Interjúk

Thyrien Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Üdvözlet Magyarországról! Év elején jelent meg a Hymns of the Mortals – Songs from the North. Nekem tetszett a lemez, főleg a gyors nóták. Hihetetlen dallamokra vagytok képesek, ha igazán odaléptek neki. 🙂 Elégedettek vagytok a fogadtatással? Mi volt az a visszajelzés, aminek a legjobban örültetek és mi volt, amit a legnegatívabbként éltetek meg?

Üdv! Örülünk, hogy tetszik az album. Igen, kifejezetten elégedettek vagyunk azzal, ahogy kisült az egész. Mindegyik beszámoló remek és az mindet konstruktív visszajelzésként vesszük, hogy ezzel is javíthassuk a jövőben a zenénket.

Információim szerint 2005-ben alakultatok, de csak most jelent meg az első nagylemezetek, amire ráadásul a 2007-es The Frozen North EP dalai is felkerültek. Minek köszönhető ez a különös történet?

A banda jelenlegi állapotában 2005-ben alakult. Sikerült gyors ütemben csinálni az új dalokat, és szerencsére 2007-ben fel tudtuk venni a The Frozen North EP-t. Utána minden kisimult, javítgattuk a dalainkat az albumhoz és valamikor 2008 elején kezdtük meg a stúdiómunkát. Miután felvettük az albumot, jött pár méretes akadály (tanulmányok, sorkatonaság, munka, stb). Nagyon megrövidült az időnk és rengeteg küzdelem után sikerült aláírni egy szerződést a Massacre Records-al.

Annak idején milyen célokkal indult el a Thyrien? Mit jelent a név? A népzenei beütés kezdettől fogva a koncepció része volt? Elmesélnéd a megalakulás történetét?

Mikor elkezdtük a zenélést, a fő cél az volt, hogy jól érezzük magunkat a barátainkkal. Mind ismerjük egymást egyéb elfoglaltságokon vagy iskolán keresztül. A Thyrien nem jelent semmit. Jól hangzott, mikor a banda nevén gondolkoztunk. A népzenei beütés az elejétől fogva ott volt. Valamennyire illett hozzánk, hogy belevonjunk egy kis folklór motívumot a zenénkbe.

Visszatérve az új lemezre, kinek köszönhető a mesés borító? A művész kapott instrukciókat, vagy a kép és a zene egymástól függetlenül született meg?

A lenyűgöző Kris Verwimp készítette a borítót. A zene volt meg először, mi pedig nagyvonalakban elmondtuk Kris-nek, hogy hogy is nézhetne ki az illusztráció. Szabad kezet kapott a borítón, a végeredmény pedig lélegzetelállító!

A lemez címét nézve felvetődik bennem, hogy van valami laza koncepció, ami összefűzi a dalokat, esetleg egy történet?

Az albumnak nincs egy átfogó története, bár mindegyik dal a saját kis történetét mondja el.

Nekem főként azért tetszik a zenétek, mert a melodikusabb vagy az esetleges folkos témákat a durvább zenék irányából közelítitek meg. Mi adja az inspirációt a zene terén? Kik a példaképek? Mi a szövegek ötletadója? Könyvek, filmek?

Csak hogy párat felsoroljak a kedvenc bandáimból: Wintersun, Ensiferum, Insomnium. Túl sok van ahhoz, hogy mind leírjam : ). Szeretjük a durva dolgokat egy leheletnyi népzenével. A dalszövegeket mind Jere írta.

Tervbe van véve, hogy készítetek majd klipet valamelyik dalhoz? Melyikre esne a választás? Ha videoklip, milyen típusúban gondolkoztok? Vannak vadabb ötletek is, ha a pénz nem lenne akadály?

Jelen pillanatban nincs tervbe véve semmilyen klip. Talán majd a jövőben. : )

Erről jut eszembe, hogy láttam egy próbatermi felvételt tőletek, ahol a Jingle Bells bedurvított soraival nyitjátok a Forge the Flame-t. Ebből azt gondolom, a humor nem áll tőletek messze. Várhatóak még hasonló vicces megnyilvánulások?

Hehehe, igen, szeretünk néhanapján ökörködni. Általában komolyan vesszük a dolgokat, de nem túl komolyan. Ha adja magát a lehetőség a viccelődéshez, akkor az jó módja a kikapcsolódásnak.

Miért pont egy Janne Hurme feldolgozás került fel a lemezre? Magyarországon nem túl ismert a neve, mit kell tudnunk róla?

Azért választottuk a Tinasormus-t, mert mondhatni semmi kapcsolat nincs. A miénktől sokkal eltérőbb a zenestílus. Jó módja annak, hogy a zene mögé nézz, mikor más szemszögből nézed és teljesen más stílusban játszod. Janne Hurme egy közismert finn popzene énekes.

Vannak már turné időpontok, fesztiválok, ahol ott lesztek? Esetleg magyarországi fellépés?

Van pár lefixált fellépés még tavasszal. Sajnos egyik fellépés sem Magyarországon lesz, de soha nem tudjuk hogy merre visz majd az utunk. ; )

Gondolom a zenélés mellett dolgoznotok is kell. Ki mivel foglalkozik a csapatban? Mik azok az állások, amik elviselik a turnézás időszakát?

A legtöbbünk teljes állásban dolgozik. Jere és Oskari közalkalmazottak, Sakari orvosnak tanul Vatteri pedig tengerész. Jelen pillanatban roppant nehéz összeegyeztetni olyan időpontot, amikor egyikünknek sincs semmi dolga. De tőlünk telhető mindent megteszünk, hogy leszervezzük a fellépéseket úgy, hogy mindegyikünk ott van.

A közös zenélésen túl is van kapcsolat köztetek? Szoktatok összejárni, anélkül, hogy hangszer lenne a kezetekben? Van valami hobbitok ezen kívül?

Igen, gyakran találkozunk. Nagyon régről ismerjük már egymást, így közeli barátok vagyunk. A kedvenc hobbink közé tartozik, hogy sört iszunk és jól érezzük magunkat!

Köszönöm az interjút! További sikereket kívánok és mielőbbi folytatását a Hymns of the Mortals-nak!

Köszönjük az interjút! Remélem látni fogunk a jövőbeli koncertjeinken!

——————————–

ENGLISH VERSION:

Hi! Greetings from Hungary! â  Hymns of the Mortals â   Songs from the Northâ   was released at the beginning of this year. I really liked it, especially the fast songs. You are capable of creating some incredible tunes when you put yourselves into it. : ) Are you satisfied with its reception? Which review made you the happiest and which was the most negative?

Greetings! Glad to hear you like the album. Yes we are quite satisfied with the outcome of the album. Every review is a great one and we are taking every review as a constructive feedback so that we can improve our music in the future.

As I know it, you were established back in 2005, but have only just released your first full length album onto which youâ  ve also put the songs of the 2007 EP, â  The Frozen Northâ  . What is the history behind this peculiar story?

The band as it is now was formed in 2005. We were able to produce new songs quite hasty schedule and we were fortunate to record The Frozen North EP in 2007. After that everything went fine and we were improving our songs for the album and we entered the studio early in the 2008. After the album was recorded there were major obstacles (education, army, work, etc). The time was real short for us and despite the struggles we had we were able to sign a deal with Massacre Records.

What sort of goals did Thyrien start with back then? What does the name mean? Was the concept of folk music influence there from the beginning? Would you tell us about how you were formed?

When we started to play music the main goal was just to have fun with friends. We all know each other from other activities and from school. Thyrien does not mean anything. It sounded cool when we were thinking the name of the band. The folk concept has always been there right from the beginning. It kind of suited us very well to bring some folkore to our music.

Going back to your latest album, who made this magnificent cover? Did the artist receive instructions, or was the music and cover created separately?

Incredible Kris Verwimp has made the artwork. The music were there first and we gave Kris some rough guidelines what the illustration might be. He had pretty free hands for the artwork and the final result is totally amazing!

Looking at the album title it has occurred to me, that there may be a loose concept that
strings together the songs; maybe a story?

There is no one continous story in the album. Though every song tells story of its own.

The main reason that I liked your songs was that you approach the melodic or possible folk themes from the perspective of rougher music. What is your main inspiration in music? Who are your idols? What gives you ideas for the lyrics? Books, movies?

To name some of our favorite bands: Wintersun, Ensiferum, Insomnium. There are too many bands to list 🙂 We like rough stuff with a slice of folkmusic added to it. Lyrics are all done by Jere.

Any plans for cereating a music video for one of the songs? Which would it be? If a music video, in what style? Do you have any wild ideas if money would not be a concern?

We are not planning to do music videos right now. Maybe in the future 🙂

Speaking of which, Iâ  ve seen one of your rehearsal videos, where you opened Forge the
Flame with a rougher version of Jingle Bells. Based on this, I guess jokes are not alien to you. Can we expect more of these wacky outbursts?

Hahhah, yes we like goof around every now and then. We like to take things serious but not too serious. It is a good way of relaxation when there is opportunity to joke a bit.

Why did you choose James Hurmeâ  s cover song to be put on the album? Not much is known about him here in Hungary, what should we know about him?

We chose Tinasormus because it was way of the map so to speak. Very different style of music than our own. It is good way to look beyond the music when you take another perspective for the music and play a very different style of song. Janne Hurme is ver well known Finnish pop tune singer.

Any tour dates, festivals where youâ  ll perform? Maybe a Hungarian concert?

There are few gigs confirmed later on the spring. Unfortunately not any gigs at Hungary but we never know what is on the path of our journey 😉

I guess you have jobs besides music. Who works where in the band? What sorts of jobs
tolerate tour seasons?

Most of us are working full time. Jere and Oskari are working for the government, Sakari is studying medicine and Valtteri is a seafarer. At the moment is is very difficult to find time when all of us are off duty. But we are working our best to organize gigs that we are all on the lineup.

Do you stay in contact with each other besides music? Just hang out without any
instruments? Any hobbies besides this?

Yes we are in contact with each other quite often. We have know each other so many years that we are very close friends. Favorite hobby for us is to drink beer and have great time!

Thank you for the interview. The best of luck for you, and we hope to soon see a
continuation for Hymns of the Mortals!

Thank you for the interview! Hope to see you at gigs in the future!

WEBhttps://www.facebook.com/Thyrien

Kapcsolódó cikkek

THYRIEN – Hymns Of The Mortals – Songs From The North

Saint-Savin

Hot News: Pre-Listening – Elysion, Stormwarrior, Thyrien

KMZ

Hot News: Massacre Records – Announce the signing of Thyrien from Finland!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek