Interjúk

Worship Interjú

Sziasztok, nagyon örülök, hogy megismerhettem a zenéteket, az Endzeit Elegies kiadó hívta fel rátok a figyelmemet. Mesélnétek a zenekarról, bemutatnád egy kicsit jobban, mert neten nem túl sok mindent tudhatunk meg rólatok.

Üdv. A Worship egy kéttagú francia/német nemzetiségű csapatként 1998-ban alakult meg. Zenekar alapítás után nemsokára, Max úgy döntött, hogy elhagyja ezt a világot, magamra maradtam. Felkértem Satachrist barátomat, akivel együtt zenéltünk Beyond the Void-ban, hogy gitárosként csatlakozzon hozzám. Közösen kiadtunk egy kazettát, egy CD-t, egy LP-t és egy Ep-t. Most fejeztük be az utolsó albumunkat, a Dooom-ot.

A “Dooom” albumról beszélnétek egy kicsit, hogyan is jött létre?

Magam rögzítetettem ezt is, akárcsak a korábbi Worship kiadványokat. Amit csak tudtam kimentetettem a régi Max-al közös felvételekből, a többit meg Satachrist-al vettem fel. A témák közt vannak olyanok is amelyek két éve finomódnak. Egyesek még a Worship-nál is öregebbek, például a Graveyard Horizon meg az I am The End témái 1995 környékén születtek. Vannak azonban egész új szerzemények is, mint mondjuk a Zorn a Rust-Red Scythe.

Honnan merítitek az ötletet, hogyan is sikerül ezt a sötét atmoszférát elővarázsolni?

Alapvetőena zsigereimből. Elég kevés zenét hallgatok az utóbbi években ellentétben a régebbi korszakommal. Mostanában inkább zenét alkotni vagy játszani szeretek, és nem hallgatni. Az ötletek csak megszületnek a fejemben, miközben elfoglalom magam valamivel. Hogy ha valami jó vagy rossz dolog történik velem az elég közel áll ahhoz amit érzek legbelül. Ezek ösztönös dolgok, nem kiszámítottak. Talán ezért szeretik egyesek a zenémet. Nem tudom.

Ki írja a dalokat, miről is szólnak ezek pontosan?

Ebben a csapatban én vagyok az egyedüli dalíró. A “Dooom”-on hallható néhány egészen korai zsengém, és egy történetet mesél el, ami 8 fejezetre van bontva. Egy emberről szól aki a világvége után ébred fel, egy sötét verziója Jézus utolsó naojainak, ugyanakkor a vallás gonosz oldalát is bemutatja.

A borító is nagyszerűre sikeredet, kinek a munkáját dicsérhetjük? Mit is ábrázol pontosan?

Gustavo Sazes (Abstrata.net) követte el a digipack művészeti munkáit. Nagyon jó barátja és ugyanakkor rajongója vagyok. Minden egyes dalhoz, külön kép tartozik. A borító egy tengeren járó embert ábrázol amint háta mögött a tomboló elemekkel, maga mögött hagyja a civilizációt. Ezt ha a történetben akarjuk elhelyezni, erre a hetedik dalban van utalás.

Mennyire voltak lesújtó események az életetekben? Mennyire utáljátok a világot?

Ki mondhatja el magáról, hogy szabadon él? A múltam messze nem fényes, tele van sötét foltokkal. Akkor is mikor jó passzban vagyok, melankolikusnak és szkeptikusnak tűnök a környezetem számára. Nehezen tudom meggyőzni magam a dolgok jó oldaláról. Alapvetően nincs okom panaszra, annak ellenére, hogy sok mindenért meg kell küzdenem.

Tényleg nagyon rég hallottam már ilyen nagyszerű produkciót, szinte egy tökéletes albumról beszélhetünk. Lényegében az érzéseiteket festitek le a zenétekkel, vagy mit is jelent számotokra a Worship?

Köszönöm szépen. Teljesen el tudok veszni a Worship-ben, számomra a zenekar egy eszme és egy elkötelezettség, amelyet szolgálok és tiszetlek. Minden az érzelmekről szól.

A lemez két részre oszlik, “Book 1 és Book 2”. Miért is van ez? Mi a különbség az első négy és az utolsó négy szám között?

Két részre osztottam a történetet, mivel a bakelit lemez dupla lesz. A törés a történet közepét jelzi, mintha egy színdarab lenne.

A fájdalmat és gyűlöletet mivel is próbáljátok ellensúlyozni? Milyenek is vagytok valójában?

Tizenhárom évnyi zenélés után kezdik elismerni, azt amit csinálok. Emiatt megéri csinálni. Remélem, hogy egyre több, és több embert tudok elérni a zenémmel. Túl sok minden van, amivel szeretnék foglalkozni, de csak egy kevés dologra összpontosítok: pénzkeresés amit a zenekaraimra költök el, szeretem olyansmivel eltölteni az időt, amit szeretek csinálni, és napi egy-két óra alvás sem ártana. Najó alszok én, csak naponta 12-14 órát dolgozom pénzért, vagy zenéért. Nem járok szórakozni, nem járok össze senkivel, minden szabadságomat a zenekaraimmal töltöm el. Emiatt nem is tudom megérteni mások üres és céltalan életét.

Eddig ahogy láttam, szinte csak nagyon pozitív kritikákat kaptatok és szinte csak dicsértek. Milyen terveitek vannak, mit szeretnétek elérni?

Nincsen felső határ amit valaha el tudnék érni. Szeretnék az életemnek annyi értelmet adni, amennyi csak lehetséges. Zeneileg szeretnék minél messzebre jutni. Nem hiszek a halál utáni létezésben, és bármi hasonlóban, de hiszek abban, hogy tovább élhetek mások tudataiban. Utálnám ha úgy hagynám itt ezt a tetves bolygót, ha semmi maradandó nem marad utánam. Worship-el kapcsolatos tervem pedig, egy új nagylemez megjelentetése jövőre.

Különös dolog történt már veletek? Mit szeretnél megváltoztatni a világon, ha lehetne?

Elég sok speciális dolog történik mindnyájunkkal, tehát azt kell mondanom, hogy igen. A dolgok nagyon rossz irányba mennek, túl sokat nem adok a világunknak. Kellene egy magasan képzett tanács, amelyet a nemzetek választják meg, és aminek a feladata az lenne, hogy eldöntik kik azok, akik megérdemlik, hogy itt éljenek, a többieket meg össze kellene gyűjteni és azonnal el kellene hagyniuk a bolygót. Ez megoldás lenne, nagyon sok problémára. Ugyanakkor arra azért jó lenne odafigyelni, hogy jó nőkből maradjon bőségesen.

A zenélésen kívül, milyen művészet vonz még esetleg?

Ahogy korábban említettem, állandóan arra ösztönzöm magam, hogy minél többet alkossak. Mostanában visszatartó erő az, hogy egyszerűen nincs annyi időm amennyit szeretnék különböző dolgokra fordítani, aminek sokszor félmunka az eredménye. Próbálkoztam festéssel és rajzolással. Design-al most is foglalkozom, egy keveset. Korábban írtam történeteket, forgatókönyveket, színdarabokat. Nagyon sokat szerepjátékoztam. Mai napig szeretem a jó számítógépes játékokat és tv sorozatokat. Visszakanyarodva a kérdésedhez, nagyra tartok és tisztelek bármilyen művészeti alkotást.

Nagyon sok sikert kívánok, köszönöm az interjút

Köszönöm ezt a kellemes beszélgetést.

Készítette: NorthWar
Web: http://www.myspace.com/WorshipDoom

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek