Interjúk

Wizard Interjú

(scroll down for English Version)

Óóó egy újabb Wizard mű. Kedvelem a zenéteket, még a kilencvenes évek végén hallottam felőletek először. Akkor is volt már egy rátok jellemző Wizardos stílus. Valamiért mégsem vagytok annyira népszerűek, mint ahogy megérdemelnétek. A fontosabb dolgokat légyszi mondd el a csapatról!

A Wizard 24 éve jött létre, és mindig is a szívünk mélyéről játszottuk a metált. Igazad van, más bandák sokkal híresebbek lettek (Edguy, Brainstorm, Grave Digger, stb). Ennek oka üzleti döntésekben kereshető, na meg kicsit a szerencsében is. De nekünk jó ez így. Megvan az a státusz amit szeretnénk. Nem kell se több, se kevesebb. Mindent úgy tudunk intézni ahogy szeretnénk, és mellette van időnk a családra, a munkánkra és mindarra, ami fontos számunkra. Plusz igazak maradhatunk ahhoz, amit a zene jelent nekünk. Senki sem mondhatja meg hogy milyen zenét játsszunk, és ezért szabadnak érezhetjük magunkat.

A „Trail Of Death” című album a tízedik a sorban. Egyfajta jubileum is. Neves Achim Köhler végezte a stúdió munkálatokat. Mennyire dolgoztátok „halálra” magatokat az új dalok kapcsán :)?

Hehehe, nem, nem dolgoztuk magunkat halálra. Úgy csináltuk ezt az albumot is ahogy az előzőeket. Igen, jubileumi, de az őszintét megvallva nem igazán érdekel minket. Ez csak egy újabb album amit csináltunk. Kétévente mindig kiadunk egy új albumot, így ez az album is egy normális eset. Achim viszont megint alkotott. Mindig próbálom megszerezni, mert pontosan tudja hogy a Wizardnak mi kell és hogyan kell hangoznia. Egy csodálatos elme munkájában és igazi megtiszteltetés, hogy vele dolgozhatunk együtt. Remélem az elkövetkező albumoknál is besegít.

Ha már a halálról van szó, beszélj a haláli történetekről! Milyen ötlet alapján jöttek létre a szövegek?

Ez az album nem egy témára összpontosít, de minden szöveg a halállal kapcsolatos. Hogyan ér a halál, mi jön utána… Az egyik dalunk például arról szól, hogy egy bányában élve betemetnek. Egy másik a halálbüntetésről és a villamosszékről szól. Megint másik pedig a háborúban harcoló katonákról (az iraki háborúra és az amerikai katonákra gondoltam), leírva egy ilyen „meló” tébolyát. Aztán van egy, ami arról szól mi jön a halál után (egy kicsit a vallásokról szól), stb. Ha elolvasod a dalszövegeket, remélem megtalálod azokat a kérdéseket amiket mindenki feltesz magában ha a halálra gondol. Persze természetesen nem sok válasz van rájuk.

A borító is jól sikerült, a kaszás barátunk remekül járja a körútját 🙂 ! Jens Reinhold készítette. Az első ötlete volt ez, vagy valamit változtattatok rajta?

Megmondtuk Jens-nek, hogy a HALÁL közeledtét akarjuk látni, és hogy az utat halott emberek szegélyezzék. Ő pedig ezt látta benne. Nem sokat változtattunk az első megvalósításon, pl. a Wizard gyűrű.

A zenéteken nagyon átjön a szeretet és a lelkesedés. Abszolút pozitív hozzáállásotok miatt gondolom a legfontosabb az életetekben a zenélés. Az eltelt 20 év alatt hogyan tudtátok mindezt megőrizni?

Ez nagyon könnyű és egyszerű. Egy kérdés a számodra: nehéz metált hallgatni több mint 20 éve? Nem? Ugyan ez a helyzet velünk is. Fiatal korunk óta heavy metált hallgatunk és még mindig imádjuk. Ennyi az egész, a többi pedig jön magától.

Októberben rögtön csatlakoztatok is a Grave Digger európai turnéjához. Milyen volt az élmény és a siker?

Remek volt újra átérezni, úton lenni velük. Rengeteg munka, nehéz napok de mégis annnnnnyira jó. Elképesztő rajongók, remek bandás haverok (Gun Barrel és Majesty) és kiváló hangulat végig. Nem mondhatok el mindent, egyszerűen túl sokáig tartana. Imádtuk, és jó volt megint Németországban játszani. Az ez előtti években főleg külföldön játszottunk (USA, Franciaország, Csehország, Írország, Egyesült Királyság, Hollandia, Szlovénia, stb, stb.) Itt volt az ideje, hogy újra német rajongóinkkal ünnepeljük együtt a metált.

Az új album dalait kezdik már megszeretni a rajongók? Melyek a régebbi szerzemények közül az örökké visszatérő dalok a koncerten?

Az eddigi reakciók vegyesek. Nagy általánosságban az embereknek tetszik. A „Death Cannot Embrace Me” és az „Angel of the Dark” két olyan dal az albumon, amivel stílus szempontjából kicsit újítottunk a Wizardban. Egy kísérlet volt. Imádjuk ezeket a dalokat, de néhány embernek túl könnyed vagy túl gót stílusú. De kit érdekel? Egészen addig amíg MI szeretjük a dalainkat, minden rendben van.

A jövőre nézve vannak már fix fesztivál fellépésetek és következő turnék?

Igen, a következő évre be van tervezve pár koncert Csehországban, valamint játszani fogunk a Headbangers nyíltszínpadon (Németország) és talán elmegyünk Hollandiába, az Egyesült Királyságba, Olaszországba, Írországba és Máltára. De még mi is meg fogjuk látni hogy ebből mi valósul meg.

A kilencvenes évekhez képest hogyan viselitek a változásokat. Gondolok itt a felgyorsult eseményekre az Internet miatt és a zenei dömpingre?

Hm, igen, minden gyorsabb lett. Az internet számtalan lehetőséget ad hogy sokkal gyorsabban és könnyebben jussunk el rajongóinkhoz, ráadásul a híreket és képeket is gyorsabban közzé teheted. Próbáljuk a saját hasznunkra fordítani ezt. De mégis elmorzsolok egy könnyet mikor visszagondolok a régi napokra, amikor megvettem a bakelit albumot és egész nap azt hallgattam és áttanulmányoztam az egész borítót. Minden kis részletét megvizsgáltam. A dalszövegeket is próbáltam megtanulni. Manapság pedig csak letöltöm az mp3-at, és ennyi. Sajnálatos, hogy a mai fiatalságnak nincs meg ugyan ez az átható érzése a zenehordozóval kapcsolatban.

Azt hiszem, én most visszamegyek a pokolba. Várunk nagy szeretettel hazánkban 🙂 !

Hehe, rendben, remélem hamarosan találkozunk ott!

Köszönjük az interjút, és kérlek látogassatok el a www.legion-of-doom.de vagy a facebook oldalunkra.

Életünk a metál!

Snoppi

———————————–

ENGLISH VERSION:

Look at that, something new from Wizard. I like your music, the first time I heard about you was towards the end of the 90’s. Even back then you’ve had this one of a kind, Wizard-y style. Still somehow you are not as popular as you would deserve. Please tell us the most important things about the band!

Wizard exist for 24 years now and we always played metal from the bottom of our hearts. You are right, other bands become more famous (Edguy, Brainstorm, Grave Digger …). This has to do with business decisions and also a little bit luck. But that is ok for us. We have the status we like. It should not be less and not be more. So we can handle everything like we want and we have still time for our families, our jobs and all what is important for us. And also we could stay true what music concerns to us. Nobody can tell us, what music to play and we feel very free about that.

“Trail of Death” is your 10th album; it is in a way an anniversary. The renowned Achim Köhler did the studio work. Did you work yourselves to “death” with the new songs? : )

Hahaha, no, we did not work us to death. We made the album in the same way than we did the other. Yes, it is an anniversary, but to be honest, we do not care a lot about that. It’s just another album we did. Every two years we bring out a new one so this is the normal case with this album. Achim did the job again. I always try to get him, because he knows exactly how Wizard want and should sound. He is really brilliant in his job and it is an honor to work with him together. I hope he will also do the next albums.

Speaking about death, tell us about these killer stories. What are the lyrics based on?

It is not a concept album but all the texts handle the scheme DEATH. How you come to death, what comes after death … One song e.g. is about being buried alive in a mine. Another is about death penalty and the electric chair. Another one about a soldier fighting in a war (I thought about Iraq war and American soldiers), describing the craziness of such a “job”. Another one is about what comes in the afterlife (a little bit more about religion). And so on. If you take the time to read the lyrics I hope you will find questions everybody is asking himself, when thinking about death. But of course there are not very much answers about it.

The cover is on the spot, our reaper friend is making its rounds. : ) It was made by Jens Reinhold. Was this a first concept or have you changed something about it?

We told Jens that we wanted a DEATH coming along the way, and the way should be covered with dead people. That’s what he made of it. We did not change very much from his first take. The “Wizard”-ring, e.g.

The compassion and zeal can really be felt on your music. Because of this fully positive attitude, I think music is the most important thing in your lives. How did you manage to preserve this over the past 20 years?

That’s very simple and easy. A question to you: Is it difficult to stay listening to metal over 20 years? No? So that’s the same with us. From beginning of our youth we listen to heavy metal and we still love it. That says all. The rest is coming automatically.

In October you immediately joined Grave Digger’s European tour. What was it like, the experience and success?

It was a very great feeling again, to be on the road with them! A lot of work, very hard days, but also soooo great. Unbelievable fans, great band mates (Gun Barrel and Majesty) and such a great vibe during all the time. I cannot tell you everything, that would be too much. We loved it very much and we also enjoyed to play in germany again. The years before we mainly played in foreign countries (USA, France, Tchec republic, Ireland, Great Britain, Netherlands, Slovenia and so on and so on). So it was time to celebrate the metal together with our German fans again.

Do the fans like the new album’s songs? Which are the ones you always play from the older songs?

The reactions are very mixed. In general the most people like it. With “Death cannot embrace me” and “Angel of the dark” we put two songs on the album which are a little bit new to wizard, what style concerns. It was an experiment. We love this songs, but for a few people they are too soft or too gothic style. But who cares? As long as WE love the songs, everything is ok.

Concerning the future, do you have any fixed shows or coming up tours?

Yes, for the next year some shows in tchec republic are planned, we will play on Headbangers open air (germany) and perhaps also in the netherland, Great Britain, Italy, Ireland and Malta. But we will see, what will be confirmed and come true.

Compared to the 90’s, how do you cope with the changes? I’m talking about the faster moving world, the Internet and the musical oversaturation.

Hm. Yes, everything is going on faster. The internet offers very much possibilities to get more easy and faster in contact to the fans. Also you can spread news and fotos very easy. We try to use this for our advantage. But also I think back with a tear in my eye to the times when I bought a vinyl album and listened to it a whole day, studying the cover and inlet for hours. Every little detail was investigated. I also tried to learn the lyrics. Today it is just about downloading mp3 and that was it. It is a shame that the nowadays youth do not have the same intensive feeling about the medium the music is pressed on.

I think I’ll just crawl back to hell. We eagerly await you in our country! : )

Hahaha, ok, we also hope to see you there!

Thank you for this interview and visit us on www.legion-of-doom.de or facebook (facebook.com/wizardmetal).

We are bound by metal!

Snoppi

Kapcsolódó cikkek

Hot News: „Trail Of Death”, Wizard’s new album, will be released in late September!

KMZ

Hot News: Wizard reveal album title and cover artwork

KMZ

Hot News: Wizard compilation track list

KMZ

Hot News: Digital Wizard compilation out soon

KMZ

WIZARD – … Of Wariwulfs And Bluotvarwes

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek