Interjúk

Wisdom Interjú

A kérdésekre Molnár Máté válaszolt.

Sikeres évek után talán egy még sikeresebb év lesz számotokra az idei. Hogyan bírjátok elviselni ezt a sok sikerélményt?

A jót mindig sokkal könnyebb, mint a rosszat. Persze hallani a sok sztárról, akik nem bírták elviselni a hirtelen rájuk törő sikereket, és teljesen kifordultak önmagukból, de minket ez nyilván nem fenyeget. Örülök, hogy alkalmunk lesz megélni mindazt, amiről sokat álmodoztunk, aztán meglátjuk mit hoz a jövő.

Tavalyi évben jelent meg a ”Judas”, ami világszerte mindenhol kapható. Mennyire fogy az album, és melyik országban kapkodnak legjobban utánatok?

Egyelőre még nem kapható mindenhol, csak azokban az országokban, ahol szerződésünk van. Viszont az új kiadónk (Noise Art Records) augusztus 24-én megjelenteti a Judast már valóban világszerte, úgyhogy onnantól tényleg elérhető lesz bárki számára. Érdekes módon az amerikai kiadónk nagyon elégedett az eladásainkkal, pedig sosem gondoltuk volna, hogy ott 3 embernél több hallgat dallamosabb metal zenéket. Itthon is jól fogy a lemez a tavalyi HammerWorld mellékletes megjelenés ellenére még mindig, illetve Japánból is megkaptuk az adatokat. Érdekes módon ott nem váltotta be annyira a hozzáfűzött reményeket, ettől függetlenül a japán kiadónk már lefoglalta a következő lemezünk kiadási jogát, úgyhogy annyira rossza azért ott sem lehet. Én bízom benne, hogy a nemzetközi megjelenéssel tényleg eljutunk a világ minden részére, és beváltjuk a kiadónk belénk fektetett bizalmát.

Korábban voltak tagcserék, jelenleg mennyire stabil a banda és mennyire szokott össze a társaság? Most már megállíthatatlanok lesztek?

Nem jellemző a Wisdomra a tagcsere, azt meg végképp nem lehet mondani, hogy egy átjáróház a zenekar. A legfontosabb poszton viszont valóban történt változás, és ez mindig meghatározó egy banda életében. Minket szerencsére jobbá és erősebbé tett NG (Nagy Gábor) érkezése, és a kezdeti nehézségek ellenére a sok koncertezés, valamint a zenekar körüli munkák jól összehoztak bennünket emberileg. Így most semmilyen veszélyét nem látom újabb tagcserének. Talán majd a Sabaton turné után:) A viccet félretéve, ott azért biztosan sok minden el fog dőlni a jövőnket illetően.

A jubileumi turnésorozat mennyi embert vonzott? A rajongók megleptek valamilyen ajándékkal?

Sokat, szerencsére. De ne felejtsük, hogy a 10 éves fennállásunk örömére ingyenes volt az összes buli, a Keep Wiseman Alive kivételével. Mi a közönség visszajelzésein kívül főleg abból tudtuk lemérni egy-egy koncert sikerét, hogy a hely tulaja mennyire volt elégedett. Ők azért jobban látják, hogy hogyan mennek a koncertek az adott helyen, és azokhoz viszonyítva mennyire sikerült jól a miénk. Mivel a legtöbb helyre szinte azonnal visszahívtak, a közönség pedig fergeteges volt, sikeresnek értékeltük a jubileumi turnénkat.

Nemrég a Rock the Nation koncertszervező irodához leszerződtetek, és így a Swedish Empire Tour elnevezésű esemény résztvevői lehettek a Sabaton és az Eluveitie mellett! Hogyan éltétek meg ezt a nagyszerű lehetőséget?

Lehet, erről mindenki maga kéne inkább meséljen. Amikor én megtudtam, akkor egy furcsa bizsergés futott végig rajtam, melyet olyan esetekben szoktam érezi, amikor valami nagyon jó dolog történik velem. Annyira szerettük volna, hogy egyszer valami hasonló történjen, és annyira hihetetlen volt, amikor megtörtént. Amúgy ez volt az egyik adu a Rock The Nation kezében, amikor tavaly ősszel megtették nekünk az ajánlatukat. Amikor először összeültünk a zenekarral megbeszélni a dolgokat, koccintottunk egyet rá:)

Ezeken a koncerteken ismét nagyobb hírnévre tehettek szert! Mely dalokat hallhatjuk a fellépéseken?

A Judas nemzetközi megjelenése pont a turné miatt lett augusztusra időzítve. Eredetileg május 25-én, a Zsolt és az én születésnapomon jelent volna meg, és a Metalfest turnén mutathattuk volna be, de végül a jobb PR lehetőségek érdekében a Sabaton turnéra lett kihegyezve az egész. Így viszont jórészt a Judas dalaiból fogjuk összeállítani a műsorunkat, és pár klipes dalunkat adjuk majd még elő a nagyérdeműnek. Azért tisztában vagyunk vele, hogy nem fognak kordonokat döngetni és hisztérikus rohamot kapni az emberek, amikor nyomjuk a dalokat, mindenesetre reméljük, hogy pár embernek addigra már ismerős lesz a lemezünk, és az élő produkciónkkal másokat is meg tudunk győzni az ottlétünk jogosultságáról.

A turnét befejezve pedig máris lesz a Keep Wiseman Alive. Mit mondanál erről?

Köszi a kérdésed. Nekünk mindig a KWA az év legfontosabb eseménye. Ezt még most is elmondhatom, a Sabaton turné és más lehetőségek tükrében. Mi ezzel a bulival zárjuk le az adott évet, köszönjük meg a közönségnek, hogy létezhetünk, és itt tudjuk megmutatni a maximumot, amire képesek vagyunk. Egyfajta örömünnep ez nekünk. És ez már a 6. Keep Wiseman Alive lesz, ami egy igen szép szám, és szerencsére mindeddig igen nagy érdeklődés övezi. A tavalyi egy vízválasztó volt, mert hosszú kihagyás után NG-vel, egy új frontemberrel kellett megmutatnunk mit is tudunk. Hitetlen volt, hogy mennyien tiszteletüket tették az eseményen, és úgy láttuk, végül mindenki elégedetten távozott. A 2012-es Keep Wiseman Alive díszletileg most kicsit más jellegű lesz. Mindenképpen valami mást akartunk, mint a korábbiak, és jött is egy jó ötlet, hogy mit lehetne csinálni. Az idei vendégzenekar a Twister lesz, akik egy ragyogó debütáló lemezzel jelentkeztek tavaly, valamint most is lesz ajándékosztás a Royal Vodka támogatásával. Tavaly 300db Wisdom pólót osztottunk ki azoknak, akik elővételben vették meg a jegyüket, és a leghamarabb érkeztek meg a helyszínre. Most más akciót tervezünk, amelyről hamarosan bővebb információkkal szolgálunk a Facebook oldalunkon. Jó előre kell most mindent intéznünk, mert éppen csak vissza fogunk érni a koncertre a Sabaton turnéról. Viszont valószínűleg hatalmas rutinunk lesz már addigra:)

Új dalokkal hogy álltok? Mikorra várható a következő hanghordozó?

Nagyon jól állunk, a lemez címe is megvan, 9 dallal már demózunk, és 2 van még munkálatok alatt. A Sabaton turné kezdetéig szeretnénk rögzíteni az anyagot. Utána a kiadón múlik, hogy mikorra tervezi a megjelenést. Idén nem fog már kijönni, mert a Judast szeretnék kifuttatni ameddig lehetséges, viszont 2013-ban biztosan meg fog jelenni az új Wisdom nagylemez.

Mit szeretnétek még elérni a Wisdom zenekarral?

Én már az eddigiekkel is nagyon elégedett vagyok, de ettől persze törekszem, hogy minél jobbak legyünk, minél tovább eljussunk. Most bekerültünk egy olyan gépezetbe, ahol már nem csak rajtunk múlik, hogy meddig léphetünk még előre. Mi mindenképpen megtesszük a magunkét, nem adunk le a minőségből és a ránk jellemző aprólékos munkáról, a koncerteken maximálisan odatesszük magunkat, de a kiadónkra és a Rock The Nation-re is legalább ugyanekkora feladat hárul, hiszen mindezt el kell juttatniuk az emberekhez. Itthon ezzel a részével is jórészt mi foglalkoztunk, de világszerte már kevesek vagyunk hozzá, hogy eljussunk azokba a médiumokba, koncertekre, fesztiválokra, ahol esélyünk van, hogy felkeltsük az emberek figyelmét. Viszont eddig azt tapasztaltuk, hogy ha konokul haladtunk az általunk megtervezett úton, nem hajlongva az aktuális divatirányzatok, vagy megoldások felé, akkor az előbb utóbb meghozza a gyümölcsét. Úgyhogy mostantól is konokul haladni fogunk az általunk megtervezett úton tovább, kompromisszum nélkül, aztán majd lesz valami:)

Mennyire tölti ki az életeteket a zenélés? Hogyan tudtok mindent összehangolni, hogy mindenre és mindenkire jusson időtök?

Jelenleg teljesen kitölti. Azaz pontosabban most még nem, hanem amint elkezdődik a turné szeptemberben. Onnantól, ha akarnánk sem nagyon tudnánk mással foglalkozni, hiszen 2 hónapon keresztül úton leszünk. Most sem egyszerű összeegyeztetni a magánéletet a zenekarosdival, nyilván később még nehezebb lesz. De nagyon nem szeretném, hogy kesergésnek érződjön, amit mondok, mert pontosan ott vagyunk most, ahol mindig is szerettünk volna lenni, és hülyén hangozna, ha az ezzel kapcsolatos problémákról regélnék. Jelenleg minden úgy tökéletes, ahogy van!

Köszönöm az interjút és sikeres gazdag koncerteket kívánok.

WEB: http://www.wisdom.hu/

Kapcsolódó cikkek

A Hammer Concerts bemutatja: Keep Wiseman Alive X. – Wisdom, Delain, Evergrey, Kobra And The Lotus

KMZ

Wisdom: Rise Of The Wise – a sikerlista élén nyitott az új CD

KMZ

Wisdom: Rise Of The Wise – dalpremier a Sabaton énekesével, februárban itt az új album

KMZ

Wisdom – Rise Of The Wise

KMZ

KME videók: Manimal, The Apex, Devil You Know, Billion Dollar Babies, Brainstorm, Vesania, Zygnema, Sólstafir, Degradead, Soulbound, Wisdom, Luca Turilli’s RHAPSODY

KMZ

Keep Wiseman Alive – november 14. szombat

KMZ

Wisdom – Keep Wiseman Alive IX.

KMZ

Wisdom – Újra van Facebook oldal; közeleg az új lemez

KMZ

Wisdom – Anton Kabanen besegít gitáron

KMZ

Wisdom – Őszi turné + Keep Wiseman Alive

KMZ

Wisdom, Powerwolf: videóüzenet Attila Dorntól

KMZ

Wisdom – Marching For Liberty / Keep Wiseman Alive

KMZ

Wisdom – Fabio Lione vendégszereplése az új albumon

KMZ

Hot News: Wisdom – Unveil new front artwork and announce album title and release date!

KMZ

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Wisdom + Sabaton + Eluveitie tour

KMZ

Wisdom – Keep Wiseman Alive, december 8.

KMZ

Wisdom – Judas + Swedish Empire Tour + Keep Wiseman Alive

KMZ

Wisdom – Judas világpremier, majd turné a Sabatonnal

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek