Interjúk

Tankard interjú

A kérdésekre Frank Thorwarth válaszolt.

Helló Frank. Először is hadd gratuláljak a 40 éves évfordulótok alkalmából. Ez már egyértelműen legendás időszaknak számít!

Igen, először is köszönöm. Köszi a gratulációt! Nagyon kedves. Remekül érzem magam. Még mindig nem tudom elhinni, hogy 40 év eltelt. Egyszerre örülök neki, hogy kibírtuk eddig, de mellette bele is öregedtünk már kicsit. Már 30-40 éve Tankardozunk, szóval ki lehet számolni hány évesek lehetünk, de még mindig ugyan úgy érzem magam, mint az elején. Vannak dolgok, amik kicsit nyugisabbak most, mint akkor, de nagyjából még mindig ugyan olyan az egész. Mostanság egy albumon dolgozunk és még mindig munkaként kezeljük és nagyon élvezzük.

Először én sem hittem el, hogy már eltelt 40 év. Azt hiszem túl gyorsan telik az idő. Néhány story eszedbe jut így hirtelen, ami történt veled-veletek?

Igen, abszolút! Hadd gondolkozzak. Ha érdekel elmesélhetem a megalakulásunk történetét. Ez egy vicces sztori, részben mert már 40 éves. Régebben még osztálytársak voltunk az iskolában az első gitárosunkkal Axel-el és egy másik sráccal Burney-vel, aki sosem lett bandatag végül. Az ő pincéjében kezdtünk gyakorolni 2 gitárral. Ők még az iskolában is tanultak gitározni, szóval énekelni kezdtem. Csináltunk pár felvételt, de ezeket régi szalagokkal tettük, ezért elég szörnyűek lettek, és még a szövegeket is koppintottuk, de legalább el tudtunk zajongani. Ezután arra gondoltam, hogy el kéne kezdenünk egy bandát, hogyha már úgy is így összeverődtünk, csak kellene valaki aki basszusgitározik. Az akkori legjobb barátunk, akit már akkor is régről ismertem, 6 éves korunk óta, őt kérdeztük meg, hogy nem-e lenne kedve basszusgitározni. Azt válaszolta, hogy igen, de egyedül nem szeretne tanulni, ezért csatlakoztam hozzá. Úgy is hasznos lehet éneklés mellett hangszeren is játszani. Az órákon nagyon élveztem basszerozni, ezért kipróbáltuk, hogy cserélünk, és mily meglepő, ő sokkal jobb énekes volt, mint én. Gerrét így szerveztük be, már csak egy dobost kellett találnunk. Egyszer az egyik szünetben beszélgettünk az udvaron egy másik sráccal, aki épp akkor kezdett el dobolni tanulni. Oliver volt, az első dobosunk, aztán végül elindult a banda. Ez a kezdete a 40 éves történelmünknek.

Filóztál már azon, hogy ha annak idején nem kezdesz el zenélni mit csináltál volna? Mennyivel más lett volna az életed?

Abszolút! Persze fogalmam sincs mit csináltam volna. A végén valahogy bekerültünk a frankfurti metál közösségbe és sok barátot szereztünk, de nem tudom hogyan. Visszagondolva ez egy nagyon fontos és komoly szakasza volt az életemnek és nem tudom elképzelni se mi lenne velem nélküle. Egy rövid ízelítőt adott a pandémia, lehet nektek is, mert az előző évben csak 8 koncertet tudtunk adni, szóval megtapasztalhattuk milyen az élet turnézás és barátokkal való lógás nélkül. Elég unalmas volt, szóval szerintem mindenből kimaradnék és nagyon unalmas lenne. A sok utazás, koncertek, a barátok akikkel találkozhattam, ezek nélkül el sem tudnám képzelni magam.

Suhancként az Exodus, Slayer, Metallica zenéje sokat segített és nagy lökést adott. Még mindig őket tartod a legnagyobbnak? Szoktad követni az újabb generáció tevékenységét?

Őszintén már nem igazán hallgatok Metallica-t és Slayer-t, de az Exodus nagyon tetszik, de leginkább Nevermore-t hallgatok mostanság. Magamban ezt kapcsolom be elsőnek, de még mindig bármit meg tudok hallgatni. A power metáltól a thrash-ig mindent, és még rock műfajokat is szeretek. Nem igazán van kiemelten kedvenc műfajom, de ha a kedvenc bandámról van szó az most a Nevermore.

A sör köré épített imidzset, ha jól tudom egyszer próbáltátok levetkőzni és váltani akartatok, aztán mégsem jött össze. Mit jelent számodra a sör? Mikor a legfinomabb és milyennek kell lenni egy jó sörnek?

Ezt az imidzset sosem tudatosan építettük. Mondhatni teljesen véletlen történt. A kezdetekben még a ’80-as években mindenféle metál banda jött létre, és születtek vicces dolgok. Például emlékszek egy számra, aminek valami boszorka metál volt a címe. Amikor meg még fiatalok voltunk imádtunk bulizni és sörözni, szóval alkoholista metálnak neveztük el. Nem igazán szándék volt, csak egy poén. És a Tankard név is innen jött, mert még előtte olyan neveink voltak, amiket más bandák használtak, de csak később jöttünk rá. Olyan névvel kezdtük, mint a Vortex meg ilyesmi, de aztán Axel azt mondta egy nap, hogy talált egy tök jó szót a szótárban. A Tankardot. Megkérdeztem mit jelent, és azt mondta, hogy egy magas söröskorsót jelent. Mivel mi szerettük a sört, ezért erről neveztük el a bandánkat. És igazad van, pár éve valóban megpróbáltuk levetkőzni, de azt éreztük, hogy nem igazán helyes, mert mi olyan emberek vagyunk akik imádnak bulizni és nem illett hozzánk. Ezt leszámítva csak 1-2 számunk szól a sörről csak. Átalában komolyabb témákkal foglalkozunk.

Mivel rengeteg albumotok jelent már meg az évek alatt, gondolom nagyon nehéz összeállítani egy setlistet koncerthez. Mely dalok lettek a 40 év alatt legtöbbször eljátszva? Személy szerint neked melyik a legjobb?

Szóval, szerintem a ,,Zombie Attack” és az „Empty Tankard”-ot játszottuk a legtöbbször. Főleg a ,,Zombie Attack”-ot, mert azt minden koncerten eljátszuk, nem is emlékszem, hogy volt-e olyan alkalom amikor nem játszottuk volna. Az ,,Empty Tankard”-ot pedig azért játszuk ennyiszer, mert amikor kb 30 éve elkészült, megegyeztünk, hogy minden bulit ezzel a számmal fogunk zárni. Talán 1-2 kivétel volt, vagy kevés számú fesztiválos koncert, amikor túlléptük az időkeretet és lekapcsoltak minket, vagy még több számnak kellett helyet találni, de ez nagyon ritka volt. Amit pedig a legjobban szeretek játszani… Nos, a mostaniak közül nem tudom mit mondjak, mert aki zenész az tudja, hogy vannak nehezebb számok amiket körülményesebb eljátszani, de hozzájuk lehet szokni. Mindet szeretem. Nincs kimondott kedvencem a setlist-en belül. A kedvenc számaim általánosságban pedig „Rapid Fire” és „Octane Warriors”.

Nagy sikert értetek el több albummal és koncerttel, viszont én a zene minőségéhez képest egy picit keveslem. Neked mi a véleményed erről? Szerinted egy-két dolognak máshogyan kellett volna történnie?

Nem tudom. A zene nem sport. Szerintem ez nem egy verseny. Vannak emberek akiknek tetszik, és vannak akiknek nem. Akiknek pedig nem tetszik, azzal nem tudsz mit csinálni. Néha elgondolkozok hogyan mehetne jobban, de mindannyiunknak munkája van, ezért nem tudunk 100%-ot belerakni, és nem ebből élünk meg, tehát nem tudunk évi 150-200 koncertet adni. Itt van egy limitünk. Amikor így gondolok bele boldog és büszke leszek. Elképzelni pedig, hogy mennyivel lehetnénk sikeresebbek, fogalmam sincs. Beszélgetünk erről a helyzetről és örülünk is neki, mert önállóak vagyunk és azt csinálhatunk amit akarunk. Ezt egy ilyen banda ezen a szinten úgy tudná megtenni, hogy évi 150 koncertet ad minimum, mi pedig így biztosan elvesztenénk a buli részét a dolognak. Az egyik legjobb döntés amit hoztunk még a ’90-es években, hogy félprofi szinten fogjuk csinálni ezt az egészet. Volt egy 20-30 koncertes turnénk, és már akkor is ezeken gondolkodtunk. Szerintem ez a megoldás működik a legjobban nekünk. Ha ennél sikeresebbek lennénk, akkor már nagyon erőlködnünk kellene, de mi azt nem szeretnénk. Ez ilyen.

Negyvenedik évfordulótok alkalmából „For A Thousand Beers” címmel egy gyűjteményes album jelenik meg, nagyon sok extrával. Kérlek beszélj erről a fantasztikus kiadványról!

2 doboz lesz elérhető. Az egyik bakelit lemezt fog tartalmazni, a másik pedig CD-ket. Habár még a „Zombie Attack” albumunk is rajta lesz. Az első albumainkat a Noise Records-nél készítettük, de ez még nem a 40. évfordulóra készült doboz. Az majd csak a következő albummal lesz megünnepelve. A mostanin a „Chemical Invasion”, „The Morning After” és még az „Alien” EP, a „The Meaning of Life”, „Stone Cold Sober”, „Two-Faced” és „The Tankard” a „Tankwart” EP-vel együtt fog szerepelni. Német pop slágereket átírtunk punk rock-ra. Ezen kívül tartalmazza még a „Fat, Ugly and Still (A)Live” DVD-t és még egy élő koncert filmet is beletettünk, aminek „Open All Night – Reloaded” a címe és még olyan videókat is amiket még sosem osztottunk meg sehol. Egy olyan videót, ahol a Dinamóban játszunk ’87-ben, és még egy régi ’88-as koncertes videót is. Ezeken kívül még egy könyv, ami 40 oldalas lesz képekkel a banda első 10 évéről. Ezeket persze mind az interneten is meg lehet találni.

Milyen ezt megélni, hogy még mindig itt vagytok és szívvel-lélekkel zenéltek? Körül lehet ezt írni szavakkal?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy eddig kibírtuk. Főleg amikor a ’90-es évek közepén senkit nem érdekelt a thrash metál. Sosem adtuk fel még akkor sem, ha egy évben csak 1 darab koncertet adhattunk. Talán 2000-ben vagyok 2001-ben volt ez. Senki nem hallgatta a zenénket, de mi még így is rendszeresen jártunk próbálni. Fogtuk a söreinket és jól éreztük magunkat. Erre nagyon büszke vagyok. Nem hagytuk abba és folytattuk. Persze ami számomra még mindig hihetetlen, hogy vannak emberek akik hallgatnak minket. Nem csak a vén rókák akik a kezdetektől hallgatnak minket, hanem friss fiatalok is. Ez nagyon sok jó érzéssel tölt el és nagyon boldoggá és büszkévé tesz.

Ami még külön érdekesség, hogy ebben a hosszú időszakban zenekarhoz képest elég kevés tagcserétek volt. Mi az összetartásotok titka? Talán a sör?

Nem. A legfiatalabb tagunk Andy Gutjahr, a gitárosunk. Amikor fiatalt mondtam, arra gondoltam, hogy ő csak ’98 óta tag. Januárban lépett be, szóval most 24 éve, hogy belépett. És ő mondta ezt még pár éve, ami szerintem nagyon szép volt, mert mi is beszélgetünk ilyesmikről egymás között, és ezt mondta: azért szeretek a bandában lenni, mert nincsenek szabályok mit és hogyan játszunk.

Hozzánk bármilyen ötletet be lehet dobni, és amellett, hogy ő a banda fő számírója mert ő ezt szereti csinálni ő is csinálhat bármit amit akar. Ha bárkinek van egy ötlete azt megvitatjuk és demokratikusan hozunk döntést. Lehet ez az egyik oka annak, hogy nincs főnökünk aki meghozza a döntéseinket. Mindent mi döntünk el, mint egy csapat.

Ha jól tudom most a Reaper Entertainment kiadónál vagytok. Készülnek az új dalok? Várható egy új album? Mit kapunk tőletek 2022-ben?

Amit már mondtam is, hogy dolgozunk egy albumon. Nem tudom a pontos dátumot, de szerintem nyáron vagy kora nyáron. Még nem döntöttük el, vagy nem tudom, de jelenleg a stúdióban vagyunk. Az albumnak 10 száma lesz, ahogy szoktuk, és már mind készen van. Azt hiszem most Gerre van bent és veszi fel a vokálokat, én meg majd pénteken fogok bevonulni basszusgitározni. Majd ha kiadjuk az albumot jönni fog vele a 40. évfordulós doboz. Nem olyan, mint ami a mostaninál. Azon újabb cuccok lesznek rajta.

Frank mivel mindenki öregszik nem várhatunk tőletek még 40 év zenélést és 15 albumot. Szerinted meddig lehet még ezt csinálni?

Erre elég kis lehetőséget látok. Jó lenne ha még egyszer végigcsinálhatnám ezt a 40 évet, és elméletileg lehetséges is lenne. Most leszek 55, tehát 95 év még teljesen élhető életkor, de nem hiszem, hogy akkor is koncertezni fogok még. Gerre és én mindig viccelődünk azon, hogyha nyugdíjba vonulunk akkor körbeturnézzuk a világot. Akkor már lesz nyugdíjunk is, szóval az anyagiak miatt soha többet nem kell izgulnunk, szóval azt csinálhatunk amit akartunk. Őszintére fogva nem tervezünk semmit, de jó ok nélkül nem fogjuk abbahagyni. Nem akarunk megállni és valamit biztosan meg tudok ígérni. Nem tudom mit hoz majd ez az év, de a mostani albumunk és amit majd nyáron fogunk kiadni nem az utolsó albumunk lesz. Nem akarjuk abbahagyni. Elég mohók vagyunk és látni akarjuk hogyan küzdi át magát a világ ezen a pandémián, hogy majd újra sokat koncertezhessünk. Már vannak dátumaink, már csak várjuk, hogy be is tudjanak teljesülni. Nem tudjuk. Talán végre kimondhatjuk, hogy átvészeltük magunkat ezen az egészen és elkezdhetünk turnézni megint, mert már nagyon unalmas itthon.

Te mint öreg zenész, mit üzennél a fiatal kezdő zenészeknek? Hogyan igyák a sört és mire figyeljenek a zenei karrier során?

Őszintén ez most úgy fog hangozni, mint amikor egy vénember papol, de nagyon fontos a fegyelem. Gyakoroljatok sokat! Ameddig nem vérzik az ujjatok. Ha pedig van egy bandád ne adjátok fel. Ja és a pontosság. Ezt nagyon sokat láttam más bandáktól, akik már nem léteznek. Itt Frankfurtban a ’80-as ’90-es évek környékén rengeteg metál banda alapult, de hirtelen mind eltűnt, mert ha megbeszélték, hogy próbálni fognak, akkor vagy nem mentek el, vagy késtek. Szerintem ez az egyik legfontosabb dolog. Fegyelem és pontosság. Ja és, hogy jól érezze mindenki magát, mert ez személyesen a legfontossab dolog nekem. Máskülönben nem tudnám elképzelni hogy lehet valamit hosszútávon csinálni, ha nem szereted. Biztos iszonyú lenne.

Mostanában változtál valamilyen téren? Lett valami új érdeklődési köröd? Mit szabad tudni rólad?

Új hobbik? Nem igazán van. Pár éve van kutyám, házas vagyok és van 3 fiam. A legidősebb 27, a második 24, a legfiatalabb pedig 18 éves. Ez most a hobbim. Sétálgatok, frizbizek a kutyámmal, mert szereti, de a fő hobbim még mindig a zene, ami most a világjárvány miatt be van lassulva. Hétvégenként otthon vagyok, de az album munkálatai miatt minden nap gyakorlok, hogy felkészülten mehessek a stúdióba. Ott minden perc és másodperc pénzbe kerül. Legjobb, ha gyorsan felveszel mindent.

Tiszteletre méltó volt veled beszélni. Örülök, hogy elfogadtad a felkérésemet. Bontsunk egy üveg sört és koccintsunk a virtuális térben! Köszönöm, szép estét!

Igen, veletek is tiszteletre méltó volt beszélni. Magyarországra!


https://www.tankard.info/

https://www.facebook.com/tankardofficial

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=63168

Készült: 2022. január 16.

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Tankard – hit the Charts

KMZ

Hot News: Tankard – release ‘Fooled By Your Guts’ video “Making Of” part 2!

KMZ

Hot News: Tankard – launch video premiere for ‘Fooled By Your Guts’ on Stern.de!

KMZ

Hot News: Tankard – „R.I.B.“ out now!

KMZ

Hot News: Tankard – announce video clip for „Fooled By Your Guts“

KMZ

Hot News: Tankard – Making of „R.I.B. (Rest In Beer)“ video

KMZ

Hot News: Tankard – announce split single with Destruction

KMZ

Hot News: Tankard – video premiere of ‘R.I.B. (Rest In Beer)‘ on Metal Hammer.de

KMZ

Hot News: Tankard – spectacular video teaser online!

KMZ

Hot News: Tankard – third track-by-track video posted!

KMZ

Hot News: Tankard – digital single “Fooled By Your Guts” out now

KMZ

Hot News: Tankard – second track-by-track video posted!

KMZ

Hot News: Tankard – first track-by-track video posted!

KMZ

Hot News: Tankard – first song of „R.I.B.“ released

KMZ

Hot News: Tankard – first “R.I.B” album trailer online / Metalfest signing session

KMZ

Hot News: Tankard – album cover and tracklist revealed!

KMZ

Hot News: Tankard – first part of album cover revealed!

KMZ

Hot News: Tankard – final studio report video online

KMZ

Hot News: Tankard – third studio report video online

KMZ

Hot News: Tankard – second studio report video online

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek