Interjúk

Vale Of Tears Interjú

Gratulálok az új lemezhez, nekem beverekedte magát az idei Top 10-be. 4 év után jelent meg az album, hogyan telt ez az időszak, mikor születtek meg az új dalok?

Kösz a dicsérő szavakat, és örülök annak, hogy 2009-es kedvenceid közé beférkőzött lemezünk. Négy év hosszú idő. Lehet valakinek úgy tűnik, hogy tétlen volt a banda, de persze ez nem igaz. 2005 tavaszán jött ki a Destined For Desolation albumunk. A nyári fesztiválok után pedig turnéra indultunk a Remorse, a Casketgarden és a Megazetor társaságában. Nem tudom emlékszik-e rá valaki, hogy a 3 Terror Thrashman Tour nevet adtuk az országjáró körútnak. 2006-ban kivált a bandából Nedo és érkezett helyére a felvidéki Belá Olivér azaz Oli, ismét egy tagcsere. Miért is ne?
Az új dalok megírását már elkezdtük 2007-ben, de közbejöttek magánéleti dolgok is. Zoli építkezésbe kezdett, nekem munkahelyváltásom volt 2005-ben, és mivel nem a zenélésből élünk ezért koncentrálni kellett ezekre a dolgokra is. Nehezítette a dolgunkat az is, hogy Zoli sokat dolgozott hétvégén, Oli pedig a Felvidékről jár át, és a próbákat csak szombati napokra tudtuk beütemezni. A próbaterem mélyén azért íródtak a témák, csiszolódtak a dalok. Az új lemez zenei alapja már összeállt 2009 elején. A szövegekkel voltam egy kicsit elcsúszva, de sikerült utol érni magam. Tavaly április közepén pedig bevonultunk Töfi mester stúdiójába, hogy elkezdjük az Illdisposed Inner Interest album munkálatait.

Milyenek eddig a visszajelzések? Koncertetek volt a megjelenés óta?

2009 október végén jelent meg a lemez. Még nagyon az elején vagyunk. A Hammeres ismertető és az eddig megjelent webzine-es kritikák pozitívan értékelték a lemezt. Általában az érettebb hangzást, és a változatos nótákat dicsérik. Kíváncsian várjuk a további kritikákat, mind a sajtó, mind pedig a rajongók részéről. Szívesen látjuk bejegyzéseiteket a zenekar honlapjának vendégkönyvében.
A lemezmegjelenés óta eddig három bulit nyomtunk le. 2009 novemberében voltunk Debrecenben és a felvidéki Losoncon. Decemberben pedig az ipolysági Hardfeszten jártunk. Természetesen ezeken a bulikon az új dalokra helyeztük a hangsúlyt. Elmondhatom, hogy tetszett az embereknek a produkció.

Dalszövegek terén mi van rátok hatással?

Én elég sok filozófiai művet olvastam/próbálok olvasni a mai napig is, ha a munkám engedi, és agyilag kipihent vagyok. Hatással lehet még ezen kívül egy film, vagy bizonyos érzések. Ez mindig változó. Az biztos, hogy direkt nem lehet szöveget írni. Nem volt olyan az utóbbi időben, hogy “Ná, most leülök szöveget írni”. Itt szeretném még megemlíteni, hogy új lemezünk első szövegét a Stardrive énekese Cselényi Csaba barátom írta.

A “Termination Point” elején hallható régi rádiófelvétel kinek az ötlete volt?

Ez Mike ötlete volt. Üresnek érezte a dal ezen részét. Átvitt értelemben kapcsolható a dal szövegéhez.

Van egy újra felvett szám is a cd-n, a “Lost Reality”. Miért pont ez?

A From Birth To Expiration lemezről ezt a dalt játsszuk az utóbbi három évben bulikon. Valahogy ez áll legközelebb a szívünkhöz. Nem utolsó sorban úgy vettük észre, hogy a közönség is szereti ezt a nótát. A mai füllel nem érezzük erősnek azt a lemezt. Természetesen nem tagadjuk le, de a második és az új lemez dalaira helyezzük a hangsúlyt.

Klipet terveztek valamelyik számhoz?

Természetesen szeretnénk klipet, de egyelőre nincs rá forrásunk. Amúgy nem tervezünk komoly felvételt, tehát van rá esély, hogy forgatunk a közeljövőben. Igazság szerint még nem beszéltünk róla, hogy melyik dalhoz kellene forgatni.

Olvastam, hogy Fazekas Pál otthagyta a zenekart, lehet tudni az okát? És sikerült találni valakit, vagy kisegítő dobossal nyomjátok le a dec. 29-ei koncertet, esetleg akkor még ő fog dobolni?

Az ipolysági Hardfesten még Pali dobolt. Ez volt az utolsó bulija. Nagyon sajnáltuk, hogy elment, de ez volt a döntése és tiszteletben tartottuk. Jelen pillanatban régi ismerősünk Moldoványi Jani segít ki minket, aki sokak számára a Dying Wish-ből ismerhető. Jani átmeneti megoldás. Tehát szeretném megragadni az alkalmat és felhívni a figyelmet, hogy: “Elszánt, kreatív dobost keresünk. Fontos, hogy élvezd, amit csinálsz és tetsszen a zenénk. Számunkra a távolság nem akadály. Érdeklődni lehet a zenekar elérhetőségein (info@valeoftears.hu)”.
Megemlíteném még, hogy gitárosunk Zoli ideiglenesen távol van a bandától. Babájuk született január 1-én. A fent említett Hardfest-en felvidéki barátunk Pölhös Vendi ugrott be Zoli helyett, az idei évben pedig szintén a Dying Wish-ből ismert Papp Lajos segít ki minket.

Jellemeznéd egy-egy mondattal vagy történettel az eddigi anyagaitokat?

– The Lord Of Illusion
1997 májusában döntöttük el, hogy elkészítjük az első demokazettánkat. A kazin szereplő nóták ’97-’98 tavasza között íródtak, javarészt szinti nélkül. A szövegek angolra fordítását Fodor Tamás barátunk vállalta. Sipos Katalin zenekarból való távozása és visszatérése közötti időszakban készültek el a ‘THE WAY WE’RE CREATED’, a ‘WHERE DEAD DREAMS LIVE AGAIN’, és az ‘…AND WE REACH THE VALE OF TEARS’ címû nóták. A felvételeket ’98 augusztusában készítettük el Kiss Sándor mobilstúdióssal. A nyitó ‘…AND WE REACH THE VALE OF TEARS’ címû instrumentális dalban Vidovics Tünde csellós játéka hallható. A demohoz megpróbáltunk olyan borítót készíteni, ami illik a zenéhez. A zenekari fényképet Karcag határában készítettük Németh Mihály fotóssal, melyen a karcagi kunhalom látható. A ‘THE LORD OF ILLUSION’ szeptember végén jelent meg színes borítóval, gyári sokszorosítású kazettán.

– The Curse

Két tag kiválása után új társakat kellett keresnünk a megüresedett gitáros és szintis posztra. Ujvárosi Sándor gitáros októberben, Erős Anna pedig november végén csatlakozott a zenekarhoz. Mindketten hamar beilleszkedtek a zenekarba és a régi nóták megtanulása után új dalok írásába fogtunk, melyeket ismét Fodor Tamás barátunk dolgozott át, és fordított angol nyelvre. Eltérést jelentett az előző demohoz képest, hogy a nóták szintivel íródtak. A dalok megírásához mindenki hozott ötleteket. A szövegeket Erős Anna és Kun Ádám írták. Ismét hallható volt Vidovics Tünde csellós játéka az ‘AUTUMN’ címû instrumentális dalban.
A stílus maradt, csak a nóták szerkezetében és hangulatában történt változás. A felvételek ’99 augusztusában történtek, ismét Kiss Sándorral. A borítót pedig Józsa János készítette, aki remek munkát végzett. Ja és a demo felvétele közben volt napfogyatkozás, melyet hegesztőpajzson keresztül néztünk.

– From Birth To Expiration

Elérkezettnek éreztük az első lemez megjelentetését. Persze ismét tagcsere, de hát ez így van rendjén. Ismét Kiss Sanyival dolgoztunk. A felvételek egy részét a kisúji művházban végeztük el. A lemezt a Nail Records adta ki kis csúszással. Sikerült egy túrát tennünk a Dying Wish zenekarral és az Autumn Twilight brigáddal. Sokat röhögtünk, meg voltak olyan helyek, ahol szuper bulikat nyomtunk.

– Destined For Desolation

Fránya tagcserék megint. Hmmm. Mike jobban kivette a részét a dalírásból. Ez érződik is szerintem. Sokat változott a zenénk a korai időkhöz képest. A szolnoki Denevér Stúdiót választottuk a felvételek helyszínéül. Nem bántuk meg. Töfi nagyon jó munkát végzett a hangzás terén. Kicsit hajtós volt a felvétel, mert eléggé be volt táblázva azokban az időkben a Denevér Stúdió. Volt olyan nap, amikor az éneket reggel 8-tól este 10-ig készítettük. Teljesen értelmetlen volt, el is ment a hangom utána.

Milyen feldolgozásokat játszik/játszott a zenekar koncerteken?

Jelen pillanatban nem játszunk egyetlenegy feldolgozást sem. Nézzük csak mik voltak eddig? Korai időkben volt Venom-Countess Bathory, Judas Priest-Nightcrawler, majd Hjules idején In Flames-Episode 666. Asszem ennyi volt a korai időkben. 2007-ben bekerültünk a Metalchamp pesti elődöntőjébe. Ki kellett választani egy előre megadott listából két dalt, amit fel kellett dolgozni. Ezek pedig a Placebo-Every You, Every me és a Nine Inch Nails-Head Like a Hole című dalok voltak.

Milyen bandákat hallgatsz mostanság? Milyen koncerten jártál legutóbb nézőként?

Ha jól emlékszem, akkor tavaly a pesti Nine Inch Nails bulin jártam utoljára koncerten nézőként. Szervezőként pedig a karcagi Kontrollzé buliján természetesen otthon Karcagon. Hogy milyen bandákat hallgatok? Rengeteg magyar zenekart. Zseniális a legutóbbi Cadaveres lemez, bejön a Stiff Bastard, a Blind Myself, a Casketgarden, a Locust On The Saddle vagy a Mangod Inc. Fantasztikus a legutóbbi Remorse és a Neck Sprain is. Utóbbi időben előbányásztam a régi klasszikusok közül például Dio lemezeit, de sokat forognak nálam death metal bandák korongjai is. Nagyon várom az Immolation új albumát.

Számodra mi(k) a 2009-es év albuma(i)?

Nagyon bejött az új VoiVod. Mondjuk mindig is nagy imádójuk voltam. Tetszett a Cannibal Corpse, a Suffocation, a Dyig Fetus, a Nile és a Brutal Truth új lemeze. Zseniális lett a Hordes Of Chaos a Kreator-től és a Mastodon új lemeze is nagyot üt. Ja és az új Wasp is király. Magyarok közül a Dim Vision/Nadir split királyra sikeredett és a Stiff Bastard korongja is tetszett. A Stardrive 2009-es lemeze is nagyon bejön.

Mi a foglalkozásotok a Vale Of Tears mellett?

Én a Karcagi Ifjúsági Ház igazgatója vagyok. Különböző programok szervezésével foglalkozom, többek között koncerteket is szervezünk. Mike a bankszakmában melózik, Oli pedig tanárként tevékenykedik. Zoli pedig a karcagi Művelődési Központban hangtechnikus. Van mit tennünk. Ráadásul van közte olyan melóhely, ahol hétvégén is nyomatni kell.

Van egy ‘The Valley of Tears’ c. amerikai film, láttad esetleg?

Nem láttam a filmet.

Kedvenc filmjeid?

Hú. Ez jó kérdés. Rengeteg kedvenc filmem van. Döntően a magyar filmeket szeretem, illetve a művészibb beállítottságú dolgokat. Persze szívesen megnézem és nagy kedvencem az Alien sorozat, vagy a Keresztapa trilógia. Tarr Béla filmjei nagy hatást gyakoroltak rám, ilyen például a gigászi Sátántangó, vagy a Kárhozat. Szeretem Szász János, vagy Sopsits Árpád filmjet is. Minden mennyiségben jöhet David Lynch, Luis Bunuel, David Cronenberg, Pier Paolo Pasolini vagy Federico Fellini remek alkotásai. Ja és ne feledkezzünk meg a zseniális Stanley Kubrick-ról. Mechanikus Narancs, 2001:Úrodüsszeia, szavakkal leírhatatlan alkotások.

Mik a terveitek a 2010-es évre? Turné, nyári fesztiválok, külföld esetleg?

Szeretnénk minél több bulit nyomni. Egyelőre konkrétumokkal nem tudok szolgálni. Ami biztos, hogy fellépünk a pesti MetalFesten, melyet május végén rendeznek Csillebércen. Szeretnénk egy klipet, és ősszel szervezni más bandákkal közösen egy pár állomásos túrát az országban. Elkészültek az új pólók is. Figyeljétek a honlapunkat. Találkozunk a bulikon.
Köszönöm az interjút!

WEB: http://www.valeoftears.hu/

Kapcsolódó cikkek

Undead Fesztivál 2021 – jó szervezés, jó hangulat

KMZ

Vale of Tears – Új felállás és bemutatkozó buli

KMZ

Vale Of Tears – Elkészült az új daluk!

KMZ

Koncertajánló: Christian Epidemic, Dying Wish, Vale of Tears

KMZ

Christian Epidemic, Agregator, Dying Wish, Vale Of Tears, Sollen – Koncertbeszámoló

Cryonus

VALE OF TEARS – Illdisposed Inner Interest

versus

Watch My Dying, Dim Visions, Vale Of Tears, Depths Of Desecration, Dispassion – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Karcagi Underground Inc. – Decadence, Vale of Tears, Stardrive Interjú

Forest

Decadence, Vale of Tears, Stardrive – Koncertbeszámoló

Forest

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár