Interjúk

Tears Of Martyr Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Miguel Ángel válaszolt.

Sziasztok, a megjelenésetek napján kaptam meg a promot és örültem, hogy egy újabb minőségi gótik metal albumot hallhatok. Valahol már hallottam a nevetek, de valamiért nem voltatok annyira népszerűek ez idáig, hogy jobban foglalkozzon veletek a média. Nagyon régóta zenéltek, beszélj a múltatokról!

Helló, köszönjük hogy megosztod ezeket a sorokat a Kronos Mortus olvasóival! Mondhatjuk, hogy egyik bandának sem könnyű, aki kezd egy kis hírnevet szerezni. A mi esetünkben a kilencvenes években alakult a banda a Kanári Szigeteken. A távolság nagy szerepet játszott (2.000 km-re Spanyolországtól), csak nehezítette, hogy egy ilyen „nem túl népszerű” banda egy nagyobb közönség előtt játszhasson. Néhány demó és gyűjteménylemez (na meg sok kínlódás) után 2007-ben Madridba költöztünk, ami mindenképpen nagy előrelépés volt; megadta a lehetőséget, hogy felvegyük az első teljes lemezünket, az „Entrance”-t 2009-ben, és terjeszthessük a színpadon az igét a Tears of Martyr-ról, amit a leginkább szeretünk csinálni!

Hosszú idő után jelent meg az első „Entrance” című album, de csak saját kiadásban. Miért is indult ennyire nyögvenyelősen a pályátok?

Igen… mint már fentebb említettem, a távolság nagy ellenségünk volt. Nehéz egy bandának ilyen körülmények alatt nőnie; ritkán volt lehetőség élő koncertre, ilyen körülmények alatt pedig nehéz motiváltnak maradni. A banda sokat vergődött, rengetegen mentek el és jöttek mások a helyükre, így pedig nehéz hosszú távra dolgozni. Ez egy része volt a nehéz kezdésnek 😉

Mennyire vált ismerté ez a lemez és mennyire dicsérték?

A „Tales”-t április 26.-án adtuk ki a német Massacre Records alatt, és eddig igen jó véleményeket kaptunk vissza, nem csak a médiától de a rajongóktól is, ami bizony nagyon boldoggá tesz minket.

A Massacre kiadó szerződésének mennyire örültetek? Mennyire vagytok ettől függetlenül „szabadok”? Voltak megkötések az új album kapcsán?

Bizony azok voltunk! És még mindig azok vagyunk! A Massacre Records-nak óriási hagyománya van és egy nagyon fontos eleme a metál történelmének, így úgy gondoltuk, hogy jó lenne végre világszerte kiadni a „Tales”-t velük.

2009-ben Spanyolországban egy díjat is nyertetek. Hogyan jött ez össze?

Ha jól sejtem akkor az Év Legjobb Spanyol Bandája díjra gondolsz a Női Metál Díjátadón, abban az évben adtuk ki az „Entrance”-t. Rengeteg támogatást kaptunk a rajongóinktól és végre megkaptuk a díjat, remek volt!

Az új „Tales” c. album dalai teljesen friss szerzemények, vagy van köztük régebbi alkotás is? 

Mindegyik dal új anyag, nagyjából egy évünkbe telt, (elejétől a végéig) az előkészületektől a felvétel megtörténtéig, megcsinálni a „Tales”-t.

Azt hiszem a felvételeket egy nagyon jó helyen és hozzáértő szakemberekkel készítettétek. Mennyire volt jó döntés, hogyan hozták ki belőletek a maximálisat?

Óriási élmény volt számunkra a New Sin Studios-i felvétel, és hogy Luigi Stefanini-vel dolgozhattunk, rengeteget tanultunk tőle a felvételi eljárásokról. Enrik Garcia (Dark Moor) is lenyűgöző munkát végzett. Keményen dolgoztunk minden egyes dalon, mindegyiket addig finomítottuk, amíg a lehető legjobb nem lett.

Az elmúlt évek sikeres gótikus zenekarainak mindegyikéből lehet egy kis hasonlóságot felfedezni (Crematory, Theatre of Tragedy, Trail of Tears)! Ettől függetlenül nem másolásra gondolok, inkább arra, hogy ezeknek a rajongóknak bizonyára tetszeni fog a mű! Hogyan véled?

Őszintén szólva, gyakran szoktak minket más bandákhoz hasonlítani, de emiatt nem aggódunk sokat egyáltalán. Jusson eszedbe, hogy a Tears of Martyr a kilencvenes évek közepén alakult, amikor a legtöbb ilyen bandáról még szinte nem is hallottak, vagy azok nem is léteztek. Az alakulás óta a saját utunkat követtünk, nem igazán figyeltünk arra, hogy a többi banda mit csinál. Mostanság használnak billentyűsöket és női vokált a dalokban, de mi már akkoriban is csináltuk. De számunkra mindenképp hatalmas dicséret, hogy ilyen híres bandákhoz hasonlítanak.

A borítót a basszerosotok készítette. Milyen „mesék” világából merítette az ihletet?

Egy olyan banda vagyunk, akik mindig is sok figyelmet fordítottak a dalszövegre. Én személy szerint szeretek történeteket mesélni velük, így a dalokat és a dalszöveget próbáljuk egészként kezelni. A borító egy-egy „Tales”-es szereplőt testesít meg, ahogyan a zavaros ködben előbújnak a meggyötört író fejéből.

Vannak eredeti történetek mint a Golem, Mermaid and Loneliness vagy a Fallen Hero; aztán vannak olyanok amiket klasszikus novellák ihlettek, mint pl. The Scent No.13th, Lost Boys vagy az Of a Raven Born; végül olyanok, melyeket spanyol legendák ihlettek, mint a Vampiress of the Sunset Street, Ancient Pine Awaits vagy a kelta Wolvew and Witch. Reméljük hogy a hallgatóság élvez minden hangulatot és érzést amely ezekből a történetekből árad!

A mostani korong szerinted meg fogja hozni a „sikert”? Nevezhetjük egy új reményteljes korszaknak a 2013-at?

A „siker” eléggé homályos fogalom. Elégedettek vagyunk az „Tales”-be fektetett munkánkkal, ez pedig egyike a legfontosabb dolgoknak. Aztán ha a közönségnek tetszik majd a „Tales”, akkor elkönyvelhetjük 2013-at egy sikeres évnek. 😉

Mennyire pozitívak az eddigi visszajelzések? Lesz belátható időn belül hasonló minőségű Tears of Marty album 🙂 ?

Az eddigi visszajelzésekkel elégedettek vagyunk, nem csak a médiától de maguktól a rajongóktól is. Olyan banda vagyunk akik lassan váltottak arról a stílusról amiben megalakultak még a kilencvenes években, így ne várj semmilyen drámai változást a következő albumnál. Habár mindig van hely egy-két meglepetésnek. 😉

Korábban már volt több nagyobb zenekarral is koncertetek (Epica, Draconian, Dark Moor). Mennyire tetszett a közönségnek a zenétek? Több rajongótok lett az eltelt évek alatt?

Mindig a legjobb formánkat hozzuk a színpadon, imádunk élőben zenélni. A legjobb pillanatok közé tartozik amikor közvetlenül a tömeg felé tudod kisugározni a történeteid hangulatát, érzelmeit! Múlt héten a Lisbon Dark Fest-en játszottunk a Therionnal, a rajongók pedig nagyon élvezték a zenénket, remekül éreztük magunkat ott!

Remélem sokat hallunk még felőletek, sok sikert kívánok!

Még egyszer köszönjük, hogy szántál ránk időt, üdv minden Kronos Mortus olvasónak. Figyeljétek a www.facebook.com/tearsofmartyr oldalunkat új információkért!

—————————————

ENGLISH VERSION:

Hi! I got your promo on your release date, and was glad to hear another quality gothic metal album. I have heard your name before, but for some reason you were not that popular until recently, the media didn’t really take notice of you. You are making music for a long time now, tell us about your past.

Hi and thanks for sharing with Tears of Martyr these lines for Kronos Mortus readers! Well, it’s not easy for any band which starts to grow a name. In our case the band was formed in the nineties in Canary Islands, Spain. Distance was a key factor (2.000km away from Spain mainland) and made even more difficult to play for a wider audience being a ‘not so popular’ band. After some demos and compilations (and a lot of struggling), in 2007 we moved to Madrid and that definitely helped us a lot, giving us the chance to record our first full-length “Entrance” in 2009 and spread the word about Tears of Martyr on stage, which is what we like the most!

A lot of time passed before you have released your first album, “Entrance”, but it was your own release. Why did your career have a rough start?

Yeah… As I have already commented before, distance was something that was against us. It was hard to grow as a band in such scenario. there were few chances to play live and it is not easy to stay motivated under that circumstances so the band suffered a lot of comings and goings of members, making it difficult to work in a long term basis. That was part of our rough start 🙂

How known had this album become, how much praise did it get?

“Tales” has been released on April 26th under German label Massacre Records and we have received very good reviews so far, not only from the media but straight from the fans, something that makes us really happy!

Were you happy when you got the publisher, Massacre’s contract? How much independence do you have? Were there any restrictions concerning the latest album?

Yes we were! …and still we are! Massacre Records has a big tradition and a very important part in Metal History, so we thought it would be great to finally world-wide release “Tales” with them.

You have won an award in Spain in 2009. How did this happen?

I guess you mean the Best Spanish Band of the Year at Female Metal Awards, it was the year of the release of “Entrance”. We received a lot of support from the fans and finally got the award, that was cool!

Are all of the songs on “Tales” brand new, or are there some older compositions?

All songs are new fresh material, it almost took us one year (end to end) from pre-production to create and finally complete the recording “Tales”.

I have got the feeling that the recordings happened in an excellent place with some very talented professionals. How did they bring out your maximum potential?

It was a great experience for us to record at New Sin Studios with Luigi Stefanini, we learnt a lot from him on this recording and also Enrik Garcia (Dark Moor) did an incredible job with the production. We put a lot of hard work on the songs so each one was polished with care and every part could shine to its best.

I have discovered small similarities with some of the last few years successful gothic bands (Crematory, Theatre of Tragedy, Trail of Tears). Of course I’m not talking about you ripping them off, but rather that the fans of those bands will most definitely like this one. What do you think?

Honestly, we are usually compared to many bands, is something that we do not worry too much about. Keep in mind that Tears of Martyr was formed in the mid-nineties, when most of those bands were virtually unknown, or some even don’t existed. We have followed since our creation an evolution and our own way without paying too much attention to what other bands were doing. By that time we already had presence of keyboards and female vocals in our songs that you could find nowadays. In any case, for us is a big compliment to be compared to such all-time big bands!

Your cover was made by your bass player. What sort of “fairy tales” had he drawn inspiration from?

We are a band who has always payed a lot of attention to lyrics. Personally, I like to tell stories with them, so we try to put together music and lyrics as a whole. The cover art reflects each character from “Tales” and you could see they are coming out of the head of the tormented writer in a misty haze.

There are original characters like “Golem”, “Mermaid and Loneliness” or “Fallen Hero”, stories inspired in classic novels and poems like “The Scent No. 13th”, “Lost Boys” or “Of a Raven Born” and there are also songs inspired in some stories and legends from Spain, like “Vampiress of the Sunset Street”, “Ancient Pine Awaits” or the celtic “Wolves and a Witch”. We hope the listener could enjoy all the emotions and feelings that come from these stories!

Would you say that this disc will bring “success”; that 2013 is an era of renewed hope?

“success” is quite a fuzzy term I guess. We are very satisfied with the work done with “Tales” that is one of the more important things. Then, if the audience enjoy listening to “Tales”, we could consider 2013 a year of big success 🙂

How positive are the reviews so far? Can we expect another Tears of Martyr album of the same quality in the near future?

We are happy with the reviews so far, not only from the media but also straight from the fans. We are a band who has slowly shifted in our style since it was formed back in the nineties, so don’t expect a dramatic change for the next album. Anyway, there is always room for at least a couple of surprises! 😉

You have had a few concerts with some of the bigger bands (Epica, Draconian, Dark Moor). Did the audience like your music? Have you gathered a bigger fandom over the years?

We always do our best on stage, we love to play live. Is the best moment when you could directly canalize to the crowd all the feelings and emotions in our stories! Last weekend we played at Lisbon Dark Fest with Therion and the fans really enjoyed our show, great time there!

I hope we will hear much more about you in the future, best of luck for you!

Thanks again for your time and cheers to all Kronos Mortus readers, keep an eye at www.facebook.com/tearsofmartyr for more news to come!

-Miguel Angel

Kapcsolódó cikkek

Tears Of Martyr – Golem Videoclip

KMZ

Hot News: Massacre Records – New Signing: Tears Of Martyr

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár