Interjúk

Vorkreist Interjú

(scroll down for English Version)

Véres napot kívánok! Örülök, hogy sikerült kapcsolatot teremtenünk és elkészült ez az interjú!
Nem ma kezdtétek a pályátokat és elég sok zenekarban zenéltek ezért beszélnél a Vorkreist történetéről és bemutatnád a zenekart!

Üdv! A Vorkerist sok változáson esett át a kezdetek óta, ami nagyjából 12 éve volt. Legbelül azonban még a régiek vagyunk. A gyökerek nem változtak, hanem az évek során olyanná formáltuk őket, hogy különböző dolgokat fedezhessünk fel a személyiségünkben. Jelenleg azt mondhatom, valami nagyon értékeset sikerült elérnünk.
Történtek személyiségi változások a seregben, de ez nem fontos. A Vorkreist egyfajta transzcendentális egység, ami túlnyúl a tagokon. A történelem nem olyan fontos, mint a lényegünk.

Eddig megjelent 3 albumotok és egy split kiadványotok. Milyen visszhangjai voltak? Fontos számotokra a média értékelése vagy inkább a rajongói véleményeket jobban szeretitek?

Hazudnék, ha azt mondanám, nem olvassuk a kritikákat. Mikor belépsz egy bandába és elkezdesz albumokat kiadni, akkor előtérbe kerül az ego és a nárcizmus. Persze nem minden erről szól, és ez még inkább igaz akkor, ha oly sok évig kitartasz. Azt tesszük, amit kell, megcsináljuk azt, amit ki kell adnunk magunkból. Tehát az alkotói folyamat ezen primitív folyamatát tekintve, végül is nem érdekel a kritika…

Egy új underground kiadónál az Agonia Records-nál vagytok és áprilisban jelenik meg a negyedik „Sigil Whore Christ” című szerzeményetek, ami pokoli, brutális és egyben szerethető lesz. A Drudenhaus-ban vettétek fel, ahol olyan bandák fordultak meg, mint az Alces, Les Discret. Tetszett a hangzása azoknak az albumoknak vagy miért is választottátok azt a stúdiót?

Nagyon elégedettek vagyunk. Xort nem csak egy hangmérnök. Arra is időt fordít, hogy találkozzon a bandával, meghallgassa őket, hogy rájöjjön, milyen aurát kell sugároznia a lemeznek. Minden fontos lépést megvitat a bandával. Van egy ötletünk és tudjuk, mit szeretnénk az albummal elérni, ő pedig képes ezt elérni a lemezen. Valami brutálisat, és egyben mocskosat. Egy nagyon organikus, old-school dolgot, sok dinamikával.

Hogyan zajlik nálatok egy komplett dal kidolgozása? Mennyire voltak már kész a dalok, amikor a stúdióba vonultatok?

Két lépcsőben zajlik a dalszerzés. Azt mondhatnám rá, hogy „metafizikai” folyamat, amit nem tudok elmagyarázni és nem is akarok túlzottan megérteni. Van egy pillanat, amikor kezedbe veszed a hangszert és „valami” átjár és egy jelenség formájában kijön belőled. Az a csoda, mikor az, amit létrehoztál ugyanaz a dolog, mint ami benned van. Ezután, a második lépés, hogy erre az alapra építkezve formát adunk neki, olyan szerkezetet, mely hű ehhez az alaphoz. Így dolgozom én. Több bandának is szerzek számokat és mindegyiküknek erős egyénisége van, így mindig tudom melyik számot kinek szánom.
Igen, a stúdióban már mindennel megvagyunk. Csak kisebb dolgokon illetve természetesen a hangzáson dolgozunk ott.

Úgy érzed ez lesz az eddigi legjobb albumotok?

Hehe, tudod, nem hiszem, hogy fogsz olyan bandával találkozni, aki ne a legutóbbi albumát tartaná a legjobbnak (persze a következő még jobb lesz). Szóval, igen, ez az eddigi legjobb kiadványunk. A mi esetünkben pedig ez kiváltképp igaz, mivel sikerült elérnünk azt, amit már a banda keletkezése óta akartunk, a sötét atmoszféra és a brutalitás közti tökéletes átmenetet. Elmondhatom, hogy ez az eddigi legjobb hangzásunk és az album lenyűgözi majd a rajongókat és még több embert fog vonzani, mint eddig. Hidd el, így lesz.

Milyen témáról szólnak a dalok? Mennyire függ össze a korábbi lemezekkel?

A koncepciót tekintve, az előző album a Sickness Sovereign, mint a neve is utal rá, a betegség megfélemlítő erejéről szól. A pusztulás karmairól, melyek rád merednek, vagy olyan vírusról, amely már a sejtjeidben van. Tehát bármit teszel, hiába menekülsz a valóság kegyetlenségétől, már el vagy átkozva. Az új album egy válasz az előző állításra. Egy varázslaton keresztül történő reakció, melyet csatornaként használva néz szembe a létezés tragédiájával. A „Sigil Whore Christ” egy szimbólum, hogy kerekedjünk felül a megváltás hamis reményén ebben a halálos valóságban. Az akarat minden eddiginél jobban összetartja a bandát és képesek vagyunk létrehozni a banda sötét mágia védjegyét. Ez a Sátán allegóriája, az igaz akarat és tett egy olyan nonszensz világban, ahol Isten csak egy árny és az emberiség a Halál barlangjában esett rabságul. A Sátán a Halál irányítójának akarata, a kezünkben tartva a halált azt kiálthatjuk Istennek: „Semmi vagy és ugyanolyan hatalmam van, mint neked, Gyilkolhatok és imádhatom Sátánt az ő művészi pusztításában a világod felett!”

Többféle kiadványban is megjelenik a „Sigil Whore Christ”. A külsőt leszámítva lesznek eltérések a hanghordozón, pl. bónusz szám vagy poszter?

A zenét illetően ugyanezt tudom mondani, ugyanis ezzel lesz egy teljes egész. Minden szám logikai úton kapcsolódik egymáshoz. Ezek a kapcsok láthatóak a borítón is. Igen, lesz poszter erről a rémisztő „élet fája” képről a bakelit változatban.

Elég sok nagyobb zenekarral koncerteztetek már, mint a Belphegor, Kampfar etc. Milyenek voltak a bulik? Szoktatok színpadi kellékeket használni a hangulat fokozására?

Izzadság cseppjeink és az energia a legnagyobb szövetségesünk. Nincs szükség semmiféle tárgyra, hogy cirkuszt csináljunk a színpadból. Nem vetem el (mivel játszom olyan bandákban, ahol halotti festéseket, dekórumokat, stb. használunk), de a Vorkreistnek nincs szüksége ilyesmire. Csak a színtiszta igazságra, egyenesen a közönség arcának közepébe.

Melyik volt idáig a legjobb bulitok?

Nehéz kérdés, de szerintem a olasz padovai koncert volt az, az európai turné utolsó állomása a Horna-val és a Blacklodge-al. Nagyon durva volt a közönség, a vaskorlátokat ritmusra rázták a Void of Voice számunkra. Olyan volt, mint egy sötét mantra. Az utolsó szólónál pedig gitárostul stage diveoltam. Azon az estén durva bulit toltunk, nem sokra emlékszem, csak arra, hogy én lehettem az egyik szerencsés, aki megtapasztalhatta.

A májusi Deathkult Open Air fesztiválon felléptek, ami egy nagyon jó alkalom lesz az új dalok bemutatására. Mit várhatunk ezen a fellépésen tőletek.

Úgy döntöttünk változtatunk az eredeti számlistánk dinamikáján. Úgyhogy igen, lesz néhány új szám, azok, melyek a legjobban szólnak élőben. Számítsatok káoszra!

Több fesztiválon is felléptek idén? Milyen jelentősebb koncertek és események várhatók erre az évre?

Idén nyárra még várunk néhány tervre. Természetesen minden élő fellépésre nyitottak vagyunk. Szeretnénk promotálni ezt a Sigil Whore Christ-et, amennyire lehet.

Ha jól emlékszem 2007-ben A Horna zenekarral voltatok nálunk. Milyen volt az a koncert? Szeretnétek újra fellépni?

Valójában az volt a turnénk fénypontja. A közönség teljesen megőrült és rengeteg energiát kaptunk tőlük. Nagyon szeretnénk visszatérni.

Köszönöm az interjút. Sok sikert kívánok!

Köszi az interjút. „Utálj” minket Facebookon, ha a nyomunkban szeretnél lenni.

——————————————

ENGLISH VERSION:

Hail! Wish you a bloody day! I’m glad that we could get in touch with you for this interview. All of you are well-known and you’ve played in several bands. Cab you tell us some words about the band and it’s history?

Hail !
Vorkreist has know a lot of changes since the beginning, something like 12 years ago. But the very inside entity as stayed the same.  The roots and the trunk has not changed. Years after years we just shaping the branches, to explore the different faces our identity‘s prisma. At this precised time of our process, we can say that we reached something more essential than before.
There has been changes of personal in the army, but it’s not that important. Vorkreist is a kind of transcendental unity that is more than just the additions of its members. History is less important than the essence…

You have released three full-length and a split release. What kind of critics did you get for these? Do you care about official critics or do you prefer the critics from fans?

It would be lie to tell you that we don’t read critics. There is of course something to deal with the ego and narcissism when you enter in a band and start to release albums. But it’s not everything of course, and it’s even more true when you keep on after all these years. We “need” to do what we do, to create what we have to expel… So, concerning this primordial part of the artistic process, I guess we don’t care, in the end, about critics…

You’re signed with the underground label Agonia Records and your fourth album will be released in April under the name ‘Sigil Whore Christ’ which will be stunning as hell yet adorable. The recordings were made in Drudenhaus where such bands recorded as Alcest, Les Discrets. Did you like their sound or what was the main point behind choosing this studio?

We are very satisfied. Xort is not just a sound engineer. He takes time to meet the band, to talk and listen, in order to feel which aura has to be spread from the record. All the important steps are discussed with the band. We had an idea, a feeling of what we wanted for the album, and he managed to bring it into shape. Something brutal and filthy at the same time. Very organic, old-school, and with a lot of dynamics.

Tell us about your singwriting method. Did you have full songs when you’ve entered the studio?

There are 2 steps. Something I could say « metaphysical », that I can’t really explain, and don’t want to fully understand. It’s the moment when you take your instrument, and « something » goes through you and is spit as a phenomenon. This moment of grace when what is composed really fit to what you have Inside.
Then the second step is to work with this base. After the pathos moment, comes the logos moment. You have to think to channel the pure energy, and add a form, a structure that can still preserve the first impulse. 
That’s how I proceed. I compose for several bands, but as they all have a strong identity I know exactly for which one the music I’m making is for.
And yes, in studio, everything was composed. We just worked on few arrangements, and of course we worked a lot on the sound, that transfigured completely the songs.

Do you think that this will be your best release so far?

Hahah, you know, I guess you’ll never hear any band or any artist telling that their last work is not the best so far (and that the next one will be even better). So… yes, it’s our best release so far. And I could also add that in our case, it’s very true ’cause we reach exactly what we wanted since the beginning of the band, a perfect mix between dark atmospheres and brutality. I could tell you that the sound is by far the best we add so far, and that the album will pleased all our current fans but would seduce even more people as we reach a solid point of achievement.
Anyway. Believe me, it’s true.

What are the lyrics about? Do they have anything in common with your older songs?

Talking about the concept, the previous album, as suggests obviously its name, Sickness Sovereign, deals with the threatening power of sickness above the feeble condition of life. Like a shark hidden in troubled waters, the claws of decay are always open near you, or the virus might already be in your cells already. Which means that you are condemned whatever you try to do to escape the reality of this atrocious condition. The new album is a strong reaction to that previous statement. A reaction through magic as a channel for concentrating force and affirm will facing the tragedy of existence. “Sigil Whore Christ” : A symbol to act over the fake hope of salvation in this deathly reality. Convergence of will , making the band more united than ever, writing the black magic signature of the band. An allegory to SataN, as the real effective will and action in this world of non sense where God is a shadow and trapped humanity in vault of Death. SataN as the will to control Death and to have Death in our own hands, to finally face God and screams at him : “You are nothing and I have the same Power than you, I can Kill and I celebrate SataN in his greatest artistic destruction of your world!”

Sigil Whore Christ will be avaible in some different formats. Will there be any difference between these such as bonus songs or a poster maybe?

No difference concerning the music, ’cause it’s a whole. Each song is connected in a logical process. All these links can be seen in the artwork. And, yes, there will be a poster of this dreadful “tree of life” in the Vinyl version.

You’ve played with several great bands such as Belphegor, Kampfar, etc. Did you like these gigs? Do you use some stage properties to make concerts more spectacular?Our swet and our energy are our best allies. No need to bring a circus or all this kind of artifacts. I don’t condemn that (as I play in other bands that use corpse paint, decorum etc.), but Vorkreist doesn’t need out outfits. Just the naked truth, pure and intact, in the face of the audience.

Which was your best concert so far?

Hard question but I think of one in particularly. It was in Padova, Italy, last gig of our european tour with Horna and Blacklodge. The audience was crazy, moving the iron barriers in rhythm with one of our song, Void of voice. It was like a dark mantra… And I ended to stage dive with my guitar for the last solo.. That night, we partied like hell, and don’t remember so much things, except to be one lucky motherfucker to have lived experience like this…

You’ll play on DOA in May where you’ll be able to promote the new songs. What can we expect for this gig?/strong>

We decided to change a bit the dynamic of our traditional track-list. So, yes, there will be few new songs, the one that will fit live the best. Except chaos and nausea !

Do you plan more festival gigs for the summer? What kind of gigs and other happenings can be expected for this year?

This summer, I guess it’s too short to have more gigs scheduled, but we are waiting for some plans. And of course, we are open to any proposition to play live. We want to promote this Sigil Whore Christ, as much as possible.

You’ve played here in Hungary in 2007 with Horna. Was that a good gig? Would you like to play here again?

Actually, it was one of the highlight of the tour. Audience went berzerk, and gave us so much energy… Would be killer to come back again, here.

Thanks for the answers. Wish you all the best!

Thks for the itw. You can « hate » us on Facebook, if you want to follow our path.

WEB: http://www.myspace.com/vorkreist

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek