InterjúkTop

Urachel interjú

Urachel Logo240512

Manapság az internetnek köszönhetően mindig rábukkan az ember egy-egy gyöngyszemre, főleg a black metálon belül. Az elmúlt néhány évben számtalan földalatti magyar zenére lettem figyelmes a YouTube kapcsán, ami minőségi. Igaz az Urachel zenéjét nem onnan ismertem meg, de szinte 100%-ig biztos vagyok, hogy sokan ott figyeltek fel rád először! Én úgy gondolom sikerült vájnod egy olyan rést ebben a műfajban, ahol csak is az Urachel helyezkedhet el. Szóval én örülök a megszületett daloknak. Mit érdemes tudnunk a vérfagyasztó zenédről? Mikor jött létre az Urachel? Mi fortyogott a fejedben, miért kellett ezt megcsinálnod?

Szia. Köszönöm az interjú felkérést, üdvözlöm a Kronos Mortus olvasóit és mielőtt belevágnék a válaszokba szeretném megköszönni a webmagazinotoknak a segítséget a zenéim bemutatásának támogatásában. A black metal zene szeretete nálam régre tehető, annak ellenére, hogy abszolút nem műveltem ezt a zenei stílust. Az olyan zenekarok mint a régi Venom, a Bathory, a magyar Tormentor, Fantom, Angel Reaper, a 80-as évek végén, vagy a 90-es években elindult norvég, svéd black metal bandák igen az Immortalt is beleértve, nagyon meg tudtak és tudnak fogni hangulatilag. Ezt a zenei hangulatot életérzést, próbálom a zenémmel megjelentetni a hallgató felé. A dalok írása akkor kezdődött amikor 2019-ben kiszálltam az akkori zenekaromból, elindult az ötletek készítése amikhez még próbáltam legalább énekest találni, ami nem sikerült. Különböző zenei produkció elkészítésének való felkérések is történtek közben. Ezek lemezfelvétel a Fate zenekarnak, a Mozsónak 3 dal maszterelése videokliphez, és neki álltunk a régi zenekarom a Detox együttes albumának felvételéhez, ami igen csak elvette az időt ahhoz, hogy a black metal-os anyag elkészüljön. A nagy lökést a Detox album befejezése adta ami tovább vitte a zenei lendületet és elkezdtem foglalkozni a sokak által kritizált AI képekkel. Ezek képek elkészülte is hozzájárult ahhoz, hogy a zeném olyan lett amilyen.

Rögtön azzal folytatom, hogy nagyon rövid idő alatt 2 album és egy split kiadvány jött létre! Fantasztikus ez a zenei termés nálad. Szeretnék kitérni itt arra, hogy igaz most kezdted az Urachelt, de neked a zenei múltad nagyon régre vezethető vissza. Beszélnél erről? Szerinted az elmúlt néhány évben robbant ki belőled mind az ami több éven keresztül érlelődött?

1988-ban kezdtem el zenélni, gitározni. Egy gimnazista barátommal (Bodnár Mihály) össze hoztunk egy 2 személyes punk zenét játszó zenekart, amihez hamarosan csatlakozott egy közös ismerős basszusgitáron (Tóth Attila) így 3-an játszottunk, koncerteket adtunk. Van még egy kazetta ami őrzi akkori munkásságunkat, és megemlíteném hogy 1989-ben volt egy jótékonysági koncert, több zenekaros, 314 fizető vendég volt a Műv. Házban, és nem voltak nagy nevű bandák. Mind amatőr rock, blues, punk metal zenekarok léptek fel. Ezzel a példával csak azt akartam érzékeltetni, hogy mennyire más volt akkor zenélni. Ha egy zenész jól zenélt, a közönség megnézte, élvezte a koncertet és olyan pozitív visszajelzést adott, ami rendkívül inspiráló dolog volt. Ma már sajnos örülsz ha 30 fizető vendég össze jön a legtöbb amatőr banda buliján…Visszatérve a zenei múltamra a katonaság után állt össze a Detox, sok koncertet adtunk, volt közönség, jó bulik voltak. De 95-be valami nagyon megváltozott a metál zenében, sőt az élő zene eltűnt, még nagyobb metál bandák koncertjei sem voltak Pesten sem, vagy legalább is nagyon kevés. Kellett pár év mire ez helyre állt úgy ahogy. Én is 1998-ban kezdtem el újból zenélni. Hocus Pocus néven (Bodnár Mihály-basszusgitár, Siska-dob) koncertezni de, hogy ne legyen könnyű dolgunk instrumentális zenét (Satriani, Eric Johnson dalokat) játszottunk amire itt vidéken szinte csak a zenészeket érdekelte, de őket nagyon. Utána volt egy rövid időszakom a kaposvári White Light zenekarban, majd utána 2011-ben kezdtem el egy feldolgozást játszó Pécs/Komló bandában játszani az Aiming High-ba. Ebből alakult meg a Spiritbell Pixi (ének) barátommal egy akkor még fiatal tehetséges dobossal (Heil Ákos) és a legendás pécsi Morris zenekar basszusgitárosával (Golyák Csaba) Kiadtunk egy csomó zenei anyagot. Majd a Spiritbell feloszlása után 2018-ban szálltam be a power metal játszó Windmill-be. Sok próba, koncertek de már érezni lehetett, hogy a fiatalok nem járnak nagyon ilyen buliba. Meguntam. Innen lépet be a képbe a black metal lemez ötlete. Vagyis 4 évig gyűjtögettem a zenei témákat amiből az első Urachel lemez össze állt. Ennek elkészítési lendülete vitt tovább és azért készült el ilyen hamar a második album is.

Urachel1240512

Visszakanyarodva az Urachelhez szeretném, ha beszélnénk először az első 2023-ban megjelent „Pseudomonaachia Daemonium” albumról, amelyen egy Immortal feldolgozás is helyet kapott. Gondolom nem véletlen választottad ezt a dalt? Ha skatulyázni kellene, akkor az Immortalt meg kell említenünk, mint hatás, igaz? Egyébként erről a nem olyan régen elénk tárt dalcsokorról milyen véleményeket hallottál? Gond nélkül kellően leszúrt mindenkit, hogy észrevegyen?

A Pseudomonarchia Daemonum vagy a Démonok Hamis Monarchiája először Johann Weyer De praestigiis daemonumának mellékleteként jelenik meg. Az Ars Goetiához hasonló jellegű grimoire rövidítése, tartalmazza a démonok listáját, valamint a megfelelő órákat és rituálékat, amelyekkel megidézhetik őket. Ezekből a démonokból válogattam ki párat. Nagyjából össze is jött a Pokol Hét Hercege. Belzebub – az irigység, Mammon – kapzsiság, Belphegor – a torkosság, Sathanus – a harag, Abaddon – a lustaság, Asmodeus – a bujaság és Azázél – a viszály démona (némely szöveg környezetben úgy jelenik meg mint maga a Sátán) és még egy kis démon is bekerült a nagyok közé Frucissiare, aki egy halott idéző démon a Necromancy című dal róla szól, és az album végén az Immortal- Blashyrkh (Mighty Ravendark) dala, ami egy rendkívül hangulatos szerzemény. Mikor legelőször láttam a videoklipet (ami nem most volt) nagyon megfogott maga a videó is és a dal is. Eleve adta magát az ötlet, hogy amolyan rejtett feldolgozásként rákerüljön az albumra. Ha valaki azt érzi, hogy hatott a zenémre semmi baj, megtisztelő, de olvastam olyan kritikát aki például az amerikai Absu zenekart hozta fel példaként. Bár én inkább a Venom és magyar Tormentort próbálom zenei hatásnak mondani. A kritikák amik a neten megjelentek (német, lengyel, perui webzinekbe és a Hammerworld weboldalán) 7-8 ponttal vagy annál többel jutalmazzák az albumot, a magyar webzinek is mint például ti vagy a Rozsdagyár, Rockstation, Fémforgács, Fémvár jó kritikát adott. Van olyan szerkesztő akinek az év végi listáján is felbukkant. Ami rendkívül ösztönző és nagyon megtisztelő dolog.

Urachel22240512

Ennek a folytatása olyan gyorsan jött, hogy azt hittem az előzőnek a promotálása folytatódik, de nem! „Gehenna” címmel itt van, megérkezett az újabb elátkozott Urachel nagyszerű riffekkel és kellően, mocskos, sötét, félelemmel teli vérköpet. Hogyan jött ilyen gyorsan össze? Mennyire neveznéd folytatásnak vagy másnak az itt hallható dalokat? Aki az első albumot megszerette, az a folytatást még jobban megkedvelheti? Te leginkább hogyan jellemeznéd?

Az első album régi témákból született így ezért követhette ilyen gyorsan a folytatás, mivel menet közben is csak gyűltek a témák. Az új album dalai már különálló dalok, vagyis nincs köztük olyan szoros koncepció mint az első albumnál. Megpróbáltam még szélesebbre tárni az Urachel zenéjét, rengeteg heavy metalos zenei megoldás bukkan fel a dalokba, harmóniák, iker gitárok. Van egy pár hagyományos black metalos dal is persze de a legérdekesebb szerintem a Skin-Walker (Navajo: yee naaldlooshii) ebben a dalban olyan dolgokat próbáltam beleilleszteni, ami rendkívül érdekes, főleg a dal hangulata, témái. Szerintem ez vagy nagyon tetszik vagy utálod dal lesz. Kíváncsi leszek, hogy mit szólnak hozzá majd a kritikák, ha kimennek a promó CD-k.

Urachel Bal240512

Ezután pedig hab a tortán, hogy azóta már még egy kiadvány, a szintén magyar Bállal jött ki split, amin te 1 dallal szerepelsz. „Feltörve a felszínre” címet kapta, amin a „Burial at the Sea” szám szerepel. Hol volt bennetek a közös kapcsolódási pont, hogy egyetértettetek ennek a közösködésnek a megvalósításában? Ez a legújabb szerzemények közé tartozik, ami itt szerepel? Mennyire lehet ez alapján belőni az Urachel zenéjét, aki csak ezt az 1 dalt hallja először?

Az ötletet Bálint dobta fel aki a Bál records kiadót is üzemelteti. Nála jelent meg korlátozott példányszámban, kazettán az első albumom. Gondolom innen jöhetett neki az ötlet, hogy csináljunk egy split CD-t. Érdekes összehasonlítani a két zenekart, hogy mennyivel másképpen közelítünk a black metálhoz. Az albumon szereplő „Burial at the Sea” dal szintén egy régi ötletem újra gondolása volt.

Az egyik kedvenc dalom az Iron Maiden – Rime of the Ancient marriner-je… Régóta szerettem volna csinálni egy ilyen hosszú, hasonló hangulatú dalt. Ebből az ötletből született ez a „black Maiden” ahogy én nevezem ihletésű dal. Megpróbáltam beletenni minden olyan dolgot ami jellemző az Urachel zenéjére és ez black metal-os témákon kívül a dallam, a hangulat, a metalosabb énekek.

Valószínű digitálisan jut el mindenkihez nagyrészt, de szerencsére mindösszesen 25 példányban megvehető CD-n az összes Urachel, sőt dupla CD-n is. Szándékosan ennyire kevés példányt szerettél volna? Úgy gondolod hosszú távon elég lesz ez 🙂 ? Egyáltalán van még belőle? Én azt mondom neked még idén újabb nyomást kell elkövetned, mert a te poklodhoz sokan el akarnak jutni!

Bárcsak igazad lenne. Az első lemez CD-i mind elfogytak, sokat én küldtem ki promóciós célokból. Ezért készítek most egy olyan kiadványt, ami olyan „díszdobozos” csomagolásban jön ki és tartalmazza az első és a második albumot annyi különbséggel, hogy ezeken a lemezeken nem lesznek rajta a feldolgozások. Viszont készül megint 25 db kézzel sorszámozott „Gehenna” CD, amin szerepel egy rejtett feldolgozás és vastagabb a CD füzet, amelyben benne lesznek a szövegek. Ezt főleg azoknak csinálom akik megvették az első albumot is. Egyelőre szerintem ez elég lesz, sajnos nem vásárolnak már annyira CD-t az emberek, a legtöbbjüknek CD lejátszója sincsen, nekik elég a digitális zenei hallgatás. Bár így rengeteg plusz dologtól elesnek (booklet).

Kicsit még csigázzuk az olvasókat azzal, hogy szinte megszámolhatatlan más zenei projekted van. Beszélnél ezekről néhány szóban? Esetleg ezen kívül is akarsz még újabbakat 🙂 ? Miért jó az, ha egyszerre ennyi szálat mozgatsz? Mi bennük a közös és melyik hová vezet? Milyen irányokat vettél célba?

Akkor kezdem az Anxiety Collapse-el ami egy death/thrash metal őrület, ezt a projektet közösen a Detox dobossal Siskával hoztuk össze, aki később a munka miatt nem tudta már bevállalni az első EP után (állítólag…hahaha) de szerintem csak nem bírta a tempót (Hahahaha). Így egyedül maradtam. Így készült el az első album, amit követett egy Tribute CD, amin vendégek játszanak (gitárszólók, dob, ének) velem csupa klasszikus thrash metal nótát. Most gyűjtőm az ötleteket a második albumhoz. A másik zenei projekt a Haatan. Mint később kiderült még is tudja vállalni a dobolást Siska barátom, így abban egyeztünk meg, hogy heavy/doom-os zenei produkciót rakunk össze ami jóval lassabb tempóban dolgozik. Bár az első albuma a Haatanak digitálisan és CD-n is elkészült, ami régebbi dalok újbóli feljátszása volt (1995 és 2011 közötti dalokról van szó). Ebből az anyagból még van CD, akit érdekel nyugodtan keressen meg (a YouTube-on fent van az album). Közben készül a Haatan teljesen új dalokból álló második albuma is ami már egész jól halad a nyárra tervezzük a megjelenést. Van még egy ötletem egy új projektre ami instrumentális zenei produkció lenne, egy tribute cucc olyan gitárosok dalaival mint Satriani, Malmsteen. Eric Johnson, Vinnie Moore, Blues Saraceno, Joey Taffola, ez valami hasonló lenne mint amit Szekeres Tamás csinált a Guitar Hits albumán, de, hogy erre mikor lesz időm nem tudom. Talán ha végzünk a Haatan-nal. Egyébként azért foglalkozok ennyi fajta zenével mert ezeket a stílusokat szeretem, hallgatom, érzem és maga az alkotás folyamat ami mozgat ennyire. Imádok zenélni.

Most van az a pont amikor „félve” kérdezem meg, idén várható még újabb Urachel kiadvány 🙂 ? Másként úgy is kérdezhetem, mikor lesz a folytatás? A megszokott örült tempóval jön? Mennyire változhat, mennyire lehet másabb? Mire gondoltál, miben kellene tökéletesíteni?

Nem tudom, hogy mikor lesz újból új Urachel. Lesz biztosan majd de egyelőre most hagyom hadd fussa az album a köreit, aztán meglátom. Van most másik két olyan produkció, ami leköti az időm, ha azokat befejeztem akkor lehet, hogy neki állok a harmadiknak. Hogy az idén lesz e belőle valami? Nem tudom még. A tempót szeretném megtartani, de nem minden erőt az Urachel-re fordítva.

Ezek után azt szeretném megkérdezni, hogyan jut időd ennyi alkotásra, zenéléshez? Szerinted mitől vagy ennyire termékeny? Mitől lehet benned ez a sátáni tűz?

Rengeteg ötletem volt összegyűjtve, ezeket felhasználva pörögtem fel ennyire most, hogy rá jöttem hogyan kell használni vagy kihasználni a hangomat, és felvételkor, keverésnél a stúdiós trükköket. Feladtam azt az elvemet, hogy keresek énekest. Az énekesekkel csak a baj van (Hahaha). Persze tisztában vagyok azzal, hogy nem tudok énekelni, csak vokalizálok, de szerencsére így is sok embernek bejönnek a dalaim. Meg aztán a munka mellett nincs más dolgom csak az, hogy zenéljek.

Azon kívül, hogy egyfajta csodabogárnak is nevezhetnénk, milyennek tartod magad? Szerinted milyen személyiség vagy? Hol érzed magad legjobban? Mennyire szoktad figyelni a Holdat? Milyennek találod az embereket? Mitől indul be leginkább a fantáziád?

Ha arra gondolsz, hogy sátáni rítusokat vagy szüzeket áldozok és gyertyát gyújtva kántálok, hogy úgy kerüljek a zeneszerzés állapotába ki kell, hogy ábrándítsalak. Alapjában véve már inkább otthon ülő típus vagyok, nem nagyon járok el sehová. Lehet, hogy antiszociális lettem? (Hahaha) Nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék. Egyébként a zeneszerzés folyamata elindulhat egy képpel, egy jó könyvel, vagy csak gyakorlás közben született jó gitár-riffel. Utána már, ahogy meg van a fő téma, és azt játszva hallom magamba a többi hangszert szólni. Érdekes dolog ez, de szerencsére működik. Szeretem megélni a pillanatot, hirtelen „festeni”, improvizálni. Nem minden van előre megírva a dalaimban.

Maradjunk annyiban rohad az egész világ, mindenki gyűlöl mindenkit, de a zene összefogja a maradék „értelmesebb” emberek részét. Én örülök, hogy zenélsz és megismerhetjük a zenéidet. Kell, hogy szeressenek, mert te megteszel mindent! Köszönöm a válaszokat!

Én köszönöm a lehetőséget még egyszer. Remélem tartalmas volt az interjú és minden kérdésedre tudtam kimerítő választ adni. Azok akik elolvassák és ez alapján megtalálják majd a zenémet üdvözlöm őket a kis zenei világomba. Bízok benne, hogy sok örömet okoz nekik a hallgatása, legyen bármelyik zenei produktumom. Sziasztok.


https://www.facebook.com/Urachelband

https://urachel.bandcamp.com

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2024/05/12/urachel-interview/

Kapcsolódó cikkek

Az Urachel/Bál split album „Feltörve a felszínre” címmel megjelent!

KMZ

Az Urachel második lemezének dalpremiere meghallgatható!

KMZ

URACHEL – Pseudomonarchia Daemonium

Herczeg Frigyes

Urachel – megjelent a „Pseudomonaachia Daemonium” lemez!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek