Interjúk

Trollfest Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Mr. Seidel válaszolt

Hatalmas bulit adtatok Budapesten! Első kérdésem az lenne, hogy tetszett nektek a buli és jelenleg mennyire vagy részeg?

Köszönjük a kedves szavakat a budapesti bulival kapcsolatban, el kell mondanom, hatalmas volt ott koncertezni! Nagyszerű közönség! Érdekel, jelenleg mennyire vagyok részeg? Hogy őszinte legyek, átkozottul józan vagyok, de ha tegnap kérdezted volna, ellenkező választ kaptál volna. 😉

Honnan jött a zenekar alapötlete? Való életben is ennyire őrültek vagytok?

Az egész dolog 8-9 évvel ezelőtt kezdődött, mikor én és Trollmannen meguntuk a lemezgyűjteményemet és valami újat akartunk hallgatni. Tehát azt gondoltuk, mi a pokolért ne csináljunk mi magunk zenét? Tehát leültünk még mindig részegen az előző esti buli után, vagy igazából másnaposan, nem igazán lehet elválasztani a kettőt, és nekiálltunk jammelni pár riffet. Azután PsychoTroll és TrollBANK eljöttek meglátogatni, és amikor meghallották a dalokat, becsatlakoztak. És mielőtt észrevettük volna, már elkészítettünk 4-5 meghallgatható dalt. Ha az őrült alatt azt érted, hogy „szeret poénkodni”, akkor igen. Amit a TrollfesT zenéjében hallasz, az nem valamiféle őrültködés akar lenni, csak azt csináljuk, amit poénosnak gondolunk, és amit szeretünk csinálni.

True Norwegian Balkan Metal. Megtaláltátok már a balkáni elemeket a norvég zenében, avagy fordítva?

Haha, semmiképp nem találtuk meg a balkáni elemeket a black metalban és a balkáni zenében sem találtunk black metalt. Egyszerűen mindkét műfajt szeretjük, szóval úgy döntöttünk, kombináljuk őket és meglátjuk, mi történik. És az eredmény a „True Norwegian Balkan Metal”.

Honnan jött a troll nyelv használatának (trollspråk) ötlete?

Amikor az elsők dalokat készítettük, Trollmannen mindenképpen németül akart énekelni, az egyetlen probléma csak az volt, hogy semmit sem tudott németül. És a többiek sem. Az ok, amiért németül akart énekelni, az volt, hogy mindannyian igazán gonosz hangzásúnak találtuk. Tehát végül norvégot kezdtünk keverni azzal a csekély német szókinccsel, amit tudtunk. A többi német szót norvég-német szótárból vesszük.

Elég sok ritka hangszert használtok. Összesen hányon tudtok játszani?

Igen, tényleg egy halom ritka hangszert használunk. Már az első lemez óta szerettünk új és egzotikus hangszerekkel kísérletezni. Mindig frissítő néhány új hang itt és ott. Hány hangszeren játszunk összesen? Fogalmam sincs, mivel sosem számoltam meg és nem is akarom. Gyanítom, mint zenekar, a legtöbb hangszeren tudnánk játszani, ha lenne egy kis időnk gyakorolni előtte.

Hogy lehet bírni az utazás-zenélés-bulizás/ivás állandó körforgását egy ilyen turné alatt?

Simán, hiszen ez az, amit mindannyian szeretünk, és amiért élünk. Semmit nem akarunk jobban az életben, mint körbeutazni-zenélni-bulizni-inni az egész világot!

Mennyi pia fogy egy buli alatt/után? Többi zenekar hogy bírta az ivást a Heidenfesten?

Minden este eltévesztjük az elfogyasztott alkohol mennyiségének számlálását. A napot reggelivel és egy sörrel kezded, majd ez így folytatódik egyre több sörrel. A koncert alatt és után pedig jön a keményebb ivás, például vodkát, jégert vagy whiskey-t. És azután alapvetően folytatjuk az ivást, míg másnap reggel fel nem kelünk, nem sok mindenre emlékezve az előző napból. És azután kezdődik minden elölről, gyönyörű az élet! A többi banda közül volt, amelyik kevesebbet és volt, amelyik többet ivott.

Úgy tudom, még sosem voltatok Kelet-Európában. Hogy tetszett Magyarország, a Balkán kapuja? Hogy tetszett a magyar buli/közönség?

Így igaz, korábban még nem jártunk Kelet-Európában. Szóval igazán nagyszerű volt végre ott játszani. Nagyon tetszett a magyar közönség és alig várjuk, hogy visszamehessünk, remélhetőleg még a jövő évben! Kétségtelenül egy emlékezetes este volt.

A legutóbbi album egyfajta konceptlemez a klasszikus Grál-témáról. Meséljetek erről pár szót, kérlek!

Az album mögötti történet szerint szörnyű éhínség van a troll-faluban. Tehát egy ötfős trollcsapat (Brakebein, JegerMeister, Grubblegjøken, Gegalte Gnagsår és Karve) eldönti, hogy véget vet az éhínségnek azzal, hogy hoznak a falu többi lakójának ételt. Szóval útnak indultak, hogy húst találjanak! Ahogy dél fele haladtak, pletykákat hallottak erről a Szent Grál dologról és a sok-sok keresztény keresztes hadjáratáról. Szóval mikor az első keresztesekkel találkoztak, kitört egy zabálási őrület! A következő keresztesekkel való találkozáskor úgy döntöttek, követik őket, mert kíváncsiak voltak a Grálra. Egy idő után végül megtalálják a Grált és megeszik a keresztesek maradékát. Úgy döntenek, hazaviszik a Grált a troll-faluba, szóval a jövőben a trollok boldogan élnek, mivel megeszik a Grál után kutató keresztényeket.

Honnan jött az ötlet a Karve klipjéhez?

Mindig is beszélgettünk arról, hogy kellene egy olyan klipet csinálni, ahol a TrollfesT csak a háttérben áll és zenél egy kerti partin. Szóval most nyáron eldöntöttük, hogy megcsináljuk. Meghívtunk egy halom barátot és zenéltünk és buliztunk, amíg be nem esteledett!

Milyen kapcsolatban vagytok más zenekarokkal?

Mindannyian nagyon elfoglalt zenészek vagyunk és sok más zenekarban játszunk. A zenekarok, amikben játszunk vagy játszottunk a Pantheon-I, a Sarkom, az Urgehal, a Now we got members, a kitchie kitchie ki me o, a Powersword, a Melch, a 7 és a lista folytatódik tovább. De mióta a TrollfesT egyre gyakrabban koncertezik mostanság, mi is mind egyre inkább a TrollfesTre fókuszálunk.

Alig ért véget a Heidenfest turné, ti máris stúdióba vonultatok. Mit lehet elárulni a készülő lemezről? Mikorra várható a megjelenése?

Igen, a Heidenfest utáni első héten nekiálltunk próbálni, mint a pokol és utána stúdióba vonultunk, hogy felvegyük az új lemezt. A Strand Studioban voltunk és felvettünk 12 metal dalt és jelenleg saját stúdiónkban vagyunk (Trollskogen Recording Facilities). Most néhány akusztikus dalt, kórusokat és különböző hangszereket rögzítünk, stb. Úgy tervezzük, a decembert felvételekkel töltjük és a januárt keveréssel. Úgy sejtem, a lemez jövő május/június táján jelenik meg, ha minden a terv szerint halad. A stúdióbeli munkálatokat blogunkon követheted: http://trollfest.blogg.no/

 

Utolsó kérdésem: több zenekar adott ki saját nevével fémjelzett piát. Ti nem terveztek Trollfest sört/jégert/stb-t?

Ez kibaszott király lenne! De jelenleg a zenén kívül nincs semmi másra időnk. Talán ez egy olyan dolog, amit akkor tudunk megcsinálni, mikor már öregek és őszek leszünk, és nem tudjuk többet játszani a saját dalainkat!

Végül mit üzentek a rajongóknak?

Köszönjük mindazt a támogatást, amit eddig kaptunk! És alig várjuk, hogy újra játszhassunk/bulizhassunk Magyarországon veletek!! Egészségetekre!!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Mr. Seidel

Your gig in Budapest was amazing! My first question is that how did you like the show and how drunk are you now?

Thanks for the kind words about our gig in Budapest, I must say it was amazing to play there! Great audience! You wonder how drunk I am right now? Pretty damn sober to be honest, but if you would have asked me yesterday the answer would have been the opposite. 😉

Where did the idea of founding a band like this come from? Are you so crazy also in your real life?

It all started 8-9 years ago when I and Trollmannen was tired of my record-collection and wanted something new to listen to. So we thought, why the hell not just make some music on our own? So we sat down still being drunk from last night’s party, or really hangover, not easy to separate, and started jamming on some riffs. Afterwards PsychoTroll and TrollBANK came to visit and when they heard the songs, they joined in. And before we knew it we had made 4-5 songs to listen to. If you mean crazy as in “love to have fun”, then yes. What you hear in TrollfesT’s music is not us trying to be crazy in any way, we are just doing what we think is fun to do and what we love to do.

True Norwegian Balkan Metal. Have you found the Balkanic elements in your music or the true Norwegian elements in Balkanic music?

Hehe, we certainly did not find the Balkan elements in black metal, and neither did we find the black metal in the Balkan music. We just love both genres so we decided to mix them and see what happened, and the result is “True Norwegian Balkan Metal”.

Where did the idea of using Troll language (trollspråk) come from?

When we made our first songs, Trollmannen really wanted to sing in German, the only problem was, he didn’t know any German. And neither did the rest of us. The reason why he wanted to sing in German; is because we all find it really evil-sounding. So we ended up mixing Norwegian with the small selection of German words we knew. The rest of the German words are found in the Norwegian-German dictionary.

You use many rare instruments? How many instruments can you all play?

Yes, we do use a lot of rare instruments. Ever since our first album we have loved to experiment using new and exotic instruments. It’s always refreshing with some new sounds here and there. How many instruments we all can play? I have no idea because I have never counted, and I don’t want to count either. I guess we, as a band, would be able to play most instruments if we just got some time to practice first.

How do you bear the constant circulation of travelling-playing-partying/boozing during such a tour?

Because that is what we all love and live for. There is nothing we want more in life than to travel-play-party-boozing all over the world!

How much alcohol do you drink up during/after these parties? How did the other bands bear drinking during Heidenfest?

We lost count every night of how much alcohol we had consumed. You start the day with breakfast and a beer, and it kind of just continues with more and more beer. During and after the show we tend to hit the harder booze, like Vodka, JägerMeister or Whiskey. And then we basically just continue drinking until we wake up the next morning, not remembering much from the day before. And then it just starts all over again, beautiful life!
Regarding the other bands, some drank less and some drank more.

If I know well, you’ve never been in Eastern Europe before. How did you like Hungary, the gate to the Balkans? How did you like the Hungarian show/audience at Heidenfest?

That’s correct; we have not been to Eastern Europe before. So it was really great to finally be able to play there. We loved the audience in Hungary and we can’t wait to get back there, hopefully next year! It was definitely a night to remember.

The last album is a kind of concept album about the classic Grail theme. Please say some words about the material!

The story behind the album is that there is a terrible famine in the troll-village. So a group of five trolls (Brakebein, JegerMeister, Grubblegjøken, Gegalte Gnagsår and Karve) decides to end the famine by bringing food back home to the rest of the village. So they embark on a journey to find meat! As the head south they pick up rumours about this Holy Grail thingy and crusades containing lots and lots of Christians. So when they meet the first crusade they go on a feeding frenzy! The next crusade they meet, they decide to follow because they are curious about the Grail. After some time they finally find the Grail and eat the rest of the crusade. They decide to bring the Grail back home to the troll-village, so that for the future the trolls will be living happily ever after feeding on Christians searching for the Grail.

Where did the idea for the clip of Karve come from?

We have always talked about making a music video where TrollfesT are just standing in the background playing at a barbeque party. So this summer we decided to just do it. We invited a bunch of friends and just played and partied until night came!

What connection do you have with other bands?

We are all very busy musicians and play in many other bands. Bands we play or have played in are Pantheon-I, Sarkom, Urgehal, Now we got members, kitchie kitchie ki me o, Powersword, Melch, 7 and the list goes on and on and on. But since TrollfesT live activity has increased lately we are all focusing more and more on TrollfesT.

You’d just returned from Heidenfest tour and went to studio again. What should we know about the new material yet? When will it be out?

Yes, we started rehearsing like hell the first week after Heidenfest and then we entered the studio to record the new album. We have been in Strand Studio and recorded 12 metal songs, and we are currently in our own studio (Trollskogen Recording Facilities) at the moment recording some acoustic songs, choirs, different instruments, etc. We plan to use December for recording, and January for mixing. I guess the album will be out sometime during May/June next year if everything goes as planned. You can follow the progress in the studio on our blog: http://trollfest.blogg.no/

My last question: many bands have brought out drinks marked with their own names. Do you plan bringing out Trollfest beer/jäger/etc?

That would be fucking awesome! But at the moment we don’t have time for anything else other than the music. Maybe this is something we could do when we are old and grey and not able to play our own songs anymore!

At last what do you want to say to the fans?

Thanks for all the great support we have received! And we can’t wait to be back in Hungary to play/party with you all again!! Cheers!!!!!

Kapcsolódó cikkek

Tavaszi folk metal ünnep – A Korpiklaani – Turisas – Trollfest hármas érkezik márciusban Budapestre!

KMZ

TROLLFEST – Helluva

ST. Toma

Hot News: Trollfest Debuts Video For Title Track From Upcoming Kaptein Kaos Album

KMZ

Hot News: Trollfest Release Single From Upcoming Sixth Full-Length Album

KMZ

Hot News: Trollfest Reveal First Details And Artwork For Upcoming Sixth Album And Announce Headlining European Tour

KMZ

Hot News: Trollfest Launches Competition To Give Fans A Chance Fans to Appear on New Album

KMZ

Hot News: Trollfest Release Entire Back Catalogue And Announce USA Canadian Tour Dates

KMZ

Hot News: Trollfest Begin Recording Sixth Full-Length Album

KMZ

Hot News: TrollfesT Release Track by Track Video Breakdown of “A Decade of Drekkadence”

KMZ

Hot News: Trollfest Debuts Video For Britney Spears Cover From Upcoming Anniversary Album

KMZ

Hot News: Trollfest Previews Artwork For Upcoming 20th Anniversary Picture Disc

KMZ

Hot News: Trollfest To Release Limited Edition 10th Anniversary Picture Disc

KMZ

Hot News: Trollfest – Album out now incl. massive bonus content!

KMZ

Hot News: Trollfest – Track-by-Track video clip available! Album in stores next week!

KMZ

TROLLFEST – Brumlebassen

ST. Toma

Hot News: Trollfest – Release Extremefest tourdiary videos!

KMZ

Hot News: Trollfest – Release official music video for „TrinkenTroll“

KMZ

Hot News: Trollfest – Own pavilion at Metalcamp! Signing Sessions! Fun & Games! Exclusive acoustic set! New album live in its entirety! Exclusive album pre-sale!

KMZ

Hot News: Trollfest – „Bee-ology“ with exclusive booklet preview available!

KMZ

Hot News: Trollfest – Reveal Details Of Bonus Download Content Included In New Album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár