Interjúk

The Dethroners Interjú

A kérdésekre Ago: Szabó Ágoston (ének), Tomán G: Tomán Gábor (gitár) válaszolt.

Örülök, hogy végre megjelent a második albumotok. Mi tartott ilyen sokáig? Beszélnél az eltelt három évről?

Ago: Mi is örülünk 🙂 Bár az előző anyag öt éve jelent meg, három éve kezdtük el az új lemez munkálatait. Igazából az elmúlt éveket végigstúdióztuk – ha nem is olyan tempóban, mint ahogy azt sokan szerették volna. Remélem, hogy a végeredmény megérte a várakozást.

Tomán G.: A dobokat felvettük korábban, aztán adódott néhány probléma. Említhetnék sok mindent a tagcseréktől a külföldi munkákig. Egyébként meggyőződésem, hogy a saját studió “belustítja” a zenészeket.

Ago: De még mennyire! A saját stúdiónak rengeteg előnye van – nincs para a drága díjak miatt, egy témát a végletekig lehet csiszolni, de ugyanakkor akár hetekre is leállhat a munka, ha a soron következő zenésznek éppen “olyanja van”. Hát nekem például egy fél évig volt olyanom, amikor munkaügyben külföldre kellett utaznom…

Hogy vagytok mostanság? Mitől is kerültetek újra lendületbe, mert én úgy érzem, adódhatott elég sok problémátok.

Tomán G.: A fent említett akadályok leküzdése után természetesen maga a lemez adja a lendületet.

Ago: A lemez és az új tagok! Lacival (dob) és Andrissal (gitár) olyan új ízt kaptak a régi dalok is, hogy élvezet újra elővenni őket. Már nagyon várjuk a koncertezést.

Az Overdrive Silence borítója nagyon tetszik. Hangulatos a “háttérképekkel” és profin kidolgozott. Mondanál erről pár szót?

Ago: A borító és a korong témáját egy nagyon ügyes grafikus, Paskucz László tervezte, míg a bookletben főleg Tomán fotói találhatók. Egyszer mutatta nekem, miket kattintgatott, és döbbenetes módon illettek a nóták hangulatához. De a könyvben van olyan fotó is, amit a neten találtunk – írtunk a készítőjének, aki felajánlotta az eredeti képet.

A hangzás remek, de szerintem a dob valamiért egy kicsivel gyengébb. Bennem van a hiba, vagy ti is úgy érzitek, lehetne jobb is?

TománG.: Azt nem én vettem fel.. 🙂 Egyébként én nem érzem gyengének. Más a hangzás, mint a tragedián, de ez szerintem nem baj, sőt.

Ago: Szerintem is jó a dobhangzás. Pont ma raktam be a lemezt, hogy kocsiban is meghallgassam, hát leszedte a fejem.

Kicsit most dicsérlek is bennetek, az előzőek után:). Remek a dalok a felépítése és fogós refréneket figyelhetünk meg. Mennyit foglalkoztatok egy-egy dallal?

Tomán G.: Köszönjük! Az alapok megvoltak, aztán rengeteget “csiszoltuk” a dalokat.

Ago: Igen, nagyon sokat foglalkoztunk a dalokkal. Amúgy így utólag visszagondolva a legeltaláltabb énektémák pont spontán születtek. Diktafon bekapcsol, zene há-négy, aztán jöjjenek az ötletek. Sok olyan elem van a lemezen – legalábbis énekszempontból – ami a legeslegelső ötlet volt.

A szövegekről beszélnél egy kicsit, mert szerintem elég érdekes témákat boncolgattok!

Ago: Ha megfigyeled, a legtöbb szám alapja valamiféle szorongás, félelem. Olyan érzések, amik ha nyomokban is, de mindannyiunkban megvannak – akár lehetnek a tudatalattiban is. A lemez címe tulajdonképpen erre utal: a nóták szövege ezeknek a lappangó érzéseknek a felerősített, “túlvezérelt” lenyomatai.

Ezen a lemezen, ugye az eltelt három év dalait hallhatjuk. Melyik a legfrissebb szerzemény? Mikorra várható esetleg a következő hangzóanyag?

TománG.: pl. az Atonement és a Horizontal újabbak. A lemez óta már felvettem pár új ötletet, de jósolni nem szeretnék. Új gitárosunk Verók András, nagyon jó szólógitáros, ezért biztos több- és jobb gitárszóló lesz a következő anyagokon.

Mivel a lemez elég jó és angolul vannak a szövegek, biztosan merem állítani, hogy külföldön is érhetnétek el sikereket. Lesz valamiféle terjesztése a lemeznek külhonban? Esetleg nem próbálkoztok egy külföldi bookingnál, aki koncerteket tudna szervezni nektek?

Ago: Mindenképp megpróbáljuk külföldön is. Egyelőre örülünk, hogy sikerült magyar közönséghez eljuttatni az anyagot, de amint kis lélegzethez jutunk, elkezdjük nyomni a határon túlra is. Nem ártana viszont, ha találnánk ehhez segítséget, a napi munka mellett szervezéssel is foglalkozni, úgy, hogy mindenre neked kell rájönni, elég nehéz.

Visszatérve a koncertekhez, most a hazai rajongótáborra gondolok. Mennyire őrülnek meg a zenétekre a srácok? Viszonylag sokan kíváncsiak erre a nem túl egyszerű, de érdekes zenére?

TománG.: A koncertek hangulatára nem nagyon volt még panasz, de a nézőszámot szeretnénk növelni. Az igazság az, hogy az előző lemeznél nem sikerült jól a promóció, ezért nem jutott el túl sok emberhez a zenénk. Ebből tanultunk és most nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni erre, valamit a Nail Records-tól is sokat várunk, akik az eddigi jelek szerint elég jól végzik a munkájukat.

Ago: Ami már most látszik, hogy hatalmas buli lesz, az a december 29-ei lemezbemutató az After Music klubban.

A YouTube oldalán videót is nézhetünk rólatok. Esetleg nagyobb kiadó nem figyelt még fel rátok? Mennyire érdekel egyáltalán a hírnév és a népszerűség?

Ago: Fent lenni a Youtube-on és a Myspace-en ma már annyira alap, hogy ez alapján nem elvárható, hogy bárkire felfigyeljenek. Majd ha befutunk, elmondjuk, hogy-hogy sikerült 🙂 A lemeztől sokat várunk egyébként.

Szoktál gondolkodni a jövőn? Vagy esetleg a múltban keresed a hibákat? Mennyire vagy zárkózott és ismerkedő típus?

Ago: Nem szoktam többet agyalni a jövőn, mint mások. Általában hagyom a dolgokat, hadd történjenek, de azért a “carpe diem” nem az én világom – annál azért megfontoltabb vagyok. És szerencsére nincsenek hibák, amik miatt a múltban kéne kutakodnom. Az, hogy mennyire vagyok zárkózott, az érdekes kérdés – egyesek zárkózottnak gondolnak, sokan egy teljesen más oldalamról ismernek. Ha koncert után odanyújtasz egy sört, valószínű az ismerkedős énemmel fogsz találkozni 🙂

Miket olvasol szívesen? Van kedvenc íród vagy költőd?

Ago: Nem jellemző… mondjuk amióta napi két órát metrózom, sokat nőtt a könyvfogyasztásom. Például rákattantam arra is, hogy bepótoljam a gimnázium alatt elmismásolt klasszikusokat. Dosztojevszkij félálomban nagyon tud ütni!

Sok sikert kívánok a jövőben, minden jót!

Ago: Kösz, remélem meglesz.

WEB:
http://dethroners.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek