Interjúk

The Moon and the Nightspirit Interjú

(scroll down for English Version)

A 2012-es Folk-Rock-Maratonon beszélgettem Szabó Mihállyal, Magyarország legismertebb neofolk csapatának vezetőjével.

Sziasztok! Köszönöm, hogy elfogadtátok az interjú megkeresést. Hogy vagytok mostanában, mi a helyzet a zenekar háza táján?

Jól vagyunk, köszönjük szépen. Most jelent meg idén (illetve már tavaly, hisz 2012 van) szerzői kiadásban az új album, ennek a munkálatai folynak, ezt építgetjük. Tulajdonképpen ennyi.

Magyarországon aránylag ritkán van koncertetek, ezzel szemben például német nyelvterületen vagy a BeNeLux államokban elég sokszor felléptek. Nyugaton komoly kultusza van a pogány folk zenének. Szerintetek mi az oka a zenekar és egyáltalán a műfaj ottani népszerűségének?

Hát örülnék, ha meg tudnám mondani, de sajnos nem tudom. Magyarországon próbálkozunk, ahol csak lehet, csak hát szerintem itt az a gond tényleg, hogy ez a szubkultúra annyira nincs jelen, még nem olyan erős. Vagy a klasszikus értelemben vett folk zene van, oda azért nem férünk be, mert nem vagyunk „elég folkok” illetve van a metál közeg, mondjuk a  pogány metál elég jól megy Magyarországon, de oda se illünk be igazság szerint. Tehát az az igazság, hogy Németországban és külföldön ennek elég komoly kultúrája van középkori és pogány folk fesztiválokkal.

Novemberben került megrendezésre egy nagyszabású neofolk est, a Focus Abyssi, melyen a híres dán Of the Wand and the Moon előtt léptetek volna fel, azonban lemondtátok. Mi volt ennek az oka?

Ennek egészségügyi oka volt, volt egy műtét, ami miatt sajnos nem tudtunk részt venni, pedig nagyon szerettünk volna.

A mai, Folk-Rock-Maratonos fellépés lehetőségére egyből igent mondtatok? Nem furcsa érzés folk rock és folk metal zenekarok között pogány folkot játszani? Egyáltalán milyen a viszonyotok a „keményebb folk” színtérrel?

Persze, persze, mindenre, szinte minden ilyen felkérésre egyből igent mondunk, mert Magyarországon elég ritkán tudunk játszani. De ha van felkérés, nagyon szívesen megyünk.

Teljesen jó rock/metal bandákkal játszani, mivel hozzászoktunk ehhez, mert Magyarországon elsősorban metal zenekarokkal játszunk. Mi is metal közegből jöttünk, nekünk nem annyira meglepő és szerintem a közönség is jól fogadja és külföldön is egy csomó olyan fesztiválon játszottunk, ami elsősorban metál közönségnek szólt. A színtérrel jóban vagyunk igen, tulajdonképpen nem tartozunk annyira ebbe a közegbe, de természetesen semmi gond nincs azzal, ha egy ilyen zenekarral kell játszani.

Tavasz vége és ősz eleje között a Mittelalterlich Phantasie Spectaculummal bejárjátok Németország nagy részét. Mit lehet tudni erről az eseménysorozatról?

Ez az egész úgy kezdődött, hogy leszerződtünk egy német koncertszervező irodához, az Extratours-hoz és ez egy azt hiszem, hogy 20 éve folyamatosan működő középkori-fantasy fesztivál, ahol elsősorban a zenekarokon van a hangsúly. Sikerült bekerülnünk és ez egy áprilistól induló koncertsorozat lesz, aminek nagy hagyománya van, tehát ez egy nagy lehetőség lesz számunkra. Abból a szempontból elég komoly lesz, hogy 8 órától, az esti órákban főzenekari posztban játszunk. Az az igazság, hogy Németországban elég sokat játszottunk és már sikerült kialakítanunk egy bázist, de mindenképpen nagy dolog, hogy ezen a fesztiválon részt vehetünk.

Legújabb lemezetek, a Mohalepte már nem a portugál Equilibrium kiadó gondozásában jelent meg, hanem magánkiadásként. Ennek hátteréről mondanátok pár szót?

Ennek elsősorban az az oka, hogy a portugál kiadó szétesett úgymond, az egyik tag, aki velünk foglalkozott, kiszállt a kiadóból. Mindenesetre a másik taggal is van kapcsolatunk, ő foglakozik a terjesztéssel Portugáliában. Az ilyen kis kiadóknak már nem sok esélyük van és ezt ők is tudják. Ezt közösen megbeszéltük, mi is mindig terveztük, hogy esetleg mindent a mi kezünkbe vehetnénk, mert a borítótól kezdve a felvételt mind magunk csináljuk úgyis, annyi lett volna következő lépés, hogy kiadjuk. A promócióról meg annyit, hogy Németországban, Franciaországban és Spanyolországban, tehát Nyugat-Európában alapból voltak kapcsolataink, promóter cégek segítenek nekünk. Ilyen szempontból nem nagy váltás volt nekünk, csak annyi hogy most minden a mi kezünkben van, ami szerintünk sokkal jobb.

Erről a lemezről azt írjátok, hogy vele a zenekar egy új korszakba lépett. Ezt hogy értitek? Meséljetek egy kicsit a Mohaleptéről!

Új korszak abból a szempontból, hogy mostantól kezdve mindent mi csinálunk. Ezt továbbra is fenntartjuk, bár kerestek meg kiadók szerződéssel, de szerintünk a mai világban saját szerzői kiadással is meg lehet lenni. Zeneileg kicsit próbálunk más irányba menni, inkább a klasszikus zenék irányába. Ha még nem is jött ki a Mohalepte albumnál annyira, a legközelebbi albumon mindenképpen ki fog jönni, hogy kicsit finomítunk a stíluson. Tudom, sokan szokták ezt mondani, de mostanra a legfőbb inspirációink a klasszikus magyar zenék lettek; Bartók, Kodály és hasonlók. Megpróbálunk ebbe az irányba elmenni, természetesen marad az eddigi formula, de azért szeretnénk egy kicsit változtatni, hogy minél sokszínűbb legyen. Mindig szoktuk mondani, hogy nem a magyar népzenéből merítünk, nem illünk a világzenékbe sem. Bartók az egyik kedvenc zeneszerzőm. Bartók kapcsán nem elsősorban a népzenei feldolgozásaira, gyűjtéseire gondolok, hanem az igazi életművére, amit ő képviselt.

Ha már itt tartunk, honnan jött az inspiráció, az ihlet a kezdet kezdetén, hogy ilyen stílusú zenét játsszatok?

Hát mindig is nagyon szerettük ezeket a zenéket, mindig is bennünk volt mélyen, hogy egyszer majd kellene egy ilyet csinálni. Úgy gondoltuk, hogy az Evensong feloszlása után pont eljött az idő, hogy megpróbáljuk.

 Az előttünk álló évre milyen tervei vannak a The Moon and the Nightspiritnek?

Minél több koncertet szeretnénk most ezzel a német Extratours-szal és emellett a fesztiválsorozat mellett terveznek mást is, így elég sok koncert van még kilátásban. Most elsősorban ezekre koncentrálunk. Magyarországon még nincs kilátásban újabb koncert, de Romániában lesz egy nagyon jó koncert, a Hagalaz’ Runedance-szel és hasonló bandákkal. Ez egy kimondottan erre a stílusra összpontosult fesztivál.

Lesznek koncertek még Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban is, de azokat azért nem tettük fel a honlapra, mert még nincsenek konkrétan lefixálva. Egyébként egy portugál koncertszervező irodához is leszerződtünk és ott megpróbálunk szervezni, illetve Franciaországban is lehetséges, hogy lesznek bulik. Elsősorban most a Németországra koncentrálunk, de bejöhet bármi, nyitottak vagyunk.

Ez a mai koncert milyen élmény volt számotokra?

Ez nagyon jó volt! Nagyon jó volt, mert nagyon régen játszottunk Magyarországon. Itthon a legjobb játszani, ez egyértelmű, úgyhogy reméljük, még több ilyen lehetőségünk lesz.

Köszönöm az interjút! Mit üzennétek az olvasóknak így befejezésül?

Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget és a közönségnek a részvételt a koncertünkön.

————————

ENGLISH VERSION:

I talked with Mihály Szabó, the leader of Hungary’s most famous neofolk band at Folk-Rock-Maraton 2012.

Greetings! Thank you for accepting this interview. How are you recently, what are the news around the band?

We are fine, thank you. Now our new album was released, this year (no, last year, because it’s 2012) as an independent release, we’re working with it, spreading it. Nothing else yet.

In Hungary you have relatively few concerts, in spite of this in German-speaking regions or in the Low Countries you play many times. In Western Europe pagan folk music has a big background. What do you think, what is the cause of the popularity of the band and the genre there?

I’d be happy, if I could say it, but unfortunately I can’t. We try to play as much as we can in Hungary, but in my opinion the problem is that this subculture isn’t presented really, isn’t so strong here. Here’s the traditional folk music, we aren’t the part of it, because we aren’t “enough folk” or here’s the metal scene, e.g. the pagan metal is strong enough in Hungary, but truly we aren’t part of it, too. The truth is that in Germany or abroad it has a big background with medieval and pagan folk festivals.

In November a big neofolk festival was organized, the Focus Abyssi, where you would perform before the famous Danish Of the Wand and the Moon, but you cancelled this gig. What was the reason?

Health was the reason, there was an operation, which made us unavailable to perform, but we wanted to play there very much.

Did you say yes for this Folk-Rock-Maraton opportunity immediately? Isn’t it strange to play pagan folk among folk rock and folk metal bands? By the way what’s your relation with the „heavier folk” scene?

Of course, we say yes for every similar opportunity immediately, because we can play in Hungary so rarely. But if there’s an opportunity, we’re glad to play.

It’s absolutely good to play with rock/metal band, we got used to this, because mainly we play with metal bands in Hungary. We came from metal scene, it’s not so surprising for us and I think the audience also likes our music and abroad we’ve also played at festivals which are for metalheads. We are in good relation with the scene, although we aren’t part of it, but there’s no problem to play with such a band.

Between the end of spring and early autumn you’re going to go round most of Germany with Mittelalterlich Phantasie Spectaculum. What should we know about this event?

This all began when we signed to a German booking agency, Extratours and this event is a medieval-fantasy festival which I think is continuously active for 20 years and its focus is on the bands. We were invited and the concerts are going to start in April, it has a big tradition, so this is a great opportunity for us. It’ll be very important, because we’ll play as headliners in the evening hours, around 8 p.m. Honestly we’ve played much enough in Germany, so now we have a base there, but this festival is a big thing for us.

Your newest album, Mohalepte was released as an independent material, not via your former Portuguese label, Equilibrium. Can you say some words about the background of this?

The main reason is that the Portuguese label split up, I can say it, because the member, who worked with us, left the label. By the way we have connection with the other member, who spreads our albums in Portugal. These small labels have no chance nowadays and they know this. We discussed it with them; we had planned for a while to get everything in our own hands, because we make everything from the artwork to the recordings, so the next step would be the releasing. About promotion: in Germany, France and Spain, so in Western Europe we have connections, promoter agencies help us. On this view, it’s not a big change for us, only that we have everything in our own hand, which is much better.

You wrote about this album, that the band has stepped into a new era with it. What does it mean? Tell a bit about Mohalepte!

It’s a new era because now we do everything. Although labels looked us up, we think that in these days we can work well as an independent band, too. We’re trying to go to a bit different direction, towards classical music. If you can’t hear this so much on Mohalepte, on the next album you’ll do for sure. Our genre will be finer. Our main inspiration is now the classical Hungarian music; Bartók, Kodály and similar. We try to go on this direction, of course the main musical world remains, but we’d like it to be more colourful. We often say that our main inspiration isn’t Hungarian folk music, and we aren’t part of world music. Bartók is one of my favourite composers, and I don’t talk about his folk music covers and collections, but his true life-work, which he represented.

Otherwise when you began the band, where did the inspiration, the afflation come to play this kind of music?

We’ve always liked this music, in deep we felt always, that we should play such music. We felt that time had arrived to try it, so we decided to start it after the splitting up of Evensong,

What are the plans of The Moon and the Nightspirit for this year?

We’d like to have as many gigs as we can with this German Extratours, they have other plans, too, not only these medieval events; so many concerts are on the horizon. Now we focus on these mainly. In Hungary there are no more gigs yet, but there’ll be a very good one in Romania with Hagalaz’ Runedance and similar bands. This festival is right for this genre.

There’ll be concerts in the Netherlands, Portugal and Spain, too, but we haven’t uploaded them, because the organization is in progress yet. Moreover we’ve signed to a Portuguese booking agency, too and we try to organize there and maybe in France there’ll be gigs, too. Primarily we focus on Germany, but everything’s possible.

How did you enjoy tonight’s concert?

This was very good! Very good, because we played in Hungary a long ago. Playing at home is the best, it’s clean, so we hope we’ll have more opportunities soon.

Thank you for the interview! Finally what would you like to say to the readers?

Thank you for the opportunity and thanks the audience for participating on our concert.

WEB: http://www.themoonandthenightspirit.com/

Kapcsolódó cikkek

The Moon and the Nightspirit – új album júniusban

KMZ

The Moon And The Nightspirit – Az Elsö Tündér Megidézése

KMZ

The Moon and the Nightspirit – Aktuális hírek

KMZ

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT – Holdrejtek

ST. Toma

Hot News: The Moon And The Nightspirit – New album “Holdrejtek” and back catalogue reissues out in August

KMZ

Hot News: The Moon And The Nightspirit sign with Auerbach Tonträger / Prophecy Productions

KMZ

Folk-Rock-Maraton 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Wolves in the Throne Room, The Moon and the Nightspirit – Koncertbeszámoló

Hermes

Corvus Corax, Yava, The Moon And The Nightspirit – Koncertbeszámoló

Hermes

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár