), akik egyben a lemez zenei rendezői is voltak. Szükségünk volt két szakavatott fülre, akik segítenek helyes irányba terelni a dolgokat, hogy ilyen sötét, komor és erőteljes anyag készülhessen el. Ez az anyagunk lett egyben a legegységesebb Szeg anyag és ezzel vagyunk a legjobban megelégedve. A korábbiakat meg sem hallgatjuk, de ezt a mostanit senki nem tudja kivenni a CD játszójából. A felvételek 3 hónapig készültek a saját stúdiónkban, a saját tempónkban, itthon, Debrecenben és ez érezhető a felvett anyagon. Pontosan olyan koszos, nyers és természetes lett, mint amilyennek szerettük volna.Szándékosan nincs odahazudva az a dobsound, amelyet a mai lemezeken lehet hallani és amely sokak szerint a “természetes”. Hát, aki hallott már dobfelszerelést élőben, az tudja, hogy miről beszélek. Másrészről ha kiadunk egy olyan anyagot, ahol minden művi és széteffektezett, akkor a koncerteken azt soha nem tudjuk visszaadni. Ami pedig a “Hazaértem”-en hallható, azt a koncerteken is gond nélkül tudjuk prezentálni. 😀

Új énekessel vettétek fel ugyebár, ami kicsit más ízt ad a daloknak. Mi az, amitől jobbnak mondható a mostani vokál és mi az, amit az elődje jobban csinált? Mennyire stabil a jelenlegi felállás?

Toca az elmúlt két évben bebizonyította, hogy bár ő a 80-as évek zenei világában érzi magát otthon és a Queen, illetve David Coverdale stílusa áll hozzá a legközelebb, túl tud lépni ezen és tudja hozni azt, ami 2008-ban a Szeg zenéjébe kell. Másrészt Máté és Ati sikeresen kitaposták belőle azt a rekedtes, kiabálós hangot, amire Toca sohasem hitte volna, hogy képes.
Ezek az új dalok Tocára / Tocával íródtak, így ezeket ő tudja egyedül így előadni. A korábbi énekeseink szájából is biztosan jól hangzana, csak teljesen más íze lenne. A mostani vokál elsősorban az átgondoltsága, az előadásmódja és az ereje miatt mondható jobbnak, végre egységesebb lett az összkép és nincs 3-4 féle ének egy dalban. Ez volt a célunk. A felállásunk pedig stabilabb, mint valaha, ebben is hazataláltunk, egymásra találtunk, mindenki csinálja ezerrel, ami a dolga a zenekarban és mindenről együtt döntünk. Remélem, hogy még sok lemezt tudunk így együtt készíteni. 😀

A lemezt a saját házi stúdiótokban vettétek fel és szerintem nagyon jónak mondható. Szerintetek ettől jobb hangzást ki tudtatok volna hozni egy másik stúdióban? Elégedettek vagytok az eredménnyel?

Köszönöm, hogy kiemelted a hangzást és örülök, hogy tetszik, mert van olyan “kritikus”, aki szerint a túl nyers és természetes sound rossz és ezért aztán az egész lemez rossz. Kár, hogy ő egyedül van a véleményével, de ha vkinek nem tetszik ez a sound, akkor ne hallgassa. Az biztos, hogy a hangszereink pontosan így szólnak a próbahelyen és a koncerteken is, így nem fogunk csalódást okozni annak, aki a lemez hallatán letéved egy bulinkra. Szerintem ezt a sound-ot másik stúdióban is meg tudtuk volna csinálni, mondjuk a Bakery-ben marha sok pénzért, sokkal komolyabb berendezéseken, de mivel alapvetően pénzünk sem volt rá és nem szeretünk időre dolgozni, így eszünkbe sem jutott, hogy bárhol máshol dolgozzunk. A felvételeknél segítségünkre volt Méhes János hangmérnök, aki többéves tapasztalattal rendelkezik és az eddigi lemezeinknél is vele dolgoztunk. Jancsi rengeteget segített abban, hogy a lemez ilyen legyen. 😀 Az eredménnyel maximálisan elégedettek vagyunk.

Mi az előnye és hátránya egy “házi készítésű” felvételnek?

A legnagyobb előnye, hogy a saját időbeosztásod szerint dolgozhatsz és van időd mindent a végsőkig csiszolni. A másik nagy előnye, hogy nem kell utazgatni, szállást foglalni, itthon vagy a családoddal, napközben dolgozhatsz, nem kell szabadságot kivenned, szóval sokkal kényelmesebb és nyugodtabb körülmények között készülhetnek a felvételek. Arról nem beszélve, hogy nem kell egy rakás pénzt kifizetned a lemezért, illetve ha vmi nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, újra tudod keverni, tudsz újabb sávokat rögzíteni anélkül, hogy ez különösebb szervezésbe, vagy pénzbe kerülne.

A borító kicsit talán keményre sikeredett. Mit is ábrázol ez pontosan?

Igen, azt szerettük volna, ha senki nem megy el mellette anélkül, hogy fel nem kapja a fejét. A debreceni Nagytemplomot rombolta le a grafikus a borítón, és körülötte harci helikopterek repkednek, előtte pedig egy tank áll. Ez a kép egy fikció, aki otthon van a háborús dolgokban láthatja, hogy sok hiba van a montázsban, szándékosan, mivel nem akartunk teljesen reális képet, hiszen nem akarjuk mi szülővárosunkat romba dönteni. Több értelmezése van a borítónak, de a mi értelmezésünk szerint: szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy körülöttünk, a mindennapi életünkben a tv-ben, rádióban mindenki azon van, hogy rombolja az értékeket (tisztelet a kivételnek), így Debrecen jelképének a lerombolása is egy figyelmeztetés arra, hogy NE romboljuk az értékeket, így próbáljuk az igényes, értékekkel rendelkező produkciókat (legyen az népzene, film, vagy bármi, akár egy régi kézműves mesterség) előtérbe helyezni és megismertetni az utókorral, hogy ne merüljön feledésbe.

Decemberben elég sok koncertetek lesz, 19-én pedig a lemezbemutatótok. A rajongóknak mennyire tetszenek az új dalok?

Igen, december 19-én a Rockinform Metál Karácsony keretében Debrecenben az Új Vigadóban mutatjuk be az új lemezt a Cadaveres, a Nasmith és a Stopyt társaságában. Itt amúgy lesz dedikálás, meg CD-ket, pólókat sorsolunk ki, úgyhogy érdemes időben érkezni, kapunyitás 19.00-kor!
Az eddigi reakciók alapján bátran állíthatom, hogy a közönségnek tetszenek az új dalok, egyre többen jönnek oda a koncertek után, hogy gratuláljanak, dedikálást kérjenek és hogy tetszésüket kifejezzék az új számok iránt, de rengeteg pozitív kritikát kaptunk a lemez kapcsán is a barátainktól, ismerősöktől és a közönségünktől, rajongóinktól is. A fentebb említett lemezkritikán kívül csak szépeket és jókat írtak az új anyagról a Rockinformban és a HammerWorldben is.

A Powerground Management által támogatott zenekarok közé tartoztok. Mennyire jobb így egy bandának, mint szabadúszóként? Miben tudnak leginkább támogatni?

A Powerground összefogja a csapatokat és egységben az erő alapon sokkal több dolgot el tudunk érni együtt, mint külön-külön. Együtt megy a zenekarok promóciója, így pl. a WMD-SZEG-Cadaveres hármas elég komoly reklámfelületeken tudott megjelenni a lemez és koncertpromóval a Rockinformban, HammerWorldben és a PlanetZ-ben. A merch-gyártás és forgalmazás is a Powergroundon keresztül megy, így ezt a terhet is leveszik a vállunkról. De az internetes promóban is széles körű tájékoztatást végez a management, így mindenki tud róla, ha vmelyik zenekar éppen gulyáslevest vacsorázik… 😀 Rengeteg terhet levesznek a zenekarok válláról, így sokkal többet tudunk foglalkozni a zenéléssel és a próbákkal.

Milyen folytatást szeretnél a Szeg-nek?

Sok mindent megéltünk az elmúlt 10 év alatt, én előtte pedig a Necropsia dobosaként is sokat láttam, sokfelé jártam, így nem lehetek elégedetlen. A Szeg jövőjét tekintve, szeretném, ha ezen az úton, amelyen most elindultunk, tovább tudnánk haladni, így együtt, ebben a felállásban és elkészíteni még jó néhány lemezt. Remélem, hogy a közönség is a szívébe zár bennünket és a jelenlegi rajongóink mellé érkeznek még továbbiak és ott lesznek a koncerteken, amelyekből természetesen minél többet szeretnék.

Eddigi legjobb koncertélményed? Melyik időszakot érzed a legsikeresebbnek a zenekar történetében?

Mondhatnám most a 2002-es Slayer előtti fellépést, de az a buli nem volt olyan jó a sok rohanás és kapkodás miatt sem. Ráadásul a fórumozók már gyúrtak arra, hogy majd ott megdobálnak bennünket tojásokkal, meg paradicsomokkal, mert mi az, hogy mi, debreceni mezítlábas gyerekek a Slayer előtt játszunk… Ráadásul az akkori énekesünk, Zsolti kicsit túlforgatta magát ezeken az előzményeken és nyomdafestéket nem tűrő módon konferált, amely nem vetett túl jó fényt a csapatra. Inkább egy olyan bulit emelnék ki, amely mindannyiunknak vízválasztó volt. Ez pedig az első zentai bulink a Zeppelin Klubban, ahol az idáig még nem jártunk, nem tudtuk mire számítsunk, lesznek emberek, vagy senki nem kíváncsi ránk. A helyiek, a hely, a közönség és az egész este aztán teljesen meglepett minket, hiszen ilyen lelkes közönséggel, ilyen segítőkész és “zenekarbarát” szervezőkkel ritkán találkozik az ember. A buli hatalmas volt, fergeteges hangulat, többszöri visszatapsolás és a közönségből áradó energia jellemezte az egész estét. Pár napja voltunk ott újra és most sem csalódtunk, fergeteges buli kerekedett.

Legjobb dolog, amit ebben az évben tettél?

Sok jó dolgot tettem az idén, próbálok mindig jó dolgokat tenni, de a sok közül is az egyik, hogy megnősültem, a lagzin ott volt az egész zenekar, a baráti kör és mindenki fülig érő szájjal mulatott reggelig.

Sok sikert és minden jót!

Köszönjük, nektek is minden jót és mindenkit várunk december 19-én Debrecenbe az Új Vigadóba, január 10-én pedig Pestre a Dürer-Kertbe. Az új lemezünket pedig szerezzétek be és hallgassátok, illetve látogassátok meg a www.szeg.net honlapunkat, vagy a www.myspace.com/szeg oldalt. Sziasztok!

Kapcsolódó cikkek

Szeg – Mély dekoltázs (Official Music Video) 2013

KMZ

Megjelent az új Szeg album!

KMZ

Szeg hírek

KMZ

SZEG – Hazaértem

KMZ

Cadaveres, Szeg, Inferno Metalcore System – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z