Interjúk

Thomas Khrul interjú

A zene nagyon fontos az ember számára és ez nagyon igaz rád! Rengeteg alkotásban jelen voltál az évek alatt! Megneveznél néhányat amely szerinted kiemelkedő?

Üdvözlet mindenkinek! Valóban, a zene számos jelentést hordoz az ember számára, és sokféle hatással lehet az életünkre, ráadásul mindenki másképp érzékeli és tapasztalja meg. Remélem, nem hangzik álszerénységnek, ha gyakorlok annyi önreflexiót, hogy nem tartom kiemekelkedő alkotásnak egyetlen próbálkozásomat sem. Nagyon hangulatosnak éreztem a Nocrul „All Mortal Creatures Must Die” lemezét, az új Funebre dalok jól hangszereltre sikerültek, a Rúnaláng zenei világát egyedinek gondolom, de különösebb hatást nem gyakoroltak a hallgatóságra. Persze az is igaz, hogy nem jut el annyi emberhez a zeném, amennyinek egyébként tetszene, de a promóciós erőforrásaim szűkösek.

Amiért most létrejött az interjú az a legújabb saját névre keresztelt Thomas Khrul projekt. Mi indokolta a megszületését, létrehozását?

A TK a mindenkori zenei és megvalósítási képességeim maximuma, ahol nem kell tekintettel lennem egy-egy műfaj kereteire. Itt minden, általam aktuálisan kedvelt zenei hatás helyet kap egy egységes, új összképbe formálva.

Eddig 3 single jelent meg és mindegyik kiváló élményt nyújt. Dallamos Black Metal, amely néhol akár lehetne egy Rock ballada is, vagy akár filmzene! Kérlek beszélj a szerzeményekről!

Az utóbbi években az epikus filmzene hangulata, a progresszív rock elmés ritmusai, és a black metal zenei világa, ami a legjobban megfogja a zenei érdeklődésemet. Ennek a kombinálása, ami testet ölt a jelenlegi TK dalokban, egyéb, de kevésbé érezhető zenei hatással fűszerezve. A Wretched Soul című dalnak valóban van egy rock balladás beütése – kíváncsi voltam, hogy milyen lenne, ha a ballada és a black metal ereje találkozna filmzenés aláfestéssel, progos alapokkal helyenként.

Vendégzenészek is szerepet kaptak a projektben. Kik ők és miért akartad őket?

Azt szeretném megtudni, hogy milyen zenét tudok alkotni, ha nem csak zenész, de zeneszerző is lehetek. Vannak dolgok, amiket ki tudok találni, lekottázni, megkomponálni, de a fizikai képességeim, vagy a hangszer hiánya gátat szab annak, hogy én valósítsam meg. Ezért döntöttem a bérzenészek mellett, akiket a Fiverr nevű oldalon keresztül alkamazok. Mivel az olasz Daniele Falqui-nak fantasztikus énekesi képességei vannak, a török Mithat Can Albayrak pedig hasonlóan zseniális szólógitáron, így nem tervezek másokat keresni helyettük.

Hiába született már több millió album, de én kiemelkedőnek és egyedinek nevezném az alkotásodat. Dinamikus, szomorú, pulzáló, változatos, sötét. Az eddigi visszajelzésekből te mit szűrtél le?

Nagyon kedves vagy, igazán nagyra értékelem, hogy ilyen udvariasan fogalmazol, de a valóság az, hogy nehéz megütni azt a szintet, ahol az alkotás a közönség figyelmével, elismerésével találkozik. Úgy tűnik kevesen vannak, akik hozzám hasonlóan nagyjából egyformán kedvelik a különböző műfajok széles skáláját és egybegyúrva is élvezik azt, valamint az sem zavarja őket, hogy mindehhez kapnak egy vers-szerű szöveget a szokásos metál témák helyett.

Egyébként miért külön single-ként jelent meg? Egy EP nem jöhetett volna szóba? Szeretnél kiadói támogatást? Van esetleg kilátásban valami ilyen irányú dolog?

Jobban szeretem a folyamatos munkát, kedvemre valóbb a rendszeres megjelenés, mint évente egy-egy alkalommal albumot kiadni, de utóbbira is van példa. Igyekszem egyfajta rendszeres online jelenlétet tartani, mert a kiadók többségének az én zenei hozzáállásom túlságosan kategorizálhatatlan. Érthető módon inkább a könnyebben érvényre juttatható szerzőket részesítik előnyben, illetve a bevállalós kiadóknál is rengeteg jelentkező van, eddig még nem került rám a sor, de próbálkozom.

Mi várható a folytatásban? Lesz album, vagy egy több dalt tartalmazó kiadvány?

Gondoltam rá, hogy ha összegyűlik 8-10 TK dal, legyártatok néhány CD-t, hogy az engem kedvelők fizikai hordozón is hozzájuthassanak a zenéhez.

Mennyire új kihívás neked ez a projekt? Mennyire tér el az eddigi más dolgaidtól?

Olyasmi, mint amikor megismerkedsz egy új emberrel – minden nagyon ismerős, de a részletek mégis nagyon eltérőek. Zeneileg nem kihívás, mert az jön magától, inkább a technikai megvalósítás szokott sok időt elvinni.

Szerinted mennyit változhat a jelenlegi Thomas Khrul jelenlegi stílusa?

Azt mondanám, hogy szinte bármennyit. Annyit azonban bizonyosra veszek, hogy a rock és metál zene lesz mindig a mérvadó, illetve azt hiszem, van már egy sajátos dallam és hangulatvilágom, ez nyilván meg fog maradni.

Milyen más zenekari vagy projekt kiadványon dolgozol, vagy mi az ami születőben van?

Az Assur és Nocrul esetén továbbra is az ének elkészültére várok. A Militia kapcsán már csak borító kell. Black Altarral készülünk a koncertekre – idén elvileg csak Anglia van, jövőre pedig Európa és Dél-Amerika. Érdemes szót ejteni róla, hogy az alapító Shadow-on kívül a zenekart erősíti Les, aki korábban a Behemothban játszott. A másik gitáros, Dave, a Master’s Call-ban is teljesít, dobokon pedig az a Mordrath lehet ismerős, aki az Andartar sorait is erősíti. Van még egy project ahová már 1-2 éve leadtam egy teljes lemez zenei anyagát, de keverés azóta is húzódik. Ennek kapcsán megemlíteném, hogy a dobokat James Stewart játszotta fel, aki többek között a Belphegor, Decapitated, Vader zenekarokból lehet ismerős.

Szerintem aki ilyen sokat zenél és kísérletezik, bizonyára nagyon érdekes ember lehet. Mi az érdeklődési köröd? Milyen az élet Angliában? 🙂 Milyenek az angolok? 🙂

Aki sok időt tölt valamivel, az általában magának való és társaságkerülő, hiszen másképp nem is lehetne – ez esetemben is így van. A tavalyi évben több, mint 1200 zenei vázlatot készítettem, amiből látható, hogy ilyen munkatempó mellett nem igen jut idő egyébre. De zenén kívül írtam már könyvet, novellákat, terveztem társasjátékokat, ezeket azonban sosem reklámoztam a zenei felületeimen, leginkább magánfelhasználásra készültek. Angliával kapcsolatban közhelyes tapasztalatokkal rendelkezem: itt is vannak szép és lepukkant helyek, valamint fantasztikus és ostoba emberek.

Köszönöm a válaszokat! Nagyon várom a folytatást!

Köszönöm az interjút!


BANDCAMP: https://thomaskhrul.bandcamp.com

FACEBOOK: https://facebook.com/khrulmusic

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2023/06/04/thomas-khrul-interview/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek