Interjúk

The 69 Eyes Interjú

(scroll down for English Version)

A hegyaljás közös sajtótájékoztató után a The 69 Eyes énekesével, Jyrki 69-al beszélgettünk még el az együttes múltjáról, jövőjéről, és a többi bandához fűződő viszonyáról. A szokásos vámpíros poénokat a többiek már úgyis lelőtték, igyekeztünk kicsit a színfalak mögé látni, mennyire veszi komolyan a banda a zenélést, a sokszor visszatetszést keltő önmutogatás mögött létezik-e komolyabb koncepció. A beszélgetés közben többek között erre is fény derült, Jyrki készségesen mesélt a banda életét befolyásoló tényezőkről, és lelkesen biztosított minket arról, hogy a jövőben az önfényezés mellett a zenére sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek majd.

Szia, klassz karkötő, honnan van?

Valakitől mindig kapok hasonlóakat. Persze tudom, hogy nem tartanak sokáig, egy hétig talán, de nagyra értékelem az emberek ajándékait.

Szóval hallottuk, hogy együtt turnéztatok a Cradle of Filth, Wedneyday13 és Within Temptation zenekarokkal. Milyen élményekkel gazdagodtatok?

Hát a Cradle illetve a Within neeem, bocs (itt röhög, és gyorsan kortyol egyet az előtte lévő energiaitalból, ugyanis nagy meglepetésünkre elárulta, hogy egy ideje már nem fogyaszt alkoholt) a Wednesday13-el nagyon sokat turnéztunk már az évek folyamán. A Cradle of Filth tagok pedig már 10 éve a barátaink. Akkor ismertem meg őket, amikor még Helsinkiben a Tavastia klubban voltam deejay. Ők a 90-es évek közepén játszottak ott, szóval egészen azóta. A Wednesday13-at is ott ismertük meg, szóval ezek a bandák már évek óta a barátaink közé tartoznak, és mindig is tervben volt a közös turné megvalósítása. Szóval a Wednesday-vel igazán klassz, úgy értve, hogy nagyszerű banda, még annak ellenére is, hogy állandó változások vannak, de nagyon jók és a stílusuk is úgymond egyedi. Nagy pörgések ezek a turnék, főként ezekkel a tiszta horror-őrült bandákkal, szóval igazán nekünk való zúzás volt.
A Cradle of Filth fantasztikusat alakított. Mindig mikor dedikáláson tartunk vagy hasonló, akadnak Cradle of Filth polósok is, szóval végülis alapjában véve közös rajongótáborunk van, persze nem teljesen, de majdnem, szóval ez vonatkozik a turnéra is. A tavalyi 6 hetes amerikai turnén 2-3 ezres tömegek előtt léptünk fel a Cradle-el, és igazán nagyszerű volt. És mivel nagyon jóban vagyunk velük, ez volt talán az eddigi legkirályabb turnénk. Within Temptation-nel fellépni inkább egy professzionálisabb feladat volt, mivel nagyon kedves emberek, de ez számunkra nagy szakmai előrelépésnek számított. Párizsban pl. 12 ezres közönség előtt léptünk fel, így ez egy lépés volt afelé, hogy a zenénket egy nagyobb közönség előtt is bemutathassuk. Az a rajongói tábor, akik mondjuk a Within Temptation-t jönnek el megnézni, inkább mondhatni dark rock zenét szerető párok..tudjátok:), most komolyan. Ha egy olyan együttes, mint mi felmegy oda akkor talán….hát tulajdonképpen az is megtörtént, mikor a Cradle-el turnéztunk, hogy attól tartottunk, hogy csak dühös metalfejek lesznek mindenhol, akik nem igazán kedvelnek minket, de a végére kiderült, hogy ők is olyanok, akárcsak az itteniek :”jól nyomjátok, még nem hallottunk rólatok blablabla”, szóval király volt.
Tehát a Within Temptation-nál ugyanez megtörtént, hogy wow egy nyugis estére készültek, és aztán mikor üvöltöttük a “Devils”-t, új rajongókat szereztük tágabb körből.

Vannak már konkrét tervek azzal kapcsolatban, hogy milyen népszerűbb együttesekkel turnéznátok?

Igen, pl az Apocalyptica-val, tudod, elég közel áll hozzánk. Általánosságban véve az Apocalyptica közönsége minket is ismer. Szóval jó lenne együtt fellépni. Ha a fejlődés útjára akarunk lépni, talán egy kicsit tőlünk stílusban különböző bandával kéne játszanunk, mint pl a Good Charlotte:).

A turnék folyamán sikerült ezektől a bandáktól valamit elsajátítani, tanultatok a fellépésekből?

Hm… Wednesday13-nel megtanultuk, hogyan kell bulizni, vagy a Cradle-el durván őrült partik voltak. Persze ugyanakkor látod a profizmus magas színvonalát is mellettük. Vagy a Wednesday-vel.. nem számít mennyire másnaposak is voltak a srácok, a fellépésen ez sosem látszott meg. Másrészről viszont a Within Temptation minden este ragyogott, mindig fantasztikusan jók voltak. Szóval talán ezt lehet ellesni tőlük. Tudod, tavaly több mint 125 fellépést letoltunk, szóval ezek az alkalmak tettek minket azzá a zenekarrá, akik ma este is leszünk. Múlt évben sokkal többet fejlődtünk, mint akár az előtte lévő 16 évben. Szóval szerintem ez is motivált minket a következő lemezzel kapcsolatban. Rengeteg rajongóval találkoztuk, vagy láttuk őket, sőt újakat is szereztünk a tavalyi turné során. Szóval egy olyan új anyagot akarunk összehozni, ami a régi és új rajongók számára is érdekes lehet. Olyan albumot szeretnénk létrehozni, amivel igazán elégedettek lesznek, hogy azt mondhassák: “wow, ez pont olyan jó mint amikor a Within Temptationnal léptek fel” vagy “olyan jó ez is mint amit abban a kis texas-i klubban hallottam tőlük tavaly”.

Körül tudnád írni ennek az új irányvonalnak a jellemzőit?

Hát ez nem egy új stílus, inkább olyasmi, mint amit a “Devils”-el műveltünk. Szerintem a “Devils” egy igazán fasza album, teljesen új művészek (pl dizájn) segítettek létrehozni. Mikor az ‘Angels’ készült, ugyanezen emberekkel dolgoztunk együtt, szóval részben -így egy év után már átlátom- megismételtük az előzőt. Talán nem így gondoltam egy éve, de szerintem a ‘Devils’ egy bámulatos anyag, és bár az “Angels” is nagyon király, de a “Devils” tulajdonképpen frissebb. Az “Angels” talán rendelkezik pár jobb számmal, szóval ha a két lemezt összehoznánk, az lenne a legjobb. Tehát most, hogy az új albumon ügyködünk, ismét teljesen új gárdával dolgozunk, olyanokkal akik inspirálnak és motiválnak minket abban, hogy egy olyan lemezt sikerüljön létrehozni, amilyet a közönség vár tőlünk. Tavaly nagyon keményen dolgoztunk a turnék során, bemutatva magunkat az új közönségnek, igyekeztünk minél többet fellépni és interjúkat adni. És most az a feladatunk, hogy olyan anyagot hozzunk össze, amit azok akik ismernek minket, befigyelhessenek- mert ha silány és unalmas, gyenge anyagot adunk ki a kezünk közül, akkor a múlt év …(itt mutatja, hogy huss), és az összes munka kárba vész. Szóval igazán királynak kell lennie. De eddig nagyon lelkes vagyok, és nagy meglepetésemre annak ellenére, hogy egy ideje nem nagyon érdekeltek már a vámpíros filmek, mostanában sokat beszélek róluk. Valamilyen fura okból kifolyólag az új album összes dala és dalszövege vámpíros jellegű kezd lenni. Szóval gyakorlatilag vámpír témájú album várható. Tényleg furcsa, fogalmam sincs, honnan a francból jött az ötlet.:)

Érdekelne, miket hallgatsz mostanság?

Mostanság az új Coldplay albumot hallgatom sokat. Nagyon király, figyeljétek majd be. Olyan, nem is tudom, nekem ez jön be pont most. Nem gondoltam volna, de mikor a fellépés után a hotel szobában találom magam, ezt rakom be. De leginkább norvég black metal demókat hallgatok..vagy nem:) és persze Darkthrone-t, az király!

Gyakran összekapcsoljátok Hollywoodot és Finnországot a zenétekben. Hogyan magyaráznád ezt a kapcsolatot?

Hát ez tulajdonképpen abból fakad, hogy olyan sokszor buliztunk ott jókat. És hát a gyökereink is Hollywoodból származnak, pl a glam rock. És tudom, hogy van rengeteg olyan kölyök van- mondjuk azt, hogy rendelkezünk egy tini rajongói táborral- akik mondhatjuk, hogy szeretik a LA Guns-t, vagy a többi hollywoodi rock bandát.

Nem gondolod, hogy ez a zenei stílus kezd egyre inkább piac orientáltá válni?

Nem, szóval úgy értem, hogy mókás volt ezt a Hollywood elemet felhasználni. Rengeteg kölyök van, akik talán éppen azért fedezik fel a 80-as évek rock bandáit, mert az interjúkon beszélünk róla, vagy valaki utalt ezért rájuk. És így most felfedezik, ami a 80-as éveket uralta, és rájönnek, hogy “wow, ez király”. Főleg Skandináviában, ha eljössz minket megnézni, rengeteg metal arcnak kinéző srác van. Pont múlt héten mikor Turkuban játszottunk, volt ott egy fiatal srác a közönségben, pont mint a “Shout at the devil”-ben, festéssel az arcán stb. Szerintem ez nagyon mókás. Szóval, tudod, én is rengeteget tanultam a zenéről tiniként, amikor a kedvenc bandáimmal készült interjúkat olvastam. Szóval szerintem hasznos pár nevet elejteni, hogy egy olyan kölyök, aki csak minket és a Nightwish-t ismeri, és a Mötley Crue-t az interjúban olvassa, a “Shout at the devil” meghallgatása után azt mondhassa: “wow, ez a nekem való zene”. Szóval ezt szeretem, mert én is így váltam azzá, ami most vagyok.

Szóval tisztelettel adóztok ezeknek a bandáknak.

Igen, hát úgy kezdtük. Egy olyan bandát szerettünk volna létrehozni, ami a mi kedvencünk lehet. Szerettük a Mötley Crue, Sisters of Mercy, Hanoi Rocks, Fields of the Nephilim, Mission, The Crabs, és a Guns and Roses bandákat. Egy zenekart akartunk, a mi kedvenc zenekarunkat, és még mindig így van. Fotókat, borítókat készítünk, olyan dolgokat, amelyek igazán lelkesítenek. Tényleg sok időt töltünk turnézással, színfalak mögött, és hotelokban. Szóval sok időnk van, arra hogy egymásnak meséljük: “hé, olvastad az interjút ezzel meg azzal a bandával?”, és még mindig rajongók vagyunk. És most megmutatom, hogy múlt éjszaka az Exit fesztiválon voltam, és nem igazán hittem, hogy ez megtörténik, de nagyon élveztem, mikor Paul Wellet-tel találkoztam a The Jam-ből, aki végülis az Oasis-ért is felelős. (És itt megmutatta a képet róla a mobilján.) És Farrel Williams-el is együtt lógtam, és igen mi mindig találkozunk új emberekkel, akik hatással vannak ránk, vagy néha lemezt is veszünk fel együtt. Ez mindig jó, együtt lenni emberekkel. Ez is klassz, de most az leginkább fontos, ami motiváció lehet az új lemez számára a The 69 Eyes esetében. Gondolok itt a névre és bandára is egyben, amely szerintem már annyira ismert a rock színtéren, amennyire csak lehetséges. Ez úgy értem, hogyha te egy újságíró vagy, és rendszeresen rock magazinokat olvasol, biztosan látod a nevet valahol. De lehet, hogy ennek ellenére nem ismered a számainkat, azt valószínű tudod, hogy nézünk ki…Arra gondolok, hogy a kinézetünk sokkal híresebb, mint akármelyik dalunk. Szóval talán -a menedzserünk ezen a véleményen van- most egy olyan dallal kell majd előállnunk, ami tényleg az jelenti majd, amiről ismertek leszünk. Most még az, ahogyan kinézünk vagy amilyenek vagyunk, de ideje egy olyan számot összehozni, ami végre ismertebb lesz mint mi. Szóval ez egy érdekes kihívás, de ennek ellenére a kinézetünkkel is eljutottunk idáig.:)
Szóval, gondolom ismered a “Lost boys”-t vagy a “Never say die”-t, remek dalok, de talán ideje motiválni magunkat egy jobb szám megírásában, ami még ismertebb lesz.

Nekem a Crashing High is tetszik:) Hát menjetek és zúzzatok ma este, már várjuk a koncertet.

Igen, jó móka lesz. Király. Egész nyáron próbáltunk erre a fellépésre.

Köszi az interjút.

————————

ENGLISH VERSION:

Hi, nice wrislet, where did you get it?

Somebody alwasy gives me such a thing,and I know it probably won’t lost long, one week or so. But I recpect the presents from people so it’s great.

So we heard you were on a tour with Cradle of Filth, Wedneyday13 and Within Temptation. What are your experiences?

Well we have been touring with Cradle..no Within Temp…no, sorry:) Wednesday13 so many times over the years. Cradle of Filth had been our friends nearly 10 years. I got to know them when I was deejaying at Tavastia Club in Helsinki, and they played in Helsinki in the mid 90’s, so I mean, ever since. And we got to know Wednesday, when they was there also, so those bands had been our friends for years, and we had been alwasy talking about doing a tour together. So with Wednesday it’s really fine, I mean they are a great band, even though there’re changes all the time but they’re great, and what they are doing is somehow unique, and a great style. It ‘s been really blast to do the tours, and especially with these pure horror-crazy bands, it really suited, it was a great wreckage. Cradle of Filth it was like fantastic. Alwasy when we have a signing session or something, there are alwasy people with Cardle of Filth shirts, so of course we basicly have the same audience, because not entirely, but pretty much, so it was really nice. We did that six week long american tour last year with the Cradle of Filth, and we played these huge places, 2-3 thousand venues, so it was great fun. And we’re really good friends with them, so it was one of the coolest tour, we’ve ever done. With Within Temptation it was more like a professional thing, because they’re nice people, but that was for us another step. In France, Paris, we played for 12 thousand people, it was a step forward to introduce our music to a bigger audience. And the audience who comes to see Within Temptation is more like let’s say dark rock loving couples..you know, seriously. If a band like us goes there, maybe…actually that also happened, when we tour with Cradle, at first we thought there will be angry metalheads, who don’t like us, but in the end it turned out to be like everybody else like you guys, “you rock, and we never heard of you..blablabla”, that was cool. With Within Temptation the same thing happened, like wow, they came to have a chilling night, and then we shout “Devils”, so we got also new fans, and on the other hand, laid in the bigger venues.
And I think our band is not limited somewhere like still not hopefully, and we still can take few steps let’s how far we can go. In Finland we’re mainstream but I think we still have some values, so larger audience can enjoy us, or find us intresting. So you don’t have to wear sunglasses all night long, if you like us. So Within Temptation was a pretty nice step to move a little bit one step further. So next time we have a record we do our own tour, but support tours are always nice, because you get introduced, especially when you play with a bigger band. So hopefully next time let’s see what could be the next band.

Do you have some exact plans about touring with other famous bands in the future?

Yes, with Apocalyptica, you know, they are pretty close to us. In general Apocalyptica’s audience knows us also. So that would be a really nice thing to do. If we want to push our band one step further, we should properly play with somehow a little bit different. For ex. Good Charlotte.:)

Do you feel that touring with these bands, you learnt something from them?

Hm…with Wednesday 13 we learnt how to party, or with Cradle it’s fucking crazy party. It’s of course you see the high quality of professionizm. Or with Wed, no matter how terrible hangover those guys had, you could never tell that while watching their show. On the other hand Within Temptation always shone every night, they were bright and good alwasy. So something like that, you can learn. You know last year we played over a 125 shows, it was in general appereance which really made us the band we’re going to be tonight, which is totally we learned so much last year comparing the preveous 16 years. So I think it also motivated us to do the next record. For next record we pretty much met so many of our fans or seen, or even made new fans over this tour last year. So we want to make a record that these old and new people find intresting. We hope to create a record, with they will be satisfied, saying wow, this was as good as they were when they played with Within Temp, this record sounds like that, or it sounds as good as they played in this small club in Texas last year you know, something like that.

Can you describe this new way of style?

Well it’s not a new style, but it’ more like what when did with “Devils”. I think “Devils” is like fucking great record, we had all the new artist for ex design artists to do the record. When we did “Angels”, we had the same people one more time, so we sort of -now after a year I can understand- we sort of repeat it. In a way, I wouldn’t believe in that last year, but now I think like well “Devils” is a fucking amazing record, “Angels” is really cool too, but in a way “Devils” is more fresh. “Angels” has maybe couple even better songs, if we would put those records together, it would be great. So as now, that we are doing a new record, we have totally new people again and there have to be some people, who inspire and motivate us to succeed in making a record that people are waiting. We worked so hard last year playing with these tours, introducing us to new people, playing live and giving interviews as much as possible. And now we have to make such a record, that all these people who are aware of us will check it out- cos if we do crappy or boring, a lame record, the last year goes like….(tyűu), disappears all the work- so it has to be really cool. But far I’m enthusiastic about it, and for my big suprise I talked about vampire movies, and I heaven’t been really intrested in them for a while. But for some strange reasons all the songs, the lyrics had been strarting to be really vampiric for the new record. So it’s actually going to be sort of a vampire theme album. Sounds really strange or boring or even predictable -if somebody is predictable, i’m upset- but it’s going to be like that. It’s strange, I don’t know where the fuck the idea cames from.

I’m intrested in what do you listen to nowadays?

Actually I have been listening the new Coldplay album a lot. It’s really cool, you should check it out. It’s- I don’t know -it works for me right know. I wasn’t expecting that all, but somehow when I find myself in the hotel room after the show, I put it on. But mostly demo norigian black metal or not:)..well actually Darkthrone of course, it’s cool.

You often connect Hollywood and Finland in your music. How can you explain this relation?

Well it’s just like we had so much fun there to party. And as our roots are also in Hollywood, for ex glam rock. And I know there’ like a lot of kids
– let’s say that we have a teenage audience who like our band- let’s say all these people love LA Guns or these Hollywood glam rock bands as well.

Don’t you think this style became someway commercial orientated?

No, I think I mean it was fun to put this Hollywood element there. There are lot of kids who discover maybe these 80’s glam rock bands, because we’re talking about them in the interviews, or somebody was referring on them. So now they discover, you seen from the 80’s, and they are like “Wow, this is cool”. Especially in Scandinavia if you go to see us, there’s a lot of like these metal crew looking kids. Actually last week when we played in Turku there was a young guy in the audience like from “Shout at the devil” with all these paintings and stuff. I think that’s really funny. It’s just, you know, i learned lot of about music when I was reading interviews of my favorite artists when I was teenager. So I think it’s nice to drop some names or something for a kid, who only knows Nightwish and us, and he reads the words Mötley Crue from the interview and listens to “Shout at the devil”, saying wow it’s my type of music. So that’s what I like, because that’s how I became what I am.

So you pay a kind of tribute to these bands.

Well we started like that. We wanted to be, we wanted to start a band which will be our favorite band. We liked Mötley Crue, Sisters of Mercy, Hanoi Rocks, Fields of the Nephilim, Mission, The Crabs, and Guns and Roses. So we wanted a band, our favorite band, and we still like doing this way. We make photos, we make record covers, something that we really would be enthusiastic about. We really spend much time on tour, backstages or hotels. So we really spend a lot of time like telling each other about ‘hey, have you read that interview with this and that band’, and we are still fans, you know. I show you that last night I was at Exit festival, we never actually thought about it we had a lot of fun when we were hanging out with Paul Wellet from The Jam, who is like responsible for Oasis. (And he shows a picture from him, on his mobile phone.) And I was hanging out with you know Farrel Williams, yeah so it’s like we always hang out, and have these people influence us, or maybe sometimes coming to do records or stuff. So it’s alwasy fun to do these things, to be in touch lot of people these days. It’s cool, but the most important is the thing, that could be the motivation for the next record is, like as the name and as a band The 69 Eyes is ,I think, as much is known as possible in the rock world. I mean if you are journalist, or if you are reading regurarly rock magazines, you see the name somewhere. But maybe you don’t know any of our songs, you probably know how we look.. I think how we look is more famous, than any of our songs.So maybe -that’s what our manager said- we have to now make a song which will be the thing that we’ll be known of. Now maybe how we look or how we are like, but now it’s time to make a song that goes as a reputation before us. So that’s a challenge, and that’s intresting challenge, but still we get with our looks this far so.:)
So I think you know for instance “Lost boys” is a great song or “Never say die”, but maybe we have to get the motivation to a better song which is more well known.

I like Crashing High also. 🙂 Then go on and rock, we expect the show tonight.

Yes, it’s gonna be fun. It’s cool. We rehearsed all the summer for this show.

Thank you for the interview.

MEGJEGYZÉS: Mielőtt felkerült volna az interjú, sajnos 1-2 részletet ellopott egy másik médium, ezért kihagytuk azt a részletet, íme a link!
WEB: http://www.69eyes.com/
Készítette: Darkfeelings, Theowina

Kapcsolódó cikkek

The 69 Eyes – A Lacrimas Profundere is csatlakozik a turnéhoz

KMZ

The 69 Eyes – jön az új lemez, novemberben jubileumi turné és budapesti buli!

KMZ

A Hammer Concerts bemutatja: The 69 Eyes Budapesten idén ősszel!

KMZ

KME videók: Pain, The 69 Eyes, Karmakanic, Withering Soul, To the Rats and Wolves, Serpentyne, Despised Icon, The Void

KMZ

KME videók: Gruesome, Cats in Space, Dead By Wednesday, Obscenity, The 69 Eyes, Doro, Suidakra, A Time To Hope, Devildriver, Green Death, Broken & Burnt

KMZ

KME videók: Atlantis Chronicles, Uada, Kawir, Vike Tare, Ravenia, The 69 Eyes, Korpiklaani, Drakwald, Hatebreed, Flotsam And Jetsam

KMZ

KME videók: Serenity, Megaherz, Soulfly, Venomous Concept, The 69 Eyes, Divided Multitude, The New Black, Exarsis, Terror Empire

KMZ

A The 69 Eyes elkezdte új albuma felvételeit!

KMZ

The 69 Eyes – Megjelent a »The Best Of Helsinki Vampires« plusz a »Devils«, »Angels« és »Paris Kills« újrakiadása!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – to be featured in Finnish reality TV show!

KMZ

Hot News: Sonic Syndicate, The 69 Eyes & Indica – joining the Imagine charity campaign

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – ‘Lost Without Love’ lyric video online

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Release ‘Rosary Blue’ Single Feat. Kat Von D Via iTunes!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – „Borderline“ Video Online!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Comment On “Borderline” Music Video, Post Photos From The Set!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Join The Mobile Backstage Community, App Available!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Another Brand New Song Online Now, Announce First „X“ Tour Dates!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – „Red“ Video Premiere

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Third „X“ Video Trailer Online, Release New Pic From „Red“ Set!

KMZ

Hot News: The 69 Eyes – Second „X“ Album Trailer Online!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár