Virrasztók Interjú

(scroll down for English Version)

Scrofa, a halottidéző (ének, tekerő) válaszolt kérdéseimre.

Üdvözlet! Köszönöm, hogy elfogadtátok a megkeresést. Mi a helyzet mostanában a Virrasztók háza táján?

Köszönjük a megkeresést! A zenekar éppen gőzerővel dolgozik azon, hogy bekerüljön a hazai popzene fősodrába, készül a Shakira tribute show-nk, amivel a kereskedelmi televíziókban fogunk kaszálni, dizájner csapat tervezi a fellépő ruhánkat az Eurovíziós Dalfesztiválra, és sorshúzással most döntjük éppen el, hogy a csapatból ki milyen főzőműsorba, valóságsó-zártosztályra, tv-s válogató-zsűrihakniba megy el. Ha-ha-ha!! De ha mindez nem valósul meg, akkor maradunk a zenélésnél. Készülünk a Rockmaratonra, dolgozunk egy klip-trilógián, és már gyűjtjük a muníciót a következő albumhoz.

Egy éve jelent meg második nagylemezetek, a minden szempontból érettebbnek tekinthető Memento Mori. Milyen volt a lemez fogadtatása? Hogy fogyott a cd?

A CD-t elkapkodták, mint a cukrot. A közönség vásárlókedvét csak a vásárlóereje múlja felül. 🙂 De komolyra fordítva, a lemezt szinte osztatlan elismeréssel fogadta mind a szakma, mind a rajongók. Sikeresnek ítéltük a Hammer mellékleteként való megjelenést, ez sokat lendített a Virrasztók ismertségén, és annak ellenére, hogy több ezren ingyen hozzájuthattak a koronghoz, az eladás is csordogált.

Eddig egy klipetek készült el, még az első lemezre. Ha jól értesültem, nemrég forgattatok több klipet is a második koronghoz. Mely dalokra készültek a klipek, mikor lesznek láthatóak?

Egy trilógia utómunkálatai folynak, a Halálmadár, Az én időm és a Gyász című dalok felhasználásával. Terveink szerint ezzel a klipcsokorral indítjuk majd az őszi idényt.

Van konkrét története is a klipeknek vagy csak zenekari jelenetekről van szó? Mit lehet még tudni a klipekkel kapcsolatban?

Nem konkrét sztori köré szerveződik a vizuális megjelenés, inkább hangulatfestő eszközökkel operáltunk. A személyes gyász fájdalma, a veszteség magánya, az elfogyó idő érzése az, ami szándékunk szerint átjöhet majd a vizualitáson. És persze cél, hogy a zenekart is megismerjék a videomegosztó netes közösség tagjai Bélapátfalvától az óperenciás tengeren át „far far away”-ig.

Tavaly év végén kilépett a zenekar addigi énekesnője, Papp Orsi. Ennek mi volt az oka?

Semmi drámai. Másfelé kanyarodott a pályája és az érdeklődése. Megvárta, míg megtaláljuk az utódját, és barátsággal váltunk el.

A helyét egy másik fiatal hölgy vette át, aki a februári, Nevergreennel közös koncerten debütált és azóta felkerült egy rövid felvétel is tőle a netre. Kérlek, mutasd be az új tagot!

Angelina mohácsi lány, népdalénekléssel is foglalkozik, nagyon fiatal és nagyon tehetséges. Jelentkezett arra a felhívásra, amit közzétettünk énekesnő-ügyben, és amint meghallgattuk, döntöttünk is. Érzékeny, autentikus népi ízű hangja van, valami speciális vibrátóval, ami különös drámaisággal színezi az énekét.
Rövid idő alatt betanult, ripsz-ropsz átvette az egész repertoárt, és mind szakmailag, mind emberileg beilleszkedett a csapatba. Családtag lett.

Egyébként a pécsi Nevergreenes buli lehetősége hogy adódott? Nekem, mint a közönség egyik tagjának, nagyon bejött az a koncert. Ti milyennek éreztétek?

Szerintünk is nagyon jó koncert volt. Miklóssal és Bobbal nagyon régen jóban vagyunk, kerestük a mikéntjét az együttműködésnek, a Nevergreenhez stílusban is illeszthető a Virrasztók, és ugye nekünk hazai pálya volt a pécsi. Így kezdődött, és folytatódik is a közös munka, a Zúzdában is együtt játszottunk, Rockmaratonon is előttük leszünk, és az őszi szezonban is szeretnénk velük menni egy-két helyre.

Hogy sikerült a Nevergreennel közös pesti bulitok?

Jól éreztük magunkat, a közönség is remek volt.

Az utóbbi időben ezeken kívül nem volt túl sok koncertetek, ennek mi volt az oka?

Nehéz koncertet szervezni. A stílusunk sem kompatibilis mindenhova, és a helyek száma is csökken. Érződik a recesszió. Emellett egy klip-trilógián dolgoztunk, ami hamarosan látható lesz majd a neten. A Halálmadár – Az én időm – Gyász trió képi megfogalmazása után a Szigeti veszedelem is vizuális köntöst kap majd.

Mi a helyzet a soron következő lemezzel? Készülnek már az új dalok?

Gyűjtjük a témákat, mind zeneileg, mind szöveg-tartalmában. Vannak remek ötleteink.

Eddigi lemezeiteken mind a halállal kapcsolatos általánosabb, mind pedig konkrétan, egy vagy több (létező/történelmi) személlyel kapcsolatos témák is voltak. Ez megmarad az új lemezen is? Vannak már konkrét daltémák és szereplők?

Igen, a koncepció marad. Megidézünk személyeket, történeteket, legendákat. Például a pécsi fejnélküli török asszony történetét, az átokfalvi mészárosét, benézünk az élve eltemetett ember koporsójába, és megszólal majd az albumon a lélekharang. Valószínűleg helyet kap majd egy népballada és egy-két népdal-ihletésű darab.

Az előző anyagon kicsit kisebb szerepet kaptak a népi hangszerek (például nem volt tekerő a lemezen). Ennek mi volt az oka? Az új album ez ügyben milyen lesz?

Olyan sok mindent szerettünk volna beletenni a dalokba, ami kaotikussá tette volna a zenét. A stúdióban ezért egyszerűsítettünk sok mindent. Kiestek elektronikus részek, effektek, és ennek az egyszerűsítésnek esett áldozatul a tekerő is, amely megmaradt koncert-hangszernek. A következő album írásánál gondolunk majd erre, és eleve szellősebben szerkesztjük a szólamokat, így szóhoz jut majd ő is.

Mikor vonultok stúdióba és mikor jelenhet meg leghamarabb a harmadik korong?

Jelenlegi terveink szerint a télen fogjuk összerakni, tavasszal felvenni az anyagot. Nyáron vagy ősszel lesz kézzel fogható az új album. Ha nem lesz világvége.

A zenekar FB oldalán kiírtatok egy kérdést, hogy hol legyenek koncertjeitek. Milyen jelentősége van a szavazásnak?

Gyakorlatilag nem sok. Teszt arra vonatkozóan, hol mennyire vagyunk ismertek.

Egy kicsit avassatok be, hol fogtok virrasztani a közeljövőben? Várható aktívabb koncertszezon is?

A Rockmaraton a következő állomás, aztán egy kis pihenő következik. Szeptembertől aztán nagyon sűrű ősz elé nézünk. Szervezés alatt van egy kis túra Szlovákiában és Csehországban, a Niburtát kísérjük turnéjuk számos állomásán, visszatérünk Erdélybe, ellátogatunk sok hazai klubba, és főidényünk lesz a Halottak Napja környéke, amikor sorra tartjuk a virrasztásokat.

Köszönöm az interjút! Végül mit üzentek a Kronos Mortus olvasóinak?

Lehet, hogy idén decemberben világvége lesz. Használják ki jól a hátralevő időt! Érezzék jól magukat! Így ha jön az apokalipszis, megnyugodva dőlhetnek hátra. Ha meg nem jön, annál inkább! 🙂

—————————————

ENGLISH VERSION:

Scrofa, the Conjurer of the Dead (vocal, hurdy-gurdy) answered my questions.

Greetings! Thanks for accepting my interview. How goes it around Virrasztók recently?

Thank you for seeing about! The band is working with full blast on getting into the mainstream of the Hungarian pop music, our Shakira tribute show is under construction by which we’ll profit in the commercial TV channels, a designer group is working on our costumes for Eurovision Song Contest and at the moment we’re deciding with balloting, which band member will go to which cooking show, reality-insanity show and Got Talent-craziness, ha-ha-ha!! But if these aren’t successful, we will continue on the path of musicians. We’re preparing for Rockmaraton, working on a music video trilogy and collecting ammo for the upcoming album.

Your second album, Memento Mori, which is more mature in every way, was released a year ago. What kind of reactions did you get for this release? How many CDs did you sell?

They snap up the CDs as candies. Only the spending capacity compares with the buying mood of the audience.  But to be more serious, almost all of both the reviewers and the fans regarded the album with positive recognition. We also think, it was successful to release as supplement of HammerWorld magazine, this made Virrasztók better known and in spite of that many thousand people got the album for free this way, we also sold some CDs.

You shot one music video for the first album up to now. If I know well, you’ve shot more videos for the second release. For what songs did you make them and when will they be published?

The mastering of a trilogy is under process using the songs Halálmadár (“Bird of Death”), Az én időm (“My time”) and Gyász (“Mourning”). We’re planning to start the autumn season with this bunch of clips.

Do the clips have particular stories or they are just band-scenes? What other info should we know about them?

No, there are no particular stories in the visual appearance, we rather used emotive instruments. The pain of personal mourning, the loneliness of loss, the feeling of wasting time; these are the things you will feel from the visualisation as we hope. And of course we’d also like to be better known among the members of the video-sharing net community from the last Hungarian village, through the biggest seas to the lands “far far away”.

At the end of last year, the former female vocalist, Orsi Papp left the band. What was the background of this event?

Nothing dramatic. Her career and interest turned to other direction. She had waited until we found her successor and we seceded as friends.

She was replaced by another young lady, who was introduced in February, at the gig with Nevergreen and then a short song was released online with her vocals. Please say some words about her!

Angelina is a girl from Mohács, one of her hobbies is folk singing, she’s very young and very talented. She put in for the call of female vocalists and when we listened to her, we decided immediately. She has a sensitive, authentic folkish voice with a unique vibrato which colours her singing with a special dramatic taste.
She learnt the whole repertory quickly and both as musician and person she belonged in the group. She became a family member.

By the way how did the opportunity of this gig with Nevergreen in Pécs come? For me, as member of the audience, it was a great concert. How did you like it?

In our view it was a very good concert, too. We are on good terms with Miklós and Bob for a long time, we were looking for the opportunities of the cooperation, Virrasztók fits Nevergreen in style, too and Pécs is our hometown. So this is how the cooperation has started and we’re continuing it, we also played together in Zúzda club, Budapest and we’ll play before them at Rockmaraton, too and in the autumn, we’d like to support them in a couple of places, too.

Up to now you had a gig with them also in Budapest. How was it like?

We liked it, the audience was also gorgeous.

Recently you had only a few gigs, what was the reason of this?

It’s difficult to organize concerts. Our genre isn’t compatible everywhere and the number of the clubs is decreasing. We can feel the recession. Along with these we were working on a clip trilogy which will be online soon. After Halálmadár – Az én időm – Gyász trio Szigeti veszedelem (“Peril of Sziget”) will also get a visual dressing.

What’s about the next album? Are you working on the new songs yet?

We are collecting our themes, both musically and lyrically. We have great ideas.

On your first releases the topics were about death, both in a general way and in particular ways as stories of (fictive/historical) characters. Will this be the same in the upcoming album? Do you have actual themes and characters?

Yes, the conception will stay. We’ll evoke people, stories and legends. For example the story of the headless Turkish lady of Pécs, the butcher of Átokfalva, we’ll look in the coffin of the man who was buried alive and soul-bell will also toll on the album. There’s a chance that a folk ballad and one or two folk song inspired tracks will take place on the album.

On the latest material, the folk instruments played fewer role (for example, there was no hurdy-gurdy on it). What was its reason? How will it go on the new album?

We’d like to add so many things to the tracks that it would make our music chaotic. So in the studio we simplified many things. Some electronic parts, effects were dropped out and hurdy-gurdy was the victim of this simplifying, too. It remained a live instrument. When we’re composing the new album, we’re thinking of these and we’ll write the parts breezier ab ovo, so hurdy-gurdy will play role again.

When will you go to studio and what is the earliest release date of the third LP?

Actually we’re planning to put it together in the winter and record it in the spring. The new album will be released in next summer or autumn. If there’ll be no apocalypse.

You asked a question on FB about where your shows should be next time. Has this poll any importance?

Practically not much. It was a test about where how much we’re known.

Please say some words about your gigs in the near future? Will there be a more active concert period too?

We have our next gig at Rockmaraton, and then there’ll be a short breaking-off. From September we’re going to have a crowded autumn. There’s a small tour in Slovakia and Czechia under organizing, we’ll support Niburta on their more stops, return to Transylvania, visit many Hungarian clubs and our main season will be around All Souls’ Day, when we’ll hold vigils day by day.

Thank you for the interview! What do you want to say to the readers of Kronos Mortus at last?

Perhaps doomsday will come this December. Make the best of the rest! Enjoy your time! So if apocalypse comes, they should calmly sit back. If it won’t come, it’ll be even better! 🙂

WEBhttp://www.virrasztok.hu/

Kapcsolódó cikkek

Folk & Gothic Prayer @ S8 Black | Virrasztók | Zizzy Vision | Guruzsmás | The Parameters

NorthWar

VIRRASZTÓK – A Halál Színei

ST. Toma

Folk Farsang: Korpiklaani, Metsatöll, Silent Stream Of Godless Elegy, Avven, Virrasztók, Niburta, Ankh – Koncertbeszámoló

ST. Toma

In Fine Tempus – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Virrasztók – Világvége

NorthWar

Folk-Metal Underground Extravaganza – Koncertbeszámoló

ST. Toma

SamhainFest Hungary 2012 – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Virrasztók – Memento Mori! kliptrilógia

NorthWar

Virrasztók hírek

NorthWar

Virrasztók – Pályázat

NorthWar

VIRRASZTÓK – Memento Mori

ST. Toma

Korpiklaani, Eluveitie, godnr.universe!, Virrasztók – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Virrasztók Interjú

NorthWar

VIRRASZTÓK – Az Emlékezés Órája

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár