Interjúk

Thyrfing Interjú

(scroll down for English Version)

Köszöntünk a Kronos Mortusnál! Először is, szeretnék gratulálni az új albumotokhoz! Ez abszolút jobb lett, mint amire számítottam! Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

Köszönjük! Örömmel halljuk, hogy tetszett neked. Eddig csupa nagyszerű visszajelzést kaptunk. Ha hihetünk a kritikáknak és a szóbeszédnek, akkor ez minden bizonnyal a Thyrfing történelmének legfényesebb momentumai közé tartozik – amivel mi szintén egyetértünk.

Hogy őszinte legyek, azért mondtam, hogy ez az album felülmúlta a várakozásaimat, mert a Farsotstider nem tetszett annyira mint az azt megelőzőek. Az én véleményem szerint az az album egy új irányt képvisel, amivel semmi bajom nem volt, csupán a dalok nem voltak olyan jók mint korábban. Én úgy gondolom, hogy a Hels Vite is ezt az irányt követi, csak remek nótákkal. Természetesen ez szubjektív, de mit gondolsz erről az “új irányvonal” dologról?

Volt egy irányváltás a Thyrfingben a hangzás, a dalírás és a koncepció terén, de ez az irány már a “Vansinnesvisor”-on elkezdődött, három évvel a Farsotstider megjelenése előtt. Én szeretem a “Farsotstider” albumot, de teljesen egyetértek azzal, hogy a “Hels Vite” jobban kifejezi a csapatunk erejét.

Az album hangzása nagyszerű, de egyúttal sötét és hátborzongató. Milyenek voltak a felvételi munkálatok? Elégedettek vagytok az eredménnyel?

A felvételek most nyugodtabban zajlottak, és egy kissé másként, mint eddig. A saját tempónkban tudtunk dolgozni, a felvételi munkálatok és a hangzás nagy részét mi csináltuk, így rengeteg időnk volt mindent alaposan végighallgatni, és elhelyezni a megfelelő módon a megfelelő helyre. Nagyon elégedett vagyok a hangzással – egy keményebb, durvább és természetesebb hangzást akartunk ezúttal elérni. Például nem használtunk triggerelt mikrofonokat a dobhoz, plusz gépi torzítást a gitárokhoz, megpróbáltuk a hangzást olyan természetessé és keménnyé tenni, amennyire csak lehetséges.

Nekem nagyon tetszik az új album, de úgy vélem, hogy a legjobb lemezetek még mindig a Vansinnesvisor. Melyik a te kedvenc Thyrfing albumod?

Ha bármely zenésznek felteszed ezt a kérdést, azt a választ fogod kapni, hogy a legutóbbi, ha-ha! De ha nem mondhatnám azt, hogy a “Hels vite” (amiről tényleg úgy érzem, hogy az eddigi legjobb albumunk), akkor egyetértek veled, hogy valószínűleg a “Vansinnesvisor” a legerősebb albumunk.

Rydén hangja nagyszerűen illik a hangzásvilágotokba. Könnyű volt számára a beilleszkedés?

Remélem, és úgy gondolom, hogy mindent megadtunk neki a csapatban, ami a “jó induláshoz” szükséges. Természetesen kihívás egy énekesként egy olyan együtteshez csatlakozni, ahol a felállás már évek óta stabil. De úgy gondlom, hogy nagyszerű munkát végzett, és hallani, hogy letette a “névjegyét” az albumon és a banda zenéjében is. Már ismertük Jenset személyesen korábban is, még mielőtt a csapathoz csatlakozott volna, úgyhogy tudtuk, hogy a dolog “szociális része” nem fog gondot okozni.

És mi a helyzet a régi tagokkal? Megmaradt a jó kapcsolat köztetek?

Azt nem mondanám, hogy minden héten beszélünk, de jó hangulatban váltunk el, és még mindig barátaimnak tekintem őket. Úgyhogy nincsen rosszallás egyik oldalról sem.

Sajnos nem beszélek svédül, úgyhogy beszélnél egy kicsit az új album szövegeiről?

A dalszövegek általában egyszerű történetek, amik a fejünkből pattannak ki, általában metaforákban fejezzük ki őket, hogy még érdekesebb legyen mind a szöveget író, mind a befogadó számára. A dalszövegeknél és a borítóknál pedig elmondható, a zenekarra már a kezdetektől fogva óriási hatással volt a skandináv mitológia és a folklór, ez érződik rajtuk, és ez a hatás még most is jelen van, igaz egy sokkal finomabb, sötétebb formában az első lemezekhez képest.

Kérlek, beszélj egy kicsit a jövőbeni terveitekről! Mit várhatunk a következő anyagoktól? Terveztek valamilyen speciális kiadványt?

Ha reálisak akarunk lenni, a következő album csupán pár év múlva fog megjelenni, de bizonyára elég időt és erőt fogunk belefektetni, hogy a “Hels vite”-nek méltó folytatását készítsük el.

És mi a helyzet a turnékkal? Terveztek magyarországi koncertet? Biztos vagyok benne, hogy a koncertetek megtöltene bármilyen helyet a magyar viking rajongókkal.

Nagyon király lenne Magyarországon játszani – valójában egy show-t már adtunk is Budapesten még 1999-ben, amiről elég jó emlékeink vannak. Mivel mi inkább fesztiválbanda vagyunk mintsem turnébanda, ezért a lehetőségek nem jönnek túl gyakran. De remélhetőleg újra lesz lehetőségünk Magyarországon játszani.

Mit gondolsz a mai svéd és nemzetközi metalszíntérről? Mit gondolsz a “viking/pagan” metalról általában?

Úgy néz ki, hogy az efféle zenének nagyon is megfelel a mostani zenei közeg – talán jobban, mint bármikor. És úgy néz ki, hogy ez a “pagan/folk” irányzat a zenei színtéren szintén egyre csak nő, úgyhogy ez mind pozitívan érinti a Thyrfinget meglátásom szerint.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Köszönöm az interjút!

——————————

ENGLISH VERSION:

Welcome to Kronos Mortus! First of all, I want to congratulate for the new album! It is really above my expectations! What kind of responses have you gotten so far?

Thank you! I”m glad to hear that you liked it. The responses and feedback has been nothing but great this far. Judging from the reviews and words of mouth this far, it certainly belongs to the highlights in Thyrfing”s history – something that we also agree with.

To be honest, I said that it’s above my expectations because I didn”t enjoy Farsotstider as much as your previous releases. In my opinion, that was a new direction and I had no problem with that, only the songs weren”t as great as before. But in my opinion, Hels Vite was written in the same style but with great and outstanding songs. Of course, it’s subjective, but what do you think about this “new direction” thing?

There was definitely a new direction for Thyrfing when it comes to sound, song writing and concept, but I think that direction really started already on “Vansinnesvisor” three years prior to “Farsotstider”. I like the “Farsotstider” album, but I certainly agree that “Hels vite” is a better display of our band”s power.

The sound of the album is gorgeous but also dark and creepy. How was the recording? Are you happy with the result?

The recordings were a bit more relaxed and set up in a different way than before. We could work in our own tempo, and did much of the engineering and recordings ourselves, which gave us some time to listen things through, and put them in perspective. I”m really happy with the sound – we strived for a heavier, rougher and more organic sound this time. For example there are no trigged microphones on the drums, no modelled distortion on guitars, we just tried to make it sound as natural and heavy as possible.

I like this new full-length very much but I think your best effort is still Vansinnesvisor. What is your favourite Thyrfing album?

If you ask a musician this question, they’re all going to say their latest one, ha-ha, but if I couldn”t say “Hels vite” (which I right now feel is the best one yet), I do agree with you that “Vansinnesvisor” probably is the strongest album.

Rydén”s voice fits into this soundscape very well. Was the integration easy for him?

I do hope and think that we gave him good circumstances and a “good start” in the band. Of course it could be seen as a challenge to join as vocalist in a band who had a stable line-up for many years, but I think he did a really great job and put his on “mark” on the album and the band in general. We also knew Jens in person before he joined the band, so we already knew that the “social part” wouldn”t cause any problems.

And what about the old members? Do you still have good relationship with them?

It”s not that I talk to them every week, but we parted ways on good terms, and still consider them as friends. So there are no bad feelings from any side.

Unfortunately, I don’t speak Swedish so could you tell me about the lyrics of the new album?

The lyrics could be pure stories from our mind and thought, usually expressed through metaphors to make it more interesting, both for the writer and the overall experience. Since the early days of the band the Scandinavian mythology and folk-lore has been a big influence when it comes to lyrics and artwork, and this influence is still present, but in a more subtle and dark form, comparing to the first albums.

Please tell me about your future plans! What can we expect for the next releases? Do you plan to release some special stuff?

To be realistic, the next album is at least a couple of years away, but we will certainly put enough time and effort into it to make it a worthy follow-up to “Hels vite”.

And what about your tours? Do you plan to come Hungary sometimes? I’m sure, your show would be supported well by the Hungarian Viking fans.

It would be cool to play in Hungary indeed – as a matter of fact we did one show in Budapest back in 1999, which we have very good memories from. As we are not a touring band, but rather a festival band, the opportunity doesn”t come along too often, but hopefully there will be another chance to play in Hungary once again.

What do you think about nowadays? Swedish and international metal scene? And what do you think about “Viking/pagan metal” in general?

It seems like the climate for this music is very good nowadays – probably better than ever before. And it also seems like this “pagan/folk movement” in the music scene grows too, so all this should be positive for Thyrfing as I see it.

Many thanks for your answers!

Thank you for the interview!

WEB: http://www.thyrfing.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek