Interjúk

Those Who Lie Beneath Interjú

(scroll down for English Version)

Hell. A Those Who Lie Beneath, mostanában fog bemutatkozni az első lemezével, ami igen erősre és intenzívre sikerült. Mivel még új arcok vagytok, kérlek, mutasd be a zenekart. Ki mióta zenél, és mikor jöttetek rá, hogy jó lenne a TWLB bandát összehozni?

A Those Who Lie Beneath kb. 4 éve működik bandaként. Más, helyi bandákból ismerjük egymást. Később, az említett bandák feloszlottak, mi pedig ott maradtunk, valami újra és többre éhesen. Taylor, Jamie, jómagam és még két eredeti tag, akik már nincsenek velünk, egymásra találtunk. Zeneilieg egy hullámhosszon voltunk, a többi pedig történelem.

USA-ban mennyire felkapott mostanában a deathcore, metalcore stílus?

Elképesztően. Világméretű (hülye név)core jelenség van jelenleg. Szerintem mindenki érzi ezt a hullámot. Ez van. Szerintem a népszerűség miatt mindenki siet valami kiadóhoz, hogy kiadjon egy ilyen stílusú lemezt. Sok banda stresszeli magát, hogy a média meg a sajtó milyen kiadót erőltetnek rájuk. Teljesen felesleges és önpusztító. Csak remélni lehet, hogy a hallgatók okosabbak az előre kialakított fogalmaknál, amikkel a kiadók bandádat illetik és objektívan hallgatják a zenédet. Azt akarjuk, hogy az emberek normális okok miatt szeressék, vagy ne szeressék az albumot, ne a sok ránk aggatott közhelyek miatt.

Gondolom, éreztek néhány párhuzamot egy-két zenekar stílusában? Szerinted mik a legfőbb hatások a zenétekben?

A semmi és a minden is hat ránk. Zeneileg nagyon eklektikus fickók vagyunk, és mikor hatásokat keresünk, szeretjük ezt a zenén túl is megtalálni. Fontosnak tartom, hogy az életből, tapasztalatokból, emberektől is nyerjünk igazi, nyers inspirációt. Ha csak a bandáktól nyersz inspirációt, akkor csak a szart fogod visszafolyatni, és ezt már megcsinálták páran. Szerintem, csak akkor van esélyed igazán eredeti zenét csinálni, ha az zene világán kívülről jön. Ha arról beszélünk, milyen zenét hallgatunk, csak a magam nevében tudok beszélni. A bandák, melyek a szerzői folyamat alatt hatottak rám, a Hate Eternal, Behemoth, Hour of Penance, Origin, meg ilyesmik. Nagyon szeretem még a Black Metal-t, az olyan bandákat, mint a Watain, Ulver, Marduk, Deathspell Omega, 1349, Funeral Mist, meg efféle szarok. A Black Metal szeretetem nem terjed ki az “An Awakening” anyagra, legalábbis ami az érme Death Metal oldalát érinti, de várható egy sokkal sötétebb sophomore kiadvány tőlünk.

Piszok szerencsésnek mondhatjátok magatokat, mert kezdésnek a Metal Blade kiadónál jelenik meg a lemezetek! Sok kiadó érdeklődött utánatok?

Nagyon szerencsések vagyunk, és nagy megtiszteltetés, hogy a Metal Blade-nél lehetünk. Az államokban az albumot a Rise Records adta ki, így ők voltak, akik érdeklődtek irántunk. A Rise-os srácokról csak a legjobbakat tudjuk elmondani és nem tudjuk eléggé megköszönni nekik, hogy kinyitottak nekünk egy ajtót. A Metal Blade több mint 25 éve, folyamatosan ad ki nagyszerű lemezeket és minden metálarc álma, hogy részese legyen egy ilyen csapatnak.

Március végén jelenik meg az “An Awakening” albumotok. Mikor és hol vettétek fel a dalokat? Mennyire sikerült az elképzeléseket megvalósítani?

Közel 7 hónappal ezelőtt készült a felvétel, amit 5 hónapja adtak ki az államokban. A felvételek hazánkban, Portland, Oregon-ban készültek, és Stephen Hawkes volt a producer. Nagyszerű volt vele dolgozni és fantasztikus munkát végzett. Nagyszerű hangzást sikerült elérnie és általában véve, nagyon meg vagyunk vele elégedve. Szerintem egy szolid alapot fektetett le számunkra, ami elég ahhoz, hogy szabadon dolgozhassunk a jövőben. Nagy a kreatív éhségünk, sokat szeretnénk kísérletezni, amit az “An Awekening”-en egy kicsit ki is próbáltunk, figyelmeztetve az embereket, hogy várhatnak még hasonlókat ettől a bandától.

10 dalt hallhatunk a lemezen, ami igényes és brutál. Viszont rengeteg ilyen banda működik manapság. Mit tartasz a csapat erőségének?

Nagyon köszönöm. Remélem még több emberrel sikerül megosztani ezt a felfogást. A heavy zenei színtér nagyon átitatott, nehéz megmondani. Szerintem nagyon különleges mentalitás vezérli ezt a bandát. Elkerülöm azt a jelenséget, hogy a súlyos zenét játszó bandák nem hallgatnak súlyos zenét. Otthon és nemzetközileg, a profi színtéren való megjelenéssel sok olyan, a saját szintünkön vagy felettünk álló, bandával találkoztunk, akik már egyáltalán nem hallgatnak súlyosabb zenét. Ez sajnos a koncerteken érződött is. Szerintem ez egy tragédia, hogy már nem hoz izgalomba az a kultúra, amelyben közreműködsz. Szerintem a folyamatos heavy zene iránti szeretet tart minket leginkább össze. Még mindig érdekel a metál, mint fogyasztó, hallgató és rajongó is. Érdekel, hogy mit csinálnak az új bandák és sok közülük úgy is megérint minket, ahogyan az más profi metál zenészeket már nem. Szerintem ez segít frissen tartani bennünket, és folyamatosan fejleszthetjük magunkat, mint művészek.

Elég hosszú koncertsorozatot kezdtetek el és áprilisban egy újabb turné indul az Aborted, The Red Chord, Rotten Sound társaságában. Mennyire tetszik az arcoknak a zenétek? Az európai koncertektől mit vártok?

Nem tudom, mit gondolnak a zenénkről, nem beszéltünk még velük erről. El sem mondhatom, mennyire várom már a turnét. Végtére is metál banda vagyunk és imádunk a közönségnek játszani. Ez lesz az első nagy metál turnénk és ennek nagyon örülünk. Egy egész népmozgalomnak fogjuk magunkat bemutatni, egy olyan kultúrának, melynek szeretnénk a részeseivé válni. Egy sokkal értőbb és idősebb közönségnek játszunk majd, ami nagy megmérettetés lesz számunkra, de optimista vagyok e tekintetben. Ti a saját metálotokat szeretitek, mi pedig a miénket, remélem, tudunk valami kapcsolódási pontot találni.

Zenélés mellett mivel foglalkoztok? Mennyire érdekelnek a csendesebb nyugodtabb dolgok?

Természetesen. Újra csak azt mondhatom, a magam nevében szólhatok csak. Az otthoni hobbijaim a mozizás, ami a második kedvenc művészetem a zene után, szeretem a thai kaját, és, bár ebben nem tudok annyira elmélyülni, szeretem a természetet: kempingezést, kirándulást, stb. Sokat játszok a World of Warcraft-tal is, igen, így van. Ha a Corpsegrinder megteheti, akkor én is. Ezeken kívül csak a zene van.

Budapest mennyire érdekel titeket:)? Lenne kedvetek megmutatni az itteni arcoknak a zenéteket? Mit ígérsz nekünk:)?

Szeretnénk megmutatni a budapesti közönségnek, hogy mit tudunk! Nagyon fontos számunkra, hogy megmutassuk, mit tudunk élőben. Élőben nagyszerű élmény a zenekar. Ha valaki meghallgatott minket CD-n, vagy tetszik neki, annak nagyon tudom javasolni, hogy nézzen meg minket élőben. Hiszek abban a death metal előadásban, ami felveszi a versenyt a játszott zene ellenségével. Ez egy extreme zene és így is kell előadni. Az erőszak nagyon támogatott. Intenzitást ígérhet és sok köpködést, úgyhogy hozzátok az esőkabátokat.

Sok sikert kívánok, minden jót!

Nagyon köszönöm az interjút és remélem, hamarosan találkozunk. Figyeljetek és terjesszétek az igét.

—————————

ENGLISH VERSION:

Hell, A Those Who Lie Beneath is going to release its debut album which is a pretty intense one. Since you guys are pretty new, please tell us some words about the band. How long you have been guys been playing, and when did you come up with the idea to form TWLB?

Those Who Lie Beneath has been a band for close to four years. All of us knew of each other from playing in local brother bands. After a while, said bands disintegrated and we were all left hungry, needing something more. Eventually, Taylor, Jamie, and myself along with two original members that are no longer with us found each other. We were all like-minded in the respect of what we wanted to do musically, and the rest is pretty much history.

How popoular and/or hyped are the genres of deathcore and metalcore in the states?

Immensely. Isn’t the (Insert silly name)core phenomenon worldwide at the moment? I think everyone is feeling this wave. It is what it is. I think due to the wave of popularity, everyone is quick to label bands with that title. Whether or not I feel those assessments to be fair, at the end of the day, I do my best to not perpetuate the over genrefication that goes on in the heavy music culture by not caring one way or the other. A lot of bands stress out about what label the press, media, and their peers slap on them. It’s really pointless and self defeating. All you can do is hope that the listeners can transcend the preconceived notions they have regarding your band due to the label the masses put on you, and take your music for what it is objectively. We want people to like or dislike our music for the right reasons, not due to a meaningless tag some message board nerds stapled to a band.

I guess you can feel some familiarities with a few other bands as well, can you tell us more about this? What are the main influences behind the band?

We’re influenced by anything and everything. We’re really eclectic dudes musically and when drawing influence we try to reach beyond the musical. I think it’s really important to derive inspiration from life, experiences, people, real raw emotion. If you only site bands as inspiration and influence, you’re only going to regurgitate shit that has already been done. I believe that your only hope at creating truly original music is to make it come from somewhere outside the realm of music itself. But, if we must discuss what we listen to I can only speak for myself fairly. I think a lot of my personal influences in the heavy music department that came through in my writing at the time were bands such as Hate Eternal, Behemoth, Hour of Penance, Origin, stuff like that. I’m also a huge Black Metal fan. Bands like Watain, Ulver, Marduk, Deathspell Omega, 1349, Funeral Mist, shit like that. My Black Metal interest doesn’t make its way into the material on “An Awakening” as much as the Death Metal side of the coin, but it would be safe to expect a much darker sophomore release from us.

You guys can feel pretty damn luck, your debut album is going to get released by Metal Blade! Were there many others who wanted to publish your debut record?

We are very lucky, and very honored to be released by Metal Blade. Our record was released in the states through Rise Records, so they were the original crew of people who took interest in us. We only have the best things to say about the guys over at the Rise camp and we can’t thank them enough for what they’ve done and the doors that they have opened for us. Metal Blade is a label that has continually been releasing some of the greatest heavy records of all time for the past 25+ years and to have even a small part in that legacy is any Metal head’s dream.

“An Awakening” is getting release at the end of March. When and where did you record the songs? Have you managed to achieve what you planned to?

We recorded the record what must be close to seven months ago. The record itself was released five months ago in the states. We recorded it in our home town in Portland, Oregon with a Producer by the name of Stephen Hawkes. He was a blast to work with and he did a phenomenal job. Sonically, we’re really happy with how the record turned out. We were very tedious with the fine tunings of everything tonally. We’re really happy with how the record came out in general. We think it laid down a solid foundation for us and it’s diverse enough to allow us to operate on a level of creative freedom in the future without throwing our fans for a loop. We have an enormous hunger creatively, we plan to do a lot of experimenting and I think “An Awakening” hinted at that a bit, warning people that they should expect that in the future of this band.

Ten songs of high standards, and they are pretty brutal as well. On the other hand, there are loads of band like you nowadays. What do you think your strong points are?

Thank you very much. We hope more people share that sentiment. The heavy music scene is so saturated, it’s hard to say. I think there’s a mentality that directs this band that is unique. I’ve become increasingly aware of the phenomenon that is heavy bands who do not listen to heavy music. Becoming a professional, national, and international act has given us an opportunity to pick the brains of bands at the same level as we are and beyond, and it’s amazing to me how many of them don’t even listen to heavy music anymore. Apparently after playing and hearing it night after night they begin to become burned out on it. I feel that it’s a tragedy to lose excitement for the very culture you’re to which you’re contributing. One thing that I feel really sets us apart is our continued excitement for heavy music. We still care about Metal as consumers, listeners, as fans. We’re excited about what new bands are doing and it still touches us in a way that a lot of professional Metal musicians lose touch with over time. I think that is really going to benefit us by helping us stay fresh, relevant, and it will assist in us continually reinventing ourselves as artists.

You have been touring for a while now, and going on the next one alongside Aborted, The Red Chord and Rotten Sound. What do they think about your music? What do you expect of the European concerts?

I couldn’t tell you what they think about our music, we haven’t discussed it with any of them. I can’t tell you how excited I am about this tour. At the end of the day, we’re a Metal band, and we love playing for Metal fans. This is going to be our first full blown Metal tour and we couldn’t be happier about it. This is the demographic we want to be indulging and exposing ourselves to. It’s the culture that we aspire to be a part of. This venture into playing in front of a older, more discriminating crowd is going to be a real test for us, and I’m optimistic about it. You guys are excited about your Metal, we’re excited about our Metal, hopefully we can find a connection there.

What do you guys do besides music? Are you interested in calmer, silent stuff as well?

Of course. Once again, I can only fairly speak for myself. My hobbies for when I’m home is cinema, which along with the written word is my secondary favorite art form after music, eating Thai food, and even though I don’t get to indulge in this one as much, I love nature; camping, hiking, etc. I also play a lot of World of Warcraft, yes, it’s true. If it’s good enough for Corpsegrinder, it’s good enough for me. Aside from that, it’s pretty much all music.

What do you think about Budapest, would you like to show the locals what you can do? Can you promise us anything regarding this?

We’d love to show the residents of Budapest what we can do! Showing people what we can do live is a huge priority for us. We’re definitely a live experience. For people who dig the record, or even simply are OK with the record, I urge to see us live. We believe in a Death Metal performance that rivals the hostility of the music that’s being played. It’s extreme music and you should act accordingly. Violence is heavily encouraged. I can promise intensity, no bullshit sincerity, and a lot of spitting, so bring your rain coats.

Would like to wish you the very best!

Thank you so much for the interview and we hope to see you and the readers very soon. Keep an eye out and spread the word.

WEB: http://www.myspace.com/thosewholiebeneath

Kapcsolódó cikkek

THOSE WHO LIE BENEATH – An Awakening

Anders

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z