Interjúk

Thy Catafalque interjú

Helló Tamás! Örülök, hogy készíthetek veled interjút. Régóta zenélsz és rengeteg dal megvalósítása kapcsolódik a nevedhez és ráadásul mindez nagyon sajátos, egyedi, újító! Hogyan jellemeznéd magad, gondolok itt a belső tulajdonságodra, mintha csak állásinterjún lennénk:) ?

Inkább zeneszerzőnek tartom magam, mint zenésznek, mert jobban élvezem a dalírást, mint magát a játékot. Játszottam igazi zenészekkel, ezért tudom, hogy hogyan működnek, és én nem úgy. Jobban szeretek írni.

Kiskorodban mi volt az ami elsőként jobban kezdett érdekelni? (rajz, zenélés, történelem……)

Csak valami kreatívat szerettem volna csinálni, erre emlékszem. Először rajzolni szerettem, meg festeni is, de hamar rájöttem, hogy nem voltam képes lerajzolni azt, ami a fejemben volt. Egy idő után feladtam. Azután megkaptuk az első számítógépünket, és azon tudtam rajzolni és zenélni is. Basic nyelven kellett programozni, egy ZX Spectrum volt. A zenét csupán egy sávon lehetett megszólaltatni. Olyasmi volt, mint a chiptune, de lehet még annál is rosszabb.

Elkezdtél zenélni és folyamatosan fejlődtél egyre színesebb és egyedibb lett amit véghez vittél. Ha az első Sublunary Tragedies albumot vesszük alapul, mi maradt meg a mostani alkotásaidhoz képest?

A Sublunary Tragedies volt az első lemez, Jánossal raktuk össze, akkor még más volt a hozzáállásunk. Nagyon gyors és extrém black metált akartunk játszani. Ez volt a cél és meg is valósítottuk, utána pedig sok minden megváltozott az évek alatt. Másfajta zenék is elkezdtek érdekelni és ez persze megmutatkozott a Thy Catafalque-ban is. Ahogy én magam változtam, úgy változott a zene is.

Elég sok minden keveredik a zenédben és akár tűnhet először egy káosznak is az egész, viszont ha belemélyedünk könnyen rájöhetünk, hogy milyen zseniális a Thy Catafalque világa. Értek már olyan vádak, hogy ez örült értelmetlen zene? ………Szoktál ilyenkor magyarázkodni, vagy nem foglalkozol „buta” fülekkel?

Arra emlékszem, hogy amikor elkezdtem a Darklightot metált akartam játszani, de nem volt gitárom, szóval számítógépben előre felvett midi hangokat használtam. Ezen a ponton egyértelmű volt, és mondták is nekem, hogy ennek így nincs sok értelme, mert nem igazi zene. Habár persze én is tisztában voltam vele, hogy ez nem komoly, de élveztem, hogy mégis létre tudok valamit hozni. Tudok zenélni így vagy úgy, bármilyen zene is volt az. Azután bekerültem a Gire-ba, ami igazi metálzenekar volt igazi hangszerekkel, igazi gitárokkal, teljesen más szinten, majd pedig elkezdtük a Thy Catafalque-ot Jánossal. Kaptunk pár kemény kritikát a kezdetekben, de ez normális, és jogosak is voltak voltak. Mármint a negatívak, mert a produkció szörnyű volt, maga a zene elég érdekes volt és friss, de a kivitelezés nem. Nem tudtunk még, hogyan kell jól rögzíteni, jól játszani, viszont zene izgalmas volt.

Hány hangszeren tudsz zenélni?

Ez megint egy olyan kérdés, amire nem nagyon tudok válaszolni, mert valamennyire tudok gitározni és billentyűzni alapszinten ugyan, de ennyi. Nem vagyok jó zenész, mint ahogy mondtam, elég egyértelmű. Otthon okés, de emiatt nem nagyon foglalkoztat az élőben zenélés.

Visszatérve az albumaidhoz, most jelenik meg a tizedik júniusban a Season of Mist kiadónál Vadak címmel. Számomra villámgyorsan jött az előző Naiv megjelenése után. Hogyan valósult ez meg ilyen gyorsan? Mennyire neveznéd ezt folytatásnak vagy változásnak a korábbi anyaghoz képest?

Azért dolgozom gyorsabban újabban, mert olyanok a körülmények a világban amilyenek. Sokan otthon vannak, én is. Online munkám van és megvan a szabadidőm a zenélésre, és mivel szeretem ezt csinálni, ezért sokat fordítok rá. A dalok egyszer csak elkészülnek. Emlékszem, amikor a Naiv megjelent, akkor már 1 vagy 2 kész dalom volt a következő albumra, és most is van már kettő, kettő és fél kész dal. Az egyik különbség a Naiv és a legújabb album között, hogy az új kevésbé játékos és kissé sötétebb tónusú. Ez nem volt szándékos, nem akartam feltétlenül morcosabbra, de ilyen lett. Súlyosabb valamivel, dehát a világ sokat változtott és ez hatással volt a zenére is.

A kiadó ahol jelenleg vagy, azt hiszem megfelelő promóciót tud biztosítani a Thy Catafalque névnek. Mit gondolsz ismertebbé vált a zenéd amióta náluk vagy? Több lehetőség kínálkozik?

Persze, egyértelműen. Már tíz éve a Season of Mistnél vagyok, és olyan promóciós hátterük van, amit egyedül képtelen lennék elérni. Erre van a kiadó, és mindent meg is tesznek, nincs panaszom. A lemezek általában elfogynak, mi többet kivánhatnék?

10 lemez azért az már nem semmi. A világ elől a zenébe menekülsz vagy a zene segít a világban zajlóélet elfogadására?

Bizonyos szempontból ez afféle eszképista zene, de nem érzem, hogy elvágnám magam a világtól a zene által, mert azelőtt is ilyen voltam. Kicsit introvertált maradtam ma is.

Ismét elég sok vendégzenész szerepel az új albumon. Hogyan szoktad összeválogatni a zenészeket a megfelelő részekhez? Hogyan áll össze a kép dalszerzéskor?

Ez alkalommal kcsit természetesebb, organikusabb hangzást szerettem volna, ezért kerestem zenészeket, akik eljátszák a dolgokat a szinti helyett, ami könnyen ment. Minden online manapság, csak megkerestem őket, felvették, átküldték, játszottam a sávokkal és végül belekerültek a zenébe. Sokat kísérletezgettem a hangzásokkal, jó kaland volt.

Az új album kapcsán már 2 dalhoz is készült klip. Mennyire lett a végeredmény olyan mint amilyennek elképzelted? Kérlek beszélj róluk!

Az első videó a Piros-sárgára készült, de az eredetileg nem is hagyományos videó lett volna, csak nem akartunk csupán egy statikus képet tenni a hang alá, hanem valami látványosabbat. Szóval az egyik ilyen kis egyszerű, minimalista videó lett. A második, a Szarvas már komolyabb. Nem volt rá sok időnk. Portugáliában vették fel, természetesen nem lehettem ott. Sietni kellett, hogy a Roadburn Redux fesztivára elkészüljön, 2-3 nap volt rá. Figyelembe véve a körülményeket meg vagyok elégedve vele.

Június végén jelenik meg többféle formátumban a lemez. Szerintem mindenkit meg fog győzni és elképzelhető, hogy sokan vásárolnak példányokat. Szerinted 1 hónap alatt mennyi fog elfogyni? Mennyire fontos számodra az eladott példányok száma?

Nem tudom, vagyis egy kicsit tudom, mert azt hiszem a színes vinylek, az aranyszínű és a vörös már elfogytak az előrendelés alatt. De nem nagyon tudok többet erről.

Magyarországon az egyik legegyénibb zenésznek nevezhetünk. Milyennek látod a jelenlegi metál bandákat? Mennyire figyelnek az egyediségre? Miért tartod ezt fontosnak?

Nem igazán követem a metál színteret, inkább általánosságban hallgatok zenét. Tegnap például a ’92-es Nocturnus lemezt hallgattam. Nem vagyok teljesen képben a metál legfrissebb irányaival kapcsolatban, és őszintén szólva az sem érdekel, hogy egy zenekar eredeti-e, vagy sem. Sőt, még az sem, hogy én az vagyok-e. Csak jó dalokat szeretnék írni, és ha valami új sikerül, akkor az tök jó, de ha nem, az is. Ez az egész avantgárd és progresszív dolog nem vonz annyira. Szeretek csak simán határok nélkül zenélni.

Mi volt az utolsó meglepetés ami ért téged? Mennyire szereted a váratlan eseményeket?

Jó, de ez elég személyes. Nem mondom meg, haha. Az a probléma ezzel, hogy nem igazán szeretek személyes dolgokról beszélni interjúkban, pedig ez mindig előjön. Ez meg úgy tűnhet, hogy arrogáns vagyok, de nem, csak nem akarok mindent megosztani. Amit így el tudnék mondani, azt a barátaimnak elmondanám, de egy interjúban nem. Bocsánat emiatt.

Lesznek a jövőre nézve meglepetések a Thy Catafalque rajongók számára? Mennyire szoktál előre tervezni bármit is?

Lesz pár meglepetés a lemezen, ez minden. Zeneileg lesznek rajta dolgok, amiket korábban nem lehetett hallani tőlem.

Köszönöm a válaszaidat. Nagyon érdekes volt…. Csodálóid maradunk továbbra is… Minden jót…

Köszönöm az interjút, öröm volt.

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/05/19/thy-catafalque-interview/

Készült: 2021. május 11.

***Az interjú nem teljes, ez egy vágott verzió.

Kapcsolódó cikkek

THY CATAFALQUE – Alföld

Herczeg Frigyes

Thy Catafalque – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Thy Catafalque – először élőben Budapesten

KMZ

THY CATAFALQUE – Vadak

Equimanthorn

Thy Catafalque – Sirály (Official Premiere)

KMZ

THY CATAFALQUE – Sgùrr

Menegroth

Thy Catafalque – „Jura” dalpremier

KMZ

THY CATAFALQUE – Rengeteg

Black_wizard

Hot News – Thy Catafalque MP3

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Cynic – Thy Catafalque – Generation Kill – Ghost Brigade – Ava Inferi

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Thy Catafalque – Septicflesh – Minushuman – Silent Stream Of Godless Elegy – Ava Inferi

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek