Interjúk

Uada Interjú

(scroll down for English Version)

Jake Superchi, az UADA frontembere levélben válaszolt kérdéseinkre.

Megtennéd, kérlek, hogy bemutatod a zenekar tagjait olvasóinknak?

Én Jake Superchi vagyok, az énekes és gitáros. James Sloan a szólógitárosunk, Ed Halpin játszik a basszusgitáron, és Josiah Babcock a dobosunk.

Miért alakult meg Uada, és miért pont latin nevet választottatok?

Az UADA 2014 októberében alakult azzal az egyetlen céllal, hogy black metal-t alkossunk és játsszunk, bármifajta zenei jellegű megalkuvás nélkül, őszinte és természetes megközelítéssel. A latin – mint tudjuk – egy halott nyelv, és ennek okán jól illeszkedik az ’UADA’ szóhoz, ami annyit jelenti, hogy ’kísértett’. A latin egyben olyan nyelv is, amelyet a black metal a 90-es években rendszeresen használt, így azt is mondhatjuk, hogy ez a mi főhajtásunk a minket ért hatások előtt.

Ki írja a zenét és dalszövegeket? Mindent együtt csináltok, vagy adott zenekartagok bizonyos feladatokon dolgoznak?

Az összes szöveget magam írom, és James-szel együtt írom az összes zenét. A jövőben, amikor teljes lesz az összhang a ritmusszekcióval, akkor az ő kreativitásukat is jobban ki fogjuk tudni aknázni.

Jake, neked sok aktív vagy inaktív zenei projektjed volt, mint a MotörThrone, a Serpent Lord, a The Dead, és a Thy Emptiness. Ezek mellett milyen igény hívta életre az Uada-t?

Fiatal éveim óta mindig is különös szenvedélyem a zene, különösen a zeneírás felől a legerősebb a vonzás. Az UADA most az egyetlen aktív projektem vagy zenekarom, és ez nagyon különleges számomra, mert ez éppen az a zene, amit létre akarok hozni mostanság. Ez egy fejlődés és korlátok nélküli előrelépés.

Honnan származik az inspirációd? Vannak olyan zenekarok, amelyek zeneileg hatottak rád?

Sok hatás ért a black metal, a heavy metal, a goth, a folk, a grunge és a punk irányából. De igazából minden, minden megihlet minket akár zenészként, akár emberként. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy saját magunkat adjuk, anélkül, hogy meg kelljen alkudnunk, vagy bizonyos szabályokat kelljen követnünk, és hogy bizonyos műfaji elvárások mentén kelljen alkotnunk. A művészet és a zene kifejezésformák, és ahhoz, hogy pontosan azt fejezhessük ki, amit akarunk, ahhoz a szabadságra az önmaga valójában van szükségünk.

Van valamilyen zenei képzettséged?

Dobosként van némi hátterem, valamint volt néhány évem a főiskolán, hogy aztán elhagyjam és munkába álljak. A munka, az iskola és a zene közötti egyensúlyozás soha nem volt egy könnyű feladat, és zene – mármint az iskolán kívül – mindig hívogatott. Tehát az a lehetőség, amit dobosként vagy ütőhangszeresként szerezhettem volna meg, nem igazán érdekelt. Black metal-t játszani gitáron, vagy a mikrofonba sikoltozni valahogy mindig sokkal értelmesebb dolognak tűnt, így ez volt a szenvedélyem. Mindig is tudtam, hogy ez az, amit az életem során csinálnom kell, tehát ez az az út, amelyet mindig követtem.

Mostanában adtátok ki a második albumotokat. Elégedettek vagytok a visszajelzésekkel és az értékesítéssel?

Úgy tűnik, minden jól megy, nem igazán tudok semmint többet mondani, mint hogy boldogok vagyunk, hogy a második album végül megjelent. Úgy gondolom, most csak az kell, hogy visszatérjünk az útra és találjunk némi időt, hogy elkezdhessük a következő albumot. Nagyon sok tennivalónk van.

Terveztek-e ‘The Dying Sun Cult’ -turnét Európában? A magyar UADA rajongók mikor láthatnak Titeket újra a színpadon?

Tervezzük, hogy visszatérünk és megturnéztatjuk az új albumot Európában, reméljük, hogy valamikor 2019 elején, de egyelőre semmi nincs kőbe vésve. Amint tudunk, visszatérünk.

Mit gondolsz a vallás és az egyház szerepéről, különösen a kereszténység szerepéről?

A nyugati parti életben a kereszténység valójában nem játszik szerepet. A szervezett egyház még mindig létezik, de ez nem valami olyasmi, ami igazán virágzik itt a nyugati parton. Ha a vallást a spiritualitás értelemében nézem, akkor semmit sem tudok ellene mondani. Bárki szabadon rendelkezhet saját személyes lelkiségével, és ez szolgálhatja vagy megerősítheti a létezés jelentőségét, ha már ezt választotta valaki. Sajnos a vallás vagy egyház eszközként szolgált, hogy igába hajtsa az embereket és a gondolataikat. Ez a félelem taktikája volt azok ellen, akiknek nincs elég erejük arra, hogy saját igazi akaratuk szerint éljék a saját életüket. Tehát nem támogatok semmilyen szervezett vallást vagy egyházat, mert az nem közvetít semmilyen felettünk álló értéket és igazságot, hanem csak a saját értékeit adja át hamis szavakat terjesztve azoknak, akik vakok és nem látnak tisztán.

Mit jelent a black metal számodra?

A black metal számomra egy szélsőséges lelki lázadás, amit a művészeten keresztül fejezek ki. Agresszió és erő az ellenszenv ellenében, a szabadság maga a kifejezésen élményén keresztül, az átállásra a konformizmusra való hajlandóság megtagadása. Ez az én művészetem, ez az életem.


Jake Superchi, front man of UADA replied or questions in email.

Would you not mind please introduce the band members for our readers?

I’m Jake Superchi, doing the Vocals and guitar. James Sloan is responsible for the Lead Guitar, Ed Halpin does the Bass, and Josiah Babcock for drums.

Why Uada has been formed, and where this Latin name came into your mind?

UADA was formed in October of 2014 for the sole purpose of writing, creating and performing Black Metal without limitation to other musical influences. An honest and organic approach. Latin as we know is a dead language which fits well with the word ‘UADA’ meaning haunted. It was also a language used heavily in the 90s era of Black Metal, so you could say in a way that it is a nod to our influences.

Who is/are responsible for writing music and lyrics? Are you doing everything together, or there are dedicated people working on given tasks?

I write all of the lyrics and James along with myself write all of the music. In the future now that we feel comfortable with a rhythm section we will be opening up more creativity to those members.

You Jake had / have many active / inactive side projects like MotörThrone, Serpent Lord, The Dead, and also Thy Emptiness I found. Was there any special need to form Uada?

Since my young years I have always had a passion for music, especially the writing side. UADA is now my sole project/band and it is special to me because it is exactly what I want to create musically at this time. It’s an evolution and progression with no limitations.

Where your inspiration is coming from? Are any kind of bands influencing you musically?

We have a lot of influences from black metal, heavy metal, goth, folk, grunge, punk and so on. It’s just everything and anything that has inspired us as musicians and people. This allows us to be ourselves within the music without having to compromise or follow certain ground rules that some genres feel are needed. Art and music are forms of expression and to be able to express exactly what we want is freedom in itself.

Do you have any kind of musical education?

As a percussionist I do have some education as well as a few years in college leaving to pursue work. Having to balance work, school and music was never an easy task and music (outside of school) was always my calling. So the opportunities I could have had as a drummer or percussionist were not what I wanted in life. Writing black metal on guitar and screaming into a microphone always somehow just made more sense, it was my passion. I’ve always knew this is what I was supposed to be doing with my life, so it is the path I have always followed.

You just released your 2nd album. Are you happy with the feedback and with the selling?

It seems to be going well, nothing much more I can say than that we are happy that the 2nd chapter has finally been released. I think right now we’re just eager to get back on the road and find some time to start working on the next. We have much work to do.

Do you plan touring ‘Cult of the Dying Sun’ in Europe? Can Hungarian UADA fans expect to see you guys here on stage again?

We are working on a return time to Europe in support of the new album. We hope sometime in early 2018, but nothing is set in stone at this time. We will return as soon as we are able.

What do you think about the role of the religion / church, especially about the role of Christianity in your life?

Living in the west Christianity doesn’t really play a role here. Organized religion still exists but it isn’t a threat or something that really thrives on the west coast. If I look at religion in a sense of spirituality then there is nothing I could really say negative about it. Anyone is free to have their own personal spirituality serve their meaning of existence if that is what they chose to do. Unfortunately religion/church has been used as a tool to enslave man and their thoughts. It has been used as a fear tactic and for those that have no strength to live a purposeful life of their own true will. So I do not support any organized religion or church for it is not the true word of something above or beyond us, yet the false words of man spreading their own agenda over those too blind to see.

What does Black Metal mean for you?

Black Metal for me is an extreme spiritual rebellion through art. It is aggression and strength in the face of adversity, freedom through expression and the unwillingness to convert, conform or be constricted. It is my art, it is my life.

WEBhttps://www.facebook.com/OfficialUADA/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Atlantis Chronicles, Uada, Kawir, Vike Tare, Ravenia, The 69 Eyes, Korpiklaani, Drakwald, Hatebreed, Flotsam And Jetsam

KMZ

Az Uada előtör a sötétségből!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek