Vain Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Davy Vain válaszolt.

Davy, nem tudom megállni, hogy ne egy kis múltidézéssel kezdjem. Szerintem kevesen tudják, hogy te voltál az első két Death Angel album producere? Mesélnél erről bővebben?

Ja, az nagy élmény volt, egy nagyon tehetséges és király bandáról beszélünk, hatalmas lehetőség volt számomra, hogy producerként is szerezzek egy kis tapasztalatot magamnak, hogy később a saját anyagom jobban a kezem alatt maradjon, és egy csomó tapasztalatom lett mire lehetőségünk lett megcsinálni a No Respectet.

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a munka során?

Volt egy vicces dolog, a második albumunkat egy fantasy stúdióban vettük fel Berkley-ben, ahol voltak más együttesek is, és egy bizonyos jazz bandát totál sokkoltunk a hangerővel ahogy elmentek az ajtónk előtt és mi nagyon keményen toltuk a számokat, azt hitték hogy csak kapaszkodunk a deszkába fullra tolt erősítővel, de komolyan, hatalmas mennyiségeket ittunk kávéból hogy ébren maradjunk, nagyon hosszú órák vannak mögöttünk…

Ami a Vaint illeti, a csapat ’85-ben alakult, igaz az, hogy a tagokat kinézetük alapján toboroztad? Mikor alakult ki a klasszikus Davy Vain – Danny West – Jamie Scott – Ashley Mitchell – Tommy Rickard felállás?

Igen ez így van, de jól is kellett hozzá játszani! Egy olyan bandát akartam ami tele van rocksztárokkal, úgy válogattam hogy mindenkinek jó hosszú haja legyen, emlékszem mikor először beszéltem Westtel hogy csatlakozhatna a bandához mondtam is neki hogy kicsit aggódok hogy csak vállig ér a haja, mert azt akarom hogy minden tagnak jó hosszú haja legyen és nagyon kitegyen magért, de ő mondta hogy spanyol vér folyik benne és hogy a haja úgy nő mint a gaz, én meg mondtam neki hogy akkor meglátjuk… És tényleg gyorsan nőtt! Az eredeti felállás pont az első koncertünk előtt alakult ki amikor Jamiet bevettük és készen álltunk hogy meghódítsuk a világot ’86-ban, mindenhova posztereket tettünk ki a rajtuk a fényképünkkel, és a saját meglepetésünkre is az első koncerten minden jegy elkelt… Onnantól kezdve rakétával vezetett az út az első szerződésünkig.

A ’80-as évek közepén San Francisco (Bay Area) az amerikai thrash színtér egyik fellegvára volt, hogyan illeszkedett be erre a színtérre a Vain? Mekkora publicitást, támogatást kaptatok ekkoriban?

Segítséget SF legjobb klubbjából, ’The Stone’-ból kaptunk, ott volt egy szervező akinek nagyon bejött a demónk és látta bennünk azt az extra pluszt, úgyhogy beszervezett minket előzenekarként pár nagyobb showba. Azután jöttek a saját koncertjeink és utána egyedül a Skid Row előtt voltunk újra felvezető zenekar…

1989-ben jelent meg a briliáns No Respect, számomra minden idők egyik legklasszikusabb lemeze, azonban az áttörés elmaradt. Ennek mi volt az oka? Megkapta-e a lemez azt az elismerést, amit megérdemelt volna?

Szerencsénk volt hogy egyáltalán kijött, miután nyélbe ütöttük az üzletet az Island Records-zal, a Polygramhez kerültek, és a kiadás idején a cégen belül teljes káosz volt, igazi szenvedés volt akkor ott lenni, de ez volt az egyetlen kiadó amelyik szabad utat engedett nekünk egy ilyen nyers anyag kiadásához.

2 évvel ezelőtt a klasszikus felállás a lemez 20. évfordulójának megjelenését ünnepelte, turnéztatok is, hogyan történt az újjáalakulás? Mindvégig kapcsolatban voltatok egymással?

…Ja, évek óta barátok vagyunk és mindnyájan ugyanott nőttünk fel, szóval soha nem volt haragtartás köztünk.

Ez a turné adta az ihletet, hogy új lemezt vegyetek fel?

Teljes mértékben, minden turnén azt látom hogy a közönség egyre fiatalabb és fiatalabb, és erről az jut eszembe mikor még a No Respect előtt játszottunk klubokban az előtt a sok kölyök előtt, és tudtuk mire szeretnek zúzni, inni, vagy dugni! Miután annyit voltunk a színpadon bementem a stúdióba és arra gondoltam hogy olyan albumot kéne összedobni amire zúzni tudnak ezek az új, fiatal srácok akiknek bejön a zenénk, és a régi rajongótábor is meg lesz vele elégedve.

Mikor álltatok neki az új korong megírásának? Hogyan haladt a munka?

Az elmúlt két évben folyamatosan gyártottuk a számokat, hármat is írtunk egyszerre, szóval minden különálló szakasz frissnek hat. Így több időm maradt a szövegírásra és a vokállal kapcsolatos új ötletekre.

Milyen célokat tűztetek ki magatok elé az album megírását illetően? Gondolom nem akartatok egy második No Respectet kiadni, igaz?

Nem akartunk egy újabb No Respectet, mindig arra törekszem hogy teljesen új albumot csináljunk, de valóban egy nagyot ütő kiadványt akartam túl sok baszakodás nélkül, mint producer megmondtam mindenkinek hogy ne szarakodjanak hanem csapjanak oda keményen. Aztán kiénekeltem a belemet is, és ugyanez volt a helyzet a No Respecttel is, szóval lehet ez az a hasonló vibrálás amit hallasz.

Kinek az ötlete volt, hogy három, még a Roadcrew által rögzített nóta felkerüljön a korongra?

Igazából csak kettő van rajta, a Cindy és a Worship You… az Enough Rope egy új verzió… Újra akartam játszani a Roadcrew változatokat de annyira király hangulatuk van hogy inkább csak remixet akartam, mindkettő nagyon durván felemelő szám élő vokálokkal és imádom Adler energiáját, így ezt tettük az albumra… A rajongók pedig könyörögtek egy jobb hangzású verzióért mert már voltak korábban nem hivatalos felvételeik… Ja és az én ötletem volt…

Egyetértesz azzal, hogy egy klasszikus Vain album született, melyet a No Respect és az All Those Strangers közé lehet belőni?

Ezt nektek kell eldönteni, de én szeretem hallgatni és szerintem ez a legjobb album azok óta, sőt akár még jobb…

A húzós Triple X és a Worship You engem a Beath The Bulletre emlékeztetett, de a többi dalról is csak elismerően tudok nyilatkozni…

Ja ilyen a stílsuom.

A szövegek ezáltal is a csajok – bulizás – dugás témakörét boncolgatják vagy komolyodtál valamelyest? Ha-ha! Jut eszembe, hogy állsz a csajokkal? Ha-ha!

Meg kell hallgatni aztán meglátod… Imádom a csajokat! Ha élőben nyomod akkor mindenképpen jobb hatással van rád ha a közönség között sok a szexi csaj, jó móka ha ráérzel… Sokat dolgoztam a szövegeken és hallhatsz bennük nagyon jó üzeneteket és jelzéseket ha odafigyelsz!

A jelen Vainnel hosszú vagy inkább rövid távú terveid vannak?

Jelenleg annyi a cél hogy koncertezzünk ezzel az albummal és odategyük magunkat mint állat… ha ez célnak számít akkor ja, ez az.

Ha visszapillantasz a csapat karrierjére, lemezeire, hogyan foglalnád össze? Mi az amit manapság másként csinálnál?

Szerintem annyira vagy király amilyen jók a felvételeid és a koncertjeid, én pedig mindig totál odatettem magam, majdnem minden színpadon otthagytam a véremet baszdki, és könnyeket és verejtéket minden stúdióban… arra pedig külön büszke vagyok hogy soha nem adtuk el a lelkünket is és nem lettünk kamubanda…

Köszönöm szépen az interjút, további szép napot kívánok.

Köszönöm. ..

—————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Davy Vain.

Davy, I have to start with the past. I think only a few know that you were the producer of the first Death Angel albums. Tell us about this please.

Yea that was a great experience , and they were a very talented and cool band it was a great chance for me to get some good album credits as a producer so I could have more control over my own record when I got a deal and i did have a lot of input when we got the chance to do No Respect.

What experiences have you had throughout the work?

Well One thing that was funny was the second album we did together was done a fantasy studio in Berkley and there was other studios there also with A jazz band doing a record they would walk by our door and be shocked how loud it was because we were always blasting the tracks and they thought we were just hanging on to the board amped up but really we were drinking massive amounts of coffee to stay awake because we were doing such long hours ..

Vain formed in ’85, is it true that you recruited members based on their appearance? When did the classic Davy Vain – Danny West – Jamie Scott – Ashley Mitchell – Tommy Rickard lineup formed?

Well yes that is true but you had to be able to play too! But I wanted a band of all rock stars and I wanted everyone to have really long hair , I remember when I first talked to West about joining his hair was only shoulder length and I told him I was a bit worried about that because I wanted everyone to have really long hair and be very over the top , he replied ” I have spanish blood and my hair grows fast like a weed!” So I said will see.. And it did grow fast! The classic lineup formed right before our first gig when we got jamie to join and we were ready to take on the world in 86 we put flyers with our picture everywhere and to our surprise our first show was sold out ..It was like a sky rocket from there on till we got a deal…

San Fransisco Bay Area was the citadel of the American trash scene in the ’80s. How did you manage to fit in to this scene? Did you receive any support back then?

We did from the booker of the best club in SF “THE STONE” HE LOVED OUR DEMO AND THOUGHT WE HAD THE SPECIAL SOMETHING SO HE PUT US ON A COUPLE OF BIG SHOWS OPENING ,after that we started headlining and never opened a show again till we did the Skid Row tour…

The brilliant No Respect was released in 1989 which is the most classical albums of all time for me, however you couldn’t break through with it. What was the reason? Did the album received the worthy appreciation?

We were lucky it even came out right after we got the deal on Island record they were sold to Polygram and when it was released the company was in disarray it was a drag to be on there on that time but they were the only label that would have given us artistic control to make a record that raw.

Two years ago the classic lineup celebrated the 20th anniversary of the release of the album and you toured as well. How did you ressurrect? Have you stayed in touch all time long?

Oh yea, we all been friends for years and we all grew up in the same town so there was never any bad blood about anything…

Did the tour inspired you to record a new album?

It really did ever time we tour the crowd gets younger and younger it reminds me of when we played to the crowd in the clubs before we made No Respect , we played all the songs in front of those kids first and we knew what songs made them rock, drink, or fuck! After being on stage so much I went in the studio and really wanted this record to rock the new kids that are digging us sand I knew that old fans would still want to rock too.

When did you start to compose the new songs? How did the work go?

The last two years of and on we did the songs 3 at a time so all the different sessions have a fresh vibe.
And it gave me more time to come up with lyrics and new ideas on the tracks vocally.

What goals did you set regarding the new album? You didn’t want to release another No Respect, did you?

No, I always want to do a new record but I did want a very hard hitting record without to much fucking around as a producer I just told everyone dont fuck around just hit hard and be heavy. And then I just sang my guts out and thats what we did on NO respect so maybe thats the vibe your hearing.

Whos idea was to put the three songs recorded by Roadcrew on the album?

Well theres really only two Cindy and worship you .. Enough rope is a new version .. I was going to redo the Roadcrew versions but they have such a cool vibe i thought lets just remix them they are both one take live off the floor with live vocals and i love Adlers energy They should be heard so there on there.. And fans have been begging me for better sounding versions of the songs because they have been bootleged before …Oh my Idea…

Do you agree that we receive a classic Vain album, which we could place between No Respect and All Those Strangers?

Thats for you to say but i like listening to it and i think its the best one since then or better…

Triple X and Worship You remind me of Beath The Bullet and I can only speak highly of the rest of the songs as well!

Well thats my style

Do the lyrics follow the usual girls, party and having sex topics or you tried with some more serious this time? Haha! By the way what’s with girls? HaHa!

You have to listen and see ..I like girls! I think singing a gig with lots of sexy girls there is always more fun and brings out your best , its good work if you can get it ..I did work hard on the lyrics and there are some good messages and warnings on there if you listen hard!

Do you have long-term plans with the recent Vain?

Right now just want to tour this album and go kick some serous ass ..if kicking serous ass is a plan well then thats it…

Looking back at the career of the band, how would you summarize it? Is there anything that you would do in a different way?

I think your only as good as the records and live performance you leave behind and i always gave it my all, fuck Ive left blood on almost every stage Ive been on , and sweat and tears in every studio ..and Im proud we were never fakers or sell outs…

Thanks a lot for the interview! All the best!

Thank you…

Web: http://www.davyvain.com/

Kapcsolódó cikkek

VAIN – Enough Rope

Dr. Feelgood

Hot News – Vain finishing new album “Enough Rope”

KMZ

VAIN – All Those Strangers

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár