Interjúk

Tsjuder interjú

A kérdésekre Nag válaszolt.

Hey, hello!

Hello!

Hallod a hangom?

Igen, hallasz?

Igen, tökéletes!

Kiváló!

Nos kiváló, hello, hadd mutatkozzam be! A nevem Zsolt, és a magyar metal webzine-től, a kronosmortus.com-tól vagyok. Nagyszerű, hogy létrejött ez az interjú és lehetőségem nyílik feltenni neked pár kérdést. Hadd kezdjek egy általánossággal! Mennyire mennek jól jelenleg a dolgok az életedben? Mennyire sikerül úgy élned, ahogy szeretnél?

Tökéletesen. Sok minden történik a munkával és a Helvegr-rel kapcsolatban egyaránt. Egy csomó interjú áll előttünk – ti vagytok az egyik legelsők közülük – és hát… volt már annak vagy egy éve, hogy nem is igazán gondolkodtunk ilyesmin, most meg aztán egyszerre történik minden. De minden rendben van!

Jó ezt hallani! Tudom, hogy nagyon-nagyon hosszú ideje léteztek és biztos vagyok abban, hogy a black metal rajongók meglehetősen jól ismernek, de azért mégis megkérnélek, hogy próbáld meghatározni a zenéteket és jellemezd néhány szóval!

Két szóval!

Néhánnyal! ????

Igen: black metal. A zenénk black metal. Így, ennyire egyszerűen. Amikor belefogtunk a zenekarba, úgy döntöttünk, hogy a black metal legnyersebb formáját akarjuk játszani, és hát azóta is tartjuk magunkat ehhez, ennyi időn keresztül.

OK, persze! A külső megjelenés mennyire fontos számotokra? Szerinted a black metal stílusban változott az évek alatt ezeknek a külsődleges jellegzetességeknek a fontossága?

Igen, sokat változott. Sok bandát látsz, aki corpse paint-et használt, de aztán felhagyott vele. Ez persze a saját döntésük, és úgy gondolom, hogy ha megnézed, sokuknak közülük (nem szükségszerűen mindegyiknek) a zenéje is változott valamennyire. Láthatod, hogy azok a zenekarok, akik még mindig ezt a fajta nyers black metalt játsszák, valamennyien használják a corpse paint-et, meg az összes kelléket. Számunkra – úgy gondolom –, mondhatni ez egyfajta zenekari identitás. Soha nem fogsz minket koncerten teljes smink meg ilyesmik nélkül látni. Szóval igen, számunkra és a banda számára ez, úgy gondolom, fontos az identitásunk szempontjából.

2006-ban feloszlottatok, de szerencsére nem lett vége teljesen mindennek, mert hiszen újra itt vagytok. Mennyire merültetek le akkoriban és mitől lett fontos újra a Tsjuder, ami a folytatáshoz vezetett?

Azt hiszem az történt, hogy túlzottan régóta játszottunk már együtt, és nem voltunk abban száz százalékig biztosak, hogy milyen irányba szeretnénk tovább haladni. Odalett a motivációnk és Draugluin… nos, épp a napokban mondtam, hogy akkortájt több thrash metalt szeretett volna játszani, mi meg egyetértettünk abban, hogy ha a Tsjuder valaha is zenei irányvonalat vált, az többé már nem Tsjuder lesz és azonnal le fogunk állni. Azt hiszem, mindannyiunknak szüksége volt némi időre, távol egymástól és a zenekartól. Így aztán én a Krypt-tel kezdtem zenélni (a korábbi dobosunk, Desecrator, vagyis ő meg én beindítottuk a Krypt-et), Draugluin, Antichristian és Seidemann az 1349-ből pedig belefogott a Tyrann-ba. Azt hiszem, mindössze két év kellett ahhoz, hogy visszataláljunk egymáshoz. Szükség volt arra a két évre, de aztán anélkül kezdtünk újra, hogy bárkinek is szóltunk volna. Csak a zenekar létezett, és csak mi tudtuk, hogy zenélünk, mert nem voltunk benne biztosak, hogy újrakezdjük. Szóval próbálgattunk, és két (vagy talán három) évvel azelőtt elkezdtünk zenéket gyártani a Legion Helvete-hez, hogy bárkivel is tudattuk volna a visszatérésünket.

Az utolsó teljes album az „Antiliv” volt 2015-ben. Mit emelnél ki ezzel kapcsolatban? Koncerteken hogyan álltak hozzá a rajongók?

Ez nehéz kérdés. Azt hiszem, hogy a Tsjuder dolgait illetően mi sosem voltunk igazán jók albumkészítésben. Szerintem élőben sokkal jobbak vagyunk: sokkal inkább vagyunk koncertzenekar, mintsem albumkészítők, és az Antiliv-vel kapcsolatban is ez a helyzet. Elégedettek voltunk az albummal, de talán az lehetett a gond, hogy olyan folyamat részeseivé váltunk, amelynek nem minden részletét értettük meg – így aztán ez is csak egy újabb album lett, ha a Helvegr-rel összehasonlítod, ahol a helyzet teljesen más. Az Antiliv-re kapott reakciók azonban nagyon jók voltak, és nem is tudom, hogy akkor voltak-e jobbak, amikor az Antiliv-ről, vagy a régebbi albumokról játszottunk dalokat: azt hiszem, nagyjából egyformák lehettek. Az egész nem szól másról, mintsem, hogy különféle albumokról vett különféle dalokkal jó setlist-et csinálj – olyanokkal, amik illenek egymáshoz. Szóval a reakciók eléggé rendben voltak.

Szóval ez után elég sokáig csend volt új dalok terén. Hála azonban a Season of Mist kiadónak, több érdekes kiadvány is megjelent, pl. egy DVD élő felvétellel, az első EP különleges újrakiadása és az első 2 albumot összefoglaló gyűjteményes anyag. Úgy gondolom az egy nagyon jó dolog, hogy mindez megvalósulhatott. Szeretném megkérdezni, hogy ez mind a ti ötletetek volt? Motiváltátok a kiadót ebbe az irányba, vagy eleve ők akarták ezt a sok csemegét?

A válogatások meg ilyesmik a Season of Mist-től jöttek. Megkérdeztek minket, és igen, mindez az ő ötletük volt – ami jó. A Throne of the Goat EP kivételével, mert az meg a mi ötletünk volt. Úgy döntöttük, húsz évvel később, de ugyanazon a napon felvesszük újra a Throne of the Goat dalait, mint amikor az eredeti felvételt csináltuk. A dolog megtervezésével eltöltöttünk némi időt. Nem volt nagy ügy: a próbateremben vettük fel és egészen olyanra sikerült, mint az eredeti – de mégis, meglehetősen sok idő ment el azzal, hogy összegyűjtöttük hozzá az embereket és összehoztuk. Emellett minden egyéb a Season of Mist dolga volt – de valamiképpen ők egy kis nyomást is gyakoroltak ránk, abban a tekintetben is, hogy mikor megyünk már végre stúdióba az új albummal. Ám mindig azt válaszoltuk nekik, hogy akkor megyünk stúdióba, amikor készen állunk arra, hogy stúdióba menjünk. Így hát azt jó dolognak tartom, hogy valamivel elő tudtak állni a közbülső időben. De beszéltünk arról is, hogy felvehetnénk esetleg egy EP-t vagy csinálhatnánk valamit, hiszen nyolc év az hosszú idő.

Igen, feltétlenül! Nem olyan régen jött a hír, hogy érkezik az új lemez és elénk tárult egy új klip is, ami egyébként sokaknak tetszett. Természetesen azt kapjuk a daltól, amire szükségünk van: nyerseséget, ridegséget és gyűlöletet. Az album többi dala is hasonló lesz? Kérlek, beszélj az új albumról, ami a „Helvegr” címet kapta!

Igen, úgy gondolom, hogy ez az album is olyan, mint az összes albumunk: sokszínűséget próbáltunk behozni a dalainkkal. Nem nyolcszor akartuk ugyanazt a számot felvenni, hanem – mondjuk – egy lassú számot, majd egy sor gyorsat, aztán néhányat, ami kissé thrash-esebb, megint mások meg inkább death-be hajlanak. Szóval próbáltuk érdekessé tenni őket, nem pedig ugyanazt a számot játszani negyvenöt percen keresztül. És igen, a Gods of Black Blood különleges, de mégis reprezentálja az albumot: ez lenne az egyik irány, a változatosság egyik formája (vannak persze további dalaink is, amelyek valami módon ugyanígy épültek fel). Mindig arra törekedtünk, hogy az albumainkat valami brutális durvulással – hogy úgy mondjam, teljes gőzzel – indítsuk be. Jövő héten fog az album első száma, az Iron Beast kijönni: arculcsapós, totális black metal lesz ez mondjuk a Gods of Black Blood-hoz képest. Van aztán olyan számunk is, mint a Helvegr, amely tényleg lassú – talán a leglassabb dal, amit valaha írtunk. Szóval van itt egy kevés mindenből.

Érdekesen hangzik! A felvételek kapcsán azt szeretném kérdezni, hogy kit kell megemlíteni vendégzenészként az albumon, illetve hogyan alakult a zenekari felállás a korábbi verzióhoz képest?

Igen, hát az egyik ok, amiért nyolc év telt el az albumok között az az volt, hogy megváltunk Antichristian-tól. Egy ponton ugyanis azt vettük észre, hogy eltérő irányban haladunk. Én és Draugluin mentünk az egyik irányba, Antichristian meg a másikba. Megpróbáltunk együtt zenélni, de egyszerűen nem ment, minden egyes alkalommal falnak szaladtunk, és rájöttünk, hogy így nem fogjuk tudni tovább folytatni a dolgot. Kár, mert 20 éven keresztül tagja volt a bandának és egy csomó remek dolgot csinált a Tsjuder-rel. Másrészt azonban a zenekar belőlem és Draugluin-ból állt a kezdetektől fogva, és mi… úgy értem, lehet, hogy vannak köztünk nézeteltérések, de mégiscsak ugyanazt akarjuk. És ha én letérek az útról, Draugluin megmondja nekem, hogy ennek így semmi köze nincs a Tsjuder-hez, nem illik a bandához. Szóval igen, ez volt az egyik ok, amiért nyolc év telt el. És akkor beszéltünk Jon Rice-szal, akivel korábban is már kapcsolatban álltunk. Beszéltünk róla, amikor pár éve az Államokban játszott velünk – igen, felvettük vele a kapcsolatot, és megkérdeztük tőle, hogy érdekelné-e a dolog. Érdekelte, szóval ő játszotta fel a dobokat. Vendégzenészként csak Seidemann volt itt az 1349-ből. Egyébként neki az egész folyamatban része volt: végighallgatta velünk az egész anyagot, és visszajelzéseket adott, illetve a Gods of Black Blood-ban vokálozott is. Aztán itt van még Pål, a producerünk és hangmérnökünk is, aki gitárszólózott. Ennyit róluk. A folyamatban több ember lett involválva – úgy értem, a barátaink, meg olyanok, akik a Tsjuder-ben játszottak régebben – meghallgatták az anyagot és visszajelzést adtak, de az albumon csak Seidemann és Pål szerepelnek.

Értem. Amennyire tudom, június 2-án jelenik meg a lemez a Season of Mist jóvoltából és lesznek különleges formátumok is, gondolok elsősorban a „clamshell box (cd) és a LTD vinyl box-ra, ami bónusz dalt is tartalmaz. Milyen extra dolgot kap a vevő? Mit gondolsz hány példány fog majd elkelni a lemezből?

Fogalmam sincs. A bónusz azonban eléggé király. A clamshell box tartalmazni fogja a Helvegr albumot, meg egy másik, különálló lemezt is, ami egy Bathory tribute. Öt Bathory dalt lesz rajta: Frederick Melander, a Bathory alapító tagja fog ezen az öt számon basszusgitározni. Ő volt az oka annak, hogy Bathory számokat vettünk fel: nagyon össze akarta hozni ezt a dolgot, mi meg úgy éreztük, tökéletes lenne! A többi cuccal kapcsolatban, hogy őszinte legyek, nem vagyok teljesen képben, mert annyi összevissza szervezés történt. Azt hiszem, a legjobb, ha az ember megnézi a Season of Mist-nél. Úgy gondolom, lesz ott valami poszter, meg felvarró és jelvény is. Azt hiszem, az a legjobb, ha az ember megnézi a Season of Mist webshop-ját. A Bathory tribute is megjelenik majd különálló albumként.

Igen, ez nagyon érdekes! Szerintem lehetetlen lesz ellenállni egy új Tsjuder kiadványnak, mert csalódás kizárva nálatok. Túl gonoszak vagytok ahhoz, hogy elrontsátok a jót. 🙂 A „Helvegr” albumot mennyire neveznéd gonosznak 1-től 10-ig terjedő skálán?

Úgy gondolom, ezt inkább a hallgató döntse el. Én az albumokat nem a gonoszságuk, hanem sokkal inkább a meghallgatásuk során bennem ébredő érzések alapján rangsorolom. Nem hiszem, hogy lenne olyan célunk, hogy az album annyira gonosz legyen, amennyire csak lehet. A cél sokkal inkább az, hogy mindenekelőtt élvezzük a zenét, amit csinálunk, és ezáltal reményeink szerint valamiféle érzéseket is felébresztünk az emberekben. Ez nem arról szól, hogy a lehető leggonoszabbak legyünk, hanem érzések felkeltéséről és talán arról is, hogy felnyissunk pár szemet.

Igen, feltétlenül! A merch készlet mennyi újdonsággal bővül az új album kapcsán? Mit szólsz a bőséges választékhoz? Régebben ugyanis egy zenekarnak volt egyféle pólója és kész. 🙂

Hát igen, nem vagyunk túl jók a merch-készítésben. Ha nem tévedek, a Season of Mist háromféle design-nal hozakodik majd elő. Csinálnak pólót, pulóvert és hosszúujjas pólót is. Meg hát nekünk is megvan a saját webshop-unk, ahol a saját merch-ünket áruljuk, mi, közvetlenül saját magunk. Még nincs kész, de majd mi is előállunk egy design-nal, attól függően, hogy mi jut az eszünkbe. Főként én szoktam lenni az, akinek valamilyen tervvel kell előhozakodnia, és ugyan már meg is próbáltam, de nem jött össze, mert ez is olyasvalami, mint a zenecsinálás: inspiráció kell az arculattervhez. Mi meg úgy vagyunk vele, hogy amikor merch-öt tervezünk, akkor olyasvalamit próbálunk összehozni, ami nekünk tetszik, az meg az esetek többségében visszafogott dolog. Nem valami nagy csillogó cucc, hanem egy kis logó fordított kereszttel, vagy ilyesmi, érted? De megpróbáljuk összeszedni magunkat, hogy összedobjunk valami merch-öt ehhez az albumhoz.

Melyik koncert volt az utoljára, ahol úgy láttátok igazán jól beindult a tömeg?

Nos a legutolsó koncertünk Atlanta-ban, az Államokban volt. Ott dobosként Jon Rice játszott velünk. Nem is emlékszem olyasmire, hogy valaha szar közönségünk lett volna – ilyesmi talán húsz éve volt utoljára. Úgy gondolom, minden koncerten, ahol játszottunk, nagyon is jó közönség gyűlt össze. Változó persze, de azért így van.

Az idénre tervezett koncertekről mit tudsz elmondani? Az új album kapcsán mennyi koncert várható?

Azt hiszem, ebben az évben nem sok. Most Belgiumban, a Throne Fest-en fogunk fellépni, aztán lesz pár olyan koncertünk még ezen a nyáron, amit egyelőre nem jelentettünk be, de ennyi. Az év vége felé még lesz egy turné, amit egyelőre szintén nem jelentettünk még be. Az egyetlen bejelentett dolog most Mexikó, az úgynevezett México Metal Fest. Szóval lesz pár koncertünk idén, de remélhetőleg jövőre még több. Úgy tudom, hogy még mindig nagy csúszás van a covid miatt: minden banda, akinek 2020-ban kellett volna koncerteznie, most játszik, szóval…

Szerintem a black metálhoz valahogy mindig kötődött a művészet is. Ebből gondolom a könyvek sokasága közül lehetnek nagyon érdekesek számodra. Vannak ilyenek? Mondanál néhányat?

Számomra… a helyzet az, hogy sosem érdekelt igazán az olvasás. Amikor fiatalabb voltam, azt gondoltam, hogy a Necronomicon valami nagyon érdekes és inspiráló könyv lehet, de nekem inkább a horrorfilmek jönnek be. Nem csak a filmek persze, hanem az agyam őrültségével kapcsolatos kreatív dolgok is…

Mi szokott még a zenén és a horrorfilmeken kívül érdekelni? Mennyire széles az érdeklődési köröd?

Túlzottan is széles. Túl sok mindent csinálok. Az egyik olyasvalami, amiben már vagy tíz éve eléggé benne vagyok, az a sörfőzés – elég sok időt töltök azzal, hogy mindenféle sört főzök. Meglehetősen érdekesnek találom a dolgot. Aztán szeretek elmászkálni is… nos, mondhatni, hogy a hegyek között élek, Norvégia középső részén, így aztán (főleg télen) felveszem a síléceket és felmegyek egy hegytetőre. Ez nem mindig olyan egzotikus, mint amilyennek látszik – egyszerűen csak nekiindulok, családdal meg kutyákkal, vagy csak úgy egymagamban. És hát igen, a kocsikat is szeretem, a régi, amerikai izomautókat. És van még elég sok minden… Szóval ez így túl sok…

Nos, köszönöm! Azt hiszem, sokan vagyunk Magyarországon, akik nagyon kedvelik a zenéteket – van esetleg valami üzeneted a magyar rajongók számára?

Igen, nagyon értékelem, amit mondasz, hogy kedvelitek a Tsjuder zenéjét – nagyon sokat jelent! Voltunk párszor Magyarországon és nagyon remélem, hogy hamarosan visszatérünk! Magyarország remek ország, szóval csak figyeljétek a Helvegr-t amikor kijön, az Iron Beast meg a jövő héten jelenik meg, szóval…

Ez remek, köszönöm szépen, és köszi az üzenetet is, meg azt is, hogy itt voltál velem és válaszoltál a kérdéseimre! A legjobbakat kívánom neked és a zenekarnak, és lássuk, mikor tudtok koncertezni itt Magyarországon!

Remélem!

Igen, remélhetőleg nem fog soká tartani!

Megkérem Attilát, hogy hozzon össze egy koncertet! ????

De addig is, legjobbakat neked és a zenekarnak, és köszönöm szépen az interjút!

Köszönet az idődért!

Köszi, viszlát!

Viszlát!


https://www.facebook.com/tsjuderofficial

https://www.instagram.com/officialtsjuder

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2023/05/04/tsjuder-interview/

Készült: 2023. április 13..

Kapcsolódó cikkek

TSJUDER – Helvegr

Herczeg Frigyes

Tsjuder – „Djevelens Mesterverk” dalpremier

KMZ

A Tsjuder bemutatja első új számát és közelgő albumának részleteit

KMZ

Hot News: Season of Mist news – In Solitude, Tsjuder, Nothnegal

KMZ

TSJUDER – Legion Helvete

Menegroth

Hot News – Season of Mist news: Tsjuder – Sólstafir – Esoteric – Arckanum – Misery Index – Septicflesh

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Tsjuder – Arckanum – Old Silver Key – Esoteric – Morbid Angel

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek