Interjúk

VL45 Interjú

A kérdésekre Szabó Dávid válaszolt.

Sziasztok, VL45! Mit takar a név, kik alkotják a zenekart? Ki honnan lehet ismerős a zenerajongóknak?

Sziasztok, Kronos Mortus!
A zenekar eredeti neve Vegetatív Labilitás volt, ami egy idegrendszeri betegség. Amikor a banda megalakult, akkor ez kellőképp jó ötletnek tűnt, de eljött az az idő is, amikor már cikinek éreztük és a zenei tudásunk is fejlődött annyit, hogy valami komolyabb nevet válasszunk. Megtartva a két kezdőbetűt, hozzácsapva a 45-öt, úgy gondoltuk sikerült valami frappánsat kiötleni, mivel azt hittük, a VL római számokkal 45-öt jelent. Később ráébresztett minket valaki, hogy tévedtünk, mert a 45 helyesen XLV lenne.
A név tehát egy tévedés, de már annyira megszoktuk, úgy a szívünkhöz nőtt, hogy nem tudunk és már nem is akarunk változtatni rajta. Valahogy nem tudnék kiállni a színpadra és azt mondani, hogy például: “Sziasztok, mi vagyunk a Vagina Lickers”…vagy valami ilyesmi:)
Azóta egyébként egyikünknél már diagnosztizálták is a fent említett betegséget és a 45-ös szám is elkísér minket az élet minden területén.
A zenekar riffgyárosa Botka Zsolt, nős, 1 gyermekes, törvénytisztelő budapesti lakos. A vastagabb húrokat Mészáros-Komáromy Dénes kezeli, aki a Mikszáth Téri Galambok nevű bandájával is húzza a talpalávalót. A dobok mögött Apró Antal “Tonya” ül, ő a Saint Petrol-ból lehet ismerős. Engem Szabó Dávidnak hívnak, a VL-en kívül a Haelo-ban és az Incubus Cover feldolgozózenekarban énekelek.
Amúgy a Kronos Mortus neve mit takar? Próbáltam rákeresni a neten, de semmit nem találtam.

A megalakulásotok elég régre vezethető vissza, de még csak most jelent meg a bemutatkozó albumotok. Mi ennek az oka? A két korai demó mennyire lett terjesztve? Hogyan értékeled a demós korszakotokat?

Valóban, a megalakulás kb. 2001-re tehető. 2002-ben kijött egy négyszámos demó, ami bejárta a hazai underground sajtót. Furcsa módon ezután nem a szekér beindulása következett, hanem egy kétéves énekes nélküli stádium, igaz ennek abszolút magán jellegű és nem szakmai okai voltak.
Én 2004 tavaszán kerültem képbe és mivel a fiúk nem semmittevéssel töltötték ezt a két évet, hamarosan előrukkoltunk két új számmal. Ezután sok koncert következett, de az újabb lépcsőfokot, a lemezt nem kapkodtuk el. Kellett ez az idő ahhoz, hogy összeérjen az anyag.
A nagy késlekedésnek persze voltak, vannak hátrányai is: nem játszhattunk a korábban megszokott fesztiválokon, klubkoncertekre sem hívtak minket annyiszor, sokan már temették is a VL45-öt. A most megjelent lemezzel remélhetőleg rácáfolunk minden ilyen jellegű híresztelésre.

Inside The Dice az új album címe. Jó hangzást, szép csomagolást és angol szöveggel ellátott dalokat kap a vásárló. A 11 dal stílusáról mit mondanál? Hogyan jellemeznéd a zenéteket?

Talán az a legjobb megfogalmazás, amit egyszer a “Tues-die” programfüzet ajánlójában olvastam saját magunkról, miszerint “a VL45 zenéje egyszerre komplex és slágeres”. Esküszöm, nem én írtam azt az ajánlót:), de szerintem eléggé találó.
A zenei stílusra azt szoktuk mondani megfejtésként, hogy ilyen ősrock alapokra épülő modern metál izé, de ezt csak akkor szoktuk kijelenteni, ha valaki rákérdez. Magunktól inkább nem forszírozzuk a stíluselemzést, inkább zenélünk és mindneki döntse el maga.

Hol rögzítettétek és mi volt az elképzelésetek stúdióba vonulás előtt?

A dobokat Dunaújvárosban vettük fel, a Wrong Side Of The Wall zenekar stúdiójában, a felvételt Csobánczi Péter igazgatta, aki Wrong Side bőgőse ugyebár.
Aztán amikor kész volt a dob, felúsztunk a Dunán árral szemben és minden egyebet már Dunakeszin, Práznek Tomiék (Superbutt gitáros) stúdiójában rögzítettünk. A felvételeket Szentpéteri Zsolt (ex-Superbutt) vezette, aki egyúttal produceri feladatokat is ellátott, nagyon sok jó ötelttel járult hozzá a végeredményhez.
Mindenképp olyan anyagot szerettünk volna kiadni a kezeink közül, ami egy amolyan “Best Of VL45”, de mégsem csupán egymás után felsorakoztatott trackeket tartalmaz, hanem egy gondosan felépített koncepciót tükröz.
Vendégművészek meghívásával, ránk nem annyira jellemző hangszerek és töltelék-effektusok bevonásával akartuk még színesebbé tenni az albumot és azt gondolom, ez sikerült is.

Többen is vendégszerepelnek a dalokban. Miért gondoltátok úgy hogy ez fontos nektek? Beszélnél arról, hogy ki mit nyújtott a vendégszereplés során?

Az előbb említett okokból. Hogy zeneileg még színesebb legyen az anyag. Ez olyan, mint a főzésnél az extra fűszer, megadja a pikantériáját a dolognak. Mi magunk vagyunk a hús, a só és a bors. A vendégek pedig a kurkuma, a sáfrány, a tárkony. Például élőben még soha senki nem hallott tőlünk gitárszólót, így a Better View-ban a hallgató egy kicsit bizonyára felkapja a fejét, belenéz a füzetkébe és láthatja, hogy a Nuke gitárosa, Sipos Andris tépi a húrokat.
Jellemző Andris lelkesedésére, hogy már kb húsz féle szólót legyártott otthon, amikor mi még el sem kezdtük a gitárfelvételeket.
Kis Endre djembe-játéka is egy olyan színt visz a lemez hangulatába, ami eddig tőlünk teljesen szokatlan volt. Az ilyen apróságoktól lesz egy lemez igazán lemez.
Tót Attila zongorajátéka zárja a lemezt. A Cementmixer lounge verziója számomra egy nagyon fontos darab, a keretes kompozíció így válik teljessé. Külön hálásak vagyunk Attilának, amiért rekordgyorsasággal “dobta össze” a dalt, abszolút ráérezve, hogy mi volt az elképzelésünk.
Kowalskyt Tonyához, és rajta keresztül az egész bandához réges régi barátság köti. Amikor még csak álom volt számunkra a lemez, már akkor is egy dolog biztos volt: ha egyszer lesz albumunk, Kowa énekelni fog rajta!
Szerencsére nagyon lelkesen fogadta a felkérést, mindvégig nagyon odatette magát. Látszott rajta, hogy jól esik neki újra metál dalban énekelni.

Manapság nehéz összehozni és megjelentetni egy albumot? Mit szólsz a hazai metal élethez? Mennyire fontos egy jó kapcsolat?

Számunkra nagy segítség és ösztönző erő volt az a támogatás, amit egy pályázaton nyertünk. Azt hiszem, ha nem lett volna ez a pályázat és főleg a leadási határidő, akkor még most se lenne albumunk:)
Előzetesen tájékozódtunk a barát-zenekaroknál, hogy náluk mennyi fogy a lemezből, megaztán Tonya másik bandája, a Saint Petrol is nemrég jött ki az első albummal. Így nagyjából képben voltunk, hogy mit lehet várni egy megjelenéstől: nem túl sokat.
Bár ma Magyarországon nem sokan vásárolnak cd-t, mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyük a lemezünket. Két féle kivitel készült: egy hagyományos műanyag tokos cd, ami a boltokban kapható országszerte valamint egy exkluzív digipack csomagolás, ami csak nálunk kapható koncertek alkalmával vagy postai úton.
A hazai metal zenekarok közül, vannak olyanok, akik igen tudatos koncepcióval és erős marketinggel gyakorlatilag szobrot építenek maguknak. Őket már csak azért is megnézik az emberek, mert egyszerűen látni kell, még ha az élő produkció minősége messze alul is marad a lemez(ek) szintjéhez képest.
Aztán vannak olyan bandák, akik rengeteget güriznek, tisztességgel végigturnézzák az országot, vagy akár egész európát, sorra hozzák ki a lemezeket, mégsem érnek el igazán semmit.
Mi, a VL45-tel olyan csapat vagyunk, akiket nem igazán érdekel a marketing, meg az évi hatvan koncert. Lehet, hogy ritkábban lehet minket elcsípni élőben, de akkor odatesszük magunkat rendesen és legalább lemezminőségben vagy talán egy kicsivel jobban szól a produkciónk.

A zenétekben, a keményebb riffek mellett, érzelemdús dallamok is megbújnak, könnyen énekelhető, jót lehet rá bulizni. Ez volt a célotok? A hazai metal életben kihez tudnád hasonlítani a zenéteket? Mennyire érzed egyedinek a stílusotokat?

A keménység és az érzelemdús részek váltakozása nem célunk volt, hanem egész egyszerűen ilyenek vagyunk. Mindannyiunkban bújkál egy adag agresszió és egy csipetnyi líra is.
A nagyívű dallamokat már inkább nevezném célnak. Mindenképpen fogós refréneket, jól eltalált verzéket szerettem volna kreálni. Én magam is azokat a zenekarokat csípem, ahol határozott, jól kitalált és nem sablonos énektémák vannak. Ez nagyon fontos. Ténylegesen belemászik az ember fülébe és jól meg is kapaszkodik ott.

Dicsekedhettek néhány nagyobb koncertszerepléssel is az évek során: Sziget, Hegyalja, Európa turnék. Mennyire tetszett a metalheadeknek a zenétek? Szeretnétek külföldön ismerté válni?

A zenénk általában első hallásra is tetszik az embereknek. Ha még ismernék is a számokat, akkor még nagyobb lenne a katarzisélmény. Jelenleg az a legfontosabb, hogy az országos terjesztésnek és a koncerteknek köszönhetően mégtöbb cd-lejátszóba eljuthasson a lemezünk.
Az egyik legnagyobb élmény az volt, amikor Ausztriában a Pro-Pain előtt játszottunk és a sztárzenekar három tagja csaknem a teljes koncertünket a színpad mellől bólogatta végig karba tett kézzel, marcona arckifejezéssel. A koncert után pedig még szóban is kifejezték tetszésüket.
Ki ne szeretne külföldön ismertté válni? Természetesen mi is. A dalszövegeink angol nyelvűek, a CD borítóján a feliratok is a nemzetköziség elvei szerint készültek. Már csak egy arcátlan menedzserre lenne szükségünk, aki benyom minket sok-sok helyre.

Legközelebb hol és mikor lesz koncertetek? Mit terveztek az elkövetkező időszakban?

Legközelebb Tatabányán lépünk fel október 30-án. További vidéki bulik szervezés alatt állnak. A budapesti lemezbemutató január végére várható.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok!

Mi is köszönjük!

WEB: http://www.vl45.hu/

Kapcsolódó cikkek

VL45 – Inside The Dice

versus

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z