Interjúk

Zippo Interjú

A Zippo nevű olasz együttes két tagjával beszélgettem a szegedi Garaboncziás sörözőben egy fergeteges koncert előtt. Az énekes, Dave és a basszusgitáros, Silvio arról beszéltek, milyenek a benyomásaik Magyarországról, és az itteni bulikról.

Dave: Előszőr tavaly áprilisban voltunk Magyarországon, Budapesten volt két fellépésünk, és rengeteg jó barátot szereztünk. Most két napja voltunk Kazincbarcikán (meglepő tisztasággal ejtette ki a nem éppen egyszerű városnevet, a szerk.) és tegnap pesten játszottunk. A budapesti fellépés óriási volt, óriási tömeg őrjöngött a színpad előtt.

Milyen a magyar közönség, például az olasszal összehasonlítva?

Silvio: Az itteniek sokkal jobban beleélik magukat a zenébe…
Dave: Igen, szinte éhesek az élőzenére, teljesen átadják magukat az őrületnek…nagyon jó látni, hogy ennyire képesek elengedni magukat, tényleg.

Mondanátok néhány dolgot az együttes történetéről?

Dave: (Silviora mutat): Ő erről többet tud mondani…
Silvio: Nos, ezzel a mostani felállással 2004 vége óta játszunk…a Zippo előtte is létezett, de akkor másféle zenét játszottunk, nem volt még ilyen érett, kiforrott a zenei koncepciónk. Nem volt még meg az a speciális, egyedi hangzás és hozzáállás sem a bandában. Amikor Dave megérkezett a bandába, akkor alakult ki a konkrét irányzat. Tehát azt mondhatnám, hogy az együttes igazából 2004-ben született.
Dave: Igen amikor én beléptem akkor találtunk rá arra az irányzatra amit követni szeretnénk.

Tehát azóta játszotok stonert tulajdonképpen?

Dave: Igen, mondhatjuk.

Mi a zenétek legjellemzőbb vonása?

Dave: Ami mindannyiunk számára fontos, az a hangerő… (nevetnek) Igen, a dübörgés, és a jó alaphangzás. Arra törekszünk, hogy amit csinálunk, azt ne lehessen tökéletesen besorolni sehova, ne legyen sematikus. Persze minket is inspirálnak más együttesek, mint mindenkit… de igyekszünk kitörni ezekből a keretekből amikor csak lehet.
Silvio: Fontos, hogy rátaláljunk bizonyos dallamokra, amelyek értékesek, és ne csak zajt csináljunk…ez különösen igaz a vokálra, hogy ne csak hörgésből álljon. Nagyon sokáig tart nálunk egy szám elkészítése, sokat dolgozunk rajtuk, minden egyes részletükön.

Tehát a zeneszerzés sok időbe telik.

Silvio: Hát igen, elég lassúak, körülményesek vagyunk…

Más együttesektől eltekintve, mi az ami inspirál még titeket?

Dave: Hát ez egyénenként változik.. zeneileg teljesen apolitikusak vagyunk, inkább az emberi élet különböző dolgai foglalkoztatnak, de konkrétan nincs olyan témakör, amit kiemelnék. Inkáb az emberi érzések…. A következő lemezünk pedig egy koncept album lesz, tehát az egész egy könyvön alapszik… erről majd többet is megtudhattok a jövőben.

Tehát eddig egy albumotok van.

Dave: Igen és most dolgozunk a másodikon, de ez valószínűleg sokáig fog tartani, hiszen egy koncept lemez lesz.

Ki írja a dalszövegeket?

Dave: Az első albumhoz főleg én írtam, kivéve egy számot, amit mi ketten együtt, most pedig az egész csapat közösen dolgozik. Carlos Castaneda könyvét dolgozzuk fel, a címe Don Juan”s Teachings… Tehát mind zeneileg, mind szövegileg e köré épül majd az album.

“Civilben” mivel foglalkoztok? Dolgoztok?

Dave: Nem, mindannyian tanulunk még, Olaszország különböző pontjain, ezért is nehéz megszervezni, hogy találkozzunk. Többnyire hétvégén szoktunk összeülni.

Gondolom szeretnétek majd a zenélésből megélni?

Silvio: Nos, ez nagyon nehéz dolog. Most ugye egy tíznapos turnén vagyunk, és nekünk kell fedezni az utazás költségeit, és nem kapunk semmit az egészért. Buszt kell bérelnünk, fizetni a benzint, az autópályadíjakat, mindent….

De megéri azért, nem?

Dave: Hát persze, teljes mértékben, nagyon élvezzük a zenélést!

Milyen más fesztiválokon, turnékon lehetett már látni titeket?

Dave: Hát eddig csak egyszer játszottunk Olaszországon kívül, amikor tavaly Ausztriában és Magyarországon turnéztunk, és most van újabb lehetőségünk, hogy más országokba is eljussunk, voltunk Horvátországban, aztán három fellépés itt, majd megint Ausztria következik, utána Németország és Szlovénia. Ez most nagy dolog számunkra, nagyon örülünk neki.

Olaszországban milyen általában a fogadtatásotok? Mennyire számítotok ott népszerűnek?

Dave: Hogy válaszolni tudjak erre a kérdésre, el kell magyaráznom, hogy milyen az olasz zenei élet nagy vonalakban. Az emberek nagy része a populáris, mainstream zenéket hallgatja – úgy 80 % – és fennmaradó rész hallgat úgymond underground zenét, és ezen belül van, ami igazán underground (nevet). A stoner is ide tartozik, de nagyon kevés követője van valójában. Mi nagyon benne vagyunk ebben, számunkra ez egyfajta életfilozófia is. De szóval ebben a körben elég ismertnek számítunk.
Silvio: Elég sokan látogatják a website-unkat is meg a MySpace-en is sokan ránknéznek, szóval azért vannak rajongóink.. Persze ez a körülményektől is függ.

Ami a zenei életet illeti, szerintem Magyarországon is hasonló a helyzet…

Dave: Mi azt vettük észre, hogy itt az emberek sokkal nyitottabbak, nincsenek zeneileg annyira behatárolva, sokféle zenét hallgatnak.
Silvio: Például Olaszországban ott vannak akik metált hallgatnak, aztán a punkok, a repperek, a reggae rajongók… mintha társadalmi osztályok lennének. Itt teljesen más. Nincsenek ennyire éles határok.

A fellépéseken mennyire mentek rá a látványra, a show-elemekre?

Dave: Nem igazán… mi csak zenélünk. Ami showelem, az talán…
Silvio: Az izzadtság!

Szóval, miért döntöttetek stoner mellett?

Dave: Ez az, ami a banda minden tagjában közös, így tudjuk kifejezni a vadságunkat.
Silvio: Így van… mindannyian beleadjuk a saját érzéseinket, gondolatainkat. Mindannyiunknak valamennyire eltér a zenei ízlése, de a stoner rock összehoz minket, benne van ami mindnyájunknak fontos, a hangerő, az energia, a pszichedélia…

Végül mondanátok pár szót a jövőbeli terveitekről? Említettétek az új albumot…

Dave: Igen, reméljük, hogy télen, talán januárban el tudjuk kezdeni a felvételeket. A székhelyünkhöz, Pescara-hoz közel van a stúdió, ahol dolgozunk majd, úgy 200 km-re Rómától, az Adriai oldalon. A felvételek után pedig keresünk egy kiadót. Még nem tudjuk, hogy ki legyen az, egyelőre gondolkodunk rajta. Ez majd úgyis csak a felvételek után lesz.

Köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdéseimre, sok sikert kívánok a mostani koncerthez is, meg a későbbiekhez is!

Dave: Jó szórakozást!

Készítette: Theowina
Web: http://www.myspace.com/zippomusic
http://www.zippo.it/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek