Interjúk

Winternight Interjú

Egy új pogány black metal remény csapattal ismerkedhettek meg, méghozzá a hazai underground életből. Szerintem nagyon jó úton halad az elképzelésivel, hogy egy igazán professzionális zenét valósítson meg, mindazok számára, akik nem feltétlenül a gyűlöletet és a pusztulást szeretik. Winternight-tal beszélgettem, terveiről, magyarságáról…

Helló, üdvözöllek, nemrég ismertem meg a zenédet és nagyon pozitív nyomot hagyott ez a két számos demó. Mesélnél a kezdetektől, hogy idáig mi is történt veled?

Üdvözlet! 2001 környékén kezdtem el Winternight néven zenélni. Nem volt bennem semmi újító szellem, pusztán a black metalt szerettem volna játszani magyar elemekkel. Elsőként az I walk the path of ancestors demot vettem fel 2004-ben, majd rá egy évre a My war demo-t. Ezekről később néhány szám újrafelvéve fel fog majd bukkanni az első albumon. Ennek előszele lehet az utolsó, Itt nyugszunk vándor… demo. Főbb hatásként olyan bandákat említhetnék, mint a Burzum, Bilskirnir, Odal, Nargaroth.

Hogyan jutottál el idáig, egy ilyen szintre? Mi az, ami ösztökél a zene megalkotására?

Nem tudom, mennyire beszélhetünk zenei fejlődésről, hisz amit csinálok, még elég kezdetleges. A zene megírásakor főként a hangulatom a döntő. Ami inspirál egy szó, egy mondat, egy zenekar, a természet…

Ha jól tudom, minden egyes apró részletet te készítesz el, vagy van olyan személy, aki segít valamiben?

Nem, én csinálok mindent egyedül. Élvezem a “művészi” szabadságot:) Illetve… A barátnőm talán segít. Ha valamire rámondja, hogy szar, akkor tudom, hogy az már jó, hehe

Mit kell tudnunk az “Itt nyugszunk vándor…” demó anyagodról? Mikor vetted fel? Az “I walk the path of ancestors” új verzióban szerepel. Miben különbözik ez a szám a régi verziótól?

2005 végén vettem fel, akkor úgy gondoltam, jó ötlet lenne szétküldeni pár helyre, kiadót keresni, de inkább letettem róla. Nem szerettem volna pénzt keresni a zenéből, cd, kazetta… Magamnak csinálom, így ingyen letölthető az oldalamról. Az I walk… első verziója a 2004-es első demóm volt, elég kezdetleges hangzással. De úgy éreztem, tudok jobbat is, így újrafelvéve, majdnem duplájára nőtt a játékideje és aránylag egy jobb hangzást is kapott, valamint a szövegen is változtattam.

Szeretnéd, ha valamilyen nagyobb underground kiadó felfigyelne a munkádra és kiadná a dalokat?

Ha felfigyel, tetszik nekik és kiad, annak örülök, de nem áll szándékomban nagyon tolni magam.

Mit tudhatunk az új készülő dalokról? Mennyi számot írtál már meg? Demó vagy esetleg már kislemez lesz?

Eddig két régebbi számot vettem fel újra (ha az ember egyszer belejön…) az Anthem of the Mother Nature-t és a Turul könnyeit. Új daloknak majd a hónap közepe körül fogok nekiállni. Új daloknak majd a hónap közepe körül fogok nekiállni. Ha minden jó, év közepére elkészül az első lemez, 6-8 számmal, de ez még a jövő zenéje. Jelenleg egy split lemezre van kilátás a Heldentod nevű magyar zenekarral, valamint egy, vagy két német zenekarral. Eddig úgy néz ki, hogy Pagan Frontos kiadvány lesz. Csak úszom az árral.

Szövegekről mit kell tudnunk? Mivel kapcsolatosak, melyik ideológia a legszimpatikusabb neked?

Magyarsággal kapcsolatos témákat írok. Büszkeségről, gyászról… Végülis mindegy, a kulcsszó a magyarság

Játszol esetleg más zenekarban, vagy van valamilyen projected? Régebben esetleg volt valamilyen zenekarod?

Jelenleg gondolkozom egy projecten, Rontás néven, de ez még képlékeny meg majdnem a Kopjafa énekese lettem, de nem volt időm, ennyi. Elég a Winternight.

Sikerült már azt a zenei világot megteremtened amit elképzeltél? Vagy még van olyan amit szeretnél más hogy csinálni?

Teljes mértékben így képzelem el a zenémet. Szeretem a hangzást, s bár itthon veszem fel a dalokat, nem stúdióban, nekem nagyon tetszik. Még az sem zavar, hogy nem használok basszusgitárt.

Mi az, ami élő hangszerrel és mi az ami számítógéppel lett szerkesztve?

A gitár élő, a dobok gépről mennek. Az ének kap egy kevés visszhangot.

Szerintem sikerült egy fagyos rideg hangzást megcsinálnod, ami nem is annyira mű. Meg vagy elégedve a minőséggel?

Igen, teljes mértékben.

Mennyi emberhez juthatott el már vajon a zenéd? Szerinted kb. mennyien ismerhetik?

Ha 5 ember hallgatja, az már nekem jó:) De régebben sok visszajelzést kaptam külföldi arcoktól, amerikaiaktól, németektől, svédektől… Meg aztán persze itthon is hallgatják páran. De még csak becsült számot sem tudnék mondani. Nem ajánlottam még senkinek. Egy jóbarátom küldte el az utolsó demom egy német archoz, akinek van egy kiadója is. Meglátjuk mi lesz belőle.

Milyen zenefanatikusoknak ajánlod a zenédet?

Az ember a saját zenéjét mindig kurva jónak gondolja és nem veszi észre, ha szar. Mondjuk, hogy aki szereti a black metalt, vagy NSBM-et, az talán próbálkozhat vele

Tudom, hogy csak egyedül alkotod a zenekart, de azért elképzelhető hogy valamikor egy élő koncert is előadj vendégzenészekkel?

Hogy is volt abban a Darkthrone interjúban? Majd ha Jockey Ewing lesz a basszeros?:) De nem. Rosszul lennék, ha 14-16 éves pandaharcosokat látnék rángatózni a zenémre.

Foglalkozol valamilyen sátáni erőkkel? Van olyan erő, ami segít a zene írásban?

Erre az lenne a jó duma, hogy két dal megírása között pockokat belezek és varjú vérrel gurgulázok, attól ilyen a hangom. De nem, nem vagyok sátánista, nem érdekel az ezoterika sem.

Nagyon örülök hogy sikerült veled interjút készítenem, mit üzensz a black metalosoknak?

Mikkamakka. Én is köszönöm az interjút.

Web: http://winternight.uw.hu/

Készítette: NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek