Interjúk

Witchery Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Jensen válaszolt.

Üdv Magyarországról! Június 21. óta boltokban az új cucc, ami Legion érkeztével bizonyos értelemben véve új fejezet a csapat életében. A média és az ős rajongók hogyan fogadták a váltást? Milyen a kezdeti visszhang?

Mondhatom, a visszajelzések nagyszerűek. Komolyan mondom, nagyszerűek. Persze, vannak emberek, akiknek mindig hiányozni fog az eredeti énekes, Toxine is, a maga módján. Remélem, az emberek megértik, hogy muszáj volt énekest váltanunk, különben vége a bandának. Legion, énekével és a dalszövegekhez való hozzáállásával új szintre emeli az agressziót.

Több, mint egy évtizednyi közös zenélés után mi volt valójában a tagcserét kiváltó ok, illetve később hogyan került Erik a képbe, mint a megüresedett hely esetleges örököse?

Erre egy hosszú válaszom van: A Witchery mindig összejátszotta az anyagainkat. Csak összejöttünk és jól éreztük magunkat, miközben ötleteltünk. Ez viszont borzasztóan nehéznek bizonyult a többi bandánk növekvő sikereivel. Nem volt több szabad időnk. Miután hagytuk, hogy a rajongóknak 5 évet kelljen várni a Symphony for the Devil és a Don”t Fear the Reaper közt, csak mert nem volt időnk jammelni, meg kellett változtatnunk a munkához való hozzáállásunkat. Ezért a Witchkrieg albumnál mindent magam írtam, aztán elküldtem emailben a zenéket, így még mindig banda szinten szereztük a dalokat. 2008-ban írtam a Witchkrieg-hez a számokat, mindössze 2 évvel a DFTR megjelenése után. Rickard és én 2008 őszén vettük fel a gitár témákat, Axe és Sharlee pedig 2008 karácsonya körül vették fel a saját hangszereiket. 2009 januárja és 2010 januárja közt csak Toxinere vártunk, hogy felvegye az éneket. Egy év várakozás után tovább kellett lépnünk. Felkértük Legion-t februárban, és két hétre rá, mindent felvett. Ez hát az ok, amiért sok idő telt el az albumok közt, és amiért Toxine már nincs a bandában.

Jelenleg, lassan 13 év távlatából miket tekintesz meghatározó eseményeknek a pillanatnyi státuszotok kialakulásához? Melyek voltak az eddigi legnagyobb sikerek és kudarcok?

A jelenlegi helyzetünk legfőbb oka, hogy vannak ugyan nagy albumaink, de sosem támogattuk őket turnékkal. Szerintem a Witchery sokkal nagyobb lehetne, ha lenne időnk turnékkal promotálni a bandát. A legnagyobb siker talán az lenne, ha olyan jó albumokat tudnánk készíteni, amik után azok a zenészek, akik a példaképeink és inspirálnak, élveznék azt és vendégzenészként játszanának néhány albumunkon. Bukás? Talán a turnék hiánya. Ismét…

Mikor és milyen körülmények közt kezdtek körvonalazódni az új album dalai? Mely dolgok vagy események inspirálták elsősorban ezt az időszakot?

Ahogy mondtam, a zenét én írtam, 2007-ben kezdtem a munkát. Az idő tájt lehetett, mikor a The Haunteddel írtuk a Versus albumot. A Haunted közben leragadtunk kicsit, és elkezdtem írni a Witchery riffjeit, ez segített aztán befejezni a Versus-t. Az ihlet abból ered, ami éppen kijön a kezedből, miközben játszogatsz a gitáron, aztán fejed rejtekéből a zenék olyan helyekre küldenek ötleteket, melyekre nem is gondolnál.

A friss lemez egyaránt modern és old-school, ám manapság talán már ebben rejlik igazán a minőség kulcsa. Te magad mely megközelítést pártolod inkább? Kik az új korong első számú célközönsége?

Én és a banda többi része vagyunk a zenénk célközönsége. Persze, szeretjük, ha másnak is tetszik a zenénk és örülünk, hogy a “régi hősök”-nek is tetszik, de az sem számítana, ha senki más nem hallgatná, csak mi. Nagyszerűen éreztük magunkat a Witchery megírása és eljátszása alatt és ez szeretnénk is ha így maradna. Úgyhogy, nem nagyon van stratégiánk azt illetően, hogyan szóljanak az új albumaink. Minden kialakul.

Egy csomó ismert arc szólózik a Witchkrieg-en, közülük Hank Shermann már évek óta állandó résztvevő. Honnan ered ez a szoros kapcsolat? Milyen szisztéma alapján döntöttétek el, hogy ki hol és mennyit játszik majd?

Hankkel tudtunk a leghamarabb kapcsolatba kerülni, ami persze Sharlee-nek és a Mercyful Fate-ben betöltött szerepének volt köszönhető. MF mindig is a kedvenceim közé tartozott, így teljesen alap volt, hogy megkérdezzem, lenne-e kedve szóló albumot készíteni. Imádom a sejtelmes vibratoját és a zenei gondolkodásmódját. Nagyszerű! A többieket személyesen ismerem és az egész banda barátai, vagy rajongói. Hank már rábólintott az albumra (ahogy, szerintem a következő 5 albumra is rá fog haha) de minden azzal kezdődött, hogy Gary elmondta egy japán turnén, amit a Haunted és az Exodus csinált, hogy ő valójában Witchery rajongó. Természetesen kaptam az alkalmon és felkértem egy szóló album készítésére. Elfogadta, aztán rögtön mentem is Lee Altus-hoz, aki szintén igent mondott, mivel ő is szereti a Witchery zenéjét. Így, hirtelen három vendégzenészünk lett és úgy döntöttünk, folytatjuk. Andy vette fel a második albumunkat, úgyhogy adott volt. Jimmy D-nek is ott kellett lennie, mert nélküle nem az a zenész lennék, aki vagyok. Dark Angel a király! Aztán ott van még Kerry King. Sok éve a barátunk, és nagyon akartam már valamit készíteni vele. Írtam egy számot, ami, gondoltam, majd tetszik neki, és igent mondott. Kurvára állat, nem?! haha

Az album megszólalása legalább olyan pusztító, mint maguk a szerzemények. Mennyi időbe telt belőni a tökéletes sound-ot? Milyen hangulatban, hol és kivel készültek a felvételek?

Senki sem vesz már albumot manapság. Minden a letöltésekről szól, ezért, a költséghatékonyság jegyében, mindent egy kis otthoni stúdióban vettünk fel, majd mindent átküldtünk Tue Madsennek. Ր felelt a gyártásért, de azért visszaküldte a számokat, hogy lássuk, jó úton halad-e. Teljesen megbízok Tue-ban, tudtam, hogy jó kezekben van a lemez.

A címadóra készített videoklipetek meglehetősen bizarr lett, gyanítom esély sincs rá, hogy a Headbanger’s Ball-t leszámítva bárhol is műsorra kerüljön. Miért épp a háborús témakört választottátok alapként?

Nem mi választottuk, a producer & rendezőtől kapott vázlatban volt benne. A cím végülis witch-Krieg (ami németül háborút jelent), innen szedték az ötletet. Szerintem jól sikerült.

Mai fejjel hogyan vélekedsz az eddigi Witchery diszkográfiáról? Mi az, amit esetleg másképp csinálnál, mik a kedvenc dalaid, valamint mely kiadvánnyal vagy a leginkább megelégedve? Véleményem szerint a Witchkrieg hosszú évek óta az egyik legeltaláltabb thrash lemez a porondon…

Szerintem megmaradok annak, aki vagyok, és nem nagyon változtatnék semmit, hehe, úgyhogy az albumainkról alkotott véleményem is megmarad. Imádom a Witchkrieget, ahogyan a Restless and Deadet is. Hasonlóak, bár a Restless and Dead talán egy kicsivel nyersebb és csiszolatlanabb. Amelyik albummal a legkevésbé vagyok elégedett, az talán a Dead, Hot and Ready. Kétszer is felvettük az albumot, minden hangszert, de nem lett sokkal jobb. Aztán jött a keverés még egyszer, és a Gbg stúdióba vittük, hogy belerakják azt a bizonyos szikrát, de szerintem nem oda vittük, ahova kellett volna. Tudom, hogy sokan szeretik azt az albumot és úgy gondolják, az a legjobb, és ez jól van így… csak benne van a fejemben, hogyan szólhatna az album… és a közelében sincs. Kedvenc számok? Hmm… God that Fell from Earth, All Evil, Resurrection, The Storm, Hearse of the Pharaohs…

A folytatásban tervben van esetleg valamiféle extra anyag megjelentetése? Gondolok itt elsősorban DVD-re, ami a csapat lassan jubileumi fennállását figyelembe véve időszerű lehetne.

Közeleg a jubileumunk? Úgy érted a 15. év. Mert a 20-ig szülinapunk 2016-ban lesz… de a dvd jó ötlet. Mivel nem tudunk turnézni, egy DVD-t kiadhatnánk a rajongóknak, hogy láthassák a Witchery-t élőben. Beszéltünk már egy élő albumról is, de nem nagyon van extra anyag, amit mellékelhetnénk.

Koncertek terén mire számíthatunk? Lesz önálló helyi vagy európai turné a Witchkrieg-kel vagy továbbra is többnyire csak fesztiválokban gondolkodtok?

Csak fesztiválok. Nagyon jó turné ajánlatokat kaptunk, de nem tudunk mindenkit összeszedni egy turnéra. Így, csak a fesztiválok maradnak. De nem rossz ez így. Így is lehetősége van a bandának sok ember előtt játszani.

A kontinensen alighanem sokaknak ismerősen cseng a gárda neve, azonban mi a helyzet a tengerentúllal? Ha jól tudom, 2001-ben már játszottatok Amerikában. Milyen emlékeid vannak az ottani fellépésekről?

Turnéztunk Európában, kétszer az Államokban és egyszer Japánban. De mindez még 2002 előtt volt, mielőtt a többi bandánk túl sikeres és elfoglalt lett. Az Államok és Kanada nagyon frankó helyek. Mindkettőt imádom, de Japán a legjobb. Olyan, mintha besétálnál a Bladerunner filmbe…

Azt hiszem azzal mindenki tisztában van, hogy nem ma kezdtétek a szakmát. Mesélnél egy kicsit arról, hogyan ismerkedtél meg a metal zenével és mi jellemezte akkoriban a műfajt és a színteret?

Hét évesen kaptam az első elektromos gitáromat, de csak olyanokat játszottam, amit a zenesuliban tanultam. A metállal és hard rockkal akkor kerültem kapcsolatba, mikor meghallgattam a Kiss “Love Gun” albumát 9 évesen. 11 évesen pedig meghallgattam az AC/DC “For those about to Rock” albumát, és az volt az. Rákattantam az NWOBHM bandákra. A legérdekesebb időszak az volt, mikor a thrash és death metál még újnak számított és minden albumon más, érdekes hangzások voltak. Ezt nem igazán mondhatom el a mai CD-kről.

A jövőt illetően milyenek a kilátások? A honfitárs nagyágyúk mennyire teszik lehetővé, hogy igazán aktív és egységes csapatként működjön a Witchery?

Az biztos, hogy mindent megteszünk. Szerintem a Witchery túl jó, hogy csak úgy elhanyagoljuk. Szerintem az elég embert érdekel a zenénk, hogy helyünk legyen a színtéren. Amíg tudunk új albumot csinálni és kijutunk nagy fesztiválokra, Witchery egy olyan név lesz, amit az emberek ismernek és szeretnek.

Zárásként itt a lehetőség, hogy tetszés szerint elmondj bármit, amit fontosnak látsz. Րrült sztorik, tartalmi kiegészítés, esetleg valami üzenet a fanoknak?

Nincsenek őrült történetek, mivel ritkán találkozunk. Bárcsak lennének őrült turnés történetek, de nincsenek. Nyolc év óta, a Witchery most játszott először élőben, szóval van mit bepótolni!

Köszönöm a válaszokat és az interjú lehetőséget. Gratulálok az idei munkához, további sok sikert a folytatásban. Witchkrieg!

Köszönöm, hogy támogatjátok a Witchkrieget! Most pedig hátra arc, és vissza a frontra, katona! 😉

———————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Jensen, Guitars.

Greetings from Hungary! The new stuff had hit the stores on 21 July, which is – with the arrival of Legion – the start of a new era for the band. What is the first feedback like, from the media and the old fans?

I would say that the general feedback of the album is great.. I mean, seriously great.. Of course there are people that will always miss the original singer when he leave any band, but Toxine is a singer to be missed in his own right. However, I think that people understand that we had to change singers or else go under as a band. I think Legion delivers a new level of aggression with his vocals and attitiude towards the lyrics.

What was the reason for the member change after a decade of playing together, and how did Erik get into the picture?

Here is the long answer to this: Witchery has previously always jammed out our material. We just got together and had a lot of fun with trying all the ideas. This has proved increasingly difficult with the growing success of our other bands. There just wasnt any mutual time off to be found. After having let the fans wait for 5 years between Symphony for the Devil and Dont Fear the Reaper because of the lack of time to jam, we had to change our way of working, so, for the Witchkrieg album, I started to write everything myself, and then email songs to the others for evaluation and approval, so the album is still a kind of band effort. I had all the material written for Witchkrieg by 2008, only two years after the release of DFTR. Rickard and I recorded the guitars in the fall of 2008, and Axe and Sharlee recorded their instruments during their time off at xmas 2008. We waited from January 2009 until January 2010 for Toxine to come down and record the vocals. After a year of waiting we had to move on. We asked Legion in February and two weeks later he had all the vocals on tape.. There you have the reason for the long time in between albums, and the reason to why Toxine is no longer in the band. I suppose he just lost interest in being in a band.

At the moment, in the retrospect of almost 13 years, what do you think to be the main reasons for your current situation? What were your biggest successes, and maybe failures?

The main reason for our current situation is that we have ut out great albums, but not had time to back them up with tours. I think Witchery could have been a lot bigger if we only had the time to promote the band more with tours.. Biggest successes would probably be writing good enough music so that the musicians that were and are my idols and inspiration enjoy our music and wish to do guest solos on our albums.. Failures? Probably the lack of touring. Again…

When and how did the new songs start to materialize? What gave inspiration for this era?

Like I said, I wrote the music myself, and started writing about 2007. It was around the time The Haunted were writing on the Versus album. In between writing for the haunted, getting stuck, and writing again, I wrote Witchery riffs to get my mind around the problems I couldnt solve with the haunted songs… so, writing for Witchery helped with writing for the haunted. Inspiration comes from whatever comes out of your hands while you are just playing on your guitar…and then all the music that you have in the back of your head takes the ideas to places you might not think of consciously…

The new record is both modern and old-school, but nowadays this may be the key to quality music. Which approach do you rather favor? Who are the number one target audience of the new disc?

I, and the rest of the band, is the number target audience of our music. I mean, we like it when other people enjoy our music, and we think its cool that “old heroes” enjoy it too, but it wouldnt matter to use if no one else but liked the music but us. We have a great time writing and playing with Witchery, and thats how we are going to keep it… So, no strategy on how the new music has to sound. It all developes under way somehow.

There are a lot of known people soloing on Witchkrieg, among them Hank Shermann is a returning participant. Where does this strong connection come from? How did you choose the guests, and the parts they play?

Hank was the first one we could really get in touch with, and that was of course thru Sharlee and his being in Mercyful Fate. MF has always been a favorite band of mine, so asking him to do a solo three albums back was a no-brainer. I absolutely love his ghostly vibrato and his tonal thinking. Superb! The others I know personally, and almost all of them are friends with the entire band or are fans of the band. Hank was already on board for doing the album (as I suppose his for the next 5 albums as well haha) but it all started when Gary told me during a tour of Japan that the haunted and Exodus did together, that he was a fan of Witchery. I of ocurse jumped at the chance and asked him to do a guest solo. He accepted, then I naturally went for Lee Altus and he said yes, cos he also liked Witcherys music…so, all of a sudden we had three guests, and decided to keep on going. Andy recorded our second album so he was a given. Jimmy D had to be on there too, cos without him, I would not be the musician I am today.. Dark Angel rules! And then we have Kerry King. He has been a friend for many years, and I really wanted to do something with him. I wrote a song I thought me might like, played it to him, and he said yes… Fucking awesome, isnt it!!! haha

The album”s sound is just as destructive as the songs themselves. How much time did it take to find the perfect sound? In what atmosphere, where and with who did you record the songs?

No one buys albums anymore. Its all downloads, so to make it really cheap we recorded everything in small studios in our hometown, and then just sent everything over to Tue Madsen. He took care of all the production, but sent us songs along the way to see if he was going in a direction that we liked. I totally trust Tue so I knew we were in good hands…

The video clip for the album”s title song is pretty bizarre, I bet there is no chance to see it aired anywhere but Headbanger”s Ball. Why did you choose war as the main topic?

We didnt, it was in the synopsis we got from the producer&director. The title is after all witch-Krieg (which means war in german) so thats where they got it from. I think it worked out just fine.

With your current personality, how do you see the Witchery discography? What would you do otherwise, what are your all-time favorite songs, and which disc are you the most satisfied with? In my opinion, Witchkrieg is one of the best composed thrash discs on the scene for years…

I think I will stick to my personality and not change it all that much hehe so, my opinions on our albums will be the same for some time to come; I love Witchkrieg, just like I love Restless and Dead. They both have the same direct attitude to them, eventho Restless and Dead sounds a lot more brash and unpolished. The album Im least satisfied with is probably Dead, Hot and Ready. We used the same studio as for the first album (Restless..) but we just could find the sound at all. We actually went to the length of redialing all of the instruments, and recording the whole album a second(!) time…but it didnt turned out better. We mixed it once more, but then took it to a studio in Gbg to put some spark into it, but I dont think we really succeeded in putting it where it should be productionwise. I know a lot of people love that album and think its the best one, and thats cool.. Its just that I have the idea in my head like how the album couldve sounded…and its nowhere near there… favorite songs? Hmm..God that Fell from Earth, All Evil, Resurrection, The Storm, Hearse of the Pharaohs…

Do you plan to come out with some extra stuff? I primarily think of a DVD, which would be adequate, now that the band”s jubilee is coming.

Is our jubilee coming up? Do you mean 15 years? Cos our 20th birthday will be 2016..but a dvd would be a great idea. Since we wont be able to tour, then a dvd would provide people everywhere to see a Witchery live show.. We have talked about a live album, but no extra material in the sense of music directly connected to the Witchkrieg recordings.

What can we expect regarding concerts? Will you have an own local or European tour with Witchkrieg, or do you still plan to give shows only on festivals?

Only festivals. We have been offered very cool tours, but there is just no way we can get everyone together to do tours..So, its all festivals. But thats not so bad. It gives the band a chance to play in front of a lot of people at the same time.

The band is probably familiar to many in the continent, but what about overseas? If I know it right, you”ve given shows in America in 2001. How are your memories of that?

We have toured Europe, twice in the US and once in Japan, but this was all prior to 2002, before our other bands became too succesful and busy. The US and Canada rocks. I love both countries, but Japan is the best. Its like walking out into the Bladerunner movie…

Probably everyone knows that you haven’t started playing music just yesterday. Would you tell us something of how you got to know metal, and how was the scene back then?

I got my first electric guitar when I was 7, but only played whatever you can imagine a seven year old gets taught at music school. I got into metal, or hardrock, after hearing the Kiss “Love Gun” album when I was 9 years old. When I was 11 I heard AC/DCs “For those about to Rock” and that was it. I was hooked on the NWOBHM bands. I the most fun period for me was when thrash and death metal were new, and almost every album that came out had a new and interesting sound. I cant really say that about todays cds that are put out.

What are the prospects for the future? Can Witchery be a really active and unified band among the fellow Swedish big bands?

We will certainly do our best. I think Witchery is far too good to be just wasted away. I think enough people are interested in hearing our music that we have a place in the music scene. As long as we can put out new albums and get on playing big festivals, I think Witchery will be a name that people will know about and enjoy.

As an ending, here’s your chance to tell us anything that you see to be important. Crazy stories, some extra information, or maybe some words for the fans?

There are no crazy stories, since we hardly ever meet, Im afraid. I wish I had insane tour stories for you, but not at this point. Witchery played its first show this summer in eight(!) years, so we have a lot of work to catch up!

Thank you for your answers and the opportunity. Congrats for your work this year, and best wishes for the future. Witchkrieg!

Thank you very much for supporting the Witchkrieg! Now do a 180 and get back to the front, soldier! 😉

WEB: http://www.myspace.com/witcherytheband

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Witchery: Hello Caligula, Goodbye Legion!

KMZ

WITCHERY – Witchkrieg

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z