Interjúk

The Ocean Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok, nagyon örülök, hogy interjút készíthetek veletek. A zenétek eléggé egyedinek tekinthető, amiben rengeteg hatás keveredik. Beszélnétek egy kicsit a bandáról, hogyan is alakult ki a zenekar, mi volt a célotok megalakuláskor?

Az Ocean egy berlini zenei társulás. Az egészet 2001-ben indítottam el, amikor Berlinbe költöztem, hogy hozzám hasonló zenészeket keressek. A társulás arra utal, hogy a bandának van egy állandó felállása, és ezen kívül számos tag, akiket különböző lazább szálak fűznek a bandához, és akik időnként beszállnak, de nem rendszeresen. Köztük vannak klasszikus zenével foglalkozó művészek, video és web dizájnerek, grafikusok és vendégénekesek. Րk főleg a lemezek elkészítésénél működnek közre, vagy néhány berlini fellépésnél, amikor a cuccok szállítása könnyen megoldható. Ezen kívül van egy csomó gitáros is, akik benne vannak az együttesben. Az egyik legutóbbi turnénkon a fellépések egy részét az egyik felükkel, a másikat a másik felükkel oldottuk meg. Րk is egyenrangú tagok; nagyon szerencsések vagyunk, hogy sokkal több emberre számíthatunk, mint amire időnként szükség van, mert így sokkal több fellépésünk van, mint amit egyébként meg tudnánk csinálni, mivel sokuknak rendes munkája is van. Most például jó három és fél hónapja turnézunk…

Mi a legfőbb hasonlat és különbség a “Precambrian” album és a régebbi művek között?

Zeneileg a “Precambrian” a legérettebb albumunk, nagyon elégedettek vagyunk vele, jobban, mint eddig bármikor, mind zeneszerzés, mint hangzás, mind művészeti munka szempontjából. A gyönyörű, atmoszférikus és a keményebb betétekek között erősebb a kontraszt, ami még hatásosabbá teszi a durvább részeket, és az emberek könnyebben be tudják fogadni a zenét. Talán a “Fogdiver”-en kívül ez a leghallgathatóbb lemezünk. A komplexitása és a rengetek felhasznált anyag ellenére azt hiszem ez áll legközelebb ahhoz, amilyen a banda élőben…és ez érezhető is, ez adja a lemez szívét és lelkét. Az “Aeolian”-nak még nagyon steril hangzása volt, de akkor az illett hozzánk, olyannak is akartuk. A “Precambrian” hangzása sokkal lágyabb és érzelmesebb.

Két részből áll a lemez, durvább és lágyabb, érzelemdúsabb dalok csoportjából. Nagyrészt egyszerre íródtak a dalok, és a végén különválogattátok kétfelé, vagy pedig volt egy időszak, amikor a durvább dalok születtek?

A két rész két különböző időben született. Azokat a nyugisabb számokat, amelyek a “Proterozoic”-ra kerültek, 2005 nyarán Asztráliában írtam, A “Hadean/ Archaean”-hoz tartozó számok később, Berlinben születtek. Általában vannak zeneírási időszakaim, időnként a dallamosabb, epikusabb zenékre vagyok ráhangolódva, máskor pedig nagyon brutális szerzeményeket hozok össze… mindkettő az Ocean jellegzetessége.

Kicsit beszélj még az albumról, mit is kell tudnunk erről a műről? Gondolok itt pl. az 5 részre bontott fejezetre.

A “Precambrian” egy duplalemezes koncept album, az első a földi evolúcióról szól. A lemez két részre van bontva, a prekambrium-on belüli két evolúcós szakasznak megfelelően, tehát a Hadean/Archaean és a Proterozoic című epizódokra. A Hadean/Archaean korban a Föld egy zord, kietlen világ volt, amit a tűz és a láva uralt, akkor még nem volt élet a Földön. A Proterozoic korszakban az atmoszféra elkezdett kialakulni, és létrejöttek az élet első egyszerű formái. Ez jelenik meg a lemezen is, a Hadean/Arcahean című rész sokkal keményebb és brutálisabb, egyszerűbb a hangszerelése és sokkal direktebb. A Proterozoic rész változatosabb, komplexebb, jelentősebb hangszereléssel, klasszikus hangszerekkel, hosszabb, sokszínű számokkal.

Hamarosan Magyarországon is felléptek, és már nagyon sokan várják a koncert napját. Mire is készüljenek fel a rajongók? Mit ígérsz nekik, hogyan fogod őket “elvarázsolni”?

Hát, majd meg fogtok lepődni. Egyelőre nem akarok mondani semmit előre, az elrontaná az élményt. Öten leszünk a színpadon, és a szokásos fényshow-val fogunk elkápráztatni titeket. Leginkább a “Precambrian”-ről és az “Aeolian”-ról fogunk számokat játszani.

Az új album kapcsán milyenek az eddig észrevételek és koncertsikerek?

A turné eddig nagyon jól sikerült, azt leszámítva, ahogy nagyon sok minden eltört ezen a körúton, szinte nevetséges. Örülök, hogy az emberek beleássák magukat a zenébe, nagyon sok időt, energiát és munkát szenteltünk neki, szóval jó érzés látni, hogy ezt értékelik. A sajtó részéről fantasztikus visszajelzéseket kaptunk, a fontosabb európai magazinok hónap albumának kiáltották ki a lemezt és a fellépéseinken mostanában nagyobb a közönség, mint eddig bármikor.

A Metal Blade Records szerintem egy megfelelő kiadó a számotokra. Annak idején hogyan is kerültetek velük kapcsolatba? Mi alapján döntöttétek el, hogy ők lesznek a ti számotokra a legmegfelelőbb emberek?

Az első két lemezünk egy kisebb német kiadónál, a Make My Day Records-nál jelent meg, de eljutottunk oda, amikor már nem tudtunk volna továbblépni az ő segítségükkel, ezért keresnünk kellett egy új kiadót. Elküldtük a portfólióinkat meg a demóinkat néhány kiadónak, és kaptunk is pozitív visszajelzéseket, és végül úgy döntöttünk, hogy a Metal blade-nél maradunk, mert nagyon egyenesek és őszinték voltak azt illetően, hogy mit tehetnek és mit nem az érdekünkben, nagyon gyorsan válaszoltak a leveleinkre, szóval az volt az érzésünk, hogy tényleg le akarnak szerződni velünk. Jó döntés volt, habár nem illünk teljesen bele a képbe a többi bandát nézve, de remek munkát végeztek, ami a promóciót illeti, és segítettek megvalósítani az összes őrült tervünket, szóval nem panaszkodhatunk.

Kicsit távolodjunk el a zenétől. Mi az, ami még érdekel titeket, és hasonlóan szeretitek, mint a zenélést?

Igen, az utazgatás… és persze a lányok… hehe. Egyetlen dolog miatt sajnálom, hogy minden időmet és energiámat a bandának szenteltem, hogy nem tudok két évre eltűnni, és körbeutazni a világot. Tehetek rövidebb, 1-2 hónapos utazásokra, ami nagyon jó, de nagyon szeretnék egy igazán nagy utazás tenni. Belekerül egy időbe, amíg utazó üzemmódba kerül az ember, amikor már nem a hazatérésen gondolkodik, amikor már nem egy vakációnak tűnik az egész, ami előbb-utóbb véget ér, hanem az életmódjává válik az utazás.

Mennyire ismeritek Magyarországot? Mi a véleményetek a magyar metal életről?

Egy helyet jól ismerek Magyarországon: Zalaegerszeget. Azt hiszem minden utcát ismerek abban a városban. A tetoválóm, Boris László, ott lakik, és sokszor utaztam a stúdiójába, amikor a karomat csinálta. Láttam Budapest néhány részét is, érdekes város, de ezen kívül nem sokat tudok az országról. Nagyon örülök, hogy végre, ennyi év után ott is felléphetek, mert már körbeturnéztuk egész Európát, de ott még nem játszottunk.

Köszönöm a lehetőséget, hogy beszélhettem veletek. Sok sikert kívánok.

Köszi, és remélem, hamarosan találkozok veletek a budapesti koncerten!

——————————-

ENGLISH VERSION:

Hi there, I’m very pleased to have an interview with you. Your music is quite unique, a mixture of diverse influences. Could you tell me a few things about the band, how was it formed, what was your concept at the beginning?

The Ocean is a musical collective hailing from Berlin, Germany. I started the whole thing in 2001, when I moved to Berlin to find like-minded musicians. The term collective refers to the fact that we are a band with a core lineup, and a number of more loosely associated members that come int play whenever it fits, but not on a regular basis. This includes classical musicians, video and web desingers, graphic artists and guest vocalists. We mainly collaborate with them on records and o select mainly Berlin live appearances, when we don’t have to wory about logistics so much. We also have a number of different guitar players that are all in the band at the same time. On the last tour, one of them did the first half of the tour and the other one did the second half. Thy are both equal members and it’s great to be in a situation where we have more people at hand than we need sometimes, because that enables us to play more shows and do more tours than we would normally be able to do, with people working jobs and all. Right now, we are on tour for a good 3,5 months…

What is common in “Precambrian” and the former albums, and what is the difference?

“Precambrian” is our musically most mature album and we are more content with it then with anything we have done before, in terms of songwriting as much as in terms of sound and artwork. There are more contrasts on this album between beautiful, atmospheric passages and the heavy parts, which makes the latter more effective and which also makes it easier for people to get into it. It is probably, together with “Fogdiver”, our first album, our most listenable album. And despite its complexity and despite the ridiculous amounts of tracks we have used during the recording session I think this is album is very close to what the band actually sounds like, live… and you can feel that, it gives the album heart and soul. “Aeolian” was very cold and sterile sounding, and it fits the music, we wanted it to be like that at the time. The “Precambrian” sound is much more warm and emotional

The album can be divided into two, one part is of heavier, and the other is of softer, more emotional songs. Were the songs written mainly at the same time, and you selected them later, or they were born independently from each-other?

They were born in 2 different phases, mainly. I wrote most of the calmer songs that ended up on “Proterozoic” in the summer of 2005 in Australia. The “Hadean / Archaean” songs were written later in Berlin. My writing usually happens in phases; sometimes my ideas are leaning more towards calm and epic songs, and other times I have a run that results in a bunch of really brutal tracks… both sides are equally characteristic for THE OCEAN.

Please, tell me some more things about this new album, what should we know about it, I mean, for example, the chapter divided into five parts.

“Precambrian” is a concept 2xCD about the first chapter in the evolution of planet earth. The disc is divided into 2 halves, which carry the names of subordinate geological eras within the Precambrian, “Hadean / Archaean” and “Proterozoic”. The song titles carry the names of further subordinate geological periods. During Hadean / Archaean, the earth was a hostile place reigned by lava and fire, there was no life on earth. During the Proterozoic, the atmosphere started to build and first simple forms of life sprang up. This evolution is reflected in the music, the “Hadean / Archaean” part of the album is heavy and brutal, simple in its orchestration and straight to the point. The “Proterozoic” half is much more diverse and complex, with bigger orchestrations including classical instruments and generally longer and more multi-layered songs.

Soon you are going to have a show in Hungary as well, many of us is very excited about the concert. What should we expect? What do you promise, how will you enchant us?

Well, be surprised! I don’t wanna tell you too much beforehand, it would spoil the experience. We will be 5 people on stage for this show and we will have our custom light show. We will play songs mainly off the “Precambrian” and “Aeolian” records.

What kind of feedbacks have you received so far concerning the new album? Are the concerts successful?

Yeah, the tour’s been going very well, aside form the fact that we broke so much stuff on this tour, it’s ridiculous. I’m glad that people dig the album, we put a lot of time and work and energy into it so it’s good to see that people appreciate that. Press reactions have been phenomenal, we have scored album of the month in various European key magazines and there have been more people at our shows on this tour than in the past…

I think Metal Blade Records is the adequate label for you. How did you get in touch with them? On what bases did you decide that they were the ones for you?

We reelased our first 2 albums on a small german label called Make My Day Records and it got to the point where we felt they couldn’t push us forward anymore, so we were reaching out for a new label. We sent out press folders and demos of new songs to a few labels and got a few positive replies, and in the end what made us decide to go with Metal blade is that they were very honest and direct about what they can do and cannot do for us, they replied to our emails very quickly and gave us the impression that they really wanted to sign us. It was a good decision, although we don’t fit in so much with most of the other bands on that label, they have been doing great work promotionwise and realized all our crazy artwork ideas, so I have nothing to complain about.

Let’s leave the music alone a bit, what are you interested in personally apart form that, is there anything you like as much as music?

yeah, travelling… and girls. Haha. The one thing that makes me regret my choice of devoting all my time and energy into a band is the fact that it doesn’t make it possible for me to take 2 years off to travel all around the globe. I can only do shorter trips of 1-2 months, which is still cool, but I would love to do a huge trip. It takes a while until you get really into travel mode, until you get to the point where you don’t think about going home anymore, where you don’t consider everything to be a vacation that is going to be over anytime soon, but rather a lifestyle.

How well do you know Hungary? What do you think about the Hungarian metal scene?

I know one place in Hungary very well: Zalagaerszeg. I think I know every street in that city. My tattooist, Boris Laszlo, is based there and I have made many trips to his tattoo studio to do my sleeve. I have seen parts of Budapest, and intriguing city, but other than that I don’t know Hungary very well. I am very excited to play there now, we have toured all over Europe but it will be our very first time in Hungary, after all these years.

Thank you for the interview and I wish you all the best! Bye!

thanks man and hope to see you soon at our show in budapest!

Készítette: NorthWar
Web: www.theoceancollective.com

Kapcsolódó cikkek

Hot News: The Ocean debut “Pelagial World Tour video blog part 1”!

KMZ

Hot News: The Ocean to play headline tour through Germany in February with Der Weg Einer Freiheit as support!

KMZ

Hot News: The Ocean announces line-up changes! ‘Collective Oblivion’ 3-DVD out now!

KMZ

Hot News: The Ocean launches the entire ‘China-chapter’ from ‘Collective Oblivion’ triple-disc DVD through Noisey!

KMZ

Hot News: The Ocean launches pre-order and trailer for ‘Collective Oblivion’ triple-disc DVD! DVD to be released November, 8th in Europe!

KMZ

Hot News: The Ocean – ‘Pelagial’ European headline tour with support from Shining, Tides From Nebula and Hacride announced!

KMZ

Hot News: The Ocean announce part 1 of Pelagial World Tour 2013!

KMZ

Hot News: The Ocean launch special Pelagial clip video hosted by Invisible Oranges!

KMZ

Hot News: The Ocean – Special Pelagial Clip Video Hosted By Invisible Oranges

KMZ

Hot News: The Ocean gets Disequillibrated!

KMZ

Hot News: The Ocean – Spin Magazine Streams Instrumental Version Of Pelagial In Full

KMZ

Hot News: The Ocean Unveils New Track Via Pitchfork

KMZ

Hot News: The Ocean – New Studio Footage Posted

KMZ

Hot News: The Ocean unveils new track from ‘Pelagial’!

KMZ

Hot News: The Ocean to release new album in April of 2013!

KMZ

Hot News – The Ocean is working on new material

KMZ

Hot News – The Ocean and Textures announce UK co-headline tour!

KMZ

Anathema, The Ocean, Petter Carlssen – Koncertbeszámoló

Morhguel

THE OCEAN – Anthropocentric

Morhguel

THE OCEAN – Heliocentric

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár