Interjúk

Wiegedood Interjú

(scroll down for English Version)

A KronosMortus közvetlenül a Dürer-kertes fellépés előtt kérdezgette Levy Seynaeve-t, a Wiegedood énekesét – gitárosát – frontemberét.

Jelenleg egy hosszú európai turné közepén vagytok. Mennyire vagytok fáradtak?

Számos fellépés van még előttünk, de jó vagyunk, úgy értem, hogy még mindig lógunk itt-ott. Húzós lesz, de már hozzászoktunk. Az elmúlt években sok turnét lenyomtunk, sok tapasztalatot gyűjtöttünk, úgyhogy köszönöm, megvagyunk.

Nagyjából hány turnétok van évente?

Nem tudom pontosan megmondani, hogy hányszor turnézunk, de azt hiszem, évente olyan hét-nyolc hónapot vagyunk úton, vagy valami ilyesmi.

Van családod?

Nem, egyedül élek. A srácoknak van barátnőjük, de nincsenek gyerekeink vagy bármi ilyesmi, így sok egyszerűbb azért turnézni.

Mostanában jelent meg az utolsó albumotok, ami a harmadik a sorozatban. Mi a helyzet a visszajelzésekkel?

Eddig nagyon jók voltak a visszajelzések, sok jó kritikát kaptunk. A körülöttem lévő emberektől nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, mindezt olyan emberektől, akiknek számít a véleménye. És igen, a turné nagyszerű volt, sokan jönnek el, veszik a felvételeket, nagyon izgatottak, szóval igen, nagyon elégedettek vagyunk az albummal kapcsolatos visszajelzésekkel.

Mik a jövőbeli terveitek így a harmadik album után, mit akartok csinálni, merre szeretnétek menni?

Mindenképpen zenélni fogunk, és a jövőben is albumokat fogunk készíteni. Vannak, akik azt hiszik, hogy ezután abbahagyjuk, de ez nem így van. A trilógia-elképzeléssel végeztünk, tehát ha új felvételeket készítünk, akkor azok már más koncepció mentén fognak születni, ha ugyan lesz mögöttük koncepció. Tehát igen, egészen más lesz, de egyelőre csak megpróbáljuk a legutolsó albumot megturnéztatni és promotálni, és nem gondolkodunk újabb dolgok írásán. Leginkább a fellépésekre fókuszálunk.

Hogy születnek a dalok? Mindenkinek megvan a maga előre leosztott szerepe, vagy együtt írjátok a zenét és a dalszöveget?

A szövegeket én magam írom. A zenéket illetően pedig, általában mindenféle ötletekkel, elképzeléssel, riff-ekkel és a zene szerkezetével kapcsolatos alapvető dolgokkal megyünk le a próbaterembe. Aztán a próbateremben összetákoljuk mindezt, hogy lássuk, hogyan működik az egész, például az egyik részből a másikba történő átmenet. Tehát ez elsősorban egy csoportos munka, zeneileg mindenki egyenlően részt vesz benne, tehát valahogy így dolgozunk.

Azt hiszem, hogy tavaly Manchester-ben láttalak titeket először a színpadon, és úgy gondolom, hogy a zenétek hangulata és stílusa teljesen egyedülálló. Hol származik az inspirációtok?

Attól függ. A black metal részét illetően, nagyon beletemetkeztem a Marduk-ba és a Gorgoroth-ba, a stílus hagyományosabb, de agresszívebb részébe. Amikor elkezdtük a zenekart, inkább az atmoszférikusabb és depressziósabb dolgok kötöttek le, mint például a Celestial Franciaországból, és ilyesmik. Tehát egy csomó mindent merítettünk a black metal-ból, meg annak a különböző ágazataiból, meg persze jött ihlet minden egyéb olyan irányból is, ami nem black metal. Szóval számomra, személy szerint, ezek a legfontosabb hatások.

Van valami civil állásod, amiből meg tudsz élni, vagy főállású zenész vagy?

Én most főállású zenész vagyok, de amúgy hivatalosan két éve fizetés nélküli szabadságon lévő levélkihordó. Tehát igen, fizetés nélküli szabadságot kértem, hogy kipróbáljam, hogyan is működik mindez, és azt kell hogy mondjam, egészen jól, úgyhogy valószínűleg váltok, és átigazolok főállású zenésznek.

Van bármilyen zenei képzettséged, vagy csak felkaptad a gitárt, és elkezdtél rajta játszani?

Nem, soha nem tanultam zenélni. Nem hiszem, hogy bármelyikünknek lenne ilyen képzettsége. Én szimplán csak vettem egy gitárt…illetve egészen pontosan, tizennégy éves koromban kaptam egy gitárt a szüleimtől, és emlékszem, hogy az akkori dalok után keresgéltem, hogy megtanuljam az akkordjaikat. Ja, csak keresgéltem az interneten, de soha nem tanultam…nincs olyan elméleti tudásom, hogy hogyan kell gitárzenét játszani, vagy megírni, csak sodródtam mindig az árral, és próbáltam valami jót kihozni a hangszerből.

A műfaj, amit játszol, azt hiszem, leginkább black metal-nak nevezhető. Mit jelent számodra a metal, különösen a black metal?

Ez egy nehéz kérdés. Számomra ez azt jelenti…úgy értem, ha megkérsz rá, hogy csináljam azokat a dolgokat, amelyek az életben elére visznek vagy elbűvölnek, akkor a black metal nagyon nagy hányada lesz ennek. Tehát ez valamit olyasmi nekem, amiben meg tudok kapaszkodni és ez az, ami segít nekem átverekedni magam minden napon és magán az életen is.

Mit gondolsz a vallásról, különösen a black metal és a vallás viszonyáról?

Ebből nőtt ki nagyon sok klasszikus, amelyekről azt gondolom, hogy határozottan jelentős szerepet játszanak a black metal-ban, gondolok itt nagyon sok olyan olyan klasszikusra, amelyet tisztelek. De én…egyáltalán nem vagyok vallásos ember, legyen ez jó vagy rossz. És nem is igazán gondolom, hogy kifejezésre kellene juttassam az erről meglévő véleményem, úgy értem, hogy ennek a kifejezése működhet adott zenekarok esetében, de nálam nem. Nem érzem úgy, hogy írnom kellene róla, ezért inkább személyes dolgokról írok, ennek így több értelme van számomra. Természetesen értem, de nem igazán érdekel a dolgok vallásos aspektusa.

Az utóbbi években egyfajta politikai változás történt a Közel-Keleten, ami migrációhoz vezetett. Ezt az országot is érintette, valamint a francia nyelvű országokat is, nem is annyira Belgiumot, mint Franciaországot. Hogyan látod ezt a helyzetet, mit gondolsz erről?

Ez egy nehéz kérdés…Párizsban játszottunk ezen a turnén, ahol…jobbra, közvetlenül a folyó mellett és a másik oldalon is, egy teljes sátortábor volt tele menekültekkel, és természetesen szörnyű volt mindezt látni, de a politikai aspektusa…nem érdekel a politika, nem törődök vele. Nem foglalkozom vele, mert úgy érzem, hogy nincs semmiféle hatásom semmire, és minden alkalommal, amikor bekapcsolom a híreket, mindenféle szarsággal fárasztanak, ezért tudatosan próbálok távolságot tartani tőle, amennyire csak lehetséges, Megpróbálom elkerülni a híreket úgy általában, a jó is, és a rosszat is. De persze, ha látom az embereket, látom, ahogy ott élnek a sátrakban olyanok, akik valószínűleg otthon orvosok vagy köztiszteletben álló polgárok voltak, és a háborúból menekülniük kellett, szörnyű látni…de tényleg nem figyelek a politikai részére, mert úgy érzem, senkit sem érdekel, mi a véleményem az ügyben.

Az utolsó, és azt hiszem, meglehetősen kézenfekvő kérdés: mikor számíthatunk a következő Wiegedood-albumra?

Ez egy jó kérdés. Azt hiszem, eddig elég jó tempóban születtek az albumok, de…nem tudom…az idei turnék menetrendje meglehetősen sűrűnek tűnik, szóval nem vagyok biztos abban, hogy lesz-e időnk az idén új albumra, vagy akár a következő évben. Nekem itt van Amenra is, egy kicsit megturnéztatjuk a múlt évben kiadott lemezt, úgyhogy azt hiszem, az lesz a legnehezebb, hogy időt találjunk rá. Úgy értem, mindig motiváltak voltunk, hogy új dolgokat írjunk, és ez biztosan a megfelelő mód arra, hogy a frusztrációnkat levezessük, csak valahogy meg kell találnunk az időt a turnék között. Miután hazaértem egy másfél hónapos turnéról, valószínűleg nem fogok hozzányúlni a gitárhoz a következő két hétben. Aztán három hetet töltök az USA-ba az Amenra-val a Neurosis-szal, így újra ugyanaz a történet kezdődik elölről. Azt hiszem, abban a pillanatban, amikor két hónapig otthon leszünk turnézás nélkül, és csak egyszeri fellépésink lesznek, és minden egy kicsit elcsendesedik, továbbá lesz elképzelésünk és anyagunk, nos, akkor össze fogunk ülni, és összerakjuk…de egyáltalán nem tudok rá dátumot mondani, most biztosan nem.

Mi a helyzet a nyári fesztiválokkal, mikor léptek fel?

Magyarországon nem tudom. Annyit tudok, hogy a Brutal Assault-on játszunk a cseheknél, és Tolmin-ban a Metal Days-en is, és szerintem ennyi volt a nagy nyári fesztiválosdi. Mint mondtam, három hetet fogok eltölteni az Egyesült Államokban az Amenra-val, és igen, néha vissza kell utasítsak ajánlatokat, vagy valahogy meg kell hogy oldjam a saját helyettesítésemet az Amenra-ban, szóval időnként ez egy rémálom. Megpróbálunk mindent valahogy összehozni, de az idén a nyári fesztiválokon igen korlátozottan lesz jelen a Wiegedood. Mindent megteszünk, és már várom a Brutal Assaul-ot és a Metal Days-t, remek lesz!

Azt hiszem, az utolsó utáni kérdés, ami szerintem a legprimitívebb, de csak most jutott eszembe. Tudom, hogy mit jelent magyarul a zenekar neve (Bölcsőhalál), de miért így hívják?

Számomra ez leginkább azt a tényt fejezi ki, hogy nincs igazán ellenőrzésünk afelett, ami az életben történik. Nincs ellenőrzésünk afelett, ami az életben velünk történik, és hogy néha úgy kell elfogadni a dolgokat, ahogy azok vannak, és át kell jutni a gyász időszakán, akármi is a helyzet – ez az, amit számomra a zenekar neve jelent jelent. Amikor megtaláltuk a nevet, ez az érzés volt az, amit az emberekben fel akartunk kelteni, és a zenénkkel is ki akarunk fejezni.


KronosMortus interviewed Levy Seynaeve, guitarist/vocal and front man of Wiegedood just before their performance in Budapest.

At the moment, you are in the middle of quite a long tour in Europe. How tired you guys are?

We’ll have many days off ahead of us, but we’re good right now, I mean we’re still hanging in there. It’s going to get rough, but yeah we’re used to it. We’ve done a lot of tours over the years already, and we have a lot of experience with it, so yeah we are good.

How may tours per year roughly?

I don’t know if I can say like how many tours, but I guess I’m away on tour about seven or eight months a year or something like that.

Do you have a family?

No, I live alone at home. Other guys have a girlfriend but we don’t have kids or anything so that helps a lot being able to take time off to go touring.

You just released your last album right now which is the third one in the series. What about the feedbacks?

It has been good so far, a lot of good reviews. Hearing a lot of good stuff from the people around me who we really care about their opinion. And yeah the tour has been great, people come out, people buy the records, they’re very excited about everything, so yeah, very happy with the feedbacks about the record.

What about the plans forward, so after the third album, what do you want to do, where to go?

We’re definitely going to keep making music and keep making records. Some people think we’re going to quit after this, but that’s not the case. The trilogy idea, it is a kind of done now, so if we make another record it is going to be a different concept if it’s going to be a concept at all. So yeah, it’s just going to be different, but at the moment we’re just trying to tour on the record and promote the record and we’re not thinking about writing new stuff right now. Mostly focused on playing shows right now, to get the word on the street.

How you guys are making music? Do you have a different kind of dedicated roles, or you are making both the music and the lyrics together?

I write lyrics on my own for sure, and music wise, we mostly go to rehearsal with some ideas and some basic stuff, riffs and ideas for structural issues and stuff like that, and then we just kind of hash it out together in the rehearsal room, like see what goes where and how the best transition from one piece to another anything. So it’s mainly a group effort musically and pretty equal one is also. So that’s how we do it.

First time when I have seen you guys on stage, was last year in Manchester, and I think the atmosphere of your music is absolutely unique. Where your inspiration is coming from?

It varies a lot. It goes from like black metal wise, I’m really into Marduk and Gorgoroth, the more traditional but aggressive side of things. When we started the band, I was more into atmospheric stuff and depressive stuff like Celestial from France, and stuffs like that. So we draw from a lot of different subgenres in black metal and even not black metal but if it fits for us it’s good. For me personally that’s the direction of influence I have seen.

Have any kind of private job or civil job behind all of those bands what you are running, or you are full time musicians?

I’m a full time musician now, but officially I’m a mailman. I have like an unpaid leave for two years so I used to work as a mailman. So yeah, I took unpaid leave to trying to this, and it’s working out, so I’m probably going to transition to be a full time musician afterwards.

Do you have any kind of musical education, or you just managed to pick up a guitar and started to play that?

No, we never had. I don’t think any of us really had any education, just bought a guitar…I got a guitar from my parents when I was fourteen and just, you know, search for the songs you like at that time and learn about power chords. Yeah, just looking stuff upon the internet but I never had any…I don’t have any like theoretical knowledge of playing guitar music or writing it in anyway, just go with the flow and trying to get something good out of the instrument.

The genre what you are playing is black metal I think. What metal, especially black metal does mean for you?

It’s a difficult question. To me it means…I mean it’s just if you call for me to do the things in life that keep me going and wheedled being, black metal is a very big part of that. So that’s what it means to me, just something I can hold onto and something that gets me through the day and through life in general.

What do you think about the religion, the religious part which is often associated to black metal?

I get it and I mean it’s where a lot of the classics grew out of, and it is definitely a big part in black metal that I respect and can appreciate from time to time. But for me personally, I don’t have, you know…I’m not a religious person at all, good or bad. And I also don’t really have the need to express my opinion about it, I mean it works for different bands, but not for me personally. I don’t feel the need to write about it, so I write about personal stuff and it makes more sense to me. I get it of course but it’s just not for me personally, the religious aspect of everything.

In the last couple of years, there was a kind of political change in the Middle East, which resulted in a kind of increase in migration, which was effecting this country, and also French speaking countries, not mostly Belgium but France has been affected by that. How can you see this kind of situation, what do you think about that?

That’s a difficult question…we played a show in Paris on this tour, where…was right next to my right, beside a river and on the other side, there was a whole tent camp with refugees, and of course it’s horrible to see, but the political aspect from all those things I never really…I don’t care about politics at all. I don’t look into it because I feel I don’t have any power or any influence over it anyway, and every time I turn on the news they just get agitated with all this crap, so I consciously try to stay away from it as much as possible, and I try to avoid news in general, the good and the bad. But of course if I see people living in tents who were probably doctors or respected citizens at home and they had to flee because of wars and all like that, it’s horrible to see but I really pay no attention to the political side, because I feel my opinion…I don’t have any say about the matter.

The last and I think quite a trivial question: when can we expect the next Wiegedood album?

That’s a good question. I think it’s…we have been pretty fast so far with writing records, but…I don’t know…the touring schedule for this year looks very intense still, so I’m not sure if we’ll have time to write a new record this year or next year. I also have Amenra, we were also touring a bit on the record they released last year, so I think it’s mostly a matter of finding the time to do it. I mean we’re always motivated to write new stuff and it’s definitely a good vehicle to be able to drop some frustration into, you know, but now we just have to find the time in-between all the tours. After just when I’m home for two weeks after being gone for a month and a half, I probably won’t touch a guitar in the next two weeks. Then I go to the US for three weeks with Amenra to tour with Neurosis so then it’s the same story again. I think at the moment when we have like two months without real tours and just single shows and everything is a bit cooler, and we have some ideas and stuffs, we’re going to get together and hash them out…it’s, yeah, I can’t put a date on that at all, not right now.

What about the summer festivals, are you appearing there on the stage?

In Hungary I don’t know. I know we’re playing Brutal Assault in the Czech Republic, and we are playing Metal Days in Tolmin, but I think that’s it for big summer festivals. Like I said I also have three weeks in the US with Amenra so yeah, sometimes I have to decline offers and have myself replaced in Amenra, so if sometimes it’s a bit of like a general nightmare. We try to work it out, but summer festivals for Wiegedood are quite limited this year, that’s true. We’re trying to do our best, and I’m looking forward to Brutal Assault and Metal Days. Should be good!

The last-last question which is, I think, the most primitive one, but it came into my mind just right now. I know how to translate the name of your band, but where it is coming from? So what was the reason behind to call this band on that way?

For me it mostly represents the fact that you don’t have control over everything in your life and sometimes that stuff happens. You don’t have control over everything then that happens in your life, and that sometimes you have to accept stuff for what it is and go through a period of mourning, whatever the situation is, that’s what it represents for me. When we came up with the name, that was a kind of the feeling what we wanted to arise in people and in the music as well.

WEBhttps://www.facebook.com/wiegedood/

Kapcsolódó cikkek

Yob / Wiegedood Budapesten!

KMZ

Wiegedood, Ygfan – Koncertbeszámoló

Cryonus

Koncertajánló: Wiegedood, Ygfan

KMZ

Winterfylleth, Wiegedood, Necronautical – Koncertbeszámoló

Cryonus

Wiegedood – A közelgő Consouling Sounds debüt album első száma meghallgatható a Cvlt Nation oldalán

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek