Interjúk

Zone63 Interjú

Az Indutrial Metal stílus mindig izgalmas lehet bármely más metál irányzatot kedvelő egyéneknek és én úgy gondolom a ti zenétek figyelemreméltó, megüti azt a bizonyos mércét! 2011-ben alakult a csapat! Kérlek, innen folytasd te a bemutatkozást, amit fontosnak gondolsz elmondani!

Először is szeretnénk köszönteni a Kronos Mortus olvasóit! Köszönjük az elismerő szavakat is! Rólunk röviden… A gitárosunk, Jenő 2011 novemberében kereste meg az énekesünket, Lacit egy industrial metal zenekar ötletével. Jenő akkortájt szerelmesedett bele végképp a stílusba, Laci pedig, ahogy az az első találkozásukkor kiderült, már régóta rajongott az industrialért. A közös elhatározás gyorsan nehézségekbe ütközött. Tagokat maguk mellé iszonyatosan hosszú keresés után találtak csak: az első koncertképes formációra közel egy évet, a jelenlegi, kompromisszummentes felállásra Norbival (dob) és Czulával (basszusgitár) közel három évet kellett várni.
A zenekar kezdetben Szentesen működött (innen is a nevünkben a 63, mint a város körzetszáma), azonban másfél éve Szegedre települtünk át.

Az első hanganyag a „Desires” című alkotás. Demó vagy albumnak minősíthető? A 10 szám, amely tartalmaz egy Bonanza Banzai feldolgozást is, mennyi érdeklődött vonzott? Helyeselték az irányt és az ötletes megoldásokat?

Nagyon jó a kérdés. Terjedelmében akár albumnak is nevezhetnénk, de rengeteg olyan tulajdonsága van, ami miatt mégis inkább egy demó. Ez azonban egy első próbálkozásnál, úgy gondoljuk, megbocsátható. A dalokat egyébként Jenő vette fel otthon, tehát profi stúdió körülményeket nem látott a projekt. Maguk a dalok és az akkori zenei tudásunk, képzettségünk miatt is szerénytelen lenne albumnak nevezni a Desires-t, amire ettől függetlenül büszkék voltunk és vagyunk is.
A fogadtatás. Mivel első anyag volt és a lehetőségeinkhez mérten promotáltuk is rendesen, már megvolt az a kör, aki érdeklődve várta. A vélemények a megjelenés után változatosak voltak. Sokan nem tudtak mit kezdeni az elektronikus zene és a metál fúziójával, ráadásul szánt szándékkal kísérleteztünk is szokatlanabb dolgokkal. A metálosok zárkózottabb rétegénél gyorsan falakba is ütköztünk, viszont a zeneileg nyitottabbaknál pont ezzel az attitűddel sikerült elismerésre találni. Ami fontos, hogy nem csak industiralos körökből érkezett pozitív fogadtatás, hanem a stílust részben, vagy egyáltalán nem ismerőktől is, aminek különösen örültünk. Rengeteg gratulációt kaptunk és számos lehetőség nyílt meg előttünk.
Jelentek meg cikkek, szerepeltünk vele tévében, felkértek filmzene írására is, valamint koncertlehetőségeket is hozott a Desires. Fontos megemlíteni az amerikai Metal Recommendations nevű oldalt, amely személyünkben először írt lemezkritikát magyar zenekarról, mi több industrial-ról is. Kezdésnek egy 10/7-es lemezkritikával szerintem sokan elégedettek lennének.

Hogyan állt össze ennyi dal egyszerre? Körülbelül mettől-meddig tartó időszakot ölel fel ezeknek a szüleménye?

Körülbelül egy év alatt íródott meg kilenc szám, illetve az Induljon a banzáj! átdolgozása. Mivel tagok még nem voltak, elképzelések viszont annál inkább, hibának éreztük volna, ha várunk a kreatív szakasszal. Végül aztán annyira belemelegedtünk, hogy az első felállás már az első próbákon kész repertoárral találkozott.

Miként készülnek a szerzemények? Általában ki milyen ötletet dob hozzá?

A Desires számait Laci és Jenő együtt rakták össze, mondhatni a „hozott” anyagból. Rengeteg szövegi és zenei ötletük volt korábbról, illetve sokat közösen találtak ki. Mivel eleinte nem voltak tagok, ezek a számok kicsit „diktatórikusabban” álltak össze, az első szintetizátor hangtól az utolsó pergőütésig és gitárriffig minden előre meg volt írva.
A Distant Light már kicsivel másabb történet. Ezek a számok sokkal inkább Jenő elképzeléseiből születtek. Az anyag oroszlánrésze az övé, szövegileg és zeneileg is, de a többiek ötleteiből is kerültek bele elemek. Teljesen kész számokkal állt elő, végül pedig Norbi magára szabta a dobtémákat, együtt alakítottak a dalok szerkezetén is.
Mivel időzített, sampleres alapra játszunk élőben, ezért a jammelésekből viszonylag kevesebb kerül a dalokba, több a „laboratóriumi” munka. Ha bárkinek ötlete van, a zenekar Facebook csoportjában osztja meg a többiekkel. A demókat Jenő szokta otthon felvenni, összerakni, a különböző munkafázisok pedig mindig bekerülnek a csoportba, hogy azt akár ott helyben, vagy majd a próbákon megvitathassuk.
Czula még csak most csatlakozott hozzánk, de rengeteg jó észrevétele van, amiket élőben már tudunk is kamatoztatni. Ez minden bizonnyal az új anyagokon is fog érződni.

Egyébként korábban zenéltetek más zenekarokban? Mit érdemes tudni az előéletetekről?

Czulát leszámítva csak gyerekcipős próbálkozásokban zenéltünk. Ő volt a Metallicum (Metallica tribute) frontembere és a Rammschwein (Rammstein tribute) basszusgitárosa is. Megjárt sok nagy helyszínt és fesztivált is. Jelenleg a Zone63 mellett a szintén szegedi Quattro-X-ben is ő játszik.
Norbi Szegeden a The Absentben dobolt egy ideig, Jenő a szentesi Self Made zenekart segítette ki pár hónapig, Laci az Exithyng zenekarban énekelt és basszerozott.

Mikor volt az első koncertetek? Melyik zenekar segített benne és milyen volt a közönség reakciója? Ezek után mennyire akartatok többet koncertezni?

Egész pontosan 2013 március 2-án volt az első fellépésünk a Buffalo Sörözőben, Szentesen. A Rockbook.hu kapcsán sokaknak ismerős Balogh Péter hívott meg minket, hogy Szentes egyik legelső hardcore zenekara, az Enemy Efforts és T-34 nevű rock ‘n’ roll mellett mi is zenéljünk. Sajnos a koncert botrányosan rosszul sikerült! 😀 Zeneileg is biztosan rengeteg kívánnivalót hagyott maga után, de az igazi bajt egy helyben orvosolhatatlan technikai hiba okozta. A laptop, amiről a sampler szólt, nem bírta a terhelést és elkezdte „húzni” a hangot, mint régen a kazettás magnók. Totális káosz lett, össze-vissza csúszott a zene. Eljátszottunk még pár számot az elektronikus betétek nélkül és megköszöntük a csekély számú közönségnek a figyelmet. Természetesen borzalmasan letörtek voltunk, hiszen rengeteget készültünk a bulira, de még ennek ellenére sem jutott eszünkbe, hogy befejezzük az egészet. A koncert után két héttel egy abszolút sikeres koncertet adtunk Hódmezővásárhelyen. Talán még jól is jött az első nagy pofon, még precízebbé és felkészültebbé tett minket.

Összességében a „Desires” milyennek értékeled, mennyire vagy elégedett vele?

Úgy gondoljuk, hogy bemutatkozó anyagként helytállt. Vannak hiányosságai, gyengeségei, de az akkori tudásunkat lelkiismeretesen beletettük és megjelölte azt az irányt, amerre tartani szerettünk volna, és amerre tartunk is. Előreléptük vele és nem hátra.

Ugorjunk a lényeghez a most megjelent „Distant Light” EP-hez! Tulajdonképpen én ezzel ismertelek meg titeket miután szóltatok, hogy van nektek egy ilyen „maszlag” :)! Örülök, hogy összejött és megjelent! Mit szeretnél mondani róla, ami izgalmas és érdekes lehet a zenehallgatóknak!

Mi is örülünk! 🙂 Annak még inkább, hogy elnyerte a te tetszésedet is! Ez az öt számos EP közel másfél évig készült, miközben a zenekar átment egy komoly tagcsere hullámon, Lacin és Jenőn kívül mindenki kicserélődött. A kislemez címét az egyik dal adta, de elég jól összefoglalja az egész anyag hangulatát és mondanivalóját is. Elkeseredettséget, elveszettséget és kiábrándulást fogalmaznak meg a dalok, az élet számos területéről, legyen szó erkölcsi, társadalmi, szerelmi, baráti kapcsolatból származó csalódásról. A kiút, a megbékélés és a megoldás pedig nagyon messzinek tűnt és sokszor tűnik most is. Leginkább ilyen érzelmeket hordoznak a dalok. Igyekeztünk az előző albumhoz képest egy átgondoltabb, letisztultabb, sok szempontból emészthetőbb, de mégis egyedi anyagot létrehozni. Fontosnak tartottuk azt is, hogy öt egymástól teljesen különböző dalt sikerüljön alkotni, amelyek külön-külön is megállják a helyüket és együtt is egységet formálnak. Új irányba akartunk elindulni, de anélkül, hogy meghazudtolnánk saját magunkat. Úgy érezzük, ennek az aranyközépnek a közelében sikerült maradni. Most is kísérleteztünk, kisebb és nagyobb mértékben is: bátrabban játszottunk a dallamokkal, ritmusképletekkel, a korábbiaktól eltérő hangszínekkel. Ha ez nem is lesz a hallgatóságnak szembeötlő, a kísérletező jelleg pl. a Presley’s Fuckin’ Sucking Circus című számban tökéletesen kicsúcsosodik. Elvis Presley hangja, némi blues és cirkuszi dallamok is összeolvadnak, alárendelve magukat egy szövegében szürreálba sötétült industrial metal dalnak.

Nyilván manapság képtelenség újat alkotni és főleg az elején nagyon sokféle hatás éri a zenekart, aztán idővel kialakul a saját stílusa, vonzereje. Mivel a zeneiparban szeretnek skatulyázni, hasonlítgatni az „eladhatóság” miatt is, kérlek, sorolj fel néhány hatást, amivel felmérhetik a rajongók az irányt! Szerintem kezdésként az előnyötökre is válhat ez a fajta hasonlóság! 🙂

Az ilyesmi összehasonlításokat szerintünk nagyon óvatosan kell kezelni. Az új anyaggal pont az egyik nagy célunk az volt, hogy dacoljunk azokkal a véleményekkel, hogy csak egy Rammstein utánzat vagyunk. Mind a négyünknek nagy kedvence, így biztosan befolyásolja a zenei világunkat, de a majmolás bélyegétől mindenképpen szeretnénk és van is jogunk elhatárolódni. Ettől függetlenül aki a Rammstein féle industrial metal-t szereti, velünk sem jár rosszul. 🙂 Emellett más német zenekarok is hatást gyakorolnak ránk, mint pl. az Eisbrecher, valamint az amerikai Fear Factory is.

Szeretnék egy kicsit beszélni a borítóról is, mert nekem kifejezetten tetszik. Egyszerű, de nagyon ötletes és jól van tálalva! Mit érdemes tudni róla?

Eredetileg teljesen más elképzeléseink voltak. Aztán egy jó barátunk révén találkoztunk Novák Anna festményeivel és az egyikről azonnal tudtuk, hogy tökéletes választás lenne. Egyszerű és nagyszerű. Inspiratív. Hiába csak egy fehér háttérre felfestett szempár, orr és száj, tele van érzelemmel. Ráadásul azokkal az érzelmekkel, amiket a dalok is képviselnek. Csalódottságában síró asszonyként és zokogó szerelmesként is tekintünk rá. Ráadásul, ahogy a dalokban is vannak meghatározott személyeknek szóló utalások, ez a borító is az. A többi legyen a mi titkunk.
Eszméletlenül hálásak vagyunk Annának, hogy azonnal és teljesen ingyen hozzájárult ahhoz, hogy a munkája a borítónk lehessen!

Ez a kislemez, már komolyabb előkészületeket igényelt. Komolyabb körülmények között vettétek fel és gondolom, jobban tudtátok mire kell odafigyelni. Mennyivel neveznéd jobbnak ezeket az alkotásokat az előzőekhez képest? Kiket említenél meg a felvételekkel kapcsolatban?

Az egészen biztos, hogy sokkal letisztultabb és összeszedettebb dalok kerültek erre a lemezre. Gondosan csiszolt dalokról van szó, ebben az is szerepet játszott, hogy már professzionálisabb körülmények között történt a felvétel is. A dobsávokat Vári Gábornál vettük fel a szegedi Black Hole Sound stúdiójában, a többi sáv pedig a zenekar jó barátjánál, a Fabula Rasa-ból ismert Földes Gábornál került felvételre. Itt került sor a keverésre is. Mivel akkor még basszusgitáros híján voltunk, ő játszotta fel a basszus sávokat is. Abszolút ráérzett arra, hogy mit szeretnénk és mire is lenne szükségünk, így a produceri munkákat is maximálisan ellátta. A masterelés pedig Harmath Szabolcsnak köszönhető.

Milyen mozgolódásokat terveztek erre az évre? Mik a célok és tervek?

A Distant Light EP-hez a nyáron érkezni fog a már meglevő szöveges videó mellé egy videoklip. Több dalhoz is van elképzelés, így ha lehetőségünk nyílik rá, ezeket mind meg is valósítjuk.
A koncertjeinket pedig egyre inkább színpadi show szerűre alakítjuk. Jelenleg némi díszlettel és pirotechnikával dolgozunk, ezt szeretnénk a lehetőségekhez mérten kibővíteni. A zenei repertoárunkban hamarosan gyökeres változások fognak bekövetkezni, de ez egyelőre maradjon meglepetés. Igyekszünk minél többet koncertezni: legközelebb április 25-én, a budapesti Légó Club-an lépünk fel, illetve a Szigetvárock Fesztivál felkérését fogadtuk el a napokban. Reméljük, hogy számos helyen megmutathatjuk magunkat, bővítve ezáltal a rajongótáborunkat. Pont ennek kapcsán még kiadó és manager keresésben is vagyunk. Bízunk benne, hogy sikerrel járunk.

Köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdésekre! Sok sikert kívánok!

Mi köszönjük a lehetőséget! A legjobbakat kívánjuk a Kronos Mortusnak!

WEBhttps://www.facebook.com/zone63

Kapcsolódó cikkek

Új industrial anyag a szegedi Zone63-től: Distant Light

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek