Interjúk

Verilun Interjú

(scroll down for English Version)

A Verilun zenekar néhány éve létezik és leginkább Black/Death metal műfajban nyomul. Mikor állt össze a csapat? Mennyire alakult jól idáig a zenekar élete?

A Verilunt még 2009-ben indítottam el Sopronban az ex-Dalriada gitáros Fispán Marcival és a jelenlegi Hungarica dobos Kiss Danival. Több tagcsere után 2011-re alakult ki egy stabil felállás az Schönberger Zoltán dobossal, Varga Krisztián és Bognár Gábor gitárossal.
2014-re újra jelentősen átalakult a felállás, Bognár Gábor és Varga Krisztián távozott a zenekarból, Nagy Gábor pedig érkezett a gitárosi posztra.
Azt mondhatom, hogy a körülményekhez képest eddig viszonylag jól alakultak a dolgaink, kiadtunk egy EP-t, egy nagylemezt, leszerződtünk egy kiadóhoz, sikerült egy színvonalas videót is készítenünk. Azonban nem vagyunk teljesen elégedettek a helyzettel, szeretnénk többet koncertezni és ezáltal több emberrel megismertetni a zenénket.

Ki honnan lehet ismerős a zeneszeretők számára? Milyen céllal kezdtetek zenélni?

Sömi (Schönberger Zoltán) a Sear Bliss dobosa volt vagy 15 éven keresztül, Gábor a Septicmen-ben gitározott én pedig a Dalriada bőgőse voltam. Mindannyian már nagyon régóta benne vagyunk ebben a metal világban, eleinte rajongóként majd zenészként.

Könnyen hozzáférhetünk a zenétekhez, hiszen a Bandcamp oldalatokon minden fent van! A Sliptrick kiadótok is itt figyelt fel rátok?

Nem így történt. 2011-ben elkészítettük a Blood Moon EP-t kifejezetten abból a célból, hogy kiadót keressünk vele. Kapcsolatba léptem sok kiadóval, pártól kaptunk is pozitív visszajelzést, de a Sliptrick ajánlata volt a legkedvezőbb.

Az első album „Home For The Dead” címmel már korábban megjelent, ami nagyon reményteljes produkció. A hangzás is egészen rendben van! Mit kell tudnunk róla?

A Home For The Dead 2013 végén jelent meg. 7 szám található rajta, ezek közül 3 a Blood Moon EP-n is hallható volt, de erre a lemezre újra rögzítettük őket. Ezen a lemezen hallható először szintetizátor is a számokban, ezzel próbáltuk sűríteni az anyagot, mivel élőben az egy gitár kicsit kevésnek bizonyult.
A lemezen elsősorban a 2010 és 2013 közötti időszak ötletei kerültek rögzítésre, de főleg a Bood Moon EP-n is szereplő tételek tartalmaznak 10-15 éves témáimat is.
Zeneileg ezt a dallamos helyenként doom-os, helyenként szélvészgyors black/death irányt tűztük ki célul, és úgy tűnik, hogy ez egy jól működő ötvözet, kellőképpen változatossá teszi a lemezt és a helyenként 8 percen felüli számokat.
A szövegeket különböző dolgok inspirálták, de talán általánosságban elmondható, hogy a saját érzéseimet, egy-egy film vagy könyv bizonyos jelenetét vettem alapul, és ezeken keresztül próbáltam valami komolyabb mondanivalót közvetíteni.
A lemez felvételei a szombathelyi Q-Stúdióban és a berzencei Sasfészekben történtek Kulcsár András valamint Laki Tamás vezetésével. A hangzást is Laki Tominak köszönhetjük.

Külföldi kiadótok van és a zene szövege is angol. Úgy gondoljátok, hogy némi pluszt jelenthet ez a magyar kiadó és magyar szöveghez képest?

Az angol nyelvű szöveg nem biztos, hogy előny még külföldön sem. Nekem valahogy az angol nyelv jobban passzol ehhez a zenéhez, de egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a jövőben lesz magyar nyelvű számunk is, ha a mondanivaló azt kívánja meg.
A külföldi kiadó viszont előnyös lehet, főleg akkor, ha egy viszonylag komoly kapcsolatokkal, terjesztői hálózattal rendelkező kiadóról van szó, mint a Sliptrick. Ez egy USA-beli székhellyel rendelkező kiadó, aminek van kirendeltsége többek között Olaszországban és Svédországban is, ezért bízunk benne, hogy megfelelően tudják terjeszteni az anyagainkat.

Augusztusban egy érdekes dologgal álltatok elő, méghozzá egy Nick Cave And The Bad Seeds feldolgozással, amelyhez videoklip is készült. Honnan jött az ötlet? Eddig milyen a sikere?

Szeretem az eredeti számot, nagyon jó hangulata van, a szövege pedig teljesen metal. Ezen kívül nagyon szeretem azokat a feldolgozásokat, amikor egy számot egy adott műfajból átültetnek egy teljesen más műfajba, nagyon érdekes dolgok sülhetnek ki belőle. A Blood Moon EP-re is készítettünk egy feldolgozást, Mike Oldfield-től a Shadow On The Wall-jának készítettük el a metal verzióját.
A Where The Wild Roses Grow-hoz már 2010-ben összeálltak a fő riffek, de most jött el az idő, hogy teljesen összerakjuk ezt a számot. A legutolsó gitároscsere után, amikor Gáborral kialakult a jelenlegi felállás úgy gondoltuk, hogy új számok írása helyett összerázódás céljából készítünk egy feldolgozás lemezt. Össze is szedegettük a feldolgozandó nótákat, de végül úgy döntöttünk, hogy a lemez helyett inkább csak egy számba és a hozzá tartozó videóba fektetjük az energiát és a pénzt. És mivel ennek a számnak már megvolt a váza, adott volt, hogy ezt fejezzük be.
Az eddigi visszajelzések nagyon jók, még teljesen meglepő helyekről is kapunk pozitív kritikát. Vannak természetesen negatív visszhangok is, amikből akár tanulni is lehetne, de például amikor valami teljesen érthetetlen módon Rogán Antalt is megemlítik egy kritikában, azt nem nagyon tudjuk hova tenni.

A korábbi dalokhoz képest eltér ez a dal, mivelhogy feldolgozásról beszélünk. Viszont nagyon jól fekszik nektek ez a kicsit gótikusabb dolog. Mit gondolsz erről?

Nem nagyon akarunk elmenni gótikus irányba, és női éneket sem tervezünk az új számokhoz. Annyiban passzolhat ez a szám a jövőbeli elképzelésekhez, hogy nagyon sok fogós dallamot szeretnék, egy hangulatos zenét, de meghagyva a súlyosságot, keménységet is. Szerintem ezt ebben a feldolgozásban sikerült is elérnünk.

A vendégénekes hölgyről mit kell tudnunk? Hogyan jött ő a képbe?

Járfás Sziszyt kértük meg, hogy énekelje fel a női részeket. Sömi ismerőse, ő cserkészte be erre a feladatra, és szerencsére Sziszy el is vállalta. Nagyon passzol a hangszíne erre a szerepre, mint ahogy egyik ismerősöm mondta, olyan őzikés hangja van, és nekünk ide pont ez kellett.

Ezután hogyan tovább, mik a tervek? Koncertezni mennyire sikerül?

Itt az ideje, hogy nekiálljunk az új daloknak. Szeretném, ha jövőre kijöhetnénk valami anyaggal vagy egy újabb EP vagy egy nagylemez formájában. Ezzel párhuzamosan pedig szeretnénk minél többet koncertezni is nem annyira a mennyiséget, hanem inkább a minőséget szem előtt tartva.

Legjobban minek örülnél, ha megtörténne a zenekarral kapcsolatban?

Rövidtávon egyértelműen annak, ha ezzel az új videóval sikerülne felhívni annyira magunkra a figyelmet, hogy komolyabb hazai és külföldi koncertekre és fesztiválokra is sikerülne eljutnunk idén és jövőre. Illetve még az is nagyon jó lenne, ha sikerülne az új lemezzel az elképzeléseinket maradéktalanul megvalósítani.

Mit üzentek a rajongóknak?

Csak azt tudom itt is üzenni, amit már máshol is üzentem: hallgassatok több metal-t élőben! Menjetek el minden koncertre, amit a közelben-távolban szerveznek, hiszen így ti is olyan élményt kaptok, amit nem kaphattok meg otthoni zenehallgatás közben. Ti pedig ezt az élményt azzal viszonozzátok, hogy megjelenésetekkel motivációt adtok a zenekaroknak a további munkához, újabb számok írásához, újabb koncertekhez, amire aztán újra elmehettek. 🙂

Köszönöm a válaszokat!

———————————–

ENGLISH VERSION:

Verilun have been around for a couple of years now, and you guys mostly play Black/Death Metal. When did the band get together? How has been your road so far?

I have launched Verilun in 2009 with ex-Dalriada guitarist Marcel Fispán and Dani Kiss on drums who is playing in Hungarica currently. After several changes the line-up got stable in 2011 with Zoltán Schönberger on drums and Krisztián Varga, Gábor Bognár on guitars.
The line-up changed significantly by 2014, Krisztián Varga, Gábor Bognár left the band and Gábor Nagy replaced them on guitars.
I can say that considering the circumstances we have we are doing well. We released an EP, an LP, signed with a multinational label and we could manage to make a video in a high standard. We are still not fully satisfied with the situation, we’d like to perform live more to let more people get to know or music.

Where can the members be familiar from for the lovers of music? Why did you guys start playing?

Sömi (Schönberger Zoltán) has been the drummer of Sear Bliss for about 15 years, Gábor came from Septicmen and I used to play in Dalriada. We have been participating in this metal world for a long time starting as a fan and acting as a musician now.

Your music is easily accessible, as all your material are up on your Bandcamp page! Did you raise the attention of the label Sliptrick there, too?

No, it was not the case. We released Blood Moon EP in 2011 with the specific purpose to look for labels to sign to with it. I contacted several labels, received positive feed-back from some of them, and the offer from Sliptrick was the best.

Your first album has been released under the title „Home For The Dead”, and it is a really promising production. The sounding is pretty neat, too! What should we know about it?

Home For The Dead has been released in 2013 with 7 tracks on it. There are 3 songs already released on Blood Moon EP, we recorded and mixed all of them again. We used keyboards the first time on this album in order to make the sound denser, because we consider our live sound a little bit thin having only one guitar.
This album contains ideas mostly coming up during the period from 2010 to 2013, but the songs already released on Blood Moon EP include some themes of mine which are 10-15 years old.
Concerning music, we wanted to go to the direction of this sometimes doomy, but sometimes very fast black/death style, and it seems this mixture is working well providing a certain level of diversity to the album and the songs with a length of more than 8 minutes in some cases.
Lyrics were inspired by different things, but in general I took my own feelings, certain scenes of movies or books as the basic, and through this I wanted to transfer deeper, more serious messages.
Recordings were done in Q-Studio in Szombathely by András Kulcsár and in Sasfészek in Berzence by Tamás Laki. The final sound was engineered by Tamás Laki.

You are signed to a foreign label, and your lyrics are in English, too. Do you think it is a plus compared to a Hungarian label and Hungarian lyrics?

I’m not sure that English lyrics give any advantage even out of Hungary. For me English language fits better to this music, and even it might be possible that we’ll come up with some Hungarian lyrics in the future if the message of the song requires it.
To sign with a foreign label may mean some plus especially if the label has some good relationships and distribution network like Sliptrick has. It’s a record company with a headquarter in the US and some offices in different locations like Italy and Sweden. So we do hope they can distribute our staff well.

You’ve come up with an interesting thing in August, namely a Nick Cave And The Bad Seeds cover song, for which you have even shot a video clip. Where did you get the idea from? How successful has it been so far?

I like the original song, it has a very good atmosphere and its lyrics are full metal. In addition to this I like those covers very much when a song from a certain genre is transferred to a completely different style of genre, the result could be very interesting. We made a cover to Blood Moon EP, we prepared the metal version of Shadow On The Wall from Mike Oldfield.
The basic themes for Where The Wild Roses Grow have been worked out already in 2010, but the time has come only now to complete this song. After the last line-up change when Gábor arrived the band we came up with the idea to create a cover album instead of creating a new stuff with brand new songs in order to get to know each other musically. We collected all the songs we wanted to make, but finally we decided to complete only one song and make a video for it rather than spending energy and money to release the cover album. And since we already have the frame of this song we decided to finis hit and make the video for it.
The reviews so far are very good, we received a positive feed-back even from unexpected directions. There are of course negative opinions too, from which we may learn, but when Antal Rogán is mentioned in a review which makes no sense at all, we don’t know how to consider it.

The song is different than your previous material, as it is a cover song. Still, this Gothic style suits you pretty well. What do you think about this?

We do not want to change towards this gothic direction and we do not plan any female vocals for our new songs. This song may fit to our plans for the future just because we want to have a lot of melodies added to our new songs on addition to keeping the hardness and massiveness of the music. I think we managed to achieve it in this cover song.

What should we know about the female guest vocalist? How did she get into the picture?

She’s called Sziszy Járfás, we asked her to sing the female parts in this song. She is an acquaintance of Sömi, he persuaded her to join us for this time and we’re lucky because Sziszy said yes. Her voice suits very well to this role, one of my friend said, her voice was like the voice of a little roe and we needed exactly this style here.

What’s your next move, do you have any plans for the future? Will you guys be playing gigs?

It’s time to start writing new songs. It would be great to release a new stuff next year either an EP or an LP. Parallel to this we’d like to play as many gigs as possible by focusing rather on quality than quantity.

What would be the best thing that could happen to the band?

Short term it would be great if we could draw attention to the band with this new video in order to be able to get invitation to prestigious concerts and festivals in Hungary as well as abroad still this year and next year. Additionally it would be good too if we could completely realize our ideas regarding the new album.

What do you guys have to say for the fans?

I could just say what I’ve already said on other forums: guys, please, listen to live metal music! Go to all the gigs organized near and far, because you’ll experience something what you cannot do by listening to music at home. You can say thank you to the band by visiting the show thus motivating the band to go on, write new songs, and play more gigs which you can visit again. 🙂

Thank you for the answers!

WEBhttp://www.verilun.com/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

Verilun – Where The Wild Roses Grow (Official video)

KMZ

Smici 50 – Akela, Bloody Roots, Verilun – Koncertbeszámoló

KMZ

Hot News: Verilun release date set for December the 23rd

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek