Interjúk

The Crown Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Magnus Olsfeld válaszolt.

Sziasztok! Üdvözlet Magyarországról! Nem hittem volna a 2004-es feloszlás után, hogy eljön majd az a nap, mikor egy új The Crown lemezt tarthatok a kezeimben! Megvallom kicsit szkeptikus voltam, nem vagyok feltétlen híve az újjáalakulásoknak, de hamar meggyőzött az album! Srácok, szerintem mindig is ezt a fajta muzsikát kéne játszanotok! Vannak már visszajelzések?

Igen, ezt én sem igazán reméltem, de az élet néha tartogat meglepetéseket. Volt néhány jó kritika, de mivel a lemez még nem jött ki hivatalosan, a legfontosabb és legérdekesebb észrevételeket, a rajongóktól, még várjuk.

Kicsit kanyarodjunk vissza a múltba! Mi vezetett a feloszláshoz? Visszatekintve nekem kicsit úgy tűnik, más stílusban szerettetek volna mozgolódni, hiszen majdnem mindenki eltávolodott a The Crown zenei világától. Milyen csapatokban is játszottatok az elmúlt években?

Igen, egyetértek, mindannyian mást akartunk csinálni, ezért a legokosabb volt a feloszlás. Én gyerekeket akartam és rock ‘n rollt játszani, így a Stolen Policecarba kerültem, ahol most is vagyok.

Pár éve lehetett hallani olyan híreket, hogy Dobermann néven szerveződik az új csapat. Készültek ehhez a formációhoz dalok? Milyen zenére lehetett volna számítani? Ez a terv végleg el van ásva? Vagy esetleg ez volt az a lépés, ami a The Crown felélesztéséhez vezetett?

A Dobermann ötlete Andreas Whipleasher Bernadotte-tól eredt, aki egy kemény thrash bandát akart összehozni, és 2005-ben kérdezett meg engem, hogy ehhez lenen -e kedvem zenét írni. Az eredményből lett a Doomsday King!

Mikor éreztétek úgy, hogy a régi néven kell folytatni a zenélést? Mi adta a kezdő lökést?

Amikor ezeket a Dobermann dalokat írtam, megkértem a többi The Crown muzsikust, hogy segítsenek ki, és a hangzás nagyon Crown-os lett. Amikor Whip kiszállt, Jonas pedig a csapatba került mint énekes, az egész annyira Crown hangzású volt hogy hülyeség lett volna másnak nevezni.

Hogy akadtatok Jonas Stålhammar-ra? Milyen csapatokban lehetett hallani őt? Jonas már részt vett a dalok írásában?

Az Utumnoban énekelt, illetve játszott, de nem énekelt a Macabre End / God Macabre zenekarban. Nagyon tetszett a hangja régen, és azzal viccelődtünk, hogy megkéne a srácot keresni, mert pont olyan hangja volt, amilyet kerestünk, de azt sem tudtuk, egyáltalán él -e még. A facebook-on viszont megtaláltuk, és kiderült, a Bombs of Hades-ben zenél, és a hangja még mindig a régi, mint amilyen az Utumnoban volt. Részt vett a szövegek, illetve az énektémák felének kidolgozásában, tehát tényleg egy jó eleme lett a zenekarnak.

Elkerülhetetlen a kérdés, hiszen a The Crown-ot, megalakulása után nem nagyon jellemezték tagcserék: Ha már folytatás, Johan Lindstrand, az eredeti énekes, nem került szóba?

Hát, megkérdeztük, de nem érdekelte új anyag. A saját bandájára koncentrál.

Amúgy milyen a viszonyotok vele? Hallottátok már a csapatát? El tudnátok képzelni egy közös koncert a One Man Army-val? Mert rajongóként ez lenne a mennyország! 🙂

Baráti, de távoli a viszonyunk. Igazi, régi barátok vagyunk, sok-sok éven át voltak közös barátaink, zenésztársaink, de, ahogy ez történni szokott régi barátokkal, elkerültünk egymástól. Hallottam a zenekarát, és még mindig úgy gondolom, hatalmas énekes, az egyik legjobb, még akkor is, ha a bandája nem igazán az én stílusom. Amennyire tudom, nincs tervben közös koncert.

Visszatérve az új lemezre, elsőre, ami meglepő, az albumborító. Eddig mindig komor színeket használtatok, most meg ez a kékes árnyalat szinte üdén hat. Ki készítette a festményt? Mi volt a koncepció? Mi a magyarázata a képnek?

A borító gyönyörű, imádom! Soha nem volt célunk a csúnya borító, mások megtehetik ezt. A kép Gustavo, egy brazil művész munkája, aki például a Krisiunnak is dolgozott. A koncepció a klasszikus memento mori – emlékezz a halálra. A halál angyalai és a spirális szarvú koponyák a mindent elfogyasztó Idő elkerülhetetlen szorításának jelképei. És, bár úgy tűnhet, hogy a halál, a sötétség és a pusztítás győzedelmeskedik, végül és mindenek fölött ott az Ítéletnap Királya, akihez minden visszatér, és mindenki szembenéz az ő tejes nagyságának ítéletével.

Már vannak kedvenc dalaitok, ami stúdiózás közben a szívetekhez nőtt, vagy még túl friss a lemez, hogy erről nyilatkozzatok?

Minden dalhoz különleges viszony fűz, mivel mindent én írtam, első alkalommal, és a lemez írásakor nagyon egyedül voltam, ami nagyszerű volt, csak sok időt felemésztett. Az utolsó nóta a „He Who Rises in Might – from Darkness to Light” olyan erőket tartalmaz, amelyek számomra nagyon is valóságosak. Amikor felvettük ezt, totál térdre kényszerített a félelem. Ez tehát valami különleges számomra.

Miről szólnak a dalok és ki volt a fő szövegíró?

A dalok életről, halálról, sötétségről és fényről szólnak, én és Jonas írtuk a szövegeket J. O Wallin, Andreas Bergh és titkos tradicionális források segítségével néhol.

Kész dalokkal vonultatok stúdióba, vagy ott születtek a szerzemények?

Előtte írtam, a stúdióban pedig tökéletesítettem azokat.

Várható videoklip valamelyik dalhoz? Ha igen melyikhez?

Talán, van erről szó, de semmi sincs eldöntve még.

Elég sokáig kitartottatok a Metal Blade mellett, de a visszatérés már a Century Media berkein belül történik. Mi volt az oka a váltásnak?

Nos, a Century Media adta a legjobb ajánlatot, és nagyon jónak tűnnek.

A myspace-n kívül, a weben meg lesztek találhatók? Mert a régi honlap már nem elérhető.

Ez kár, nem hiszem, hogy a weblapok olyan friss dolgok többé, nem tudom, úgy tűnik, minden elfajul.

Amúgy ki működteti a http://www.myspace.com/thecrownonlineswe oldalt? Ti, barátok, a kiadó vagy esetleg a rajongók?

Szerencsére ez nem én vagyok!

Vannak már turnétervek? Merre felé látható majd a csapat? Szóba kerültek olyan helyek is, ahol eddig esetleg még nem léptetek fel? Van remény, hogy Magyarországra is eljuttok?

Turné nincs. Magyarországon még nem voltam soha, tehát ez jó lenne. Meglátjuk.

Milyen helyeken szerettek játszani? Inkább a fesztiválok, vagy a kisebb klubkoncerteket szeretitek jobban? Vannak esetleg olyan országok, ahol különösen szívesen léptek fel?

Legjobban Japánban szeretek játszani, ott hatalmas lenne a The Crownnal fellépni! A fesztiválokat jobban szeretem, de kis klubokban könnyebb egy intenzív zúzdát nyomni.

A végére egy félig vicces kérdés: mikorra várható a lemez újrafelvétele Johan Lindstrand-dal? 🙂

Igen, körülbelül akkor, amikor kiadjuk a Crowned In Terrort Jonas Stålhammarral!

Van még esetleg valami, amiről nem kérdeztem, de el szeretnétek mondani? Valami üzenet a rajongóknak?

Ezt üzenjük a rajongóknak: HATALMAS KÖSZÖNET!

Köszönöm a válaszokat! Sikereket kívánok a csapatnak! Nagyon remélem, hogy koncerteken találkozunk!

Köszi a támogatást!

—————————

ENGLISH VERSION:

Answered to questions Magnus Olsfeldt.

Hello! Greetz from Hungary. I didn’t expect after your stop in 2004 that the day will come when I can hold a new The Crown disk in my hand. To be honest I am not devotee of reconformations but your new album convinced me. Guys, sou should have played always this kind of music!! Do you already have any feedbacks?

Yes I didn’t really expect that one either, but life can sometimes surprise. We´ve heard some good reviews, but since the album is not yet released the most important and interesting feedback, the one from the fans, are we still awaiting.

Let’s go back to the past for a while. What was the reason of your break-up? For me it seems you both wanted to try yourself a in a bit kind of different music, a totally different from „The Crown-stlye. Do you agree? In which band did you play at?

Yes I agree, we all wanted to do different stuff and it was wisest to break up. I wanted kids and to play rock n roll and ended up in Stolen Policecar. Still am.

Some years ago there was a gossip, that the band will rebuild with the name of Dobermann. Did you make any songs for this formation? What kind of music used to be the idea for Doberman? Is this project still in your plans, or maybe it was only the first step for the come-back of The Crown?

The idea of Dobermann was from Andreas Whiplasher Bernadotte who wanted to start a hard thrash band and asked me in 2005 if I was interested in writing music. The result turned out to become Doomsday King!

When did you feel to continue playing music with the old name? What the starting impulse?

When I made these Dobermann songs I asked the other Crown musicians to help me out and it turned out sounding very Crown-ish. When Whip quit and we recruited Jonas on the vocals it all sounded so much Crown that it would have been stupid to call it any other name.

How did you find Jonas Stålhammar? In which bands did he play before? Did he also participated at creating the new songs?

He used to sing in Utumno and played but not sang in Macabre End/God Macabre. We really liked his voice back in the days and joked about finding that guy, he had just that voice that we wanted, but we didn´t know if he even lived anymore. But we found him on facebook and he was still active in Bombs Of Hades and his voice was just as good as it used to be in Utumno. He participated in lyrics and vocal arrangements on almost half the album, so he´s been a real good injection.

I can’t miss this question. From the establishment of The Crown the band is not described with changing members. If we are speaking about restart, Johan Lindstrand’s name was not on the table?

Well we asked him but he was not interested in making new material. His focus is on his own band.

How could you describe your relation with him? Did you listen to his band? Is it possible to have a commeon concert with One Man Army. For the fans (including me) it would be like the paradise! 🙂

We have a friendly but distant relation. We are real old friends and share many, many years as friends and bandmates but as happens with old friends, we have grown apart. I have heard his band and I still think he is a great singer, one of the best, even if the band is not really my taste. As far as I know there are no plans for a common gig.

Back to the new disk. The cover design (record jacket) is surprising for me. Until now you used gloomy/darksome colors, but this now blue one is quiet fresh-colored. Who made the new painting? What was the conception? What is the meaning of the picture?

It is beautiful, I love it! We have never aimed at ugly, other bands can do that. It is made by Gustavo, a brazilian artist who have also done Krisiun for example. The concept is classic memento mori – remember death. The angels of death and the skulls with spiralling horns are symbols of the unescapable grasp of Time that consumes all. But even though it can seem as death, time, gloom and destruction has the triumph, in the end and above all there is the Doomsday King, to whom all return and all shall face judgement by this absolute majesty.

Do you already have some favourite songs from the album, or is it too new to comment this?

I have a very special relation to all of the songs as I have written them all, for the first time, and I was very alone for the most of the creative process, which was great but it took a lot of time. The last song „He who rises in might – From darkness to light” contains forces that are very real to me. When we recorded it, it really brought me down me to my knees, in awe. So that one is extra special to me.

What are the songs about and who was the main lyricist?

The songs are about life and death, darkness and light, me and Jonas wrote the lyrics with some help from J.O Wallin, Andreas Bergh and secret traditional sources.

Did you compose the songs in the studio or did you finished them before going to the studio?

Composed before, perfected in the studio.

Is it possible that you will make video for some of your songs? Which one?

Maybe, there are some discussions but nothing settled yet.

You changed Metal Blade for Century Media. What was the reason?

Well, Century Media gave us the best offer and they seem to be working very good.

Your old webpage is not existing, is it planned to have a new one?

Too bad, I don´t think webpages are that hot anymore, I don´t know, everything seems to be deteriorating.

Who is responsible for operating your http://www.myspace.com/thecrownonlineswe page? You, friends, or maybe fans?

Luckily it is not me anyway!

Do you already have plans for different tours? Maybe some places you haven”t been yet? Any hope to visit Hungary?

No tours. Never been to Hungary, so that would be cool, we´ll see.

Do you have some favourite places, countries? Do you prefer festivals or smaller club-concerts?

Japan is my favourite country to play in, it would be awesome to play there with THE CROWN! I prefer festivals but it is easier to make an intense blowtorch-experience at a smaller club.

Ginally a kind of funny question: when can w eget the re-recording of the new disk with Johan Lindstrand?

Yes, probably at the same time when we release Crowned In Terror with Jonas Stålhammar!

Is there any questions I haven’t asked yet, but you want to share? Some message for the fans?

Message to fans: BIG THANK YOU!

Thanks a lot for your answers in advance. Good luck for The Crown! Hope to see you at concerts.

Thanks for your support!

Kapcsolódó cikkek

THE CROWN – Royal Destroyer

Georgius

THE CROWN – Iron Crown (single)

Saint-Savin

THE CROWN – Death Is Not Dead

Saint-Savin

The Crown „Headhunter” 7’’ single, új videó

KMZ

The Crown új 7’’ megjelenik októberben, infók a nyolcadik stúdiólemezről, weboldal újra él

KMZ

Hot News: The Crown – New Album in the Making / On Tour in Japan

KMZ

Hot News – The Crown: The Return Of The Royal Five!

KMZ

THE CROWN – Doomsday King

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek