Interjúk

Triosphere Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözöllek benneteket Magyarországról. Nagyon le vagyok nyűgözve az új albumotoknak köszönhetően. Személy szerint szerelmes vagyok Ida hangjába:) Ti maradéktalanul meg vagytok elégedve az új lemezzel?

Helló és nagyon köszönöm! Jó hallani 🙂 És igen, nagyon elégedettek vagyunk vele és büszkék vagyunk az új albumra 🙂

Hogy érzitek, mennyit fejlődtetek az első lemez óta?

Azt mondanám, kicsit változtunk. Először is, mikor 2007-ben elkészült az első album, az “Onwards” még csak 1 éve játszottunk együtt. Mostanra már sokkal jobban ismerjük egymást zeneileg és ki tudjuk egymásból hozni a maximumot. Ida hangját is sokkal jobban megismertem és így már tudok kifejezetten neki írni és úgy alakítani a dalokat, hogy azok 100%-ig illjenek a hangjához.
Viszont ugyanolyan dinamikus a banda, mint mikor kezdtük, még mindig szeretünk meríteni a klasszikus heavy metal, powermetal, progresszív és thrashes elemekből és még mindig nagyon szeretünk élőben játszani.

Mit érdemes tudni a szövegekről? Kinek a gondolatait tükrözi?

Minden dalszöveget Ida ír, így ez teljesen az ő alkotása. Szerintem elképesztő munkát végzett a mostani albumon, hatalmas lépést tett a debüt koronghoz képest. Örülök, hogy olyan dolgokról tud írni, amik tényleg számítanak, nem pedig sárkányokról és hatalmas harcosokról acélos pengékkel (azok a metál klisék, melyeknek már rég ki kellett volna halniuk) 🙂 A “The Road Less Traveled” dalszövegei a mai világ nagyon fontos dolgairól szólnak. Az embereket nem érdekli, mi folyik körülöttük, hacsak nem érinti őket személyesen. El kellene kezdeni többet törődni egymással és a bolygóval, amin élünk.

Mesélnétek a stúdiózás körülményeiről? Könnyen megtaláltátok a megfelelő hangzást? Mennyi időt töltöttetek a stúdióban?

A felvételeket a norvég szülővárosomban készítettük, tavaly június és augusztus közt, az év végén pedig a Dániában levő Jailhouse Studios-ban került sor a keverésre, Tommy Hansen közreműködésével. Valójában most mindent mi csináltunk, Ida volt a hangmérnök és ő szerkesztette a felvételeket, mi ketten pedig legyártottuk az albumot. Mostanra már van egy kis stúdiótapasztalatunk, ezért a felvétel hangzását hamar be tudjuk lőni, de a keverésnél mindig tanulunk valami újat, Tommy Hansennel dolgozni (Helloween, Jorn, Tnt, Pagans Mind etc) pedig hatalmas élmény volt!

Azzal tisztában vagyok, hogy a Marcus, Ida, Orjan trió alapította a bandát, de ti hárman hogy jöttetek össze? Honnan ismertétek egymást?

Akkor kezdődött, mikor Ida elköltözött Észak-Norvégiából, ahol több rénszarvast látni, mint embert, Trondheimbe, ahol mi élünk. A Keep Of Kalessin dobosa egy partin ismerte meg őt, és hallott néhány felvételt, amit még az északi bandájával készített. Aztán megmutatta nekem is és azt mondtam, ezt meg kell néznem magamnak. Kezdetben nagyon szkeptikus voltam, mivel sosem kedveltem a női éneket metálban. Mikor azonban az előző bandámnak, a Griffinnek új énekes kellett, úgy döntöttem elhívjuk egy próbára. Ahogy belépett a szobába és kezébe vette a mikrofont, uralta az egész helyet. Elkezdett énekelni és szétment a hangcucc! Akkora ereje volt, hogy összeomlott a keverő, nem viccelek 🙂 Az első hang után, ami elhagyta a száját, tudtam, hogy ez egy különleges lehetőség számomra, egy olyan énekessel dolgozhatok együtt, amilyet még nem hallottam, legyen az férfi, vagy nő. Aztán a Griffin kezdett szétesni és Idaval úgy döntöttünk, belevágunk valami újba és jobba, amit az elejétől építhetünk fel.
Orjannal már játszott különböző bandákban Északon és szerette volna, ha továbbra is együtt tudnának zenélni. Azt mondtam neki, ha képes elköltözni 1000 km-rel messzebb egy olyan bandáért, aminek még egy árva száma sincs, akkor soha nem fogom megkérdőjelezni az elkötelezettségét 🙂 hehe 🙂 Ida felhívta, röviden, még aznap felmondott a munkahelyén és leköltözött ide, hogy csatlakozhasson a bandához és azóta sem nézett vissza! 🙂

Azonnal adott volt az énekesi poszt? Ida erős, karizmatikus egyénként rögtön magához ragadta a frontemberi státuszt? A színpadon kívül is egy rock-amazon?

Ó igen, természetes frontember és az első perctől készen állt mindenre! Az egyetlen, amiben nem voltunk biztosak, hogy ő játsszon-e basszuson is. Először, akartam egy basszusgitárost, hogy minden erejével az éneklésen és a frontemberi fellépésén lehessen. De csak hárman kezdtük, és tökéletes basszusgitáros is, így hamar rájöttünk, hogy ez a helyes irány.

Elég csak megnézni egy koncertfelvételt vagy egy klipet, s azonnal feltűnik, hogy Marcus és a gitárok viszonya nem hétköznapi. Kik a legnagyobb példaképek? Hány éve nyúzod a húrokat?

Nagyon köszönöm!! 🙂 Örülök 🙂 13 évesen kezdtem gitározni. Előtte sok évig zongoráztam. Mikor elkezdtem játszani, a legnagyobb ideáljaim Ronni Le Tekroe a TNT-ből, Nuno Bettencourt és Zakk Wylde voltak. Tekroe még mindig az első számú kedvencem, de mostanában Richie Kotzen, jó barátom, Alexi Laiho is teljesen elbűvölnek, stb.

Norvégia már a nyolcvanas évek végén a black metal bölcsője volt, sorra alakultak az azóta már legendává vált bandák. Bevallom én is ezeken a csapatokon nőttem fel. Ti hogyan viszonyultok ehhez a stílushoz? Vannak-e barátaitok ebből a körből? Az egyik személyes kedvencem a Keep Of Kalessin is trondheimi illetőségű, velük milyen a viszonyotok? Illetve mi a véleményetek a szélsőségesen extrém megnyilvánulásokról?

Négyünk közül Orjan a legnagyobb black metal rajongó. Jó viszonyban van Hellhammerrel és sok más BM fickóval. Vicces, hogy pont a Keep Of Kalessin-t említed, mivel Obsidian C (a Keep of Kalessin gitárosa) már 10 éve az egyik legjobb barátom 🙂 Nagyszerű és vérprofi banda. Ha még nem láttad őket élőben, akkor meg kell nézned, gyilkosak. Néhány éve van egy másik bandám is, a Headspin, melyben én és a Kalessinből még három tag játszunk, úgyhogy jó barátok vagyunk.

Ha jól tudom, két alkalommal is játszottatok Magyarországon Timo Kotipelto és Jorn Lande előzenekaraként is tiszteleteteket tettétek nálunk. Volt időtök ismerkedni a fővárossal? Maradt emléketek azokról a napokról?

Kétszer játszottunk Budapesten, egyszer az A38-on, egyszer pedig a Diesel klubban. Mindkettő buli hatalmas volt! Az elsőre különösen emlékszem, valamiféle hajó volt, és csodás hely volt. Budapest gyönyörű város, Európa egyik régi gyöngyszeme! Remélem, hamarosan visszatérhetünk!! 🙂

Van esélye, hogy a közeljövőben legalább egy koncert erejéig Budapesten láthassunk benneteket? Egyébként szívesen turnéztok? Rendelkeztek-e már fanatikus rajongótáborral, akik koncertről-koncertre követnek benneteket?

Imádunk turnézni, személy szerint, ezért élek 🙂 Az élő fellépések képezik az értelmét a sok gyakorlásnak és munkának. Jelenleg a következő európai turnén dolgozunk, ami a legnagyobb lesz, amit valaha csináltunk, úgyhogy találkozunk Magyarországon 🙂

Köszönöm a megtisztelő válaszokat. Remélem, hogy hamarosan hazánkban üdvözölhetlek benneteket, s egy újabb aktuális interjúban tovább népszerűsíthetem a munkásságotokat. Sok rajongót, és sikeres bulikat kívánok!

Köszönet az interjúért, és a dicséretekért! Nagyon sokat jelent nekünk, hogy terjesztitek a Triosphere nevét és az új album hírét!! 🙂

—————————

ENGLISH VERSION:

Greetings from Hungary! I”m stunned by your new album. Personally, I”m in love with the voice of Ida:) Are you also fully satisfied with the new record?

Hi, and thanks a lot!! That is really great to hear 🙂 And yes, we are all really happy with, and proud of, the new album 🙂

How much do you feel you have changed since the previous album?

I would say that we have changed quite a bit. First of all, when we did the first album “Onwards” in 2007 we had only played together as a band for about a year. This time around we all knew each other a lot better musically, and were able to get the most out of each other. I also knew Ida”s voice a lot more, so I was able to write especially for her and make adjustments in the songs and arrangements to make the songs fit her 100%.
That being said, I still think the dynamics within the band are the same as when we first started out, we still like to include elements from both classic heavy metal, powermetal, progressive music and thrashy parts and we are still just as hungry to play as much as possible live.

What should we know about the lyrics? Whose thoughts are reflected in them?

All the lyrics are written by Ida, so that is totally her creation. I think she did an amazing job with the lyrics on this record, a huge step up from our debut album. I”m also really happy that she is able to write that well about things that really matter, and not sing about dragons and mightly warriors with swords of steel (you know, all that cliché metal stuff that should have been left for dead many years ago) 🙂 The theme that runs through most of the lyrical ideas on “The Road Less Travelled” is more important than ever in the world we live in today. People don”t seem to care about what goes on in the world anymore unless it affects them personally. We need to start caring more about each other and the planet we live on.

Would you speak about the studio work? Was it easy to find the suitable sound? How much time did you spend in the studio?

The recording took place in our home town in Norway during June-August last year, and then we did the mixing with Tommy Hansen in Jailhouse studios in Denmark at the end of the year. We actually did everything ourselves this time, Ida did all the engineering and editing of the recordings and me and her also produced the album. We all have quite a bit of studio experience by now so we always get the basic sound for the recordings quickly, but in the mixing process we still learn new things all the time, and working with Tommy Hansen (Helloween, Jorn, Tnt, Pagans Mind etc) was a great learning experience!

I know that the trio of Marcus, Ida and Orjan founded the band but how did you three come together? How did you know each other?

It all started when Ida moved from the very north of Norway, where you find more reindeer than people, down to Trondheim where I live. The drummer in Keep Of Kalessin got to know her at a party and heard some recordings of the band she played in up north. He then told me about her and said I really had to check her out. Initially I was a bit sceptical, cause I”ve never really been a fan of female vocals in metal. But when my previous band, Griffin, needed a new singer I decided to do an audition with her. Right from the moment she came in to the rehearsal place and picked up the microphone she just took control of the entire room. She started singing, and she actually blew the sound system! She had such power and grit in her voice that the mixer just collapsed, I kid you not 🙂 I knew right from the first note that came out of her mouth that this was a unique chance for me to play with the best singer I had ever heard, male or female. Griffin was falling apart, so me and Ida decided to start something new and better, that we could build together from scratch.
She had already played with Orjan in a couple of different bands up north and really wanted to keep on playing with him. I told her that if he was willing to move 1.000 km to join a band that still didn”t have a single song, I would never question his dedication 🙂 hehe 🙂 She made the call, and long story short, he actually quit his day job and moved down here to join the band, and we have never looked back since! 🙂

Was the singer”s position sure right at the beginning? Did Ida, as a strong, charismatic person, take the front man status right away? Is she also a rock amazon outside the stage?

Oh yeah, she was a natural front person and ready to rock from day one! The only thing we weren”t sure of was actually wether or not she should also play the bass. At first, I really wanted to get a bass player in so that she could put all her focus on being the front person and getting the audience going. But we started out only the three of us, and she is just such a perfect bass player as well, so we realised pretty fast that this was the way to go.

It”s enough to see a live video or a clip of yours to notice that the relationship between Marcus and guitars is not an everyday one. Who are the biggest idols? How long have you been playing the guitar?

Thank you very much!! 🙂 I really appreciate that 🙂 I started playing the guitar when I was 13. Before that I played piano for many years. When I started playing my biggest guitar heroes were Ronni Le Tekroe from the band Tnt, Nuno Bettencourt and Zakk Wylde. Tekroe is still number one for me, but these days Im also totally blown away by Richie Kotzen, my good friend Alexi Laiho etc etc.

Norway was the cradle of black metal at the end of the 80″s already, a lot of band formed back then that are now legendary. I have to admit that I was also raised on these bands. How do you like that genre? Maybe you have friends from those circles? One of my personal fave is Keep Of Kalessin who also come from Trondheim, what”s your relationship with them? And, what do you think of extreme manifestations?

Out of the four of us, Orjan is the biggest fan of black metal. He is good friends with Hellhammer, and a lot of the other BM guys. Funny that you should mention Keep Of Kalessin, as Obsidian C (guitar player in Keep of Kalessin) has been my best friend for over 10 years now 🙂 They are a great and superprofessional band! If you haven”t seen them live lately and get the chance, you have to go, they are killer live! I also had a band called Headspin a couple of years ago, that consisted of me and three of the guys from Kalessin, so they are all good friends of ours.

If I know it well, you have already played in Hungary two times, as opening act for Timo Kotipelto and Jorn Lande. Did you have time to get familiar with the city? Any memory of those days?

We played twice in Budapest, once at A38 and once at the Diesel club. Those gigs were both great! I especially remember the first one, it was on some kind of boat, and the place was just amazing. It is also a really beautiful city, one of Europe”s old pearls! I really hope we can come back soon!! 🙂

Any chance of seeing you in Budapest at least in the near future? Anyway, do you like touring? Do you already have maybe a solid fan base following you gig after gig?

We love touring, personally it is what I live for 🙂 Playing live is what makes all the hours of practicing, working on the songs etc worthwhile. We are currently working on our next European tour, which will be the biggest one we”ve done so far, so we look forwards to seeing you in Hungary again soon 🙂

Thanks for your answers. Hope to see you soon in Hungary, and I”d also like to spread your name in another interview. I wish you many fans and good luck!

Thanks a lot for doing this interview with us, and for the compliments on “The Road Less Travelled”! We really appreciate you helping us spread the word about Triosphere and the new album!! 🙂

WEB: http://www.thetriosphere.com/

Kapcsolódó cikkek

Triosphere – Album trailer; A „The Heart Of The Matter” novemberben jelenik meg

KMZ

Triosphere „The Heart’s Dominion” dalszövegvideó

KMZ

Triosphere „The Heart Of The Matter” novemberben jelenik meg

KMZ

Hot News: Triosphere release “Marionette” video clip!

KMZ

TRIOSPHERE – The Road Less Travelled

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z