Interjúk

Thundra Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözlet a Kronos Mortus-on. Már több mint tíz éve alakult meg Norvégiában a Thundra. Először is a zenekar nevére szeretnék rákérdezni. Honnan a névválasztás és milyen kezdeti koncepció alapján született meg a formáció?

Köszi, a név iszogatás közben jött, a zenekar akkor még egy mellékproject volt, aztán ránk ragadt. El kell mondjam, semmiféle mély gondolat nincs a névben.

Ha össze kéne hasonlítanotok, miben különbözik az akkori színtér a mostanitól? Norvégiában rengeteg zenekar mozog most is. Kérlek, nevezzetek meg kedvenceket akikről úgy vélekedtek másnak is érdemes lenne felfigyelni rájuk, de most még nem kapnak szélesebb nyilvánosságot.

Gondolom a norvég black/viking szcénára gondolsz. Nem tudom mit válaszolhatnék erre, de az biztos, hogy az akkor szcéna olyan azonos nézetű és hitű bandákra korlátozódott, akiknek volt merszük az extreme zenéhez. Most a szcéna az aktuális zenéken alapul és nagyon sok banda van, hogy nehéz elkülöníteni ezeket egymástól. Két banda van, akiket érdemes meghallgatni jövőre, egyik a Gravemachine, akik most szerződtek le az Indie Recordings-szal és, természetesen, az Evig Natt.

Szerintetek könnyebb egy északi zenekarnak feltörni a mostani metal színtéren vagy nincs jelentősége ki honnan származik?

Látom a piaci értékét egy északi album kiadásának, de vannak hátulütői is. Például ha egy norvég zenekar nem black/viking stílusú zenét játszik, akkor sokkal nehezebb áttörnie. Van nagyon sok jó prog., power, stb. bandánk, de ők nem kapnak annyi figyelmet. A norvég zenék nagyon jó minőségűek.

Rátérve a zenekar dolgaira miért telt el annyi idő a bemutatkozó és a másodikként megjelent “Worshipped by Chaos” lemez között? Eközben ha jól tudom csak egy demó anyag jelent meg.

Mondhatnám, hogy sokat dolgoztunk az új anyagon, jó minőségű zenét szerettünk volna csinálni, de hazudnék. Kiadói baszakodások és a saját lustaságunk játszott közre.

Viszont a folytatásra nem kellett olyan sokat várni, hisz az idén már meg is jelent a “Ignored by Fear” album. Milyen elképzelések előzték meg ezt a lemezt? Ugyanolyan munkamódszerrel dolgoztatok mint eddig?

A WBC után a Black Lotus kiadóval együtt úgy gondoltuk, hogy olyan sokat tudnánk még adni, elindítottuk a saját stúdiónkat, a Black Dimension-t, amit Stein, a basszerosunk üzemeltet. Így lehetőségünk adódott, hogy mindent a saját tempónkban csináljunk, ami nagyon jó dolog. Sosem voltunk a legösszerakottabb banda, de szeretjük, amit csinálunk és most végre olyanná tudjuk alakítani a számokat, amire büszkék lehetünk.

A Thundra-t mindig is a hosszabb terjedelmű dalok jellemezték, és sokszor rengeteg témát is pakoltok egy-egy nótába. Ez valami koncepció része vagy csak egyszerűen így állnak össze a dalok?

Sosem akartunk hosszú számokat írni, a Thundra számai nem a hosszúságukon, keménységen vagy dallamokon alapszanak. Számunkra minden a riffeken alapszik és végigvezetik, összetartják a számokat.

Szerény meglátásom szerint ez az új lemez kicsit letisztultabb hangázású lett. Mi erről a véleményetek?

Ezt jó hallani, egyetértek. Ahogy említetted, sok dolog történik a zenénkben és sok munkát fektettünk abba, hogy hallgatható, de mégis összetett legyen. De a legtöbb tisztelet Stein-t illeti, aki órákat töltött a finomításokkal és a keveréssel. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

A borító hihetetlenül szépre sikerült és mélyen tükrözi a lemezbe rejtett hangulatot. Kinek a munkája ez a nagyszerű alkotás?

Köszönöm, a koncepció az én ötletem, amiket a dalszövegekből vettem, a külalakot Mike, a Dragon design-ból készítette. Nagyszerű munkát végzett.

Zenétek mélyen a “black” metalból gyökerezik. Az új korongon is rengeteg gyors téma van. Mit jelent számotokra ez a zenei stílus?

Nem tagadom, hogy hatással van ránk a norvég black metál szcéna, mivel ezeket a zenéket hallgatjuk és játszuk már nagyon régóta. A norvég black metál szcéna olyasmi, amire nagyon büszkék vagyunk, része a kulturális örökségünknek.

A Thundra-ban számos északi téma jelenik meg, mind a zenében, mind a szövegekben. Mi a véleményetek a mostani világról? Mennyire fontos egy népnek a maga kultúráját ápolni?

A világ olyan, amilyen. Magyarázhatnánk a muszlimokról és keresztényekről stb., de amíg az embereknek szükségük van egy magasabb hatalom hitére, addig háború lesz és szenvedés. Még mindig a legerősebb marad életben, és ez így is marad, míg az emberiség létezik. Nincs gondom azokkal a bandákkal, akik politikai nézeteiket használják fel a zenéikhez, az pedig tetszik, hogy vannak bandák akik kultúrájuk régebbi zenéit formálják saját stílusukra, szerintem joguk van hozzá.

A kezdetektől stabilnak tűnik a felállás, tavaly mégis kikerült a zenekarból Thor Erik Helgesen mi volt ennek az oka?

Thor Erik családi helyzete és a Throne of Katarsis nevű bandája rengeteg idejét felemésztette, ezért őszintén bevallotta, hogy nem tudja 100%-osan csinálni a Thundra-t. Így döntenünk kellett, és elhagyta a bandát. Nem volt belőle semmi probléma, mindig tisztában volt vele, hogy tiszta black metal-t akar játszani. Jó barátok maradtunk és a srácokkal osztozunk a stúdión.

Mi a véleményetek a mostanság hihetetlen népszerűségnek örvendő viking folk metal stílusról?

A Troll, Vintersong és hasonló bandák óta nagy rajongója vagyok a folk metalnak, a mostaniak közül a Glittertind tetszik a legjobban. Szerintem a mai folk metal bandák túl sokat szeretnének, de ez a személyes véleményem. Amíg az embereknek bejön a stílus, addig legyenek csak ilyen bandák.

Ha már itt tartunk mi a helyzet turné fronton? Mikor láthatjuk/hallhatjuk élőben is az új és régebbi Thundra dalokat?

Valószínűleg ősszel/jövő év elején lesz egy norvég turné és egy európai turné következő ősszel. Valamint csinálunk néhány egyéni fellépést.

Ezzel megköszönöm az interjút és, hogy egy ilyen fantasztikus lemezzel ajándékoztátok meg a metal színteret, mint az “Ignored by Fear”. Zárásként üzenjetek valamit a Kronos Mortus olvasónak.

Köszönöm szépen és köszönöm, hogy időt szakítottál, hogy megismerj minket és a múltunkat, valamint az albumot. Remélem találkozunk a turnén. Ördögvillákat fel.

——————————–

ENGLISH VERSION:

Welcome on Kronus Mortus. Thundra has been established for more than 10 years now. I wish to ask questions about the name of the band. Whose idea was the name and what was the initial concept when you formed the band?

Thanks, the name was something that came up during a drinking binge while we were still just a side project in the early days and it just stuck with us. And i have to say that there isn’t a deeper meaning with the name.

Could you compare what does the recent scene differs in from the one back then? There are many bands in Norway. Please name some of your favorites who should listen other people to, but they aren’t in the spotlight yet.

I guess you are referring to the black/viking metal scene in Norway? I really don’t know how to answer that but i can say this much, that the scene back then was related to a few bands with the vision, believes and guts to be pioneers in extreme music. They all impacted the extreme music one way or the other. As of today the scene are more based around the actual music and there are so many bands that it’s hard to keep them apart. Bands you need to give a listen the coming year is two local bands is Gravemachine witch just signed with Indie Recordings and of course Evig Natt who also will release an album next year.

Do you think it’s easier for a northern band to go up in the recent metal scene or the origin has nothing to do with it?

I can certainly see the marketing value of promoting an northern album, but then again it has its drawback. For example being from Norway and don’t play black/viking metal can make it more difficult to break through, we have many excellent prog, power etc bands here in Norway but they don’t seem to get the same attention. Then again the music hailing from Norway seem to have a very good quality, so i would hope it’s based on the quality and dedication that has made the Norwegian music stand out.

Why did that much time pass since the debut album to the second “Worshipped by Chaos”? In the meantime, as far as I know, only one demo stuff came out.

Well I could say that we have been hard at work with the materiel, and that we wanted the right quality on the music. But then I would be lying, it’s a mix of label fuck ups and the fact that we probably are one of the laziest band s in the world.

In turn we didn’t have to wait long for the new stuff, since “Ignored by Fear” came out this year. What conceptions preceded the album? Have you worked with the same method like before?

After WBC went down the drain together with our last label Black Lotus, we felt that we had so much more to give and we also started up our own studio Black Dimension run by Stein our bass player. This gave us the opportunity to do everything in our own pace, which worked out very well. Now we have never been the most structured band but we enjoy what we do and since we now could “mould” the songs more it the outcome is something we are very proud of.

Thundra have always been characterized by its long tracks, and you often pack tremendous themes into them. Is this a concept of yours or just simply this is how the tracks got together.

We never set out to write long tracks, the writing process in Thundra isn’t based on the fact that we decide to have long songs, be harder or more melodic. For us it”s all based on riffs and keeping continues drive through the songs that keeps it compact and together.

In my humble opinion the sound of the new album became a lot cleaner. What’s your opinion?

Good to hear, and i agree. We have as you have mentioned allot of “things” going on in our music and we have put allot of work on keeping this listenable yet still compact. But most of the honor for that has to go to Stein who spent hours on hours fine tuning and mixing the album. i am quite pleased with the outcome.

The artwork is just beautiful and deeply mirrors the album’s atmosphere. Whose job is this great work?

Thanks, the concept is an idea by me. I had all the ides ready based on my lyrics and Mike from Dragon design put it into artwork. He did a great job.

Your music roots from black metal. There are many fast themes on the new album as well. What does this genre mean to you?

There is no denying that we are influenced by the Norwegian black metal scene since these are band we listened to and played together with in earlier days as we still do. The Norwegian black metal scene is something we are proud of and its part of our cultural legacy.

A numerous northern themes appear in Thundra, regarding music and lyrics as well. What’s your opinion about the world nowadays? How important is it for a band to foster its own culture?

I am content with the world it is what it is. We can go on and on about Muslims, Christians etc , but as long that there is people in need of an higher being to believe in there will be war and suffering. It still the survival of the fittest, and so it will be as long as humankind exist. I have no problems with bands that use their music for political issues or their personal belief, i also like the fact that we have bands that nurture the old music from their culture and add their own touch to it. So if they feel they have an culture to be proud of, it is for sure their right to express it.

The lineup seems stable from the beginning, still Thor Erik Helgesen walked out from the band last year. What was the cause?

Thor Erik’s family situation and the fact that his own creation Throne Of Katarsis was taking up allot of time he was honest enough to make it clear that he couldn’t give a 100% into Thundra. So he was faced with a decision, and he left the band. There was no drama and he has always been clear on the fact that it’s pure black metal that is his main obsession. Still good friends and we still share a rehearsal studio with the guys.

What are your views on the folk metal which is unbelievable popular nowadays.

I have been a fan of folk metal for since bands like Troll, Vintersorg and such came along, and we also have bands like Glittertind today witch i like very much. I feel some of the folk metal bands today try to much, but that is my personal opinion. As long as people want it and the bands enjoy doing this thing, go ahead.

What’s up with the tours? When can we watch/hear the recent and past Thundra songs?

There will probably be a Norwegian tour this autumn/early next year and European tour next fall. Plus some individual shows.

Thank you for the interview, and for this fantastic album “Ignored by Fear”. Feel free to send some word to the readers and fans.

Thank you very much, and thanks for taking the time to dive in to our history and latest album. Hope to see you and your readers on tour soon. Horns Up.

WEB: http://www.thundra.net/

Kapcsolódó cikkek

THUNDRA – Ignored By Fear

Menegroth

THUNDRA – Worshipped By Chaos

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z