Interjúk

Teurgia Interjú

Remek, az új anyagotok. Meglehetősen erős albumot készítettetek. Úgy tűnik, mintha teljesen új erőre kaptatok volna, és fentebb léptetek egy lépcsőfokkal. Mit történt veletek az elmúlt időszakban?

Köszönjük! Igen, úgy érezzük, hogy a zenekar végre teljesen egy egységet alkot, közös célokkal és tervekkel. 2007 augusztusában Czirják Csaba (ének 2003-2007) távozott a zenekarból, és kicsit átszerveződtek soraink. Azóta Soma (Somogyi Ádám) a gitározás mellett nyomja az éneket is, én (Mosdósi Szilárd) pedig egy pár hónapja, mint vokalista tűntem fel koncerteken. Folyamatosan koncerteztünk az elmúlt időszakban. Az idei évben eddig 12 koncertet adtunk, többek közt Szlovákiában, és fennállásunk óta először a Tiszántúlon is. Elmondhatom, hogy az összes bulin vették a lapot az emberek, ami persze nagyon jó érzés és minden egyes alkalommal megerősít minket abban, hogy érdemes csinálni. Ami talán a legjobban jellemzi az új erőt az az, hogy folyamatosan írjuk az új dalainkat, és gőzerővel készülünk a következő Teurgia lemez felvételeire. Legközelebb a pécsi Rockmaratonon lépünk fel július 12-én több hazai és külföldi banda társaságában.

A “With True Faith” c. albumotok egy új kiadónál jelent meg. Nem volt esetleg egy kis félnivalótok, hogy a ti lemezetek lesz az első kiadvány?

Nem igazán féltünk, nagyon kedvező ajánlatot kaptunk egy hazai kiadóhoz, és az első lemezhez képest a Hungaryan Recordstól. Confused-ot korrekt embernek ismertük meg, sokat tett a zenekar érdekében. Nagyon jó reklámot, és terjesztést biztosít, amihez hozzátartozik az is, hogy Magyarországon kívül 13 országba jutott el eddig az album.

Nekem úgy tűnik, egy kicsit több pogány elemet tartalmaznak ezek a dalok, mint a régebbiek. Mitől is vannak ezek a változások? Mennyire akartatok másabb zenét játszani?

Valóban több pogány elemet lehet felfedezni az albumon. Azonban nem úgy álltunk neki írni a dalokat, hogy mindenképp pagan metalt akarunk játszani. Mind a négyünket érdekli már régóta a pogány hitvilág, legendák, mondák, ezáltal a mondanivaló is ebbe az irányba változott. Az utóbbi időben rengeteget olvastam (Szilárd) a témában, és ez érezhető lett a szövegeken is. A következő számokhoz tervezzük, hogy az ősmagyarok, táltosok korából is merítünk témákat a szövegekhez, ezáltal több magyar vonatkozást kapcsolva a zenéhez.

Hogyan sikerültek a stúdiófelvételek? Mennyire sikerült a célt megvalósítani? Mennyi időt vett igénybe a lemez felvétele?

Úgy érezzük, hogy bemutatkozó albumnak nagyon jó minőségű anyagot sikerült összehozni. A keverési és masterelési munkálatokat Molnár János, a basszusgitárosunk végezte. A lemez felvétele 2007 júniusában kész volt, az utómunkálatok pedig egészen az album kiadónak való leadásáig folytatódtak. Mikor mindannyian rábólintottunk a hangzásra, akkor adtuk le az anyagot. A házi felvételekhez képest teljes mértékig elégedettek voltunk az eredménnyel. Persze tudjuk azt, hogy bőségesen van hová fejlődnünk minden téren, de dolgozni fogunk rajta, hogy a következő lemez még kidolgozottabb legyen mind zeneileg, mind hangzásilag.

Ki milyen ötletet hozott az új albumhoz, mennyire van csapatmunka nálatok?

Nálunk a zeneírás általában úgy működik már a kezdetektől fogva, hogy valamelyikünk hoz 1-2 témát, megmutatja a többieknek, majd elkezdjük formálni, alakítani a próbákon, míg olyan nem lesz, ami tetszik mindannyiunknak. Majd ebből az alapból bontakozik ki a többi téma, egymásra épülnek az ötletek. A szöveget pedig a végső stádiumban próbáljuk rá. A With True Faith című számunk érdekessége az, hogy Moles nyitótémájából következő próbára teljes egészében megírt számot hozott Soma.

Nemrég volt az Avalonban egy koncertetek. Mennyire tetszettek a közönségnek az új dalok?

Úgy vettük észre, hogy szerencsére nagyon jó fogadtatást kaptak az új számok is. Sajnos egy szervezői hiba miatt első zenekarként léptünk fel. Ez érezhető volt kissé a hangulatot tekintve, de megpróbáltuk kihozni magunkból a maximumot, a közönség pedig hálásan fogadta, ez a korai időpontnak ellentmondó létszámon is látszott. Nagyon jól bemelegedtek az emberek pár szám után!

Bónuszként egy Burzum feldolgozás is szerepel a lemezen. Nagy Burzum rajongók vagytok, vagy hogyan is jutott ez eszetekbe? Milyen zenéket hallgattok még?

Nagy kedvence a zenekarnak a Burzum. Az ötlet onnan eredt, hogy kaptunk egy körlevelet az első magyar Burzum tribute albumra – ami május 15-én jelent meg szintén a Hungaryan Records gondozásában – való jelentkezési lehetőségről. Úgy gondoltuk, hogy ezzel a számmal tisztelgünk Varg munkássága előtt. Vannak közös kedvencek, pl.: Amon Amarth, Skyforger, Immortal, I, Satyricon, Pagan Reign, Burzum, Darkthrone, Thronar, Heidevolk. Persze a közös kedvenceket leszámítva, mindenkinek megvannak a saját kedvencei.

Januárban voltatok 5 évesek, volt valamilyen ünneplés, vagy csak kisebb iszogatás? A kezdeteknél mivel volt másabb, mint most?

A születésnapi bulik nálunk mindig elég durvák. Általában a próbatermünkben szoktunk ilyenkor összejönni a barátokkal, haverokkal, és együtt szoktunk bulizni, iszogatni… néha nem csak másnap reggelig. 🙂 Ami a fontos, hogy a barátság a zenekaron belül már 5 éve is meg volt, és meg is maradt. A lényeg pedig szerintünk ez. Akkor is, és ma is arra törekedtünk és törekszünk, hogy a fellépéseken mindig maximálisan át tudjuk adni az érzéseket, amiket a zenénkkel szeretnénk közvetíteni másoknak.

Melyik számot tartod a leginkább tökéletes Teurgia dalnak? Egy kicsit beszélj is erről.

Amikor megírunk egy új dalt, úgy érezzük, hogy na ez igen, ennél tökéletesebb már nem lesz.:) Aztán jönnek az újabbak, amik még jobbak, és így tovább… A leginkább hozzánk közel álló számok, a Mors Tua Ero, a Vérmezők, és a With True Faith talán. Itt felsorolhatnám az összes számunkat, mert mindegyiket más miatt szeretjük. Minden dalnak van egy kisebb saját története, valamihez köthető a születésük. Koncerteken mondjuk a Vérmezők a legütősebb úgy vettük észre. Az új számokról még nem alakult ki ilyesfajta kép, de reméljük, hamar megszeretik őket az emberek!

Köszönöm a válaszokat. További sok sikert kívánok.

Mi köszönjük a lehetőséget! Üdvözlet mindenkinek, látogassatok meg minket a honlapjainkon, illetve koncertjeinken!

www.teurgia.hu
www.myspace.com/teurgia

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek