Interjúk

Thirdmoon Interjú

Üdvözöllek! Bemutatnátok pár szóban a zenekart és hogy kinek mit is jelent a Thirdmoon?

A kérdésekre Wolfgang Rothbauer válaszolt.

Hello!! Szóval, a Thirdmoon az 1994. esztendőben alakult, az öngyilkos gondolatok mély érzelmekkel kikövezett útját követve. Mi vagyunk Ausztria melodic-dark-death metal együttese! A Thirdmoon elnevezés magába foglalja, és jól kifejezi a személyes érzelmeim főbb jellemvonásait, vágyaim tárgyát és a filozófiámat. Van valami sötét, misztikus és megmagyarázhatatlan dolog, ami sokszor hatalmába kerít, és irányítja az életemet.

13 éve létezik a Thirdmoon, eddig 5 albumotok jelent meg. Az eltelt időszakról beszélnétek egy kicsit?

Hmmm? A fenébe! “Repül az idő, a gaz pedig csak nő”, haha! Tisztában vagyok vele, hogy ennyi idő alatt több albumot ki kellett volna adnunk. Az élet nem mindig volt velem kegyes, ahogy én sem vele, mindazonáltal mi mindig szívből próbálunk játszani a saját szívünknek, és nem elsősorban a többi embernek, kivéve persze akkor, amikor az ötleteinkből dalokat gyúrunk. Különben a pályafutásunk igazán remekül indult egy olyan fiatal bandához képest, mint amilyenek mi voltunk. Mint ahogyan a legtöbb együttesnek, nekünk is voltak olyan korszakaink, amit rendkívül élveztünk, ugyanakkor keresztülmentünk olyan időkön is, amikor még “a csapból is szar folyt”. De végső soron mi soha nem törtünk meg! És újra itt vagyunk!

A napokban jelent meg az új albumotok a “Dimorphic Cynosure”, hogyan is sikerült a lemez, miben változtatok a régebbi lemezhez képest?

Hú, hát az új albumnak, a “Dimorphic Cynosure”-nek rendkívül jó a fogadtatása. Nagyon büszkék vagyunk erre az igazi szívből/gyűlöletből jövő munkára! A különbség a “Sworn Enemy: Heaven” és a “Dimorphic Cynosure” közt az, hogy az új albumon az érzelmi ingadozások szélesebb tárházát vonultatjuk fel a számokban és az egész anyagon, olyanokét, mint a gyűlölet, melankólia, agresszió. Az előző lemezen inkább csak a tiszta gyűlölet, valamint az élet- és önutálat dominált.

Hirtelenjében előkaptam a legelső albumotokat, és szinte alig ismertem rá, az új stílushoz képest. Persze azért ugyanúgy ott vannak azok a dallamok és az energiabombák mindkét lemezen, de mégis minek köszönhető ez a változás, mert azért eléggé eltér az új lemez a korai időszak dalaitól, nemde?

Mindig a saját utamat kerestem, amikor ki akartam fejezni magamat a zenén keresztül. Így hát nyilvánvaló, hogy különbözik a jelenlegitől az az időszak, amikor 16 éves voltam. Ez nem azt jelenti, hogy már nem szeretem az olyan zenét, sokkal inkább azok a személyes érzelmi hatások, amik értek, azok fordítottak el a melodic black metaltól, és irányítottak a melodic death metal felé. Ahogy már az előbb említettem, az az elsődleges, hogy a szívemből írjak, a szívemnek.

Még kicsit visszatérve a korai időszakhoz, mennyire érzed jónak az akkori munkátokat, és mit emelnél ki fő irányvonalként a mostani zenétekben?

Mind az 5 album egy rész belőlem, és a velem történt dolgokból. Így hát mindegyik fontos számomra! A kezdetekkor még jóval inkább a melodic black metal irányt követtük, amelybe rengeteg spanyolos akusztikus részt csempésztünk. Ezzel akkor épp ki tudtam fejezni magam egyféle melankóliával átszőtt, ugyanakkor agresszív módon. Ahogy telt-múlt az idő, a zene egyre inkább a melodic-dark-death metal felé kezdett húzni, ugyanis úgy éreztem, hogy a szövegeim hangulatához ez a hangzásvilág a megfelelő.

A 62 perces játékidő elég soknak mondható, főleg egy ilyen durva zenében. Mennyire volt ez tudatos, hogy ilyen hosszú albumot készítsetek?

Nem érdekelt minket az album hossza. Az egyetlen célom az volt, hogy leírjam minden személyes gondolatomat arról az életről, amit az utóbbi években éltem. Rengeteg ötletünk volt ennek az érzésnek a zenei megvalósítására, és ezt végül véghezvittük. Úgyhogy hallgassátok, és élvezzétek!

Miről szólnak a dalok? Mi adja az ihletet, milyen zenekarok vannak rátok hatással?

Ha nem is tudatosan, de bizonyára hatással van rám rengeteg különféle banda, ugyanakkor az is igaz, hogy nem ismerem őket. Mindamellett minden zenész hasonlóan ugyanezeket mondhatja el magáról és ez normális; ennek oka a közös spirituális utunk, amelyen járunk, és az azonos cél, hogy megtaláljuk a zenei önkifejezés magunkra jellemző eszközeit. Így hát a dalok a gyűlöletről, melankóliáról, kétségbeesésről és szomorúságról szólnak…

A lemez hangzása szerintem egy kicsit lehetne jobb is, ti hogy látjátok ezt? Mennyire vagytok elégedettek?

Ehhez az albumhoz megpróbáltunk egy olyan hangzást találni, amelyik komoly, autentikus és emocionális módon képes kifejezni az érzéseinket. Nem az a banda vagyunk, aki a legbrutálisabb, legkeményebb hangzást szeretné elérni, ezt tudhatnád. Mindig önmagunkat adjuk, most is, a lemez előtt is és ezután is. Ha az emberek azt gondolják, hogy csak a bika hangzással rendelkező együttesek a jók, akkor ők egy mainstream-világban élnek! Én jobban kedvelem az igazán érzéssel teli munkákat a zenében, és ezeknek úgy is kell hangozniuk, hogy a zenekart egyedivé tegyék. Egyszóval: a hangzás remek lett!

Milyen zenéken nőttetek fel? Hogyan kerültetek kapcsolatba a metallal annak idején?

Haha, király kérdés! Szóval, amikor fiatal voltam Madonnát, Falcot, Roxette-et és Michael Jacksont hallgattam. Haha, valóban így volt! Aztán amikor a 14. születésnapomat ünnepeltem, egy ajándékot kaptam, amely megváltoztatta az életemet. Ez egy kazetta volt, amelyen Death, Obituary, Carcass, Deicide és Morbid Angel zenék voltak!

Mit szólsz a mostani metal színtérhez? Szinte minden héten megjelenik egy lemez, amire azt mondják, hogy ez egy újabb szenzáció. Mennyire foglalkoztat a hírnév titeket?

Mostanság remek a metal színtér. Rengeteg, nagy jövő előtt álló banda van, akiknek a lehető legjobbakat kívánom, és remélem, megkapják azt, amiért keményen megdolgoznak. Manapság nehéz közismert együttessé válni, de ha valódi amit csinálsz, akkor te maradsz utoljára! Vegyél egy nagy levegőt vagy húzz szerencsét, ez a két lehetőség van, semmi több! Hogy az elismerés vagy hírnév fontos-e számomra? Igenis, fontos!!

Mi volt a legjelentősebb dolog az életetekben?

Hogy értve? Jó vagy rossz dolog? Mert volt mindkettő! OK, a legrosszabb dolog az életemben a párkapcsolatom volt. A legjobb az az a döntés, hogy a metalon keresztül fogom kifejezni magam.

A koncerteken mennyire őrülnek meg a srácok a zenétekre, miből áll a mostani repertoárotok?

Megőrülnek, még szép! haha! Komolyra fordítva a szót ez országtól és várostól függ. Néhány államban híresek és ismertek vagyunk, néhol meg kevéssé, mivel nem sokat játszottunk azokon a helyeken, így a közönségnek nem volt esélye, hogy lássa az élő/élettel teli előadásunkat!! De ami késik, nem múlik, ebben biztosak lehetnek!

Hogyan is képzelitek el a jövőtöket? Milyen terveitek vannak?

Metal!

Köszönöm az interjú lehetőségét, sok-sok rajongói támogatást kívánok, aki táplál titeket erővel, hogy még nagyobbá váljatok.

Köszönöm az interjút és a támogatást, rendkívül nagyra értékelem! Remélem egy nap összefutunk egy-két szóra és sörre!

Készítette: NorthWar
Web: http://www.myspace.com/thirdmoon
http://www.thirdmoon.at/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek