Interjúk

The Psyke Project Interjú

(scroll down for English Version)

Hello, Jeppe vagyok, a basszeros. Én fogok válaszolni a kérdésekre.

Hello! 2001-ben alakultatok, de valamiért még idehaza nem vagytok túlzottan népszerűek. Pár mondatban felvázolnád, hogy kik vagytok és mit is sikerült idáig elérnetek?

Dán banda vagyunk, és 8-9 éve létezünk. Ez idő alatt 4 teljes albumot adtunk ki – a legutóbbit, Dead Storm, augusztus 24-én. Rengeteget turnézunk, volt két európai turnénk, az MTV headbanger’s ball turné és a Jägermeister Tour, valamint számos fesztiválon is szerepeltünk, és a Dead Storm-mal uralni fogjuk a világot 🙂

Sokszor éreztétek már a siker örömét? Szerinted mennyi idő kell egy bandának, hogy sikeressé váljon?

Ha ha, igen, azt hiszem sokszor érezhettük a siker ízét, szerintem mindig ezt érezzük, amikor sikeresek vagyunk. Szerintem a siker elég relatív fogalom. A siker az egyénen múlik, számunkra ez sok évig tartott és rohadt sok munkába került, hogy oda jussunk, ahol most vagyunk, mások csak megnyernek egy versenyt és az utána következő 15 perc hírnevet. Az első alkalomkor, mikor 5000-nél nagyobb tömeg előtt játszottunk és először olvastam az első demo-nkról a helyi zenei magazinban, az is hasonló érzés volt; mindkettő hatalmas teljesítmény volt.

Térjünk rá az új lemezre. 2008 novemberében vettétek fel az anyagot a Fredman stúdióban. Milyen elképzelésetek volt a lemezfelvétel előtt? Mennyire sikerült a tökéletes megvalósítás?

A Fredman stúdiót választottuk, mert nagyon tetszett a hangzás, amit a svéd crust bandánál, a Skitsystem-nél értek el. Nagyon súlyos, thrash-es és koszos hangzásuk van és mi pont ilyet akartunk. Nem akartunk pont olyat, csak valami hasonlót és azt hiszem Henrik Udd és Frederik Nordstörm kibaszott jó munkát végeztek, azt kaptuk, amiért odamentünk, de még sokkal grandiózusabb és betegebb lett.

Ez már a negyedik albumotok. Hogy érzed, milyen változáson, vagy fejlődésen ment keresztül a zenekar az eltelt évek során?

Azt hiszem elég sok változáson estünk át, de tartottuk magunkat az elképzeléseinkhez. Amikor 2003-ban kész lett az első albumunk, a Samara, nem sokat foglalkoztunk vele. Csak felvettünk 9 mathcore inspirálta számot, egy srác megcsinálta a borítót, és bumm, kész is lett az első album.
A Dead Storm munkálatai csodálatosak voltak, teljesen más megközelítésben készítettük el. Sokat beszéltünk arról, hogy milyen irányba tereljük az albumot, milyen elemeket rakjunk bele, és olyan teljesen új ötlettel álltunk elő, hogy dicsőítsük a skandináv tradíciókat, természetet és hangulatot. Olyan területen írtuk meg az albumot, ahol mindannyian felnőttünk, kis kabinokban éltünk északon, fantasztikus partokkal, vadonnal és hatalmas területekkel övezve (itt készültek a borítóhoz a fotók és a grafika is). A Dead Storm sokkal összefüggőbb, mint a korábbi albumaink. A zene, a dalszöveg és a borító mind összefüggnek. Ami nem változott, az a felvétel módja. Mindig élőben vettük fel az albumokat, így azt kapod, amit hallasz.

A zenéteket nem lehet egyszóval elintézni, hogy metalcore vagy hardcore, mert sok egyéb dolgot is hallhatunk. Gondolok itt az elborult témák és a különleges megoldásokra, váltásokra. Mit tudsz ezekről mondani?

Szerintem az ezekkel való jellemzéseknek vannak jó és rossz oldalai is. Azért jó, mert így az emberek elsőre is tudják hova rakni a zenét, de ezek a jellemzések ritkán pontosak. Azt mondanám, hogy atmoszférikus metal/hardcore-t játszunk, sok régebbi elemekkel… haha, igen, nehéz jellemezni.
Lenyűgöz minket a sokféle hangulat és dinamika, amit a zenén keresztül átadhatsz. Csodálatos, ha képes vagy tökéletes átmenetet képezni valami vad, masszív és brutális dologból, valami teljesen sötét, beteg és gyönyörű dologba. Addig adunk hozzá layereket, amíg el nem éri a climax-ot, ami egy hatalmas, brutális és egyben gyönyörű viharrá robban ki. Ez az, amit a zenénkkel megpróbálunk elérni – hasonlít a sex-hez.

Hogyan is gyúrjátok össze mindezt? Mennyi idő volt a 10 dal megírása?

Általában 12 számot írunk, de kettőt kiválasztunk más célokra. Azt hiszem, úgy 6-10 hónapig írjuk őket, de csak az utolsó 3-4 hónap az, ami elég intenzív. Az írás folyamatos dolog. Nem csak egy számon dolgozunk egyszerre, hanem 3-4 számon, vágjuk, tördeljük őket, hogy jobb és újabb számokat kapjunk, mígnem megkapjuk a végső változatokat.

A „Dead storm” tökéletes The Psyke Project lemeznek számít? Mit neveznél az album erősségének, amitől többnek érzed az átlagtól?

Azt mondanám, hogy a Dead Storm lett a legjobb és a leginkább összefüggő albumunk, amit eddig csináltunk. Az album legjobb összetevője az a rengeteg lélek és gondolat, amit beleraktunk.

A lemezbemutató turnétok mikor várható, és hány országba sikerül eljutnotok? Kivel léptek fel?

Egy dán turnéval indítunk szeptemberben és októberben a The Burning-gel, utána pedig Európába megyünk. Az EU show-k időpontjai még nincsenek lefixálva.

A Lifeforce kiadó szerintem elég nagy névnek számít, főleg ebben a stílusban. Hogyan látod, mennyire tökéletes az ő promóciójuk és koncertszervező képességük?

Nagy kiadó és nagyon elégedettek vagyunk, hogy őket képviselhetjük. Jó fickók és keményen melóznak, a PR képességeikben eddig még egyáltalán nem kellett csalódnunk.

Ezek után maradt még valami, amit szeretnétek megvalósítani?

Mindig marad valami, amit szeretnénk elérni. Fontos, hogy mindig legyen egy cél, amit felállítasz magadnak, különben a banda csak stagnálni fog. Még csak most kezdtük, ember 🙂

Mit üzennél az új csapatoknak, hogy mi a fontos a zenélésben, amitől nagyokká válhatnak?

Európában vezess a baloldalon és sose felejts el egészségesen étkezni – segít a kreativitásban.

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok!

Köszönjük szépen. Rock!

—————————

ENGLISH VERSION:

Hi I’m Jeppe the bassplayer of the band. I will be answering the questions.

Hello! You were formed in 2001, but for some reason, you’re not particularly well-known in Europe. Would you tell us in a few sentences who you are and what have you managed to reach so far?

We are a band from Denmark that has existed for 8-9 years now. In that period of time we have produced 4 full length albums – the latest one Dead Storm has its release 24th of august. We have done a lot of touring, including two European tours, Mtv’s headbangers ball tour, Jägermeister Tour and several festivals around Europe, and with the release of Dead Storm we are going to take over the world 😉

Have you felt the joy of success many times? In your opinion, how long does it take for a band to become successful?

Ha ha Yes I believe we have felt the joy of success many times, I believe we feel it every time we reach one of our goals… or get laid. I think success is a very relative term. Success depends on the individual, for us it has taken some years and a hell of a lot of hard work to get where we are today for others it takes the time it takes to win a contest and the 15 min. of fame that follows. For me the first time I played for a crowd of +5000 people and when I first read a review of our first demo in the local music magazine had the same effect success wise; both things were huge accomplishments for me.

Let’s talk about the new album You recorded it during the November of 2008 in the Fredman studio. How did you imagine the outcome when you went into the studio? What is the result like compared to the previous image?

We picked studio Fredman because we loved the sound they did on an album with a Swedish crust band called Skitsystem. They had a really heavy, trashed and dirty sound and we wanted that. I don’t think we ever expected that exact sound but something similar and I think Henrik Udd and Frederik Nordström did a fucking great job getting us there, we got what we came for but we also added the terms grandiose and fragile to the album.

This is already your fourth album. What changes do you feel have taken place during the past few years?

I think we have gone through a lot of changes but still kept the same nerve. When we did our first album Samara 2003 we hadn’t been given it much thought. We just recorded 9 atmospheric mathcore inspired songs, had a guy to do the artwork and BAM we have made our first album.
The whole process of making Dead Storm has been an amazing one, we tried a whole new approach. We did a lot of discussing in which directions we wanted the album go, which elements we wanted it to include, and we came up with the whole idea of making it a celebration to the Scandinavian traditions, nature and atmosphere. We wrote most of the material in the area were we all grew up, got lodged in a little cabin up north surrounded by amazing coastlines, wild nature and vast fields (It’s also the area were we had our artwork and press photos done). Dead Storm is much more coherent that our former albums. Music, lyrics and artwork is all bound together. But something that hasn’t changed is the way we record. We have always recorded our albums live so what you hear is what you get.

Your music cannot be simply labelled as metalcore or hardcore, because we can hear lots of other things here. I’m talking about the mad ideas and the special solutions and changes. What can you tell us about these?

I think labeling both has its good and bad sides. It’s good so people at first sight can relate to what kind of music you are doing, but labels rarely fit very accurate. I say we play atmospheric metal/hardcore with a lot of post inspired elements haha yup it’s hard to label.
We are all fascinated by the different kinds of atmospheres, moods and dynamics you can create through music. It’s amazing if you can create a perfect transition from something wild, massive and brutal over to something totally dark, fragile and beautiful. Also adding layers and layers until you reach a climax that just explodes into great storm of brutality and beauty at the same time. This is what we try to do with our music – kind of like making love.

How do you mix all this together? How long did writing the ten songs took?

We actually wrote 12 songs but picked out two for other purposes. I think the writing in total took us about 6-10 months but it was only the last 3-4 months that were really intense. The writing process is an ongoing process. We don’t make one song at a time, we work with 3-4 songs at a time, trimming them, ripping them apart just to make new and better songs of them until we finally have the end result.

Is Dead Storm the perfect The Psyke Project album? What would you name as the best ingredient of the album that makes it more than the average?

I would say Dead Storm is the best and most coherent album we have done so far. The best ingredient of the album is the amount of soul and thought we have put into this album.

When can we expect the release tour? How many countries will it reach? Which bands will accompany you?

We start out with a Danish release tour in September and October with The Burning as support and then we move on to Europe. The EU shows have yet to be announced.

I think Lifeforce is quite a big label, especially in this genre. What do you think about their promotional and organising skills?

They are a big label and we are very pleased to be representing them. They are good and hardworking guys and so far their pr skills have been far from disappointing.

Is there anything left which you would like to accomplish?

There are always something left to accomplish. It’s important always to have new goals set for you otherwise you stagnate as a band. We are just getting started man 🙂

What would your advice be to young metal bands? What should they keep in mind during the road to become big?

Drive on the left side in Europe and remember to eat healthy – it helps creativity.

Thanks for the interview and I wish you all the best!

We thank you for taking your time. Rock!

WEB: http://www.thepsykeproject.dk/

Kapcsolódó cikkek

THE PSYKE PROJECT – Dead Storm

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek