Interjúk

Velvet Stab Interjú

Sziasztok! Igaz, nem vagytok teljesen újak, de bemutatnád egy kicsit a zenekart? Hogyan is indultatok el és mi történt veletek a megalakulásotok óta?

Üdvözlet Nektek, és az Olvasóknak!
A Velvet Stab 2002-ben alakult, ez év végén pedig már fel is vettünk egy 5 számos EP-t, amit aztán főleg promóciós célokra szerzői kiadásban terjeszteni kezdtük. A BPRNR és több koncertszervező segítségével igen sok lehetőséget kaptunk, sőt az EP kiadását egy német minikiadó, a Beniihana el is vállalta, és egész Európában terjeszteni kezdte. A kiadó is, de néhány nemzetközi koncertszervező ismerős segítsége révén többször is játszottunk Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Szerbiában. Itthon és külföldi is olyan zenekarok társaságában állhattunk színpadra, mint az amerikai Boysetsfire, Hand To Hand, Throwdown, Most Precious Blood, Zao, Undying, Ensign, Walls Of Jericho, Scars Of Tomorrow, illetve a hazai Blind Myself, Neck Sprain, Superbutt, Subscribe és a The Idoru.
Hogy finoman fogalmazzak, 2006 elején kicsit megtorpant a zenekar, az időközben hozzánk csatlakozott másodgitáros, Sági Viktor és az énekesünk Totik Zoli kilépett a csapatból. Ennek okait már számos alkalommal ecseteltük, dióhéjban annyit, hogy a négy év alatt felgyűlt emberi és zenei konfliktusokat nem tudtuk már kikerülni. Ezzel együtt Zoli belépett a projektként induló Shell Beach-be, és úgy gondolta, hogy ott sokkal inkább megtalálta a számítását, mint a Velvet Stab-ben.
Szóval hárman maradtunk, de eszünkbe se jutott abbahagyni, úgyhogy azonnal énekes keresésbe kezdtünk. Körülbelül fél év alatt, jónéhány együttpróbálás után Krausz István személyében megtaláltuk az új frontemberünket.
Ettől a pillanattól kezdve bő egy év alatt megírtuk a lemez anyagát. Ugyan elég sok számot írtunk 2006 előtt is, még a régi felállásban, azonban egy szám kivételével mind új szerzemény az albumon, gyakorlatilag majdnemhogy tiszta lappal indultunk, de ezzel együtt mégsem érezzük azt, hogy ez egy teljesen új zenekar lenne.

Nemrég jelent meg “Welcome goodbye” címmel a debütlemezetek. Mikor is rögzítettétek, mennyi idő volt mire felvettétek?

Múlt ősszel rögzítettük az érdi Bakery stúdióban. Körülbelül egy hónap alatt vettük fel, de nem egyhuzamban, megszakításokkal, szeptemberben kezdtük, és november elején vittük el a mester példányt.

2003-ban már megjelent egy kislemezetek, ami egészen jól sikerült. Miben látod a különbséget a mostani lemezhez képest?

Úgy érezzük letisztultabb, dallamosabb, rockosabb lett. Az EP-vel kapcsolatban sok kritikát kaptunk, hogy kicsit túlzsúfoltak lettek a számok. Ez egyébként mi is éreztük, de alapvetően nem ezért változott a zene, azt csináltuk, ami belőlünk jött, semmi kényszeredett változni akarás nem hajtott minket. Azzal együtt, hogy a frontemberi poszton csere történt, úgy gondoljuk az EP-nek egyfajta folytatása, kiteljesedése, finomodása lett a lemez. Azonban úgy érezzük, hogy a régi, talán new-school hard-core-nak nevezhető gyökereinktől némileg eltávolodtunk, ezért is aposztrofáljuk az albumot egyszerűen a modern rock jelzővel.

Külföldön is kisebb népszerűségre már szert tettetek a koncertek kapcsán. Mekkora nyomulás volt ezeken a koncerteken a hazaival ellentétben?

Teljesen változó, hasonló az itthon helyzethez. Akkoriban a két legjobb koncertélményünk egyike egy külföldi fellépéshez kötődik, de a másik nagyon emlékezetes fellépésünk egy budapesti buli volt.

Mennyire tekinthető véglegesnek ez a stílus, amit játszotok? Vagy pedig egyféle útkeresés is folyik még és idővel ez még formálódni fog?

Azt hiszem nagyon sok zenekar van, amelyik albumról albumra változik. Szóval nem hiszem, hogy most ezt egy folyamatos útkeresés lenne, én inkább fejlődésnek nevezném. Személy szerint úgy gondolom, hogy néha az egy stílusban megragadt zenekarok – néhány igen komolyan körülhatárolható műfajon kívül – egy idő után unalmassá válnak.

Szerepeltetek már rádió vagy Tv műsorban? Készítetek klipet valamelyik dalra?

A Civil rádió, Tilos rádió, Pararádió, Pont FM műsoraiban szerepelhettünk, nagyjából az alternatív rádiók mindegyikéhez eljutott a hírünk, amikor csakúgy keresgélünk a neten, elég sok helyen megtaláljuk, hogy játszák a számainkat. A Pont FM-en pár hete például benne voltunk a Top10-ben. Ezen túl szerepeltünk régebben – az akkor még Sun Workshop-os Pityesznek és egy közös koncertnek köszönhetően – a Viva TV-ben is, és nemrég pedig a Hálózat TV rockműsorába hívtak meg minket.
Egyébként a lemezmegjelenés után nagyon sok magazin, webzine megkeresett minket, köszönjük is nekik – Veletek együtt – az érdeklődést!
Klippet tervezünk, minél előbb szeretnénk elkészíteni, és természetesen azonnal értesítünk Titeket, ha elkészül.

Én úgy érzem, hogy külföldön egyértelműen sok rajongója van az efféle zenének, de már idehaza is egyre többen szeretik ezt a stílust. Mit gondolsz ezzel kapcsolatban?

Azt, hogy ebben igazad van, és szerintem csak örülni lehet annak, hogy egyre több jó magyar zenekar van, amelyik megszólalásában, hozzáállásában, színpadi kiállásában is nagyon hasonló, mint egy-egy külföldi. Ezt pedig megérzi a közönség is. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy még Európában, Amerikában esetleg dollármilliók állnak egy-egy produkció hátterében, itthon pedig ez egyáltalán nem mondható el, sok esetben még forintban sem. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem a Bakery stúdiónak, és Bodnár Péter hangmérnöknek, hogy profi körülmények között, igazi “nyugati” színvonalon vehettük fel a lemezünket!

A borítóhoz visszakanyarodva, minden kockában egy életképet láthatunk. Mondanál erről pár szót, hogy hogyan is tevődik ez össze?

Minden kocka egy-egy jelenet egy-egy darabja, a jelenetek mindegyike pedig szorosan kapcsolódik a lemez koncepciójához. A jelenetekről készült képek egésze a borító belsejében láthatók. Ha meghallgatjátok a lemezt, olvassátok hozzá a szöveget, akkor reményeink szerint meg fog érinteni az a hangulat, amelyet meg szerettünk volna teremteni a Welcome Goodbye-jal.

2008-ban mit várhatunk tőletek, milyen céljaitok vannak?

Szeretnénk sokat koncertezni, újra bemutatkozni a közönségnek a megváltozott felállással és az új lemezzel, bár úgy érezzük, hogy ez a folyamat már elindult, nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik hozzánk. Szervezzük, hogy minél több nyári fesztiválon felléphessünk. Mint említettük egy videoklipp forgatás is előttünk áll, és szeretnénk újraépíteni a külföldi kapcsolatainkat is.

Üzenjetek valamit a rajongóknak.

Szeretettel várunk Benneteket a koncertjeinken, Budapesten, vidéken! Addig is a velvetstab.com és myspace.com/velvetstab weboldalakon belehallgathattok a számainkba, ez utóbbin akár üzenetet is hagyhattok! És ha tetszik a zene, CD-t, sőt akár pólót is rendelhettek a weboldalon!

Készítette: NorthWar
Web: http://www.velvetstab.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek