Interjúk

Winterfylleth Interjú

(scroll down for English Version)

Chris Naugthon-t, a Winterfylleth énekesét-gitárosát kérdeztük Manchesterben a fellépésük előtt – szó volt zenéről, az új albumról, a zöld katedrálisról és a napi politikáról is.

Nem olyan régen, 2016-ban jelent meg a legutolsó stúdióalbumotok, a ‘Dark hereafter’. Milyenek voltak a visszajelzések, mennyire vagytok elégedettek?

Azt kell hogy mondjam, hogy nagyon elégedettek vagyunk. Ez volt az ötödik albumunk, nem volt egy túl egyszerű album abból a szempontból hogy mi igazából egy rövidebb EP-t szerettünk volna megjelentetni. De menet közben jelentős változások történtek a kiadóval, aminek az eredményeképpen egyszer csak azt vettük észre, hogy nagyjából egy évvel megcsúszott ez az egész, és ez egyfajta kihívás volt, mivel már az új anyagon dolgoztunk. A ‘Dark hereafter’-nek igazából egy évvel korábban kellett volna megjelenni. De mindenesetre nagyon büszkék vagyunk a koncepcióra. Szerintem nagyon jó, de istenigazából ez egy EP-pótló album volt számunkra, egy pár extra számot vettünk fel, hogy tényleg egy igazi albumot csináljunk belőle. De még ezzel együtt is azt gondolom, hogy igen jól sikerült, negyvenöt perc hosszú, jó kis dalok, nagyon kompakt anyag. Azt hiszem, gondoltak rólunk az emberek mindent, kaptunk hideget-meleget, mivel egy Winterfylleth-album általában hatvanöt percet, tíz vagy tizenegy számmal. Kiadósat röhögtünk, mert például a Guns and Roses harmincöt perces albumokat csinál, a Metallica is harmincöt perces albumokat csinál és a grindcore zenekarok meg ilyen hét perc körülieket, és mi ezzel együtt is egy negyvenöt perces albumot adtunk nektek! De mindenesetre nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, és azt hiszem, hogy mindenki nagyon várja a következő év elején megjelenő új albumunkat.

Oké, tehát akkor az a terv, hogy a ‘Dark hereafter’ után, a következő évben valamit meg fogtok jelenni?

Igen, már felvettük az új album anyagát. A mai napon, ahogy itt egymással beszélgetünk, nagyjából az a felállás hogy még nem fejeztük be a masterelést, de az egész album már fel van véve. Igen, három hónappal ezelőtt vettük fel és úgy tervezzük, hogy jövő év februárja vagy március környékén fog megjelenni. Már minden kész van és most már csak a színfalak mögött dolgozunk: videókat készítünk, a lemezborítón dolgozunk, a masterelést végezzük, és minden olyasmit amire a sajtónak lesz majd szüksége. Tehát már nagyon közel vagyunk a befejezéshez. Igazából úgy terveztük, hogy kiadjuk az idén, de késtünk amiatt, amit a kiadóról mondtam, meg persze mindenféle egyéb késések is voltak, ezért úgy döntöttünk, hogy áttoljuk a jövő év elejére.

Meg tervezitek turnéztatni ezt az albumot jövőre?

Nem annyira széleskörűen mint a legutolsót, mert ez egy teljesen más album lesz. Nem tudom, hogy hallottál-e róla, de ez az album teljesen akusztikus lesz. Száz százalékban akusztikus anyag, tele van kórussal, vonós hangszerekkel – cselló, hegedű – és akusztikus gitárral. És igazából számomra, amikor felvettük a fiúkkal, nagyon-nagyon Winterfylleth-albumnak szólt, de természetesen kevésbé volt intenzív mint az eddig megjelentek. A turné során nagyjából öt-hat igazán különleges show-t szeretnénk adni speciális helyszíneken, de igazából még nem döntöttünk, hogy pontosan hol. Tehát speciálisan az új albumról beszélve mi csak maximum hét-nyolc koncertet szeretnénk adni. De ezzel együtt természetesen fogunk metálkoncerteket is adni – az a helyzet, hogy az új albumhoz egyedi helyszíneket kell választanunk például a csellista, a hegedűs és egyéb ehhez hasonló dolgok miatt.

Azt hiszem, ezzel el is érkeztünk a következő kérdéshez: ki a felelős a zeneírásért, ki a zenekar motorja?

Minden önzőség és nagyképűség nélkül azt kell hogy mondjam, hogy az első két albumon gyakorlatilag csak én dolgoztam. Tehát a ‘The ghost of heritage’ és a ‘The Mercian sphere’ albumot többé-kevésbé én írtam meg, egy kicsit besegített Nick, és persze Mark is, aki ekkortájt csatlakozott hozzánk. A későbbiekben a ‘The threnody of triumph’ és a ‘The divination antiquity’ albumokon már nagyjából fele-fele arányban dolgoztunk Mark-kal és hasonlóan az ötödiken is, csak közben Mark, a régi gitárosunk elhagyott minket a ‘The divination antiquity’ és a ‘Dark hereafter’ albumok között. Ezek után egy régi cimbora, Dan Capp csatlakozott hozzánk, aki a kezdetektől a zenekarral dolgozott, ő az albumokért, az albumborítókért volt felelős. És immáron nemcsak grafikusként, hanem zenészként és velünk van és segít minket. Úgy érzem, egy csomó dolog hasonló a korai albumokhoz, csak most az van, hogy ez a zenekar mindenkié és mindenki egyenlő arányban működik közre a dalszerzésben.

Van bármilyen fajta zenei képzettséged?

Hát igen, van valamennyi: amikor kisiskolás voltam, voltak zeneóráim, tanultam klasszikus zenét és most harmincöt éves felnőttként még mindig klasszikusgitár-órákra járok, hogy jobban megtanuljak bizonyos technikákat, hogy szinten tartsam és fejlesszem a játéktechnikámat. Azt hiszem ez azon dolgok egyike, ahol hihetetlen nagyon önérzetet lehet kifejleszteni, de természetesen mindig van valami új, amit meg tudsz tanulni, mindig van egy út, hogy jobban tudj zenélni, és a világ legjobb gitárosai is azt mondják, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj, ha jó gitáros szeretnél lenni. Gyakorolnod kell, és nagyon jó, hogy ilyenfajta kihívások elé állított magad, mert ha metálzenét írsz és metálzenét hallgatsz, akkor maga a metál lesz a világod, és egészen egyszerűen el fogod felejteni hogy milyen nagyon jó egyébfajta zenék léteznek, amik akár inspirálhatnak is téged. Itt most nem feltétlenül a stílusra gondolok, hanem arra, hogy hogyan hozol be más műfajból különböző akkordváltásokat, vagy hogyan írsz másfajta megközelítéssel dalokat, amiket amúgy soha nem tudnál megtenni, ha nem tudnád kívülről nézni az egészet egy kicsit. Személy szerint én ezt ezért csinálom.

Megnéztem a neten, és játszol vagy játszottál még egy csomó zenekarban a Winterfylleth-en kívül, és ezentúl főállásban dolgozol egy sörfőzdében. Hogyan lehet mindezt egyszerre csinálni?

Számomra ez egészen remekül működik. Én egy sörfőzdének dolgozom, de nem magában a sörfőzdében. Igazából egy olyan vállalathoz mentem dolgozni, amelyik azt csinálja, amit én szeretek, jelen esetben ez stratégia és analízis. Otthonról dolgozom egy csomót, ami nagyon jó, rugalmasságot ad, időt ad arra, hogy foglalkozzak a Winterfylleth-tel, van napközben lehetőségem zenét hallgatni és zenét írni, meg persze ezentúl a mindennapi munkát elvégezni hogy ki tudjam fizetni a számlákat. De gyakorlatilag itt a környéken minden zenekar ezt csinálja.

Igen, de ez hihetetlen mennyiségű időt vesz igénybe, mivel nyolc órás munkát kell hogy végezz, és azt hiszem, hogy a zenekarral való foglalatosságok is két-három órát elvisznek naponta. Hogyan viselik ezt a családtagok, hogyan viselik a barátok?

Hát igen, ez egyfajta kihívás. A párom nagyon-nagyon jófej és toleráns. Amikor találkoztunk, amikor megismerkedtünk, akkor már tudta hogy ez az életünknek, mindannyiunk életének egy jelentős része, és ő ezt nagyon jól vette. Azt hiszem nagyon jó és nagyon fontos, hogy legyen valami az életedben, amire tudsz figyelmet fordítani, ami a központban van. Gyakran csodálkozva nézem az embereket, akiknek nincs semmi ehhez hasonló tevékenységük az életükben: elmennek dolgozni, aztán hazamennek, aztán leülnek a tévét nézni a hétvégén – igazából mire való ez az élet így? Mi az, amit létrehozták, mi az, ami értékes? Azt gondolom, hogy akármennyire is kicsik vagy nagyok vagyunk, mi részesei vagyunk valaminek. Nagyon-nagyon picit persze, de megpróbálunk belefolyni a kultúrába és a társadalom részesei lenni, segíteni az embereknek, hogy megértsék a saját történelmünket, vagy akár összerakni egy kis zenét, valami teljesen alap dolgot, amit hallgathatnak. És azt hiszem, nagyon fontos, hogy legyen valamilyen célod, amire koncentrálhatsz, amire fókuszálhatsz a munkán kívül. Nézd, ezzel az egésszel van valamennyi bevételünk, a felvételek jól fogynak, jó jegyeladásaink vannak, és igazából valamennyi bevételt termel a zenekar…

…de ez soha nem lesz főállású munka…

…nem, és nem is gondolom, hogy annak kellene lennie. Vannak nagyon jó barátaink, akik nagyobb zenekarokban játszanak, és itt már a zene a munkájuk és nem a hobbijuk, és látjuk, hogy hogyan vesztették el a lelkesedésüket a zene iránt, mert ez már valami olyasmi, amit folyamatosan kell hogy csináljanak, hogy fenn tudják tartani magukat. Nekem nagyon tetszik az a megközelítés, hogy ez az egész zenekarosdi a mi menekülésünk ebből a helyzetből – ismerem azokat az embereket, akikkel együtt menekülünk, és tudjuk ezt együtt csinálni. Biztosan tudnánk ennél sokkal nagyobb bevételt is előállítani, de én nem szeretnék évente kétszázötven show-t lenyomni, minden egyes szaros kis lyukban játszani, kis fesztiválon-nagy fesztiválon, mindenhol. Én sokkal inkább azt gondolom, hogy egyedi dolgokat, a megfelelő dolgokat kell tenni. Nagy rajongói vagyunk az angol Bolt Thrower együttesnek, és igazából ők személyesíti meg számunkra, hogy egy zenekarnak milyennek is kellene lennie. Figyelnek a merchandise-ra, egészen egyedi dolgokat csinálnak, a megfelelő dolgokat csinálják és nem mindent. Ez egy nagyon érdekes és fontos dolog, amit nagyon sok fiatal banda megtanulhatna: nem kell mindent megcsinálni, csak a megfelelő dolgokat.

Rendben! De térjünk vissza a kérdések fő csapásához: mi a hajtóerő, mi inspirálja a zenészeket? Oké, olvastam a honlapotokon, hogy az angolszász kultúra, de mi egyéb?

Hát azt hiszem, hogy ez nagyon egyszerű. Hogy őszinte legyek, számunkra a legfontosabb mozgatórugó, hogy újra kapcsolatot létesítsünk az emberek és a történelmi között, hogy megmutassuk ennek az országnak a történelmi hátterét, hogy megmutassuk, hogy milyen fontos, hogy ezekről a dolgokról világos képünk legyen, és hogy mindez hogyan kapcsolódik a mai modern világhoz. Nagyon egyszerűen megfogalmazva: tisztán látható, ahogy a történelem ismétli önmagát. Ha megnézed, hogy ebben az országban mi volt a választások eredménye, vagy megnézed, hogy mi történt Németországban, látod, hogy baloldaliak voltunk vagy negyven évig, aztán hirtelen az egész világ megfordult és jobboldali lett. Láthatod, hogy a nacionalizmus hogy lesz egyre fontosabb és hogyan dominálnak a kommunizmus meg az ehhez hasonló dolgok is. Látható, hogy a világban hogyan léteznek ezek a különböző körfolyamatok, látható, hogy hogyan szavaznak az emberek a különböző politikai pártokra, és hogy a végén ez mennyire nem számít, mert úgyis mindenki megszívja a végén. Tudnunk kell, hogy mi történik, azért, hogy ki tudjuk vonni magunkat a hírek hatása alól, azért, hogy megértsük, hogy mi is történik a világban valójában.

Azt hiszem, ez máris felveti a következő kérdést: a zene, amit játszotok, black metal. Hogyan egyeztethető ez össze a vallással?

Vallással? Azt gondolom, mi teljesen vallásellenesek vagyunk, és úgy gondolom hogy egy csomó más zenekar is az. Mi nem abban az értelemben vagyunk vallásellenesek, mint a korai black metal zenekarok voltak – merthogy ők kereszténységellenesek voltak. Én úgy gondolom, hogy mi összességében vallásellenesek vagyunk. Nem szeretnék nagyon messzire elkanyarodni, de úgy gondolom, hogy a vallással a fő probléma az, hogy ellenőrzi, hogy kontrollálja az embereket, és egymás ellen uszítja őket. Ha jobban belegondolsz, a világ vallásai a leggyakrabban a háborúk okai. Ezért utálják a szunniták a síitákat még akkor is, ha egy országból származnak, ezért utálják a katolikusok a protestánsokat, és igen, a vallás az, ami nagyon sokszor a háború oka. Én azt gondolom, hogy mi a hitünket, a vallásukat a természetben és a spiritualizmusban találtuk meg abban az értelemben, hogy hogyan érzed magad, hogy hogyan viselkedsz, amikor a természettel vagy egy. Van egy dal az utolsó albumunkon, ‘Green cathedral’ a címe. Ez egy nagyon jó barátunk nagyon nagyon jó ötlete, és nagyon sok mindent elmond a keresztényekről, akik csak ülnek ezekben a hatalmas, óriási katedrálisokban, imádkoznak Istenhez és hihetetlen mennyiségű összegeket fizetnek a papoknak akik meg csak beszedik a sarcot. És igazából ha elmész kirándulni valahova, túrázol egy völgyben és meglátsz egy fantasztikus tavat, vagy pedig csak szimplán túrázni vagy kirándulni indulsz a hegyekben – akár ebben az országban, akár máshol, ahol fantasztikus tájak vannak – pontosan ugyanezt a fajta spirituális élményt élheted át, és igazából nem lesz szükséged egy papra, hogy ott legyen veled és pénzt kérjen ezért az érzésért, ezt bárhol meg tudod találni. Tehát a gondolat lényege az az, hogy nincs szükségünk keresztény katedrálisra, csupán egy zöld katedrálisra van szükségünk, a természet templomára. Ez számomra nagyon fontos, és azt hiszem, nagyon jól mutatja a természettel való kapcsolatunkról alkotott elképzeléseiket, azt, hogy hogyan lehet a történelemmel szorosabb kapcsolatot létesíteni, és hogy a természet és a történelem kutatása, tanulmányozása, megértése miért is fontos dolgok az emberi faj számára.

Ezzel el is érkeztünk az utolsó kérdéshez, amit lehet, hogy nem fogsz szeretni, de én igenis kíváncsi lennék a véleményedre: májusban valami szörnyű dolog történt itt a Manchesteri Arénánál, egy robbanás történt, ahol emberek haltak meg. Mi a te véleményed erről, mi történt, mi történik itt? Nagyon sokszor ezeket a dolgokat a bevándorlással, a bevándorlókkal és a kultúrák közötti szembenállással hozzák kapcsolatba. Mi a véleményed, mi történt, mi történik itt?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Annyi igazság is ellen-igazság hallható-olvasható, különböző álláspontok röpködnek a levegőben, így az emberek döntő többségének nagyon nehéz megértenie, hogy pontosan mi történik ebben a helyzetben. Én azt hiszem – csakhogy mástól idézzek –, jelenleg egy ‘igazság utáni’ világban élünk, és azt gondolom, hogy ez meglehetősen ijesztő része a történelemnek. Gondolj csak bele, azt hallod médiában, hogy igen, robbantás volt, és az emberek egy részének a reakciója az lesz, hogy ‘Hát igen, ez az iszlám terror’, egy másik része pedig azt fogja mondani, hogy ‘Nem az iszlám, nincs iszlám terror, ezek szimlán emberek, a társadalomnak egy nagyon nagyon pici szelete’, meg ehhez hasonlók, és hirtelenjében egy véleményözön fog így kialakulni. És igazából azt gondolom, hogy annyi pozitív és negatív vélemény lesz jelen, hogy egy átlagos ember már nem is fogja tudni, hogy mi valójában az igazság. Szerintem ez egy nagyon aggasztó helyzet, ami – és most nem szeretnék az eredeti kérdéstől eltérni –, azt gondolom, hogy a társadalom összes szintjét érinti. Gondolj bele, vannak emberek, akik megtagadják a tudományt, akik tagadják, hogy a föld kerek lenne, akik azt állítják, hogy a föld lapos, és az ehhez hasonló dolgoknak egy egészen széles spektruma megtalálható ezen az ‘intellektuson kívüli’ térben. Hogy visszakanyarodjak az eredeti kérdéshez, azt hiszem, nem lehet nagyon megkérdőjelezni, hogy a kultúrák bizonyos fajta ütközése figyelhető meg ebben az országban. Azt gondolom hogy egy átlagos angol, egy átlagos brit nagyon nyitott minden kultúra és mindenfajta ember iránt – számomra pontosan ez az, ahogy az országnak mindig is működött. Örömmel látunk mindenkit, és amikor mi utazunk, akkor próbálunk mi is megfelelően, helyesen viselkedni – legalábbis remélem. Én azt gondolom, hogy tiszteletet mutatunk mindenki kultúrája iránt, és igazából itt látom az eredeti feszültség forrását, mert azt gondolom, hogy egy csomó ember, aki itt él velünk, nem így viselkedik. Én azt gondolom, hogy nagyon nagyon sok esetben a dolgok egyszerűen kulturálisan polarizálódtak. Ha elolvasod a Times-ot, ott az lesz hogy ‘Ó istenem, a bevándorlás egy szörnyű csapás ennek az országnak’, ha egy másik újságot olvasol, abban meg az lesz, hogy ‘Nem, ez hihetetlenül fontos számunkra’. Nagyon nehéz megítélni, hogy hogyan milyen álláspontra is kell helyezkedni ebben a kérdésben. Én azt gondolom, hogy az embereket alapvetően az egyének szintjén kell kezelni, mindig mindenkivel jó fejnek kell lenni és mindenkihez pozitívan kell hozzáállni, de azt is meg kell érteni, hogy egy magasabb szinten kulturális kihívásokat jelent az együttélés – azért, mert más embereknek mások az értékeik és máshogy más módon élnek. Én azt gondolom, hogy a kormányzat és a különböző szolgálatok talán nem tettek meg mindent az elmúlt években, hogy ezt elkerülhessük. És egészen biztosan lesznek a jövőben kihívások – én azt gondolom, hogy a hibás döntéshozatal eredményeit látjuk, emiatt terroristák érkezhetnek például ebbe az országba, hogy konfliktusokat szítsanak, akár más országokban is, vagy Európa egészében. És ezt talán összefügg a botrányos külpolitikával is, amikor országok támadtak meg más országokat a természeti erőforrásaikért. Végig lehet ezen az egészen tekinteni, és igazából megint a természethez fogunk visszajutni. Az embereknek erőforrásokra van szükségük, de azok más országok földjében találhatók – így jó lenne ezekkel az országokkal kereskedni, de a vallási különbségek miatt inkább lehet, hogy mégsem kereskednek, hanem inkább megszállják őket. Ez igazából lecsupaszítva arról szól, hogy az emberek pénzhez akarnak jutni és ki akarnak használni másokat. Ha még alaposabban belegondolsz, ez egyfajta ‘oszd meg és uralkodj’-játék, amelynek során embereket hergelnek egymás ellen, és aminek a végén különböző kultúrák, különböző vallások harcolnak egymással. A történet legvégén persze a bankok és a nagy cégek csinálnak ezen hihetetlen bevételt, és persze az átlagemberek vesztenek. Azt hiszem, ezt a kérdést nagyon nehéz megválaszolni – igazából már így is nagyon sokat beszéltem róla, de ez nem egy fekete-fehér dolog, hogy ‘Igen, ez itt mint terrorista’, vagy valami az hasonló. Folyamatos dinamikus változás van ebben az egészben, és nem gondolom, hogy az átlagember eleget tud, vagy pedig hozzáfér a megfelelő információhoz, hogy valódi ítéletet alkothasson.

Köszönöm a válaszokat, köszönöm az interjút!


Chris Naugthon, head man of Winterfylleth has been asked about music, the new album, the green cathedral and also about the daily politics just rigth before their gig in Manchester.

You just released your last studio album in 2016, that was the ‘Dark hereafter’. What about the feedbacks, how satisfied you are with the feedbacks?

I think we’re very satisfied with it! It was our fifth album. It was a bit of a difficult album in the sense that…we haven’t really planned coming out that album w,e were gonna do as an EP but then lots of things happened: our label that has taken over, and we ended up in the middle of that big delay for a year because of all, so it was a bit of a challenge for us because we work on new material. And now which is kind of like…like it should have come out maybe like…a year before. So, we are really very proud on it. The concept of it is great…for us it was a bit of a stopgap album in the sense that we put a few extra tracks on it to make an album even though it probably wasn’t really meant to be, so I still feel like it’s a good album. It is forty five minutes long, good songs on that and it’s a really kind of cohesive and shorter piece of work. I just think people were thinking hot and cold about it because Winterfylleth albums are normally sixty five minutes long, with ten tracks – eleven tracks in them. I mean it did make me laugh as well because a Guns and Roses album is like thirty five minutes long, a Metallica album was like thirty five minutes long and grind bands are making seven minutes albums, so…we still give you a forty five minutes album! But it was it was very positive and I think people will be really excited about our album coming out at the beginning of next year.

OK so the plan is that after the Dark Hereafter to release something in the next year?

Yes, we recorded a new album already. So as we sit here today in Manchester in September, then we have not quite finished mastering of the album yet but it’s all recorded and mixed. Yeah, we recorded three months ago, and it’s due to be released at somewhere between February and March next year. So it’s all done already and we just kind of doing all the stuff behind the scenes, making videos, doing the art work, mastering the album and doing all that getting everything ready for press, so we are close to releasing actually. We were gonna put out this year then because of all the delays I was talking about the label, all of back cuts just got released, so we delayed it until next year.

Are you planning to tour this album next year?

Not as extensively as this one because it’s a very different album for us. I don’t know if you’re aware that’s what we’re doing a solely acoustic album next time. It is a one hundred percent acoustic material. Really rich kind of choral vocals, cello, violin, acoustic guitars, and to me, how we recorded it with the guys, it sounds very much like a Winterfylleth album, but less intense and so for us to tour this album specifically, we’re going to do like five or six really special shows in special locations which we haven’t quite decided yet. So speaking specifically about that new album we’ll only do like seven or eight shows for it properly, but we’ll still do metal shows around that, but touring this album specifically we’ll just do some selected really interesting shows because it is a need for a cello player and a violin player and all stuff.

I think it raises the next question: who is responsible for the music, who is the engine behind?

I suppose with no ego really, the first few albums were just me. So ‘The ghost of heritage’ and ‘The Mercian sphere’ where more or less solely written by me and then a little bit by Nick, and Mark who joined at that stage, and then ‘The threnody of triumph’ and ‘The divination antiquity’ were between me and Mark kind of equal, and similar with the ‘Dark hereafter’, and then Mark, our old guitar player has left in between ‘The divination antiquity’ and ‘Dark hereafter’. So we got our long term friend Dan Capp who was our artist forever since we started this band, and he joined the band not just the artist but as a full player, so he is now here helping us. I feel like the early albums, when we’re finding out what we sounded like, and now this belongs to everybody and everyone contributes very equally to the writing of the songs.

Do you have any kind of musical education?

Some, yeah, when I was young at school I did instrument lessons, and I learnt classical music, and finally now, as a thirty five year old adult, I still have classical guitar lessons to help me to learn techniques better, it is really a kind of keep-up with my playing. I think it’s one of those things that you can develop a bit of an ego about it there’s always something new you can always find a different way how you can do something, and all the best guitar players in the world just saying practice, practice, practice! If you want to be a good guitar player you’ve go to practice. It is good to challenge yourself to do something else because I think when you write metal, you listen to metal and metal is your world, you forget sometimes how much great other music there is and some of the influence even if it’s not style wise, you bring in chord changes and different ways of writing songs that you never would have thought if you didn’t know how to play that stuff. So personally I do it for that as well.

I just checked and you are or you were playing in different kind of bands along Winterfyllweth and there is a main occupation as you are working in full time in a brewery, so how these things coming together?

Well, it works out quite well for me. I work for a brewery company, but don’t work in the brewery, so I went for the company that does I do like, analytics and strategy. So I work from home a lot which is great because it gives me time to also do the Winterfylleth stuff, to have time in the day to listen to new music, to write as well as do work and the day to day stuffs that pays the bills. Almost all bands about our area do that I think.

OK, but it consumes incredible amount of time because you have to work more or less eight hours per day, and I think just running a band takes two – three hours per day. So how your family can tolerate it, how the friends can tolerate it?

It’s a challenge you know. My lady is very-very cool, we met and she knew that was a big part of our life, she really great about that. And I think it’s good to have something like that to focus in your life because I often wonder about people who don’t have those kind of things though their lives. These people just go to work and then go home and watch TV at the weekends and I think what really is your life for? What are you did has any value at least? I feel like however big or small we are, we contribute something. In a small way into the culture and society and helping people to understand the history, the music, or just giving them something to listen to at a base level. And I think it’s important to have something, to give yourself a purpose and I focus on that outside of the work. Look, we make some money, our record so pretty well, our show sell good, good amounts of tickets, we can make money out of band but…

…it will never become a full time job…

…no, and I don’t think we should! We are quite friendly with people from big metal bands and…it becomes your job, and you just lose that passion for it because it just becomes something what you have to do to sustain itself. So I quite like the idea that it’s our escape from that, and I know the people who escape from that, and we can come together. We can make some money but I would not like to do two hundred fifty shows a year, and tour around everywhere, and play in every toilet show, big festivals, small festivals and everything, just to make an average living. I’d rather have it be special and do the right things. We’re really big fans of and English band Bolt Thrower, and they epitomizes how you should be a band to me. To keep all of the merchandise, you make thing special, you play the right things not everything. That’s a really interesting thing that a lot young bands can learn, that don’t do everything, do the right things.

Just back to the main direction of the questions: what’s the main driver, the main influence behind your music? OK, I know about Anglo-Saxon culture, that’s written on your web page, but what else?

I think it’s quite simple if I’m honest. The main driver about the band was to reconnect people with the stories and history, the background of the history of our country, and to show them how important it could be to have an understanding of those things, and how that relates to the modern world. Very simply, you can see right now, how history repeats itself all the times. If you look at the elections in this country or in Germany, we’ve been left wing for like sixty years, and now the world swing into the right, and how nationalism is becoming more prevalent, communism and all those sorts of things. And just how the world seems to exist in this kind of potential cycle of life, polling between different political parties, and how ultimately that doesn’t really matter in the sense that everyone’s always getting screwed. We need to be aware of why and what’s going on and to take yourself out of the listening to the news and to realize what’s actually going on in the world.

I think what you said is raising the next question: the music what you’re playing is black metal? How it is fitting the religion?

Religion? I mean we’re completely anti-religion as I think a lot of bands are. I don’t think we are in the sense that like the early black metal was, that they are anti-Christian. I think we are anti-religion as a whole. Not to go on for too long but I think the problem with religion is that it controls people and that it pits people against each other. If you think about all the religions of the world, they mostly the causes of wars, that why the Sunnis hate the Shiites even they are from similar countries, that’s why the Catholics hate the Protestants, that’s why there is war a lot of the time, because of religion. I think we’ve always found a religion in the nature and in spiritualism in the terms of how you feel when you’re one with nature. So there’s a song on the last album which is called ‘Green cathedral’, which was a great concept of a friend of ours, and he was saying that lots of Christians go and sit in these big mega cathedrals in their countries and worship God and pay loads of money to preaches who are really just profiteering from them. And actually, if you go out to a big valley and look across that amazing lake, or walk in the hills of this country or any country that’s got amazing landscapes, you feel such a spiritual enrichment from that, that you don’t really need a preacher or pastor to be in the front of that taking money from you for the experience, you can find that anywhere. So the idea that you don’t need a Christian cathedral, you need a green cathedral, the cathedral of nature and I really like that, and that really epitomizes the idea of the connection with nature, the connection with history and why the exploitation of nature and history are really important for us moving forward as a human race.

I think there is a last question what you may not really like but I really want to ask your opinion. Some very bad thing happened here in May in the Manchester Arena, it was an explosion when people died. Often this thing is connected to immigrants, immigration and confrontation between different cultures. What is your opinion about that, what happened here, what is happening here?

It’s a very difficult one. I think there’s so much truth and anti-truth, and different opinions fly around, and it’s very difficult for most people to understand actually what’s going on in those situations. I think we now live in, what I would call, nicking somebody else’s phrase, we live in a ‘post truth’ era. Which I think is a really scary part of history for us to be in, because you could say…you hear in the media say ‘Oh there’s been an explosion’, so a huge proportion of people like ‘Right, it is Islamic terror’, and a huge proportion like ‘It’s not Islam, it’s not Islamic terror, they’re just normal people, only a fraction of the people’ and lot of stuff. And it just becomes this kind of mass of opinion, and I actually think that there’s so much positive and negative opinion about it that the average person probably doesn’t actually know the real truth in any of this. And I think that’s a really scary place for us to be in because, not to go off topic about the explosions and things like that, but that affects all levels of society. You think about people that deny science, that deny that the earth is round and they think that the earth is flat, the vast spectrum of things that exist in that kind of anti-intellectual room. And to reach the point, I think they are undoubtedly issues of cultural clashes that go on in this country, you can’t deny. And I think the average English person, the average British person is and would be very welcoming to all cultures, and all kind of races of people, because to me that feels exactly what this country has always been like. We welcome people as guests here and we travel to their countries and we always behave well I hope. We would generally be respectful of their cultures and things and I feel like there’s a real tension now because lots of people live here and maybe don’t behave in that way. And I think lots and lots of people find that they areas were becoming very polarized into different cultures. If you read the Times it’s like ‘Oh my god, immigration system is a horrible thing for this country’, and you read from the other papers like ‘No, it’s amazing for this country’. It’s very difficult to know where to put yourself in that question. I think ultimately you have to take people in individual level, and always be nice with everybody, but you have to understand that at macro level there will be challenges between cultures living together, they just are, because people have different values and they have different ways of living and stuff. So I think that the government and our services probably haven’t done enough about that in previous years, and I think there are definitely some challenges to come in the future, and undoubtedly now we’re seeing because of some of those poor decision making process they’ve had, terrorists come here, and try and wreak havoc in our country and your countries and in Europe in general. It’s probably because of our heinous foreign policy for many years and invading their countries for their natural resources. You can see right through all this, and ultimately comes back to nature in a way that they want the resources there in the ground of those countries, they want to trade with those countries, and because of religious differences maybe they don’t want to trade so they gonna invade them. Ultimately it boils down to people wanting to make money and using people. And then you think about it again, it can be very much divide and conquer, pit people against each other and so you’ve got different cultures, different religions against each other. And actually the banks and the corporations are the ones making the money, and people are the ones who loose out. I think it’s a very difficult one to answer, and I know I have talked around the subject a lot, but it isn’t a black and white issue like ‘Yes, they’re all the terrorists’ or whatever. There’s so much dynamic to it I don’t think the average person knows enough or can access the right kinds of information to make a valid judgement on that.

Many thans for your replies, much appreciated!

WEBhttp://www.winterfylleth.co.uk/

Kapcsolódó cikkek

Winterfylleth, Wiegedood, Necronautical – Koncertbeszámoló

Cryonus

Winterfylleth, Voices – Koncertbeszámoló

Cryonus

Primordial, Winterfylleth – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Winterfylleth premiere new song!

KMZ

Hot News: Drudkh & Winterfylleth announce limited split-EP!

KMZ

Enslaved, Winterfylleth, Svoid – Koncertbeszámoló

SteveShield

Hot News: Winterfylleth’s horror connoisseur picks his faves

KMZ

WINTERFYLLETH – The Threnody Of Triumph

Menegroth

Hot News: Winterfylleth – Exclusive Track Premiere Brought To You By Stereogum

KMZ

WINTERFYLLETH – The Mercian Sphere

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek