Interjúk

Thrudvangar Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözöllek benneteket az oldalon. Nagyon tetszik az új lemezetek a “Durch Blut Und Eis”. Mivel ezzel ismertem meg a zenekart, kérlek meséljetek a kezdetekről, és egy-egy mondatban mindegyik lemezről ejtsetek pár szót.

Hello, Matze vagyok, a Thrudvangar-ból. Én fogok válaszolni a kérdésekre.
Thorsten és Christian alapította a bandát, 1998-ban, Andreas kicsit később került be. Ebből alakult a Thrudvangar. Aztán csatlakoztak Kanne, Gunter és én. 2002-ben jött ki az első demo. Ekkor jelent meg az első album is, az “Ahnenthron”. 2006-ban következett a második album, a “Walhall”. Egy évvel később pedig a 3. album, a “Zwischen Asgard und Midgard”. Utolsó albumunk a “Durch Blut und Eis” idén Januárban jelent meg.

Sok helyen viking black metalnak aposztrofálják a zenéteket, amivel nagy részben egyet is értek. Elég telített mostanság ez a fajta stílus. Hogy látjátok a színteret, és szerintetek ti melyik részén helyezkedtek el?

Jelenleg sok banda van a műfajban. A pogány viking metál egészen a népdal elemektől, a Death vagy Black metálig tart. Nagyon sok zenei műfaj megtalálhatja benne a helyét. Viking metál banda vagyunk, de egy kicsit mást játszunk mint, ami a mainstream. Saját zenei stílusunk van. Próbálunk valami újat csinálni.

Rátérve az új lemezre, ami legelsőre bejött az a nagyon jól eltalált hangzás. Igaz véleményem szerint a szintetizátor is fontos része a zenének, de azért a gitárok mindenhol erősen magabiztosan szólnak. Hol és milyen körülmények között vettétek fel a korongot?

A korábbi albumokon a billentyű nagyon domináns volt. Az előző két albumon egyre jobban a háttérbe húzódik. Csak a kritikus helyeken (pl. a refrénben) mozdul az előtérbe. A gitárjáték sokkal fontosabb lett. Mindegyik gitár nagyon erőteljes és felváltva hozza a témákat a szintivel.
“Durch Blut und Eis”-t úgy vettük fel, mint más albumot, Christian, a gitárosunk stúdiójában. A stúdió neve “Black in Sound” és próbaterem is egyben. Ezért volt időnk, nagy előny, hogy nincs messze a stúdió. (Köthen-ben, szülővárosunkban)

Tetszik, hogy a korongon nincsen előtérbe helyezve a kifejezetten folkos népi hangszerek használata. Inkább a nyers erő és a harcos jelleg, ami legelőszőr szembetűnik. Mi erről a véleményetek?

A népi hangszerek használata számunkra nem túl fontos. Elég nehéz lenne kivitelezni, hogy élőben játsszunk rajtuk. Nagyon fontos, hogy érezzük az energiát és az erőt, mikor élőben játszunk. Más bandánál viszont nagyon jól szólnak a népi hangszerek, ha jól játszanak rajtuk.

Az ilyen típusú zenében szerintem fontos a mondanivaló is. Miről szólnak a szövegek és mi inspirál benneteket egy-egy szöveg vagy dal megszületésénél?

“Durch Blut und Eis” egy koncept album. Egy legendás viking, Erik, a vörös életét meséli el. Körülbelül az 1000. év környékén élt, és elmenekült Norvégiából Izlandra, majd felfedezte Grönland-ot. Nagyon érdekes a vikingek kora, a harcok, intrikák és hajózás. Ez és az istenek régi legendái ihlették a többi albumunk témáját is. Mind sokat foglalkozunk az északi történelemmel és mitológiával. A témák és a régi istenekben való hit motivált a zenénél. A zenénkkel szeretnénk közelebb hozni ezeket a történeteket a közönséghez.

A viking témakört már sok zenekar körüljárta, sőt vannak, akik csak meglovagolják az éppen felfelé ívelő trendet. Ti, hogy látjátok ezt a témát, mi az, ami megfogott benneteket ebbe a világba?

Így van, néhány banda bemocskolja a Vikingek és a Germánok történetét a polotikai nézeteik miatt. Különösen a németek és skandinávok. 1933-tól 1945-ig a fasiszta kormány nagyon sok jelképet és mítoszt tett tönkre. Manapság néhány banda keveri az antiszemita nézeteket az északi történelemmel. Teljes mértékben elhatárolódunk ezektől a bandáktól és semmi közünk hozzájuk.

Ha jól tudom megjelent egy közös kiadványotok a Nomans Land nevezetű formációval. Honnan jött az ötlet és mit kell tudnunk erről a zenekarról?

Tőlünk és a Nomans Land-i barátainktól gyakran kérdik, hogy vehetnének-e vinyl-t. Ez sajnos nem lehetséges, ezért jutott eszünkbe egy split-single ötlete. Ehhez felvettünk egy új számot is, a barátaink és rajongóink számára.

Turné fronton, hogy áll a Thrudvangar? Mik az ezzel kapcsolatos tervek? Kérlek, meséljetek az eddigi legjobb koncertélményetekről.

A két utóbbi album után turnéztunk és természetesen a mostani albummal is ezt szeretnénk. De még nincsenek konkrét tervek.
Az évek során nagyon sok vicces történet jött össze. Például egy nagy fesztiválon (3000 rajongó) olyan nagy köd volt a színpadon, hogy egymást sem láttuk, így nem tudtuk elkezdeni a refrént. Aztán jól sikerült minden. Egy másik fesztiválon, Svájcban, a gitárosunk adóvevője elromlott, gyorsan hátra kellett szaladnia kábelt keresni. A show után rossz közérzete volt, aztán részegen elaludt. A sok elszakadt húrról, rosszul szóló monitorokról és leállásokról nem is beszélve. Nagyon jó idők voltak azok.

Mik a távolabbi tervek a zenekar életébe? Vannak -e olyan dolgok melyeket mindenképpen megszeretnétek valósítani?

Ahogy mondtam, turnét tervezünk. Néhány fesztivál, klub buli, már tervbe van véve. A jövő pedig meglepetés még számunkra is. Nincsenek konkrét céljaink. Meglátjuk mi történik a Thrudvangarral a jövőben.

A végére pedig megköszönöm az interjút és további sok sikert a zenekarnak. Kérlek, üzenjetek valamit az olvasóknak és remélem minél előbb eljuttok egy koncert erejéig Magyarországra is.

Én is köszönöm ezt a jó kis interjút. A magyar rajongóknak üzenem, remélem tetszik az új album és kérlek, kedves olvasók, beszéljetek a koncertszervezőkkel, szeretnénk Magyarországon játszani.

Üdvözlet Németországból, Matze!

————————–

ENGLISH VERSION:

Welcome to the site. I really enjoyed your album “Durch Blut Und Eis” which is your newest release. Since this is the album that introduced me to the band, I’m not too familiar about the beginnings, could you tell me more about your previous releases just in a few sentences?

Hello, this is Matze of Thrudvangar. I will try to answer to your questions.
Thorsten and Christian formed a band in 1998 where Andreas added a little bit later. From this composition developed Thrudvangar. Than there were the usual chances of the band members and so in addition came Kanne, Gunter and me. 2002 released the first demo. The first complete album, in the year, named “Ahnenthron” released. 2006 the second album followed, named “Walhall”. 1 year later released the 3. album with the name “Zwischen Asgard und Midgard”. Our last work until now “Durch Blut und Eis” released in January of this year.

It is mentioned by a lot that you are playing Viking black metal, which I can agree with more or less. Isn’t this genre pretty stocked up nowadays? What do you think of the scene and in which part of it could you locate yourself in?

At the moment there are a lot of bands in this genre. The range of Pagan Viking Metal goes from folk elements to Death or Black Metal. A very big range where a lot of different music styles and bands find a place. We are a Viking Metal band but we play somewhat apart from the main stream. It’s our own style of this music. We try to create our own niche in this genre.

About your new album, the first thing that came to my mind was the well fitting harmony. In my opinion the keyboards take an important role in your music, but the guitars sound very convincing as well. Where and in what conditions did you record your album?

On earlier albums the keyboard was very dominant. On the last two albums the keyboard more and more moves in the background. Only at the crucial places (for example the refrain) it moves to the foreground. Because of that the work of the guitars became more important. Both of the guitars are very powerful and takes the leading of the melody by turns with the keyboard.
“Durch Blut und Eis” we recorded, like the other albums, in the studio of our guitarist Christian. The studio named “Black in Sound” and it’s also our rehearsal room. For this reason we could take the time that we needed. It was always a advantage that we had no long ways to the studio (it’s in Köthen, our home town).

I like the fact that the folk instruments aren’t put in the forefront, mostly the raw power and the fighter spirit are the things that I had noticed at first glance. What is your opinion on this?

To use folk instruments isn’t so important for us. It also would be very difficult to realize when we play live. It’s very important for us to hear the energy and the power of our songs when we play live. But with other bands of this genre the folk instruments sounds great if they be played well.

I think it’s really important what is actually behind the music, what the lyrics have to say. What are the songs about, what is keeping you motivated when you are writing songs and the lyrics?

“Durch Blut und Eis” is a concept album. It describes the live of the legendary Viking Erik the Red. He lived around the year 1000. It concern with his escape from Norway, his live in Iceland up to his discovery of Greenland. It’s a very interesting story about the Age of the Vikings, about battles, intrigues and seafaring. This and the old legends of the gods are mostly the topics also in the other songs from the older albums. We all concern a lot with Nordic History and mythology. This topics and the old belief in gods motivate us to this kind of music. With our music we want to bring this tales and stories closer to our audience.

A lot of bands have gotten into the Viking lore before, and there are also a couple of them who abuse it thus it”s popularity. What’s the reason behind getting into it?

That’s right, there are some bands they abuse the history of the Vikings and the Germans for their political ideologies. Especially in Germany and Scandinavia. During the time of 1933 to 1945 a lot of symbols and myths were abused by the fascist government. Nowadays there exist some bands they mix anti-Semitic ideas with Nordic history. We dissociate ourselves from such bands and we don’t want to do anything with them.

If I’m not mistaken you have made a split with Nomansland. Where did the core of the idea come from and what should we know about them?

We and our friends of Nomansland often addressed by our fans whether they can buy Vinyl from us. Unfortunately it was not available at this moment. So developed the idea of this split-single. Specially for this we recorded a new song. It was meant as a piece of collecting for our fans and friends.

Do you have any specific plans about going on tour? Please tell us about your best memories of your previous concerts.

After the 2 last albums we were going on tour and of course we want to go on tour with our current album. But until now there are no concrete plans.
During the years which we are on the way there are a lot of funny stories to tell. For example on a big festival (3000 fans) there was so much fog on the stage, we couldn’t see each other. So we missed the begin of the refrain. But shortly after that everything was okay. On an other festival (in Switzerland) the transmitter of our guitarist was out of order. Very quick he had to go behind the stage and searched for a cable. After the gig he was in a bad mood and 1 our later he was drunk and slept. We didn’t even want to talk of little breakdowns like broken guitar strings and badly sounding monitor boxes. That were already very beautiful and merry times.

Any plans for the distant future? Are there any things you’d really like to achieve?

How I told you, we plan a tour for the next time. Some festivals and club gigs are already planned. For the future – it will be a surprise for us. We didn’t set concrete goals. We will see what will happen with Thrudvangar in the next years and where the fate is going to.

And finally, thank you for the interview and wish you the best. Could you tell something special to your fans in Hungary? Also I hope you”ll have a concert here as well any time soon!

I also thank for the nice interview. To the Hungarian fans – I hope you enjoy our new album. And please, dear readers, speak with concert organizers in your country, we would be pleased to play in Hungary.

Hail from Germany, Matze!

WEB: http://www.myspace.com/thrudvangar

Kapcsolódó cikkek

THRUDVANGAR – Tiwaz

ST. Toma

Hot News: Massacre Records new signing: Thrudvangar

KMZ

THRUDVANGAR – Durch Blut Und Eis

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár