Interjúk

Van Canto Interjú

(scroll down for English Version)

Helló! Üdv a Kronos Mortuson. Először is kérlek, mutasd be a zenekart olvasónknak!

Szia! Mi vagyunk a Van Canto. A Cappella metalt játszunk, nálunk ez egy dobost és öt énekest jelent. Az énekesek kizárólag a hangjukkal imitálják a hagyományos metal hangszereket, mint a basszusgitár és a torzított gitár.

Hogyan jött az ötlet, hogy a cappella bandát alapítsatok?

Az előző, “normális” bandám feloszlása után olyan zenét akartam csinálni, ami inkább énekhangközpontú. A többieket már ismertem az előző bandáimból vagy egy helyen játszottunk velük. Először nem a cappellának szántam, de végül is ebbe az irányba fejlődött.
Először csak egy projektként kezeltük. De hamar észrevettük, hogy ebben a bandában játszani rengeteg örömmel jár és ahogy egyre többet foglalkoztunk vele, úgy lett egyre komolyabb a hozzáállásunk. 2006 végére már mindannyiunk számára világos volt, hogy ez egy komoly zenekar és erre fogunk jobban odafigyelni a jövőben.

Jártatok zeneiskolába vagy volt külön zenetanárotok?

Inga és Sly (a szólóénekesek) vett néhány órát, de amúgy semmi különös. Legtöbben magunktól tanultunk zenélni. Րszintén szólva nem is tudok olyan tanárról, aki meg tudná tanítani, hogyan énekeljek gitárként!:)

Mik voltak az első reakciók, amikor megkerestétek a kiadókat vagy koncertszervezőket?

Nem kerestünk meg egy kiadót se, ők kerestek minket. Ez így nagyon jó volt! A koncertekkel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a legtöbb szervező örül, ha egy valamilyen módon különleges bandát is le tud kötni a programba.

A második lemezetek a Sony BMG-nél jött ki, de a Tribe Of Force már a Napalmnál. Mi volt az oka a kiadóváltásnak? Hogyan kerültetek a Napalmhoz?

A Hero a Sony BMG egyik leányvállalatánál, a Gun Recordsnál jött ki. A Sony tavaly úgy döntött, hogy megszünteti a Gun Recordsot. Jól éreztük magunkat náluk, de a Napalmnál is minden rendben.

A Tribe Of Force a második lemezetek, amit Charlie Bauerfeinddel készítettetek. Úgy érzitek vele tudtok fejlődni? Volt valami ötlete, javaslata a zenétekkel kapcsolatban?

Megtiszteltetés vele dolgozni. A CD-im felét ő készítette.:) Ր a legjobb élő metal producer és rengeteget köszönhet neki a banda. A Hero felvétele közben együtt hoztuk létre az A Capella metal hangzásvilágot. Az, hogy a Blind Guardiannel is dolgozik, azt jelenti, hogy tudja, hova kell rakni az éneksávokat (és elég sokat:)), hogy az megfelelő legyen. Nagyszerű fickó. Mást nem is tudok mondani.

Hogyan írjátok a dalokat? Hasonlít a hagyományos metal dalszerzési folyamathoz?

Nem annyira különbözik. Egy dallammal vagy valami jó akkorddal indítunk a zongorán vagy egy gitár riffet találunk ki. Miután a dal szerkezete meg van, a saját a cappella stílusunkba formáljuk át.

A Tribe Of Force-on már sokkal kevesebb feldolgozás szerepel. Mi volt ennek az oka? Remélem az, hogy a saját számaitok által akartok ismertté válni!:)

Nem akarjuk, hogy az emberek egy feldolgozásbandaként tekintsenek ránk. Ezek a számok elsősorban az élő fellépéseink miatt fontosak, ezért raktunk többet a második lemezre. Most visszatértünk egy normálisabb útra, 11 saját szám mellé két feldolgozás került. A kedvenc bandáink számai közül választjuk ki mindig, hogy mit dolgozzunk fel.

Hogyan vettétek rá Tony Kakkot, Chris Boltendahlt és Victor Smolskit, hogy szerepeljenek a Tribe Of Force-on? Jelen voltak a felvételnél vagy csak felvették a részeiket maguk és elküldték nektek?

Nem volt olyan nehéz rávenni őket. Már ismerték a zenekart, de az nagyszerű, hogy mindannyian igent mondtak. Felvették a részeiket és elküldték nekünk a fájlokat.

Milyen turné terveitek vannak a lemez megjelenése után? (amikor ezt írom, a honlapotok elérhetetlen)
Már működik!:)

Németországban csinálunk majd egy klubturnét főzenekarként. Azután a fesztiválok jönnek. 2010 második felében pedig megpróbálunk külföldi fesztiválokra bekerülni és előzenekarként valakit elkísérni turnéra.

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb koncertetek? Azért a 2008-as wackeni bulitokat raktátok fel a digipack verzióra, mert annyira jó volt vagy ennek inkább a fesztivál hírnevéhez van köze?

Mindkettő. A Wacken Open Air volt az eddigi legnagyobb élményünk és mindenképpen szeretnénk oda visszatérni.

Mi a tervetek a jövőre nézve? Hogy látod a Van Canto helyzetét mondjuk 2015-ben?

Hogy teljesen őszinte legyek, fogalmam sincs. Még csak 3 éve vagyunk komolyan együtt és már az is nagyszerű, amit eddig elértünk. Hatalmas öröm metalt játszani egy olyan bandában, amire figyelnek. Szóval csak többet akarunk koncertezni, hülyülni és szeretnénk barátok maradni. A többi már a metal istenein múlik.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok nektek!

Köszönjük az érdeklődést! Rakkatakka!

——————-

ENGLISH VERSION:

Greetings from Hungary!

Hi! Answers by Stef

First of all, please introduce the band for our readers.

We are Van Canto. We play metal a cappella, meaning 1 drummer and 5 voices. The singers are imitating metal instruments like bass and distorted guitars with voices only.

How did you come up with the idea to start an a capelle metal band?

After the split of my former “regular” metal band I wanted to create something vocal orientated. I knew the other members from my former bands or from sharing the stage. It wasn”t planned to be a capella at first, but evolved that way.
It was first seen as a project. But we quickly noticed that playing in this band means lot of fun, so step by step we got more serious. At the end of 2006 it was clear to everyone that this is a real band which will get the main focus in future.

Did you have any professional musical training?

Inga and Sly, the lead singers, had some lessons. But nothing special. Most of the work is self educated. To be honest, I do not even know a teacher teaching me how to sound like a guitar, haha.

What were the first reacions when you contacted labels, gig organisers?

We didn”t contact any label, but they contacted us. Good thing. Concerning gigs it”s much easier with this band than with a “regular” metal band, because the bookers are happy to have a somehow special band.

Your second album was released by Sony BMG but your new album, Tribe Of Force came out via Napalm Records. How did you end up there? What was the reason of the label change?

Our second album was released by Gun Records, a subsidiary of Sony BMG. Sony decided to close Gun Records in 2009. We were happy with Gun Records but are also happy with Napalm now.

Tribe Of Force is your second album with Charlie Bauerfeind. Do you feel you can improve by working with him? Has he had any suggestions on your music?

It”s an honor working with him. Half of the CDs I own are produced by him, haha. He is the best metal producer alive and he gave this band so much. Together with him we really defined the sound of “Metal A Cappella” during the Hero-Session. Working with Blind Guardian he knows how to put voices (and many of them, haha) in the right place. Great guy. I can”t say anything else.

How do you write the songs? Is it similar to “regular” metal songwriting?

It”s not that different from a “regular” metal band. We start with a melody or some cool chords on piano or a guitar riff. After the song structure is fixed, we arrange the song into our metal a cappella style.

Tribe Of Force cut back the number of covers. Why was that? I hope you want to be recognised by your own songs.:) What inspires you?

We don”t want to be seen as a cover band. Covers are important for our live shows, so we put some of them on our second album. Now we are back to the “regular” mix: 11 own songs and 2 covers. We choose the covers out of our favourite bands.

How did you convince Tony Kakko, Chris Boltendahl and Victor Smolski to participate on Tribe Of Force? Were they present during some point of the recording process or just sent their parts in?

It wasn”t that hard to convince them. They already knew the band and it”s a great thing for us they all agreed to join. All of them recorded the tracks by themselves and sent the files to us.

What are your tour plans after the release of Tribe Of Force? (Your website is down while I write this.)

It”s up again 😉 We will do a german headliner club tour, followed by many festivals. In the second half of 2010 we try to play some foreign festivals or support slots as well.

Which is your most memorable gig so far? Did you feature the Wacken gig because it was great (at least I enjoyed it:)) or was it due to the reputation of the festival?

Both. Wacken was the greatest experience so far and we definitely hope to come back.

What are your plans for the future? How do you see Van Canto in 2015 for example?

To be really honest I do not have an idea. We are here for about 3 years now and it”s great what we achieved so far. It”s so much fun playing in a metal band of interest. So we want to play gigs, stay friends and have fun. The rest is up to the metal gods.

Thank you for the interview and good luck in the future!

Thanks for your interest in Van Canto. Rakkatakka!

WEB: http://www.vancanto.de/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Van Canto – Listen to “Dawn of the Brave”

KMZ

Hot News: Van Canto – “Dawn of the brave”

KMZ

Hot News: Van Canto – New Album and Tour in 2014

KMZ

Hot News: Van Canto – Renew Deal with Napalm

KMZ

VAN CANTO – Break The Silence

Gwanath

Hot News – Van Canto: Peer Returns

KMZ

Tristania, Van Canto, Serenity, Xandria, Amberian Dawn – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News – Van Canto: Rock Runes of Magic

KMZ

Hot News – Van Canto: New Video and Making-Of Trailer

KMZ

VAN CANTO – Tribe Of Force

Darkjedi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z