Interjúk

White Stones interjú

A kérdésekre Martín Méndez válaszolt.

Hello Martin. Örülök, hogy hallom a hangod. Mindig jó egy ismert zenésszel beszélgetni. Martin remélem nem haragszol, ha a zenekar bemutatásával kezdenénk. Kik vagytok és miért jött létre a White Stones?

Helló, Martín Méndez vagyok a White Stones-ból. Amikor elkezdtem ezt a bandát nem volt semmiféle szándékom zenét kiadni. Akármikor amikor az Opeth-el szüneteltünk, elkezdtem saját dalokat írni, de ezek általában félkészen végezték egy hard drive-on. Szóval ezúttal rendesen neki akartam állni és jó minőségben felvettem mindent. Ebből csak pár szám lett meg eleinte, de minden itt kezdődött. Amikor ezekkel a számokkal kész lettem, megmutattam pár embernek és utána leszerződtem a Nuclear Blast-tal, szóval így kicsit komolyabbra fordult a dolog. Nem terveztem előre semmit, de ahogy kiadóhoz kerültem minden adva volt, hogy az album napvilágot láthasson. Ekkor eszméltem rá, hogy van egy bandám.

A megalakulásotok éve 2019, azt hiszem a covid miatt nem sikerülhetett úgy az indulás, ahogy elterveztétek. Mennyire alakult másként és mennyire változtatta meg az elképzeléseteket?

Nos az első album 2020-ban jött ki, pont azon a héten amikor a karantén is kezdődött. Szerintem egész jól jött ki, de sose volt esélyünk élőben játszani a dalokat. Leszerveztünk pár koncertet a megjelenés után, de persze minden ilyen időpontot töröltek. Amikor ez aktuális volt, nem realizáltam, hogy sokáig otthon fogok lenni, de amikor ez megtörtént akkor egyből elkezdtem a második albumot. Valamilyen módon élveztem, mert sok időbe telt, hogy ez elkészüljön, és ez jót tett nekem. Szerintem előnyt kovácsoltam abból, hogy milyen érzések mentek át rajtam a pandémia miatt. Szerintem volt ennek az egésznek valami pozitív vonzata.

A debütáló album 2020-ban jelent meg „Kuarahy” címmel. Hogyan fogadták az Opeth rajongók és a zenei világ?

Szerintem végül jól fogadták. Sok ember egyből elkezdte Opeth-hez hasonlítani, de ez teljesen normális. Ilyenek az emberek. Szerintem ez a projekt teljesen más, mint az Opeth, mert én csak a White Stones-ban írok dalokat. Persze sok helyről merítek inspirációt, de mind másmilyen. Szerintem az átfogó vélemény jó, bár nem használok semmilyen social médiát. Teljesen hidegen hagy. Nem nézek meg minden kommentet, és mivel koncertekre sem tudunk menni, nem nagyon tudom felbecsülni az emberek véleményét.

Mindenesetre gyorsan belevágtatok egy újabb albumba, ami már meg is jelent a napokban. Mennyire egyenes folytatás ez az első albumnak? Mit csiszoltatok tovább, mennyire lett sötét és változatos?

Ez másabb természetesen, más időszakban is íródott. Mármint, az új album a pandémia elején íródott, ezért azokat az érzéseket ki tudtam írni magamból. Szerintem teljesen máshogy álltam hozzá, sötétebb lett, de ezzel együtt, mintha tanultam volna valamit amikor az első albumot írtam. Ezért az új album egy kicsit komplexebb, és szeretem azt hinni, hogy jobb is, a tanultak miatt. Ami egy jó dolog.

A zenében elég sokféle hatás keveredik, de nagyon izgalmas és átjön a pontos precíz megtervezés, kreativitás. Leginkább milyen értéket emelnél ki a White Stones zenéjében? Mennyire tartod egyedinek?

Amikor ezeket az albumokat készítem, akkor megpróbálom a lehető legtermészetesebb hangzást elérni. Olyan értelemben, hogy nem szeretek vágni a zenén, és azt a hangzást tartom meg a végéig, amit az elején kiválasztottam. Nem valami modern módszer egy metál album készítésére, de szeretem, ha nyers és természetesen hangzik. Sokszor neki kell futnom, hogy az a sáv úgy legyen feljátszva, ahogy kell, és jól érződjön az albumon. Úgy szeretem csinálni ahogy azt kell, mint a régi időkben. Azt játszod amit hallasz is.

A „Dancing into Oblivion” címet kapta, 8 dalt tartalmaz és nagyon sokszor meg lehet hallgatni. Szerinted gyorsan hatnak a dalok, hamar magához ragadja a hallgatót?

Nos, nem ez a legegyszerűbben emészthető zene egy hallgatás után. Eléggé technikás, de nem szeretem, ha a technika átveszi az irányítást, mert azt még nehezebb érteni. Szeretem a zenét, és szerintem az érzelmek a legfontosabbak. Ezt úgy értem, hogy érzelmekkel könnyebb lekommunikálni egy bonyolultabb szám jelentését. Hogyha aktívan figyelve hallgatjátok, akkor minden egyes alkalommal fennáll a felfedezés lehetősége, mert sok hatás és inspiráció van benne. Úgy próbálok bonyolult zenét írni, hogy a fülnek még ne legyen túl nehéz.

Legtöbbször milyen zenét hallgatsz? Mennyire marad időd más zenék megismerésére?

Sok zenét szeretek, és minden ilyen hatással van rám. Sokféle típusból szoktam hallgatni, például rock-ot, jazz-t és népzenét is. Általában régebbi zenéket szeretek hallgatni. Nem hallgatok sok új dolgot, mert még a régiek között is rengeteg felfedeznivaló van. Az utóbbi pár évben elkezdtem jazz-t hallgatni, szóval még mindig rengeteg ismeretlen terület van előttem. Minden zene hatással van rám amikor írásról van szó, és segít új ötleteket kiötleni.

Mik a fontos tényezők számodra, ami segít az alkotásban?

Véleményem szerint az élet maga nagyon inspirálni tud egy művészt. Attól függ, hogy milyen épp élni, vagy hogy érzed magad egy adott pillanatban. Ezek a dolgok mind hatással vannak rám amikor írok. Azt mondanám, hogy a családom és a körülöttem lévő környezet is nagyon inspiráló. Nagyjából minden. Ötvözve persze a zenékkel amiket hallgatok.

Milyen pluszt lenne még jó hozzáadni az eddigi életedhez? Mennyire törekszel a jólétre?

Egy egyszerű srác vagyok. Szeretek nem idegeskedni. Nekem annyi elég, hogyha tudom, hogy a családom egészséges, és körülöttem mindenki jól van, így tudok foglalkozni azokkal amiket szeretek, ami a zene. Csak akkor vagyok képes zenélni amikor komfortál a családom.

Mikor tudatosult benned, hogy neked muszáj zenélned? Kik voltak az első arcok akikkel zenéltél?

Már gyerekkoromban zenész akartam lenni. Zenét írni pár évvel később kezdtem el, amikor bandákban zenélgettem. Amióta beléptem az Opeth-ba, amikor 18 éves voltam, akkor hagytam abba egy jó időre a komponálást, mert nem volt időm többé. Amint lett egy kis szabadidőnk, én egyből elkezdtem saját számokat írni, és ez az oka, hogy létezik a White Stones, mert persze a fő bandám az Opeth, és nagyon sok időmet elveszi, de rájöttem, hogy nekem saját számokat kell írjak ahhoz, hogy 100%-osan megvalósítsam magam. Ami az Opeth-ben nem teljesen lehetséges, nekem viszont személyesen és zenei szinten is nagyon fontos.

Magyarországon elég sok Opeth rajongó van, de azt hiszem a White Stones kedvelők száma is rohamosan nőni fog. Milyen üzeneted van számukra?

Csak remélem, hogy adnak neki egy esélyt és meghallgatják. Szerintem érdekes lett és ha szeretitek az Opeth-et, azon belül is a kicsit korábbi számokat, akkor lehet ez is tetszeni fog. És persze, Magyarország nagy piac az Opeth számára, és jó volt ott játszani is. Majd szeretnénk jönni a White Stones-al is valamikor. Király lenne.

Köszönöm a válaszaidat. Nagy figyelemmel foglak kísérni a jövőben is. Sok sikert kívánok!

Nagyon szépen köszönöm! Nektek is sok sikert!

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=54003

Készült: 2021. augusztus 31.

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek